Genomgång av lagen, Piteå HC



I dag har granskningen kommit fram till det näst sista men kanske det mest framgångsrika laget dom senaste åren,nämligen Piteå..
Piteå är liksom Kiruna och Boden ett lag som nästintill jämt varit med i gamla div 1 och sedemera allsvenskan men fick liksom sina norrlandskollegor ekonomiska problem och fick efter säsongen 04-05 ta steget ner till div 1,man slutade på plats 4 i kvalserien. 

Säsongen 05-06 försökte man genast ta sig tillbaka till finrummet,"Bulan" Berglund och Jonas Rönnqvist tog över laget och spelade en ishockey som var fruktansvärt jobbig för motståndarna.
Man checkade som galningar och lekte hem div 1 norra serien efter 19 vinster och 1 oavgjord match.
I allettan fortsatte man på den inslagna vägen och vann serien efter 8 vinster 1 oavgjord och 1 förlust.
I kvalserien åkte man sedemera dit på målsnöret då man i sista matchen hade behövt vinna på bortaplan över Arboga under ordinare tid men lyckades först vinna efter en "sten,sax och påse" i förlängningen!!

Säsongen 06-07 var man lika överlägsna genom seriespelet och slog även ut storsatsande Örebro i play-off men slutade sist i kvalserien,deras tok offensiv passade relativt illa när motståndet blev bättre.

Fjolårssäsongen får ses som en mindre lyckad säsong med Piteå mått mätt då man inte ens lyckades ta sig till play-off,Igor Matuschkin basade för laget under fjolåret och deras tokoffensiv mattades en aning.

Inför årets säsong har man tappat en del viktiga kuggar,tänker då främst på Mikael Aaro som gått till Almtuna,en mkt spelskicklig och producerande back och Niklas Granberg som lämnat för Sundsvall, han var  en stark poängplockare och målskytt i Piteå tröjan.

På pappret ser just nu Piteå betydligt svagare ut,man har dock ersatt målvakten Henri Launonen med Markus Ottosson som är en topp 5 målvakt sett över landets alla div 1 serier.

Men rykterna går ju denna årstid,bla ryktas backen Niklas Strandberg vara på väg hem efter att han inte fått nytt kontrakt med Björklöven,men valet för han står mellan Piteå eller att sluta med hockeyn,ska dock försöka locka han till Asplöven =)

Men det tyngsta ryktet som finns ute på marknaden är att bygdens store son Mikael Renberg möjligtvis kan komma och hjälpa laget i Januari,med en sån värvning så stiger man många snäpp på en tippad serie..

Men nu står väl inte Piteå och faller med några tappade spelare och om Renberg gör comeback eller inte,utan Piteå får alltid ihop en stark trupp,man har kvar tex Björn Lavander och Fredrik Edlund,Lavander är en trygg fadersgestalt att ha i ett lag och kan lugna ner det när det börjar bli en aning hett och stressat i laget.

Men Piteå får nog ses som en liten underdog bland dom 3 stora och slipper bära favoritskapet denna säsong vilket inte är till nån nackdel.

Tippar Piteå som lag 3 i serien med god marginal ner till lag 4,kommer förmodligen ge Kiruna och Asplöven en rejäl match där uppe i toppen.


Piteå har på sikt tror jag största möjligheten att ta sig upp till allsvenskan eftersom man har en av landets finare div 1 arenor och den mest lockande staden av dom tre stora,förutsättningarna finns alltså men gäller att förvalta dessa oxå.

Det som oroar mig en aning är att spelarlönerna växt något enormt i norra serien dom senaste åren,man måste nog inom en snar framtid få ett stopp på det om inte klubbarna ska börja visa röda siffror igen,men är kompetent personal som sitter på dom positionerna i dessa klubbar så tror och hoppas att dom har full koll på vad dom gör..

Sen är det väl tyvärr så att i norrlandshockeyn så får man leva med lite högre spelarbudget än i överiga Sverige för att man ska kunna locka spelare upp till kylan..

"För stora pengar får man stora spelare"

Sitter och funderar på min gamla klubb Falu IF,vi åkte ur div 1 i våras och nu har nästan hela truppen lämnat skutan,sammanställer en lista här nedan på vilka som lämnat men oroväckande att se konsekvenserna av att åka ur en division.

Målvakter:

Viktor Glans - IFK Ore
Emanuel Fredriksson - Leksand

Backar:

Christer Bjarby - Lindlöven
Anders Snis - klubb ej klar,slutar?
Jesper Larsson - IFK Ore
Andreas Öberg - Valbo (try-out?)
Alexander Jestoi - IFK Ore
Andreas Melin - Tranås
Mattias Sunnanängs - klubb ej klar
Robert Jonsson - New Hampshire Junior Monarchs

Forwards:

Christopher Sunebäck - AIK Härnösand
Henrik Bergenström - Kiruna
Jimmy Stålnacke - Asplöven
Markus Persson - slutar?
Tomas Lundin - slutar
Joakim Westerling - IFK Ore
Jonathan Lindroth - Asplöven
Mikael Mats - slutar
Joakim Trondsen - klubb ej klar

Alltså,för oss så innebar det ett tapp på 19 spelare vilket är en oerhörd svår del att ersätta,blir att fylla på med en hel del juniorer och på lång sikt försöka bygga upp ett lag för div 1 igen..

Tack för denna gång..





Kommentarer
Postat av: pite

Lavander kommer inte att lira iår..

2008-07-21 @ 07:07:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0