Linden nästa!


Ja så blir det för Lyckseleforwarden och Boråssonen Robin Bergström då han i dag skrev på ett kontrakt som sträcker sig över denna säsong.
Robin hade väl en rätt jobbig säsong ifjol där han inte riktigt fick ut all sin potential, flytten till norr och första året i seniorhockey kan vara två av anledningarna till att han hade svårt att acklimatisera sig.

Robin är en irrationell rightare med fina händer och ett bra skott, hans svagheter hittar vi i det defensiva spelet. Dock är det inte alls ovanligt att just offensiva ytterforwards har den svagheten och kan bara Robin nu få ut allt spel som han har i sig så kan det bli ett riktigt kap som Linden Hockey har gjort.

Jag önskar dig all lycka Robin, hoppas du får ut allt det du har i dig och gör en riktig kanonsäsong!

Over and Out!

Årets värvning?


Fick precis ett samtal från Lycksele SK:s Jan Lundmark där han ironiskt påpekade att jag med denna nyhet bara är tvåa, otroligt men sant.

Han deklarerade att det nu står helt klart att Johan Bergmark kommer att inleda säsongen i "byn", eller inleda är väl fel ordval då han kommer att spela åtminstone ända fram till jul. Att en liten klubb som Lycksele kan värva en spelare som Johan Bergmark gör att man återigen får tron tillbaka på hockeyn då han med sina 6 säsonger i allsvenskan kommer att bli ovärderlig för inlandsklubben.

I Johan får man nu en riktigt bra förstacenter som kommer att leda sina styrkor på ett föredömligt sätt då han har goda ledarkvalitéer och är en hårt jobbande spelare.

Helt klart en intressant värvning, skulle vilja påstå att det är årets värvning i den nordligaste serien om man ser till förutsättningarna. Kul för Lycksele som nu garanterat kommer att vara med i slaget om den sista allettanplatsen.

Ett slag som kommer att stå mellan just Lycksele och dom tidigare förhandsfavoriterna Boden och Kalix, blir otroligt intressant och jag tror att dessa lag kommer att ge både Piteå och Kiruna något att tänka på. Asplöven däremot tror jag återigen kommer att stå i en klass för sig men man ska väl aldrig säga aldrig då man mest troligt inte kommer vara direkt formtoppade under grundserien.

Denna nyhet var bra för skrivandet, tänkte egentligen skriva ett inlägg om Asplövens sportbar men får ta det lite senare då jag just nu har fullt upp på agendan.

Efter ett bra gympass väntar nu lite mat innan den eminente sjukgymnasten Peter Nilsson ska försöka få ordning på mitt sargade ben. Förhoppningsvis kan han lösa gåtan så jag inte behöver komma halvskadad upp till Kalix. Det skulle kännas en aning bittert då man mer än gärna vill vara med och visa vad man går för redan från start. Man vill framförallt hinna knäcka "Östis" i löpspåret några gånger innan vi går på is!

Grattis Lycksele blir mina avslutande ord, vet att ni har jobbat hårt för denna övergång!

Over and Out!

Bloggen listar sina favoriter!


Trots en ganska grå och tråkig serie så finns det saker som piggar upp även en sommardag som denna, tänker då främst på mina personliga favoriter runt om i serien.

Asplöven:

Stanislav Kall B
( En fröjd att se då han alltid är sugen på att följa med upp i anfallen, ruskigt skott som han mer än gärna utnyttjar. Modern i sitt backspel då han alltid vågar stå upp, i bland blir det dock lite för chansartat. )

Marcus Waldehagen Fw ( Syns inte nämnvärt i spelet men dyker upp när det börjar lukta målchans. Har en härlig förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och får genom det med sig många "enkla" poäng. )

Jarkko Oikarinen C/Fw ( Efter "Abris" avsked från den nordligaste serien så är det "Oika" som håller artisteriet i gång. Ruskigt snabba händer kombinerat med en härlig avighet gör han svårtstoppad, växer ytterligare en dimension när motståndet blir tuffare. )

Olov Lundqvist B ( Bra på det mesta och växte enormt under fjolårssäsongen. Var i allettan Piteås bästa back trots Niklas Strandbergs närvaro, det säger väl allt? )

Boden:

Martin Bränvall Fw ( Skridskostark och irrationell i sitt spel, fina händer och dessutom rightare. En härlig kille som alltid bjuder på sig själv, det uppskattas både av lagkamrater och publik. )

Jimmy Vågstedt C/Fw  ( En härlig tajming och ett härligt målsinne gör att han liksom Waldehagen alltid dyker upp när det luktar målchans. Alla älskar vi väl målskyttar? )

Kalix:

Anders Vikman C
( Va, är Anders med på denna lista? Det trodde ni väl aldrig? Haha, kanske listans säkraste kort om ni frågar mig. Har verkligen blivit en favorit med sitt härliga sätt att bära puck, det går inte fort men det är sanslöst kontrollerat. )

Andreas Lindgren B ( En liten skräll för många men jag tror Andreas kan utvecklas till en riktigt bra back. Bra skridskoåkare och ett bra spelsinne är nycklarna för att bli en bra offensiv back, dom ingredienserna har Andreas. )

Kiruna:

Joel Törmä Fw
( Tar bara med en från förstakedjan och väljer då Mr Kiruna enbart för hans härliga inställning och sitt sätt att leda laget. Är ett föredöme ute på isen med sin oömma och stundtals hänsynslösa spelstil. )

Mikael Lasu C/Marknadschef ( Bohemen utvecklas än, tar ett kliv för varje säsong. Otroligt smart och bra på att läsa spelet, har dessutom härliga händer som han enkelt löser svåra situationer med. Dessutom är han en klippa utanför isen då han nu tar över ansvaret som marknadschef. )

Henrik Bergenström C ( Vid en första anblick så ser Henrik minst sagt trubbig ut, skenet kan dock bedra. Stor fantasi i sitt spel kombinerat med bra händer gör han svårläst för motståndarna. En härlig kille som gärna bjuder publiken på någonting snyggt! )

Lycksele:

Johan Grönberg C
( Spelskicklig och grymt smart i sitt spel, gör sina medspelare bättre och det om något är en bra egenskap. )

Jimmy Lundberg Mv ( Här har vi nästa bohem som hamnar på listan. Har en otrolig vinnarskalle och är auktoritär i sitt spel, fantastiskt rolig att beskåda då han är bra på skridskorna och snabb i förflyttningarna. )

Mattias Ottosson B ( Ser allmänt trubbig ut men är trots det effektiv i sitt spel. Starkt psyke kombinerat med en otrolig vilja gör att han aspirerar på platsen som en av dom bättre backarna i serien. Bra båda vägarna och gör en hel del mål med sitt teleskop till klubba! )

Luleå Rebels:

Pierre Berggren Fw
( Egentligen så hatar man att möta såna här spelare då han hela tiden tuggar mycket skit. Står upp för sig själv och det skall givetvis crediteras, säkerligen härlig att följa från läktarplats. Enormt bra skridskoåkare, bästa drivet i serien kanske? )

Robert Nordberg Fw ( Legendaren gör comeback och vi kommer med all säkerhet få läsa en hel del djupa uttalanden från denna tänkare. En snidare på isen som har seriens klart kortaste klubba, kultstatus! )

Piteå:

Markus Ottosson Mv
( Gör sällan något spektakulärt men sticker ut för att han får allt att se så lätt ut, släpper sällan in några billiga puckar. Trygg, tryggare Markus kan man lätt sammanfatta det som! )

Daniel Olofsson Fw ( Stor, stark och auktoritär i sitt spel gör att han blir svårstoppad längs kanten. Stark i inbrytningssituationer och duktig runt motståndarnas mål. Seriens största stjärna? )

Petter Lindberg B ( Inget spelgeni direkt men har sina främsta egenskaper i det defensiva spelet. Lägger sällan fingrarna emellan och står alltid upp för laget. En duktig tacklare och en härlig lagspelare! )

Clemensnäs:

Vet tyvärr ingenting om någon i laget!

Over and Out!

1586 utraderas!


Precis som jag trodde så blev det under gårdagen ett nytt besöksrekord, den gamla noteringen var på 1586 besökare. Tack vare lite hjälp från Mikael Fahlander så lyder det nya rekordet på fantastiska 1622 besökare, vi börjar närma oss drömgränsen.

Tack så mycket kära läsare!

Over and Out!

Bra fysad!


Forne Asplövenspelaren Jonatan Lindroth sprang i dag coopertestet ( 3000 m ) på den fina tiden 10.13. Det förklarar en del varför han orkar med den spelstilen som han har, det krävs nämligen rätt så stora lungor om man ska orka med att checka som en gallärslav säsongen igenom.

För min egen del så hade jag nog klarat den tiden galant, med cykel ska väl tilläggas. Kanske just därför man spelar med mycket hjärna och lite ben?

Någon som kan bräcka Lindroths tid?

Vet att supertalangen Magnus Pääjärvi-Svensson brukar springa in mellan 9-9.30 någonstans, då väger han ändå 90 kg! Fan, jag som alltid har kunnat skylla på att man är så tung i kroppen. Det håller alltså inte längre, men jag klår dig i gymmet Magnus!

Over and Out!

Davidsson + Asplöven = Sant


Enligt vad bloggen erfarar så är nu Fredrik Davidsson helt klar för spel i Asplöven denna säsong, så sent som i dag blev dom överens om dom sista detaljerna.

Som vanligt när inte klubben eller spelaren har bekräftat övergången så kan jag inte utlova en 100 procentig garanti, samtidigt så brukar mina källor sällan ha fel.

En intressant pjäs till ett intressant lagbygge är nu på plats och Asplöven börjar se lika starka och homogena ut som man gjorde för två säsonger sedan.

Den gemensamma nämaren till det stavas Freddy Lindfors, en mästare på att bygga lag och en mästare på att kapa människor vid fotknölarna!

Avslutar väl med ett klassiskt Freddy citat!

" Grabbar, jag har haft fel en gång i mitt liv. Det var när jag trodde att jag hade fel men jag hade rätt "

Over and Out!

Ärofyllt!


Mikael Fahlander som är ordförande i Örebro och ekonomiskt oberoende driver som ni säkert vet en blogg på www.hockeysverige.se , skulle tro att det är landets överlägset största "div 1 blogg". Dock så har den efter Örebros avancemang expanderat sig med en hel del nyheter om allsvenskan, inte kanske så oväntat då det är där Mikaels intressen finns åtminstone denna säsong.

Fast div 1 har han inte lyckats släppa taget om då hans bittra fienden Tingsryd fortfarande är fast i "träsket", där lär dom väl förbli även efter denna säsong trots sina storslagna visioner om att äntligen ta sig upp till finrummet igen.

Frågan är om något lag går upp i år då allsvenskan nu endast innehåller 14 lag? Jag tror faktiskt inte det då det tidigare år alltid har funnits ett eller till och med två strykgäng, det kommer vi absolut inte att återse i år.

Örebros chanser då? Jag skulle tro att vi hittar dom kring plats 6-9, förhoppningsvis så lyckas dom ta sig till playoff där lag 4-7 gör upp.

Men varför detta inlägg då? Jo av den enkla anledningen att jag i dag blev omnämnd i Fahlanders blogg och med dom erfarenheter som jag har så kommer det i dag att nosas på läsarrekordet då det vid tidigare tillfällen har blivit en märkbar ökning dom gånger som jag och bloggen har fått ett omnämnande.

Tack Mikael!

Over and Out!

Rasimus till Nynäs!


Asplövenfostrade Sebastian Rasimus som under fjolårssäsongen gjorde succé i derbykonkurrenten Kalix blev i dag klar för Nynäshamn. Han har där fått sig ett try-out kontrakt och det är nu upp till honom att visa ledningen att han är rätt man att satsa på.
Sebastian gjorde under fjolåret 21 poäng ( 8+13 ) på sina 28 matcher, ett mycket bra facit då man ska ha i åtanke att han då ännu var junior och spelade i ett av ligans sämre lag.


Nynäshamn är för övrigt nykomlingar i div 1 hockeyn och i laget så hittar vi forne Asplövensspelaren och Lettländaren Arturs Ozolins.

Till någonting helt annat, artikeln som i dag presenterades med Asplövens ordförande/sportchef Magnus Lehto hittar ni här.

http://www.nsd.se/sport/artikel.aspx?ArticleId=4771607

Det råder delade meningar om artikeln, många tycker den är klen och dålig medans till exempel jag tycker den är bra. Många vill se att NSD även lyfter fram och forskar i dom rykten som går om klubben i stället för att skriva en "hyllningsartikel". Jag förstår att ni läsare hellre vill läsa om buffel och båg men tror ni ärligt talat att Lars Folkesson skulle hinna forska i det när han gjorde intervjun så sent som i tisdags? Allvarligt, förstår ni hur mycket jobb det skulle vara att försöka hitta fakta som mest troligt inte ens finns mer än i våra hjärnor ?

Någon gång så måste väl även Magnus glorifieras? Det är trots allt han som är denna serie! Utan Asplöven och utan Magnus Lehto så skulle denna serie vara ännu gråare och ännu tristare! Var glad att han finns kära läsare. Så länge han orkar fortsätta så länge kommer även känslorna att svalla här uppe i norr.

Over and Out!

Ändrade planer!


Bloggen fick precis ett samtal från den mycket trevlige Lars Folkesson på NSD sport där han ville meddela att det blivit lite ändrade planer med den artikelserie som han har påbörjat. Därför så kommer intervjun med Magnus Lehto att publiceras redan i morgondagens tidning, det får ni inte missa!

Det hade visst varit en härlig intervjustund där Magnus som vanligt hade varit väldigt frispråkig och sagt vad han tyckte och tänkte. Det måste vara rena drömmen att intervjua en sån som Magnus, en härlig människa som rör upp känslor i hela hockey Sverige.

Bloggen har även nu fått bekräftat att Mr X är Fredrik Davidsson då flera oberoende källor har bekräftat detta. Härligt att det finns människor som är villiga att hjälpa bloggen med sådana saker.

Kirunas Mikael Lasu har i dag åkt på charmturné då han under sitt U2 besök ska försöka värva en defensiv back men ändå med mycket spel i sig. Han spelade under några säsonger i den nordligaste ettan innan han inför fjolåret vände åter till moderklubben. Det visade sig inte alls bli något nerköp då han så sent som i våras fick prova på spel i kvalet till allsvenskan efter att hans lag gjort en riktig bragdsäsong.
Det återstår att se om "Maccens" charmturné leder till kontraktsskrivande, oddsen på det är åtminstone mycket goda!

Over and Out!

Bekräftat!


Bloggen fick alldeles nyss ett efterlängtat besked, gåtan Mr X är nu med största säkerhet löst. Man kan väl aldrig vara helt säker då det trots allt måste bekräftas av klubben innan man kan ta något för givet.

Det är som bloggen skrev i går mest troligt Fredrik Davidsson som det handlar om ( bloggen var dock tveksam till det ), förutsatt att min källa har så bra koll som jag tror att han har. Men enligt honom så är det ännu inte helt klart och kanske är det just av den anledningen som Asplöven väljer att kalla honom Mr X.

Att Herr Lehto sedan har kryddat på det hela med att han spelat över 400 allsvenska matcher, ett fåtal elitseriematcher och att han i snitt har gjort mellan 40-50 poäng per säsong. Det är inte helt ovanligt när det gäller Herr Lehto att det kryddas en aning och det är dessutom ett bra sätt att få oss som jagar ett namn att hamna på lite villovägar.

Vi får väl se vem det är, bloggens tips ligger iallafall på Fredrik Davidsson!

Om jag förstått det rätt så kommer NSD att presentera en stor intervju med just nämnde Magnus Lehto nästa vecka på lördag, flaggar redan nu för att det kommer att bli en mycket intressant läsning. För min egen del så ska jag träffa NSD på onsdag nästa vecka och där lägga upp en strategi om hur jag ska jobba med den nordligaste ettan under vintern. Det skall bli fruktansvärt intressant att få skriva om div 1 A i NSD, det skall bli fantastiskt roligt att vara med och försöka marknadsföra den så att vi i slutändan kan locka mer publik till arenorna.

Nu väntar flyttstädning, man börjar minst sagt kunna detta !

Over and Out!

Vem är Mr X?


Asplöven gjorde en Tingsryd/Örebro i dag när man gick ut med att en Mr X var klar för klubben, vem kan det då vara? Bloggen försökte sig på ett samtal till Magnus Lehto och kunde åtminstone få ut denna information.

- Över 400 allsvenska matcher

- Spelade i allsvenskan under fjolåret

- Snittat 40-50 poäng genom åren

- Ett fåtal elitseriematcher

- Ytterforward

Om Magnus nu inte ljuger ( vilket jag nästan tror att han gör ) så borde detta bli en lättforskad historia. Dessa är namn som bloggen hade kunnat tänka sig.

- Björn Östlund Bofors ( Inga elitseriematcher men över 400 allsvenska matcher och två säsonger i rad med 40 poäng. )

- Fredrik Davidsson Björklöven ( Nja inte helt troligt det heller men större chans än att det är Björn som det handlar om. )

Som ni ser så är inte all fakta som han uppgett relevant, betvivlar att det är varken Björn eller Fredrik som det handlar om.

Hjälp mig nu kära läsare, vem kan Mr X vara?

Over and Out!

Det finns några godbitar kvar ute på marknaden!


EP:s free agent list börjar sakta men säkert att försvinna, än finns det dock en hel del bra div 1 spelare ute på marknaden.

- Juha-Matti Yli-Junnila C Asplöven 21 matcher 43 poäng ( 17+26 )

- Martin Franzen Fw Arboga 37 matcher 42 poäng ( 15+27 )

- Fredrik Johansson Fw Botkyrka 19 matcher 43 poäng ( 18+25 )

- Niclas Axtelius Fw Botkyrka 37 matcher 31 poäng ( 2+29 ? )

- Mattias Strandin Fw Enköping 38 matcher 59 poäng ( 13+46 )

- Andreas Lind Fw LN 91 38 matcher 44 poäng ( 17+27 )

- Lars Ottinger Fw LN 91 33 matcher 40 poäng ( 22+18 )

- Linus Edström B LN 91 32 matcher 23 poäng ( 7+16 )

- Joakim Göransson Fw Nacka 35 matcher 37 poäng ( 8 +29 )

- Peter Danielsson Fw Nyköping 40 matcher 38 poäng ( 18+20 )

- Nicklas Larsson B Surahammar 40 matcher 42 poäng ( 12+30 )

- Joachim Leijon Fw Surahammar 41 matcher 40 poäng ( 10+30 )

- Simon Östlund Fw Tierp 31 matcher 40 poäng ( 22+18 )

- Jimmy Lindström Fw Valbo 33 matcher 51 poäng ( 31+20 )

- Fredrik Stefansson B Valbo 40 matcher 36 poäng ( 14+22 )

- Calle Suuronen Fw Arlanda 32 matcher 46 poäng ( 21+25 )

- Sami Pitkänen B Arlanda 39 matcher 29 poäng ( 4+25 )

- Mike Hooker Fw Ånge 36 matcher 40 poäng ( 19+21 )

- Sami Tuominen B Ånge 36 matcher 35 poäng ( 10+25 )

- Tomas Mitell B Örebro 35 matcher 53 poäng ( 16+37 )

- Daniel Wågström B Örebro 38 matcher 46 poäng ( 14+32 )

- Patrick Nordström Fw Östersund 38 matcher 43 poäng ( 17+26 )

Over and Out!

Rykterna går!


Rykterna går här i byn om att den forne Björklövenspelaren Johan Bergmark nu är klar för spel med Lycksele SK. Det fick bloggen att börja forska och genom den forskningen så kom jag fram till att man nu kan slå död på alla rykten om att han är helt klar.

Däremot så har parterna närmat sig ytterligare och det hänger om jag förstod det rätt endast på en liten detalj på Johans arbete då han behöver gå ner i tid på det under kontraktstiden med LSK. Lyckas han fixa det så är det nog i princip klart att det blir spel i Tannens islada för den meriterade ex-lövaren, åtminstone fram till jul.

Over and Out!

Kommer ni i håg?


Minns ni NHL spelaren och slagskämpen Andrew Peters när han spelade i Boden under lockoutåret? Han sägs ha varit en aning hetlevrad och vill minnas att han skämde ut sig rejält i ett av derbymötena mot Piteå. Fick ett roligt klipp mailat till mig i dag som handlar om Andrew, riktigt riktigt roligt måste jag säga att det är.


                   

Over and Out!

Bloggen tyckte sig se..


gamla Tv-puckspolaren och Älvsbysonen Ulf Pettersson på Lyckseles gator i dag. Någon som har ytterligare kännedom om detta?

Ulf som gick hockeygymnasiet i Luleå gjorde som senior endast två säsonger ( Älvsbyn och Borlänge ) innan skridskorna hamnade på hyllan. Under TV-puckstiden så var han back men med tiden så blev han en powerforward av rang då han jagade livet ur motståndarnas backar med sin rejäla kroppshydda.

F*n att man ska vara så blyg, jag skulle ha stannat bilen och frågat om det var Ulf eller en otrolig look a like!

Over and Out!

Aj Aj KB!


KB 65 blev i går framtippade som en säker kandidat till en av allettanplatserna och nyckeln till det låg i att man hade seriens bästa målvakt i Mattias Erlander. I dag kom så dråpslaget då Mattias aviserade att han lägger plocken på hyllan för att satsa på tandläkarstudier i Stockholm. In kommer i stället MoDo J-20/Härnösand målvakten Andreas Byström, för KB:s del så får man hoppas på att han kan fylla en del av tomrummet.

Samtidigt så står det klart att även 40 poängsforwarden Per Backlund lämnar Ö-vikslaget då han har fått ett try-out kontrakt med Österrikiska EHC Bregenzerwald. Återstår att se om han lyckas spela till sig en tröja där, annars är han visst hjärtligt välkommen tillbaka.

Dagens skräll står annars Clemensnäs för då man i dag presenterar sin första spelare i truppen, hurra dom lever! Man hämtar från Vännäs backen Emil Nordqvist och förhoppningsvis var detta startskottet på någonting positivt för klubben. CHC behövs i Norrlandshockeyn, vad vore A serien utan den fantastiska och legendariska Kopparhallen?

Sist men inte minst så berör det mitt Frölundahjärta att se att två av klubbens största profiler genom tiderna nu vänder åter. För några dagar sedan blev center Joel Lundqvist klar och i dag meddelar man även att "Pebben" Axelsson vänder åter till Göteborg och Scandinavium. Tack killar, nu kan man återigen börja tro på ett SM-guld. Nu väntar vi väl bara på att Christian Ruuttu ska göra comeback!

Over and Out!

"Bam-Bam" gör "Bom-Bom" sällskap!


För oss forwards så var detta ingen trevlig överraskning då Asplöven i går presenterade 103 kilo dynamit som sitt senaste tillskott. Det är backen Jimmy "Bam-Bam" Danielsson som ansluter, han kommer senaste från div 3 spel med moderklubben IFK Ore. Innan dess så har han spelat allsvenskt med Teg, Björklöven och Almtuna och dessutom provat på spel i den Danska ligan.

Jimmy är en otroligt fysisk back som älskar att tacklas och spela på gränsen till det fula, defensivt skicklig och står alltid upp för laget. Man får dock räkna med att han kommer att balla ur några gånger under säsongens gång, precis som för alla övriga "på gränsen" spelare.

Är väl lika bra att skriva det på en gång, heads up i vinter killar! Denna kille vill inte jag få en open ice av!

Det blev som bloggen skrev, Bodenbacken Fredrik Lindmark lämnar för spel med konkurrenten Luleå Rebels. Rebels presenterade i samma veva Kalixbacken Fredrik Andersson som klar för klubben. Även deras lagbygge börjar nu att ta form, nu väntar vi väl bara på Clemensnäs!

Over and Out!

Man måste få skoja ibland!


Denna blogg är väl inte direkt känd för sin skämtsamhet utan mer för sina allvarssamma och faktabetonade texter. För en gångs skull tänkte bloggen skoja till det, sorry boys men dessa bilder måste ut!

                           Blir det spel i allettan för dessa killar i vinter??


         

         

         

         

         

En minst sagt tung avslutning på denna bildkavalkad!

Over and Out!

När går lagen på is?


Det börjar närma sig gott folk, snart är det äntligen dags för det man har väntat på sedan den sista matchen mot Luleå Rebels i Mars månad. För vissa fans så är det nu bara en vecka kvar tills man återigen får bevaka sina favoriter från läktarplats medans det för vissa fans är en hel månad kvar av längtan.

Bloggen har försökt göra en snabb research om när lagen kliver på men finns en risk att jag har fel i några av fallen då jag inte ägnat mer än några minuter till att få fram denna fakta.

- Piteå Måndag den 3 Augusti

- Boden Måndag den 10 Augusti

- Kiruna Måndag den 10 Augusti

- Luleå Rebels Tisdag den 11 Augusti

- Lycksele Söndag den 16 Augusti

- Kalix Måndag den 17 Augusti

- Asplöven Måndag den 24 Augusti

- Clemensnäs ? Vem bryr sig?

Med reservation för eventuella fel!

Mitt roligaste minne vad det gäller ispremiärer skedde för två säsonger sedan då vi gick på is med Falu IF. Ny coach inför det året var Roberth Sirberg och han hade en del annorlunda ideér om denna sport. Första ispasset så körde vi internmatch och det var faktiskt en fröjd att skåda. Vi spelade i 1 h 20 min och vad tror ni att matchen slutade? Givetvis 0-0 och den innehöll hela två avslut på mål, snacka om spelkvalité!

Over and Out!


Vilka kommer från B-serien?


Bloggen fick en förfrågan om att skriva lite om tänkbara motståndare för A-lagen i den framtida allettan, vilka är det egentligen som kommer att stå för motståndet?

- Östersund

Man satsar även i år ungt och icke namnkunnigt, fjolårssäsongen visade att det inte behöver vara till någon nackdel. Man får väl ändå säga att man i fjol var den verkliga överraskningen i allettan då man faktiskt slutade före Kiruna. Det hade inte bloggen räknat med då man var och är mitt inne i ett generationsskifte. Årets säsong kommer att bli ungefär densamma, skillnaden är att man i år kommer att bli rejält utmanade redan i grundserien.

Om jag har förstått det rätt så står en ny arena färdig lagomt till hösten 2010 och först då lär det återigen satsas på allvar. Det mest spännande nyförvärvet inför i år är annars den nygamle forwarden Johan Jönsson som i fjol spottade in hela 41 poäng i bottenlaget Nälden. Han är för övrigt känd för att ha eliteprospects klart fulaste profilbild då den är tagen just efter att han käkat lite gummi.

Bloggen tippar Östersund som etta eller tvåa i grundserien!

- Hudiksvall

Hudik hade en tuff fjolårssäsong men det räckte ändå till playoff, där slog man i första omgången ut Clemensnäs för att därefter få ge sig mot Piteå. Man tappar tills i år några starka namn, däribland skytte och poängkungen Jonas Lindström som svarade för magnifika 57 poäng under fjolåret.

Men plussidan väger över vad det gäller värvningar då man hämtar in en hel del poängstarka profiler som Johan Välitalo Lycksele, Mikael Jedland Trångsund, Hampus Wall Härnösand och framförallt Mikael Sjöström från allsvenska Troja/Ljungby. Det skall dessutom bli intressant att följa Kirunasonen och gnuggaren Tobias Fredriksson när han nu lär få en större roll.

Bloggen tror mycket på Hudik i år och jag tror att man på allvar kommer att vara med och utmana Östersund om seriesegern.

Bloggen tippar Hudiksvall som etta eller tvåa i grundserien!

- KB 65

Man överraskade i stort sett alla under fjolåret då man som nykomlingar tog sig ända till allettan och där tog man bland annat en meriterande seger emot Kiruna. Nyckeln till framgång då stavades Mikael och Tommy Pettersson men det är i skrivande stund osäkert om hurvida dom kommer att spela denna säsong.

Man har dock värvat bra och kommer säkerligen att bli i parentet med fjolårets upplaga och då förstår ni att man med all säkerhet tar sig till spel i allettan.

Man har seriens bästa målvakt i Mattias Erlander och bara det gör att man kommer att lyckas bra, men att utmana Östersund och Hudiksvall känns väl lite väl tufft?

Bloggen tippar KB 65 som trea i grundserien!

- Kovland

Fjolåret var fiaskobetonat för det vana allettanlaget Kovland, man missade till och med playoffspel då man inte lyckades vinna fortsättningsserien. Man har för tillfället inte heller någon större trupp att skryta med men man brukar av tradition alltid ligga i topp. Med tanke på seriens kvalité så tror jag att vi kommer att få återse Kovland i allettan och att man därigenom visar att fjolåret var undantaget som bekräftar regeln.

Bloggen tippar Kovland som fyra i grundserien!

Utmanare

- Härnösand

Fjolåret var ett riktigt praktfiasko och man klarade sig kvar genom att Nälden hoppade av. Man hade värvat bra men många av spelarna utifrån valde tidigt att bryta sina kontrakt och det visar väl på att allt inte stod rätt till i klubben. Man har förhoppningsvis sett över sitt misslyckande och att man nu återigen kan börja blicka framåt.

Har man lyckats komma över fjolåret så kommer man med all säkerhet att kunna vara med och utmana Kovland om en plats i allettan då man i dagsläget förfogar över en bred trupp.

Over and Out!Nyckelspelarna!


På begäran så kommer det nu en genomgång av nyckelspelarna i respektive lag i den nordligaste serien. Vad kännetecknar egentligen en nyckelspelare? Det kan vara en poängmaskin, en stabil back eller en fantom i buren där den gemensamma nämnare är att man är ovärderlig för sitt lag.

Asplöven:

Henri Launonen Mv
( Målvakten har alltid en viktig roll och för Henris del så är det en tung mantel att axla då Asplöven under dom senaste åren haft det riktigt bra på just denna position. Iiro Itämies, Markus Ottosson och Timo Lindström är meriterade målvakter och det krävs att Henri överträffar sig själv om han ska slå sig in bland dessa killar. Har haft några tunga säsonger men var innan dessa riktigt riktigt bra, helt klart finns det kapacitet för stordåd. )

Stanislav Kall B ( Som ni vet så är detta en personlig favorit hos bloggen, den ödmjuke Slovaken är enligt mitt tycke en fröjd att skåda. Otroligt bra offensivt och spelar med en härlig frenesi som har visat sig vara på både gott och ont. Chansar ibland lite väl mycket i defensiven men det tar han igen genom en härlig anfallsvilja, ovärderlig i powerplayspelet med sitt tunga skott. Har ett stort hjärta för klubben och otroligt nyttig i omklädningsrummet! )

Michal Lukac/Urban Omark C ( Michal är värvad som en backup om kapten Omark tackar för sig, därför får dom samsas om denna plats. Urbans ledaregenskaper både på och utanför isen är ovärderliga, blir en tung post att fylla för herr Lukac om det nu blir så att kaptenen packar ihop. Michal har jag ingen större koll på men har fått fina vitsord av "Stano", sägs vara en kille som är utrustad med otroligt fina händer. En ny Oikarinen mån tro? )

Boden:

Linus Styrman Mv ( Målvaktsspelet var väl en av akilleshälarna under fjolåret men genom värvningen av denna talang så står man sig trygg i vinter. Det gäller att Linus verkligen gör en bra säsong om Boden ska nå allettan, kapaciteten finns helt klart. )

David Berglund B ( En hittils rätt tunn backbesättning kräver sin man, för bloggen faller tankarna direkt på denna kille. Har rutinen som krävs och kanske kan han nu i en större roll även utveckla sitt spel med puck. Defensivt är han otroligt skicklig men kan han ta för sig mer i offensiven så kan detta utveckla sig till ett riktigt bra förvärv. )

Jimmy Vågstedt C/Fw ( Fick sitt genombrott under fjolåret då han kastade in 19 puckar innan en knäskada satte stopp under fortsättningsserien. Man kan säga att Bodens spel föll ihop samtidigt som skyttekungen blev skadad, kanske att det finns ett samband ? För spel i allettan så krävs det att Jimmy fortsätter att spotta in mål, för det var väl inte bara "once in a lifetime" ? )

Kalix:

Tomi Haapaniemi Mv ( Tomi var en bidragande orsak till att Luleå Rebels tog steget upp i ettan, reaktionssnabb och spektakulär i sitt spel. Blir förhoppningsvis även en bra mentor till Johansson och Sjöström som är två talangfulla målvakter. Ska man nå allettan så krävs det att målvakten står på huvudet, men det kommer Tomi såklart att göra! )

Rikard Boudin B ( Petter Christoffersson hyllar Rikard för sin ödmjukhet och den trygghet som han skapar ute på isen, bloggen kan bara instämma. Stor, bra räckvidd, bra skott och dessutom spelskicklig gör att han återigen kommer att få ta ett stort ansvar i en ung backuppsättning. Tog redan ifjol ett jätteansvar som måste upprepas i år om inte allettan ska förbli en dröm. )

Anders Vikman C ( Navet i offensiven och är tillsammans med kapten Karlsson en giftig duo. Ruskigt bra på att bära puck och på att bestämma tempot i matcherna, kommer även i år att få sanslöst med speltid. Bloggen tycker att detta är en av seriens bästa centrar och förhoppningsvis så kommer han att bevisa det även i år. )

Kiruna:

Andreas Nyberg C

Joel Törmä Fw

Joel Fredriksson Fw

( Förstakedjan blir som vanligt nyckeln till framgång, orkar dom leverera ytterligare en säsong? Det måste dom om Kiruna ska ta sig längre än under fjolåret då Kirunas offensiv kommer att vara den viktigaste faktorn. Klart att dom kommer att leverera, varför sluta med något som dom har gjort under hela karriären? )

Luleå Rebels:

Pierre Berggren Fw ( Energiknippet får en nyckelroll då han vet vad det handlar om på denna nivå. Måste driva på kväll efter kväll och på så sätt få med sig dom andra. Rebels kommer inte kunna spela ut något lag och därför krävs det att en energispelare och skridskofantom som Pierre verkligen tuggar på. )

Martin Jeannette C ( Fransmannen är otroligt klok i sitt spel och kommer att ligga bakom mycket av det konstruktiva. Nyttig i powerplay och en duktig tekare, lagets ryggrad! )

Lycksele SK:

Jimmy Lundberg Mv ( Var makalös under fjolåret och behöver komma upp i samma kapacitet om det ska bli en rolig säsong i Tannens lätt kyliga islada. Reaktionssnabb och skridskostark som är spektakulär att beskåda. Det är dock vinnarskallen som gör honom så otroligt bra, hatar att förlora och hatar att släppa in en puck oavsett om det är träning eller match. )

Mattias Ottosson B ( Hjärta och vilja personifierar Mattias, viker aldrig ner sig och ger alltid sitt yttersta. En drömspelare för en tränare då han dessutom är bra i offensiven och alltid gör en del mål. Det skall bli kul att se hur Mattias klarar sig utan sin vapendragare Peter Rundblad, känner jag Mattias rätt så blir det nog inga problem. )

Johan Grönberg C ( Kommer att vara navet i offensiven då han är smart och spelskicklig. Kanske att bloggen sätter för höga krav på Johan men jag vet vad han kan. Får han bara en stor roll av coach Berglund så kommer han att förvalta den exemplariskt. När Johan var 16 år så kamperade vi ihop i samma kedja i Falun, redan då var han en härlig talang som säkert tagit ett stort steg i utvecklingen sen dess. )

Piteå:

Markus Ottosson Mv ( Seriens och kanske landets bästa div 1 målvakt är givetvis en nyckelspelare. Det sköna med Markus är att han alltid levererar, vill minnas att han gjorde en dålig match i kvalserien med Asplöven? Lugn och trygg i sitt spel, får alla räddningar att se så enkla och kontrollerade ut. Bara med Markus i laget så är man garanterad en plats i allettan! )

Johan Engström B ( Får sällan dom stora rubrikerna men nu är det dags att lyfta fram Johan. En riktig allroundback som bemästrar spelet i båda zonerna, kommer att få ett stort ansvar nu när "Stralla" gick till Skellefteå. Har ett stort Piteåhjärta och kanske får vi se ett C på herr Engströms tröja denna vinter. )

Daniel Olofsson Fw ( Tog serien med storm under fjolåret, tror ingen hade riktigt räknat med att han skulle vara så här bra? Öste in poäng till en början men blev under säsongen utlånad till Luleå där han skötte sig bra. När han kom tillbaka till Piteå så hade han väl tappat sin poängrytm en aning och var för ett tag nästan mänsklig i sin produktion. Gäller att "Ragge" levererar i vinter också om det skall bli en riktig rolig säsong i LF Arena! )

Clemensnäs:

Kommer dom till spel??

Over and Out!

Grattis "Stralla"


Skadeglädje är den sanna glädjen sägs det ju, men i detta fallet så är jag genuint glad för din skull Niklas. Om det är någon som är värd en chans i elitserien så är det du då ödmjukhet värdesätts högt i mina ögon.

Som du redan vet så kommer du att specialstuderas i vinter då min flickvän är AIK:are av hela sitt hjärta, lär bli en hel del matcher i tv-soffan och ett och annat besök i Skellefteå Kraft Arena för bloggen med respektive.

Jag önskar dig all lycka och håller alla tummar jag kan för att det ska gå bra för dig, kör hårt!


För er som har missat det så blev alltså Piteås backklippa Niklas Strandberg i dag klar för spel i Skellefteå AIK, en klubb som han spelade nio matcher i under fjolåret. Vilken utmaning och snacka om revansch på Björklöven som faktiskt kastade ut Niklas inför fjolårssäsongen.

Detta innebär ett stort avbräck för Piteås del då Niklas tillsammans med Olov Lundqvist var lagets mest framträdande backar. Nu kommer ett stort ansvar vila på den rutinerade och underskattade Johan Engström som fick fjolårssäsongen förstörd på grund av skador.

Varför pratar folk så sällan om herr Engström som i mitt tycke är en av seriens bästa backar?

- Det var någon som undrade hur fotbollsmatchen mellan div 4 laget Betsele och hockeygrabbarna från LSK slutade i går. 3-1 blev det till slut till dom mer meriterade fotbollsspelarna efter att dom fått två riktiga skitmål. Vi bjöd upp till en bra fight och bloggmästaren hade ett arbetsområde som sträckte sig ungefär som hela mittcirkeln. Några finurliga skarvningar hann jag dock med innan pingislungan slog till!

Over and Out!

Div 1 nytt!


Det har ryktats om det en längre tid och i dag blev äntligen klart. Asplövenbacken och Övertorneåsonen Ville Vikeväinen har fått ett try-out kontrakt med Björklöven.
Enligt honom själv så hyser han stora förhoppningar om att kunna ta sig en tröja och bloggen ser det absolut inte som en omöjlighet. Med sin fysiska och resoluta spelstil så är han en drömback för vilken tränare som helst, när han dessutom är trygg med pucken och en duktig passningsspelare så förstår ni att detta är en toppback.


Lycka till Ville, den här chansen är du värd och jag är övertygad om att du dessutom tar till vara på den!

Samtidigt meddelar Asplövens starke man Magnus Lehto per telefon att man redan i eftermiddag väntas göra klart med ytterligare en forward. Enligt honom så är man överens och man väntar nu bara på att få tillbaka det påskrivna kontraktet.

Han presenterade samtidigt en otroligt bra lösning som innebär att Asplöven går på is först kring den 25 augusti, genom det så förkortar man kontraktstiden med spelarna och kan på så sätt ha i stort sätt liknande månadslöner som man har haft tidigare. En smart och kreativ lösning så här mitt i finanskrisen!

Björklövencentern Johan Bergmark sägs återigen stå Lycksele SK nära, man är vad jag förstod det som i stort sett överens när det gäller kontrakstbiten men återstår att se om Johan är beredd att pendla dom 26 milen tur och retur. Även Björklöven sägs återigen vara villiga att signa upp Johan, snacka om kovändningen om så skulle bli fallet!

Over and Out!

Ögren på vift igen!


Clemensnäsforwarden Jimmy Ögren gör precis som lagkamraten Anders Söderström och lämnar klubben till förmån för Lindlöven. Jimmy hade liksom laget en tung höstsäsong men visade under våren upp allt det som man vet att han kan och var kanske den största faktorn till att Clemensnäs till slut fick spela playoff.

Jimmy har genom åren hunnit bygga på sig mycket rutin och det kombinerat med en härlig teknik och skridskoåkning gör att hans spel ännu står sig väldigt bra på denna nivå. Ett bra förvärv helt enkelt och kommer säkert att få en viktig roll i ett för stunden rätt så tunnt Lindlöven.

Även Arboga/Östersundsforwarden Thomas Strandell har bestämt sig för att nästa klubbadress blir industrisamhället Lindesberg och laget Lindlöven. Även Thomas är en forward av hög div 1 klass och både han och Jimmy får ses som ersättare till den flyktade och fruktade trion Joacim Hedblad, Thom Nordin och Daniel Wallén.

Kul för er grabbar, bli inte chockade bara när det otroligt snygga orangea stället dyker upp till premiärmatchen!

Over and Out!

Serveess eller?


Bedöm själva, ca 25 sekunder in i klippet så händer bland det sjukaste jag har sett på en tennisplan iallafall. Ja sen Stefan Edberg sköt ihjäl den stackars domaren då!


                     

Over and Out!

Betsele-Lycksele SK


I kväll gott folk så är det dags för årets drabbning i fotbollssverige då hemmafavoriten Betsele tar emot Lycksele SK hemma på Ågläntan. Ett div 4 lag mot ett hockeylag borde väl innebära en ganska behaglig resa för bolltrollarna från Betsele, eller?

Var inte så säkra på det då Lycksele SK ställer upp med en gedigen uppställning med mängder av känsliga fötter, nackdelen är att vi kan få det rätt tufft när hemmalaget skruvar upp tempot. Det vi vinner på i fysisken lär vi förlora på i snabbhet och rörlighet men kan vi bara få ner farten på dom så ska vi nog kunna ge dom en match.

Det är lite grann som när något av lagen på undre halvan möter Kiruna, Piteå eller Asplöven, det gäller att göra det trångt och tråkigt för motståndarna och ha en målvakt som står på huvudet. För att kunna vinna måste man dessutom utnyttja dom få målchanser som man får, utan mål så blir det ingen seger.

Vi ser med spänning fram emot kvällens drabbning på Ågläntans något slitna gräsmatta, vi har absolut ingenting att förlora och går därför in i denna drabbning med ett leende på läpparna.

Vilka som ler efter matchen är ännu oklart, svaret får vi kring 21-tiden i kväll!

Over and Out!

Igor Vlasov!


Ni som inte läste artikeln om legendaren Igor Vlasov i Norrköpingstidningen för någon månad sedan får en ny chans nu då Mattias Heikki som gjorde reportaget nu har varit snäll och skickat hela intervjun som publicerades i NSD 2002.

Tack Mattias!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Han talar med en speciell dialekt.  En blandning av sin ryska brytning och ett kirunamål som vägrar försvinna.  Tiden högt uppe i norr har även satt andra spår hos honom. Spår som han ännu bär med sig, långt nere i södern.

Det är spår som sitter djupare än på den språkliga ytan. Och på en känsligare plats än tungan.

- När jag hör någon nämna något om Kiruna på nyheterna, eller när jag ser ett reportage därifrån så klappar mitt hjärta några extra slag. För att det känns som om jag kommer därifrån, säger Igor Vlasov. 

Just de känslorna bar han inom sig varenda gång han återvände till sin gamla hemstad för att spela mot sina före detta lagkamrater.  Känslorna försvann inte ens när Vlasov tog på sig sitt nya lags bortadress och skrinnade ut på isen i sin forna hemmaarena.

- Du vet väl om att jag aldrig gjorde några mål för Boden när vi spelade uppe i Kiruna? 

Hur kom det sig?

- För att det jag mötte där uppe kändes som om det var mitt eget. Visst var det oproffesionellt av mig...men jag ville inte  - och kunde inte - göra mål mot Kiruna i Lombia ishall.

Igor Vlasovs ishockeykarriär är en väldigt speciell sådan.

Men vi börjar från början.


Han föddes 1961, vid foten av Uralbergen, på den asiatiska sidan av Sovjetunionen.

Igor Vlasov flyttade till Leningrad vid 23 års ålder för att spela i arméklubben Leningrad SKA. Året var 1984. En tid då världens bästa ishockey fortfarande spelades i den sovjetiska ligan. Gränserna utåt var stängda och inga spelare lockades över Atlanten med feta dollarbuntar.

Moskvaklubbarna CSKA, Dynamo och Spartak dominerade den högsta ligan.  "Vinner man ett brons, så har man vunnit ett guld" hette det på den tiden i landets övriga klubbar. Så också i Leningrad.

Coachen för det sovjetiska landslaget var den meriterade Viktor Tikhonov.

Coachen för CSKA var samme man.

Igor Vlasov bildade kedja tillsammans med Sergei Tepljakov (som även han senare kom att spela för Team Kiruna) och Sergei Tsvetkov.  Det var en kedja som till och med fruktades av självaste Tikhonov.

Sergei Gusarov, en bekant till Vlasov, spelade i CSKA under Tikhonov.

- Han hade en väldig respekt för vår kedja. Gusarov talade senare om för mig att Tikhonov varnade för oss under deras genomgångar.

Och Vlasov, Tepljakov och Tsvetkov matchades nästan alltid mot CSKA:s bästa femma.  En femma som av många anses som världens bästa genom tiderna, den med Kasatonov, Fetisov, Larionov, Krutov och Makarov.

- Det var tufft men samtidigt roligt att spela mot dem. Man kunde ju snappa upp den del finter som de gjorde på mig, säger Igor Vlasov. 

Att bli uttagen till det sovjetiska landslaget var få förunnat. Speciellt om du inte spelade i någon av de tre stora moskvaklubbarna. Tikhonov kände till sina spelare i CSKA bättre än några andra och ofta bestod landslaget av två hela femmor från just det laget.

Men inför VM 1986 fick Vlasov sin chans att representera sitt land. Men chansen spolierades av en skada och återkom aldrig igen.  1990 började förändringarnas vindar blåsa i Sovjetunionen.  Så även inom ishockeyn. Slava Fetisov tog steget över till NHL och banade väg för andra sovjetiska spelare.

Igor Vlasov valde även han att lämna landet - men NHL var det aldrig tal.

- De unga lovande talangerna växte som svampar ur marken i Sovjet. Jag var 29 år gammal, så vad skulle de med mig att göra?

Istället hamnade han i Kiruna.


Team Kiruna hade ett träningsläger i Leningrad 1988. Efter en träningsmatch lagen emellan som slutade 7-3 bestämde sig Kiruna för att värva Vlasov.  Konstigt vore väl annars. Han låg bakom fem av de sju målen i träningsmatchen.

- Efter matchen kände jag att jag hade kunnat platsat i Team Kiruna ända tills jag fyllde 40 år. Det var bara att leka, säger Vlasov. 

Att flytta till ett främmande land som var så pass olikt Sovjet var en stor omställning för hans del.

- Klubben fixade en villa till mig. Jag trodde inte mina ögon. En hel villa, bara åt mig? Jag kommer också ihåg att jag tyckte att affärerna var helt otroliga. Allt fanns ju. Jag åt väldigt mycket chokladglass under mina första månader i Sverige.

Igor Vlasov kommer ihåg den allra första isträningen med den nya klubben.  Han upplevde den som psykiskt väldigt jobbig. Han var rädd för att han skulle vara för gammal för att spela bra hockey och kände en enorm press på sig.

- Det var mycket folk på läktarna som ville se vad det var för något klubben hade köpt och jag kände mig värdelös. Det kändes som om jag snubblade på skridskorna hela tiden, säger han.

Säsongen 90-91 drog i gång. Och Igor Vlasovs succé lät inte vänta på sig.

Ribban lades redan i den första seriematchen borta mot Sollefteå.

Kiruna vann stort och Vlasov svarade för fem poäng.

Under ryssens fyra säsonger i Team Kirunas färger gjorde han 94 mål och 111 assist på 125 matcher.

Är du nöjd med din insats under de fyra åren?

- Nöjd och nöjd...man ska aldrig vara nöjd. Jag kanske hade kunnat göra tre gånger så många poäng, men då hade jag kanske inte varit lika populär bland lagkamraterna. För mig är det viktigare att hela laget får vara delaktigt i spelet. Jag kommer speciellt ihåg en bortamatch mot Lejonström. Vi vann stort och många hyllade mig efteråt, men det fanns många fler chanser att göra mål på som jag missade.

Hur slutade matchen?

- Vi vann med 8-1.

Hur många poäng gjorde du?

- Åtta.

Det var många som gick på hockey på den tiden enbart för att se vad du skulle hitta på. Du bjöd alltid på något lite extra i varje match.

- Det som ni anser är "det lilla extra" var vanligt i Ryssland på den tiden. Alla kunde göra det. Det var inget extra för mig. Men i Sovjet uppskattades det inte av tränarna, där var det bara resultat som räknades.  Men i Kiruna uppskattade publiken finterna och dribblingarna. Det är ju så hockey ska spelas. Att se en hockeymatch ska vara som att se en teaterföreställning och i Kiruna fick jag bjuda upp till show för första gången i min karriären.

Igor Vlasovs "show" i division I norra gick inte obemärkt förbi. Luleå och Västra Frölunda var två elitserieklubbar som gjorde förfrågningar om hans tjänster efter den första säsongen i Sverige.

Vlasov trodde att det bara var att lämna klubben när och om han ville. Så funkade det i Sovjet. Men inte i Sverige.

Han fick reda på att han fick gå om han ville. Men då var en klubb tvingad att lösa honom från hans kontrakt med Team Kiruna.  En prislapp sattes på honom. En prislapp som enligt Vlasov själv låg på runt 1,5 miljoner kronor.


Kirunas stjärncenter blev besviken på klubben som inte tillät honom gå för en mindre övergångssumma. Men Vlasov klagade inte utan "körde vidare".  Efter ännu en framgångsrik säsong började elitserieryktena surra igen. En träningsmatch mellan Luleå Hockey och en sammanslagning av Team Kiruna, Piteå HC och Bodens IK arrangerades 1992.

Ett perfekt tillfälle att visa upp sig inför elitserieklubben Luleå, med andra ord.

Men så såg inte Vlasov på situationen. Han hade istället svårt att motivera sig inför matchen.

- Varför skulle jag behöva bevisa något för Luleå Hockey. Jag var ingen 20-åring, heller. De borde ha insett att jag var bra nog, utan den där träningsmatchen.

Efter matchen kände Vlasov att Luleå Hockeys intresse var svalt och han fick aldrig chansen att spela i elitserien under sin karriär.  Hur han hade presterat där, kan man bara spekulera i.

Hade du haft något att säga till om?

- Jag tror inte att det skulle ta lång tid att komma upp i det rätta tempot. Samtidigt blir du bättre om du spelar i en bättre omgivning. Vi spelade många träningsmatcher mot svenska elitserielag med Leningrad och det gick bra. Jag menar...det var heller inget problem att göra tunnel på Håkan Loob när vi mötte Färjestad i Allsvenskan 1994.

Istället inledde han sin tredje säsong i Kiruna. Igor hade två år kvar på kontraktet och kände att han verkligen hade kommit in i stan och i samhället.

Tankarna om att flytta tillbaka till Ryssland fanns. Kanske skulle han få en chans i landslaget nu när så många hockeyspelare hade lämnat landet för spel i NHL och i Europa.

Men han valde att stanna.

Hans dotter Katja var alltid sjuk när familjen bodde i Sovjet. Hon hade problem med halsmandlarna och drogs med förkylningar och febersjukdomar.  Men efter flytten till Kiruna försvann problemen helt.

- Miljön är så bra. Katja var inte sjuk en enda gång där uppe.

Samtidigt tyckte jag jättemycket om folket i stan. Under mina år där träffade jag inte en människa som var arrogant och divig, utan kirunaborna är enkla och bra människor.


Men "de goda människorna" skulle vända Igor Vlasov ryggen. Deras idoldyrkan skulle bytas ut mot bitterhet och applåderna mot burop.  Eller om man ser det från en annan synvinkel: Igor Vlasov skulle vända kirunaborna ryggen i samma moment som han tog på sig Bodens IK:s matchtröja för första gången.

Vi sitter vid köksbordet i ett hus han själv byggt. Sölvesborg ligger längst ner på Blekinges sydkust. Det är här Igor Vlasov lever idag.

- Kan du öppna dörren bakom dig och släppa ut katten?

Vad heter han?

- Boris...Jeltsin.

Igor Vlasov ler ett snett leende och blottar en snusprilla bakom den skäggstubbsbeklädda överläppen och uttalar Boris på ett ryskt sätt där o:et låter mer som ett a.

Han har sina arbetskläder på sig. Han säger att han jobbar hela tiden.

Tolv timmars pass.

Vlasov är snickare till yrket och driver sitt eget företag som sysslar med husbyggen. Hans första villa tog honom ett år att bygga. Han gjorde allt själv och sålde det för 1,6 miljoner kronor när det var klart.  På den lilla fritid han har tränar han Mörrums U-14-lag. Hans första säsong är avverkad. Den var framgångsrik. Grabbarna vann DM. Och Smålandsserien.

Jag ställer frågan som många ställde sig 1994.

Varför lämnade du Kiruna och varför gick du till just Boden?

Igor skruvar lite på sig. Hans ansiktsuttryck blir snäppet allvarligare när han efter några sekunders tystnad svarar.

- Jag hade haft tankar på att sluta men Pasi Mustonen gav mig mycket speltid under min sista säsong i Kiruna och jag kände att det absolut inte var dags att lägga av. Det fanns många fördelar med Boden. De hade ett bra tränarpar i Ulf Taavola och Niklas Wikegård och min gamle vän Igor Matushkin spelade där. Dessutom kände jag att jag ville ha ett miljöombyte. Klimatet är tufft i Kiruna. Vintrarna är kalla och mörka.  Visserligen är det inte så långt ner till Boden, men det är i alla fall på rätt sida av polcirkeln. Och visst...jag fick bättre betalt i BIK. 

Men Elitserien, då?

- Det fanns ett bud från AIK men enligt skiljenämnden tvingades de betala omkring en miljon för mig, medan Boden bara behövde betala runt 200.000.  Jag ville ha samma lön som alla andra spelarna i AIK men de ansåg att jag blev för dyr, sett till lönen och övergångssumman.

 Kände du att någon i Kiruna blev besviken på dig?

- Kurt Thournéus (som på den tiden var kanslichef) blev ovän med mig direkt. Och Pasi Mustonen var också mycket besviken. Men ingen av spelarna sa något. Och jag kommer ihåg att Kirunas supportrar var fientliga mot mig när jag kom tillbaka till Lombia med Boden.

Hur kändes det?

- Det var inte så roligt naturligtvis, men å andra sidan trodde jag att jag skulle få ett värre mottagande. 

Hur trivdes du i Boden?

- Jag trivdes kanonbra. Vi hade ett mycket bra lag på den tiden och det gick jättebra för mig personligen också.

Klappar ditt hjärta extra när du ser inslag om Boden på nyheterna?

- Nej, säger Igor Vlasov efter att ha tänkt på saken ett tag.

Varför inte det?

- Jag vet inte...   


Efter två säsonger valde Igor Vlasov att lämna Boden som Bosman-fall.  Skellefteå AIK var en av klubbarna som var med och ryckte i honom, men till slut hamnade Vlasov där han är i dag.

Han skrev på för Mörrum som då tränades av Bodens nuvarande tränare Rolf Nilsson.

Vlasov spelade i Mörrum i två år. Det sista året tog han över som spelande tränare i klubben efter att Rolf Nilsson fått sparken.

- Jag tror att Rolf upplever det som om jag var med och försökte få honom sparkad, för att få hans plats som tränare. Men så var det absolut inte.  Några av spelarna ville sparka honom men mitt stöd fick de inte, säger Vlasov.

Tiden som a-lagstränare i Mörrum  blev kortvarig. Visserligen hjälpte han Mörrum att hålla sig kvar i serien samma år som han tillträdde.

 Men säsongen efter inledde laget med att förlora de fem första matcherna stort.

Efter det fick Vlasov lämna klubben.  Han tog en två år lång timeout från hockeyn, innan han i höstas började träna sitt nuvarande U-14-lag.

Igors hus ligger bara ett par hundra meter från havet.

Vi tar en promenad längst stranden som tillhör de populäraste i Sölvesborg.

Igor Vlasov tittar ut över havet.

- Jag har mycket att tacka Rolf Nilsson för. Jag trivs otroligt bra här nere i Blekinge.

Men han befinner sig långt ifrån staden hans hjärta stundtals klappar lite extra för.

- Hälsa Kiruna, säger han innan vi skiljs åt.


Mattias Heikki

Over and Out!


Bra förutsättningar!


Tiden i Lycksele börjar lida mot sitt slut ( för denna gång iallafall) och jag sitter och funderar på hur himla bra förutsättningar man har här i "byn". I en första anblick så var jag rätt så kritisk till till exempel Johan Grönberg och Fredrik Strands val av klubb, vad ska dom hit upp och göra tänkte jag. Men när jag har sugit på karamellen under några dagar så känns det inte så dumt än då, dom får det rätt bra här skulle jag tro.

- Gigantiskt med istid

- En bra och välutbildad tränare som brinner för sin uppgift

- Otroligt bra förutsättningar

- En underbar gruppdynamik

Egentligen så har man allt man kan önska sig här i "byn", ja en varmare ishall och ett gym som håller normal rumstemperatut skulle väl inte vara helt fel att önska sig. Man blir väl även ganska less på trappan upp till omklädningsrummet, den är otroligt brant om man just dödat ett boxplay i slutet av perioden vill jag lova.

Men det slog mig som sagt nu i kväll att man har det riktigt bra här, hur kom jag då på den tanken just nu? Bara en sån grej att jag i kväll satte mig i bilen upp till ishallen, slet fram pilatesbollen och en viktskiva som jag tog med mig ut på rinken. Där la jag ut lite puckar och varvade lite skott i kryssen med att köra lite magträning på den magnifika pilatesbollen. Helt allvarligt, på hur många orter har man den möjligheten under sommaren? Att man bara helt sonika kan åka upp till hallen och där ha den helt för själv?

                                                              

Sen vad en 28-åring gör ensam en onsdagskväll uppe på ishallen är en helt annan sak, visar åtminstone att man har kvar drivet, passionen och kärleken till sporten. Det kan ingen anklaga en för att sakna!

Tänk om alla unga talanger skulle kunna ha samma kärlek till sporten som man själv har, åh vad bra dom hade kunnat bli. Tänk om man någon gång i karriären skulle kunna inspira en talang till att ge allt han bara kan för att bli så bra som möjligt. Tänk när han sen säger att han hämtade drivkraften genom att studera Jimmy Stålnacke och se hur mycket kärlek som han skänkte till sporten.

Om/När den dagen kommer så kommer det att vara min största dag i karriären!

Over and Out!

Tur att ni finns!


Fingrarna känner för att skriva men det finns egentligen ingenting nytt att skriva om denna onsdagsförmiddag. Silly brann ju till på allvar under gårdagen och då får man väl nu räkna med några lugna dagar.

Tur då att det finns en del lättretliga Asplövenfans som under dom senaste dagarna har retat upp sig på mina uttalanden. Vet inte egentligen vad dom har retat upp sig på? Att bloggen blev sur över att dom satte sig emot att spela 28 omgångar i grundserien? Att bloggen skrev att Lycksele tog 3 av 6 poäng uppe i erkänt svårspelade Polarica?

Hetsar man upp sig över lite fakta så har man inte särskilt lång stubin, tänk om jag då skulle spalta upp allt jag vet om föreningen? Åh herregud, vill inte ens tänka tanken på hur upprörda och fientliga dom skulle bli då.

Det kommer jag såklart aldrig att spalta upp då Asplöven för mig är så nära en moderförening man kan komma. Hade det inte varit för Magnus Lehto och Urban Lahti så hade min karriär tagit slut under hösten 2001, i stället för skridskorna på hyllan så fick jag en fantastiskt rolig säsong där mitt eget spel lyfte sig till helt nya nivåer.

Fansen har dock en hel del att lära än då dom måste lära sig att leva med att Asplöven som klubb får kritik. Så fungerar det i jantelagens mecka ( Sverige ), har man en tydlig målsättning som man dessutom inte hymlar om så får man också räkna med en hel del avundsjuka kommentarer. När fansen dessutom går i gång på alla cylindrar så är det väl självklart att man fortsätter. Ni minns väl hur det var i skolan? Om den man retade inte gav någon form av reaktion så slutade man ganska snabbt medans den som tog åt sig blev klassens offer. Det är väl alltid roligast att reta någon som tar åt sig?

Hade jag varit ett Asplövenfans ( är ju det men inte direkt på det sättet ) så hade jag bara sugit åt mig av alla nedlåtande kommentarer som folk fäller på diverse bloggar och forum. Det visar väl bara på att ni har gjort någonting bra? Ni är väl i toppen för att stanna? Då måste ni lära er att desto närmare toppen man kommer desto mer blåser det. Den dagen ni tar steget upp i allsvenskan ( för det gör ni väl? ) så kommer det att blåsa orkanvindar. Det får ni räkna med och det är egentligen inte för att någon "hatar" er utan snarare bara ett bevis på framgång.

Det är bara att ta sig en titt på Malmö IF genom åren, "köpelaget" har väl aldrig varit älskade av någon utanför stadens gräns? Skadeglädjen runt om i hockey Sverige när Malmö förlorat avgörande matcher har varit enorm, nästan större glädje än när deras lag når en framgång.

Men tänk vad härligt att vinna något när man vet att man är "hatade" av i stort sett alla, snacka om vi mot dom känsla! Snacka om att ni då kan känna skadeglädje och verkligen pissa på oss som står utanför framgångsbubblan.

Tänk vad tråkig denna serie hade varit utan Asplöven? Det är ju egentligen det serien går ut på nu, att spöa Asplöven! Jag tror att alla lag har Asplöven som sin verkliga antagonister, det är dom man vill vinna över och det är dom man skrattar åt när dom går på en mina.

Det om något hade gjort mig som supporter stolt, tänk att känna känslan av att det är vi som är Div 1 A! Tänk att veta att alla vill slå oss och att dom skrattar åt oss dom gånger vi går på en mina. Snacka om vi mot dom känsla och snacka om att ha skapat sig respekt i den nordligaste serien!

Over and Out!

Håll i hatten!


Hudiksvall gör i år en intressant satsning, ännu intressantare är det att man kommer att ha Johan Dahlberg och Johan Välitalo i samma lag. Två riktiga murbräckor som alltid ger 110 % på både gott och ont, kan lova att det kommer att smällas en del på träningarna i vinter.

Johan Välitalo vet väl dom flesta vem det är medans Johan Dahlberg är en aning okändare för oss längst upp i norr. En duktig hockeyspelare som spelar med otroligt mycket energi men har en förkärlek till att ligga på den berömda gränsen i sitt spel. Som ni vet då så är den gränsen hårfin och det är tyvärr enkelt att råka tänja på den en aning, det resulterar i sin tur ofta i mycket utvisningsminuter och ett och annat matchstraff.

Jag har sett Herr Dahlberg live en gång i mitt liv och det var i premiären av allettan för två år sedan då man tog emot Kiruna i en fullsatt hemmahall. Den gången spelade man ut Kiruna efter noter och Herr Dahlberg var matchens behållning, han var sanslöst bra den gången.

Hans största merit förutom att han är draftad som 173:a av Toronto måste vara hans säsong med MoDo i superelit 05-06 då han summerade fantastiska 194 utvisningsminuter.

Här nedan länkar jag till ett klipp när Johans MoDo mötte Timrå i J-18 serien, håll ögonen på wrestlinggreppet som Johan tar ( vit nr 17 ) ungefär 30 sekunder in i klippet till vänster om målvakten framifrån sett.


                                 

Over and Out!

Händelserikt!


Vissa dagar är bättre än andra när det gäller silly season, kvällen och morgonen har varit händelserika för oss som har våra sympatier i div 1 hockeyn.

Johan Carlsson B Skedvi/Säter till Lycksele ( Tre av fyra dalmasar är nu klara för klubben då även Johan nu har bestämt sig. I parentet med firma Grönberg/Strand så får detta mer ses som en breddning av den befintliga truppen. Johan är rightskytt och back, sådana finns det direkt inget överflöd av i hockey Sverige. )

Linus Boström Fw Björklöven till Nybro ( Det var Nybro och Piteå som det ryktades om, trodde däremot att Linus skulle välja Piteå då Anton Edlund gick dit.  En bra värvning av Nybro och säkerligen kommer Linus att utvecklas ännu mer nu när speltiden ökar. )

Oskar Edström Fw Clemensnäs till Boden ( Duon Edström/Granlund blir intakt även i vinter, det skall bli kul att följa deras utveckling. Man hade liksom Clemensnäs en tung grundserie i fjol för att i fortsättningsserien vara helt magiska. Deras kedja med Jimmy Ögren som tredjelänk fick allt att stämma och bar Clemensnäs till en playoffplats, kan man ta med sig det spelet in i denna säsong så luktar det inget annat än succé! )

Mikael Sjöström Fw Troja/Ljungby till Hudiksvall ( Ett klassförvärv, Hudik menar allvar med årets satsning. Snittat över en poäng per match under sina säsonger i ettan och har varit stabil utan att göra särskilt mycket poäng i allsvenskan. Som sagt, ett mycket bra förvärv som kommer bära Hudik till allettan. )

Daniel Wälitalo Mv Björklöven till Storhamar ( Precis som bloggen skrev i går så blir det spel i den Norska ligan för Daniel, Kiruna har alltså fått nej tack från denna talang. Storhamar Dragons blir ny klubbadress, häftigt namn om inte annat!

Fredrik Tapani Fw Lycksele till Lycksele ( "Tappen" har nu bestämt sig, det blir en fortsättning i den vackra LSK tröjan. Genom detta beslut så har nu Lycksele en slagkraftig och intressant förstakedja. Grönberg som spelgeni, Strand som murbräcka och målskytt och Tapani som fartkanon och tekniker. )

Over and Out!

Kapad i knävecken!


Jag och min underbara flickvän låg i kväll och halvtittade på mötet Gais-AIK i fotbollsallsvenskan, en typisk match i serielunken där nästjumbon Gais överraskande gick fram till en 2-0 ledning innan AIK kunde reducera och sedemera kvittera.

Varför skriver då bloggen om fotbollsallsvenskan? Enkomt för att fotbollen i Sverige får mer publicitet än vad den är värd, beviset fick vi ytterligare i kväll då min fotbollsintresserade flickvän fällde denna kommentar.

" Får dom inte spela med alla läktare fulla? "

Som vanligt var det halvtomt på en allsvensk fotbollsmatch och för en som inte följer allsvenskan slaviskt så kan det tyckas vara konstigt då sportbladet ägnar en hel tidning åt den serien dagligen.

Elitserien däremot har en betydligt större beläggning, visst att arenorna är mindre än fotbollens men nog borde väl en serie som fotbollsallsvenskan med så mycket publicitet kunna locka mer publik?

Detta var kanske ett meningslöst inlägg men tyckte att det var värt att ta upp då kommentaren var så klockren, snacka om att kapa fotbollsallsvenskan i knävecken!

Over and Out!

Läsarna har sagt sitt!


Då var läsarnas sluttabell färdig, blev väl inga större skrällar. Jag gjorde som så att jag la ihop antalet placeringar för att på så sätt ranka laget med minst poäng högst. Tex om Piteå är tippad tvåa av en och etta av en annan så har dom således tre poäng. Förstår ni eller har jag virrat ihop det?

Så här blev iallafall er tabell:

Div 1 A grundserie "läsarnas tabell"

1 Piteå

2 Asplöven

3 Kiruna

4 Kalix

---------------------

5 Boden

6 Lycksele

7 Luleå

8 Clemensnäs

Kommentar:

En ganska väntad sluttabell, enda skrällen är väl egentligen att Piteå tippas före Asplöven. Det är förmodligen kontentan av att många hyser ett agg mot Asplöven som förening. Självklart så kommer dom att vinna grundserien även i år, det har liksom blivit någon form av tradition. Härligt att se att vi i Kalix tippas gå till allettan, det kommer att bli en härlig upplevelse om så blir fallet. Men ni måste betänka att Kalix har Jimmy Stålnacke i sin trupp, hans tre senaste säsonger har slutat med kval för att hålla sig kvar. Skämt å sido, någon gång så måste man väl få uppleva även en framgångsrik säsong. Jag tycker att det passar sig bra redan i år!

Over and Out!


Kan det vara så..


att Björklövenmålvakten Daniel Wälitalo är klar för en klubb i den Norska högstaligan? Det var en fågel som kvittrade om det i bloggens öra, någon som kan bekräfta eller dementera detta?

Over and Out!

Ånge hoppar av!


Tyvärr så har Ånge i dagarna bestämt sig för att hoppa av spel i div 1 B, det var en ohållbar situation då klubben endast hade 3 spelare klara inför säsongen som komma skall. Tråkigt för Ånge, tråkigt för Div 1 B och tråkigt för hockeyn i norr. Detta är ytterligare ett bevis på att hockeyn i Norrland har det tufft, det i sig var väl i och för sig ingen nyhet.

Ånge deklarer genom sin hemsida att man nu tar steget ner i tvåan, bloggen undrar om ni verkligen har tittat upp vad som gäller? Jag har fått för mig att böter på 10000 kronor och omstart i den lägsta divisionen är det som gäller, kanske har jag fel?

Vad som nu händer med Div 1 B har jag ingen aning om, det troliga är väl att man spelar serien med sju lag eller ger Sollefteå chansen till spel i ettan eftersom dom hamnade fyra i kvalserien i våras.

Genom Ånges avhopp så finns det en hel del bra spelare som nu kommer att söka nya klubbar, tänker främst på poängmaskinen Mike Hooker. Vart hamnar han? Östersund ?

Over and Out!

NHL-meriterad till Tingsryd?


Så verkar det bli om man ska tro rykterna med hög trohetsnivå som cirkulerar, Matt Davidson är namnet på denna klasspelare. Han har under dom två senaste säsongerna spelat i den Danska ligan och har där skrapat ihop fina 73 poäng på 81 matcher.

Verkar bli ett fint tillskott för Tingsryd i sin jakt på allsvenskan, man har om denna affär går i lås en riktigt fin trupp att förfoga över då man fått behålla i stort sett allt man vill behålla och dessutom kryddat truppen med lite extra spetskompetens.

Bloggen blir mer och mer övertygad om att det är Tingsryd, Karlskrona, Asplöven och Skövde som till slut kommer att ta sig till den allsvenska kvalserien.

Vilka ska egentligen kunna sätta stopp för det?

Visst att både Visby, Skåre ( Om man får behålla Rhodin och Höglund ) och Vita Hästen kommer att kunna vara med och utmana men tror att man i slutändan får ge sig för dom ovannämnda lagen.

Eftersom Asplöven kommer att vinna sin alletta så är man i playoffet berättigad 2 stycken hemmatcher och där kommer lagen söderifrån av tradition att få det svårt. Man är nästintill oslagbara på sin hemmais, det vill säga om man inte tar emot Lycksele i Arena Polarica. Dom två mötena i hemmaborgen under fjolåret med Lycksele slutade i en smärre katastrof då man i första mötet till slut lyckades vinna med 2-1 efter overtime och där man kvitterade med endast 30 sekunder kvar av ordinarie tid. I det andra mötet gick det ännu sämre, man förlorade till slut med 5-4 efter straffar, hela Haparandas älskling Johan Välitalo avgjorde då för gästerna.

Men skit samma om man torskar 3 av 6 poäng hemma, det var ju ändå bara ett korplag man mötte och serien är ju ändå bara en enda lång gäspning i väntan på kvalserien!

Nu blir det livat igen, åh vad det är roligt att retas med er Asplövensupportrar!

Over and Out!


Tänk om man alltid fick vara så här brun?


Greklandsresan blev som jag tidigare skrev lyckad, man fick sig en hel del sol och man fick även i sig en hel del god mat som satte sig längst ner på magen. Märkligt att allting hamnar där, hade det inte kunnat sprida ut sig över hela kroppen?
Tänkte att jag här nedan publicerar en bild på mig så ni får se den bruna färgen, det för mig osökt in på någonting helt annat.

När jag och Kiruna Citys Robert Lahti spelade i Asplöven säsongen 01-02 så mötte vi efter nyår Överkalix på bortais. Överkalix hade just då förstärkt truppen med Tysken Peter Kalinowski och Polacken Marcel Sakac och slog oss faktiskt med 7-6 om jag minns rätt. Du får rätta mig Robban!

Den här Kalinowski var en härlig prick, fysisk och energifylld till max. Redan vid första avblåsningen så släppte han handskarna, tittade på mig och sa orden " Do you wanna go?". Haha, tror ni bloggmästaren ställde upp på en fight? Självklart inte då mina boxningskunskaper är en aning bristfälliga, förmodligen så hade han gjort rejält med mos av mig och från Överkalix så är det en lång resa om man ska få sy ihop sitt sönderslagna ansikte. Med facit i hand så kanske jag ändå skulle tagit fighten i första bytet då jag vill minnas att jag var helt bedrövlig matchen igenom.

Men det mest anmärkningsvärda med denna Kalinowski var inte hans energi och fysik utan hans fantastiska solbränna. Har man en sådan i Överkalix i februari så kan man inte annat än imponeras, den var helt magisk. Skulle tippa på en hel del solarietimmar sedan han kom till Överkalix och den erkänt iskalla Skogshallen. Den måste väl i parentet med Mattojärvi och Malmbergets Ishall vara landets kallaste?

                   
                                 

Snygg retuschering där jag tog bort min flickväns mormor, tror inte kanske att hon skulle ha uppskattat att vara med på bild i denna blogg. Med mina underbara datakunskaper så tog jag bort henne utan att det egentligen märks på bilden, imponerande. Skämt å sido, enda retuscheringsprogrammet som jag klarar av är det klassiska programmet paint som har funnits sen stenåldern.

I parentet med hur Kalinowski såg ut den där februarikvällen så står jag mig ganska så vit, imponerande solariebränna var bara förnamnet!

Over and Out!

Limpan till Rebels?


Bloggen öppnade sin inkorg på mailen och såg att han fått ett mail från sin Bodenkontakt, en bra kontakt som verkar ha riktigt bra koll på vad som händer innanför Björknäshallens väggar.

Det ryktas nu om att den rutinerade backen Fredrik "Limpan" Lindmark är klar för spel i Luleå Rebels, "Limpan" som gjorde comeback inför fjolårssäsongen efter några års uppehåll. Visst var det också en ringrostig "Limpan" som vi till en början fick se men ju längre säsongen gick desto mer växte han in i det. Under sista halvan av säsongen så växte han ut till en av dom bättre backarna i Boden och man började återse honom i gammal god allsvensk form.

Vi får väl se om ryktet stämmer, det känns inte omöjligt att coach Osmo har lyckats locka över honom till nykomlingarna och väl där så kommer han att bli en viktig pjäs i jakten på att stabilisera sig i ettan.

Over and Out!

Tänkte vänta men kör det nu direkt!


Asplöven gjorde i dag klart med den meriterade Slovakiska centern Michal Lukac som under fjolårssäsongen stod för 24 poäng i den Slovakiska högstaligan. Det ska väl nämnas att den Slovakiska ligan inte håller nämnvärt hög klass men står sig samtidigt bra i konkurrans med många av dom övriga ligorna i Europa. Man har fått fina vitsord av bland annat Stanislav Kall och från Finland där han spelat tidigare.

Asplövens värvningar från Tjeckien och Slovakien genom åren har väl varit av blandad kvalité, vissa har gjort det riktigt bra medans några verkligen har underpresterat. Det skall bli intressant att följa denna "bomb", förhoppningsvis så kommer han att bli en lyckad värvning.

Denna värvning för dock mig in på namnet Urban Omark, aviseras det genom denna värvning att Urban inte kommer att ingå i årets uppställning? Eller är Michal tänkt som andracenter? Blir intressant att se hur detta utvecklar sig, Urbans vara eller icke vara kommer att vara div 1 A:s stora snackis under dom närmsta veckorna.

Hur div 1 A kommer att sluta hade jag tänkt vänta med att presentera några dagar men känner att det genom denna värvning börjar bli dags för ett tips.

1 Asplöven
2 Piteå
3 Kiruna
4 Boden
------------------------------
5 Kalix
6 Lycksele
7 Luleå Rebels
8 Clemensäs

Kommentar:

Asplöven kommer i vanlig ordning att springa sig igenom denna serie och får som vanligt se sig utmanade av Piteå och Kiruna. Piteå tar andraplatsen före Kiruna tack vare Markus Ottossons målvaktsspel. Kiruna kommer att bli giftiga offensivt och kommer i allra högsta grad vara med och utmana Piteå, Piteås bredd kommer dock fälla avgörande.
För Bodens del är det nu dags att få lite framgång efter att man under dom två senaste säsongerna stabiliserat sig i ettan, man blir dock tufft utmanade av ett hungrigt och hemvävt Kalix. Många tippar att Kalix kommer att ta den fjärde och sista platsen till allettan, så kan det mycket väl bli om laget får sig en bra start. Men Boden har mer rutin och en mer uttalad målsättning om en topplacering, då får man också leva med att kraven blir där efter. Lycksele gjorde i dagarna två fina värvningar i firma Grönberg/Strand och hoppade direkt upp ett pinnhål i tabellen. Luleå Rebels kommer att vara med och utmana på ett fint sätt och kommer säkert att till fortsättningsserien kunna utmana rejält med lite värdefull rutin i bagaget. Clemensnäs som står utan trupp måste såklart tippas sist, svårt att vinna matcher utan trupp va?


Givetvis så kommer tabellen att förändras när trupperna är spikade, detta är iallafall mitt tips!

Varför tror jag inte på mitt Kalix?

Givetvis så tror jag på oss, allt annat vore väl konstigt. Jag har självklart en egen tro och en egen målsättning i mitt huvud men känner att det känns onödigt att sätta press på ett lag som faktiskt bara nu gör sin andra säsong i ettan efter degraderingen och konkursen. Boden får således gälla som favoriter då man har en högre uttalad målsättning och redan i fjol aviserade om att man skulle utmana om en plats i allettan för att sedan ta sig till playoff.

Hur tror ni läsare att serien slutar?

Lämna en kommentar med ert tips, vill bara se en serietabell och ingenting annat. Ni får till i morgon kväll på er att rösta innan jag samanställer och lägger ut "läsarnas sluttabell"!

Over and Out!

Borta bra men hemma bäst!


Efter många turer hit och dit och en otrolig beslutsångest så har nu Asplövenforwarden och energispelaren Jonatan Lindroth bestämt sig. Sejouren i Asplöven blev bara ettårig och han vänder nu åter till moderklubben Falu IF.

Egentligen så skulle bloggen kunna klandra Jonatan då han genom att gå ner i div 2 nästan kastar bort ett viktigt år i karriären. Men i detta fall så förstår jag Jonatan, att spela i Falu IF är något utöver det vanliga. Man lyckas alltid få ihop en skön grupp och stämningen och gemenskapen i gruppen är fantastisk, dessutom har man i år något stort på gång då man har fått tillbaka en hel del spelare som valde att lämna när man degraderades.

Sejouren i Asplöven blev annars lyckad för Jonatan, han fick otroligt mycket uppskattning för sin oegoistiska och oömma spelstil. Han födde stjärnorna med energi och accepterade sin roll i laget till 100 %. Det var väldigt väldigt nära att han skulle stanna ytterligare ett år men tryggheten hemma fällde till slut avgörandet. I Falun så kommer han att få en stor roll och kommer vara en av nyckelspelarna i jakten på en div 1 plats.

Det står samtidigt klart att även forwarden Joakim Gustafsson återvänder till klubben efter några säsonger i Kumla och nu senast i Hedemora. Jag har själv aldrig sett Joakim spela men enligt rapporterna så har han ett bra driv och ett ruskigt hårt skott som sitter dom gånger han lyckas att träffa innanför målramen.

Bloggen är övertygad om att vi kommer att få se Falun i en framtida kvalserie, tror att man kommer att gå igenom tvåan ganska så enkelt.

Säter/Skedvis målkung Håkan Nyström har under den senaste tiden kopplats ihop med Lycksele men enligt rykterna så tackade han i går nej till klubben. Synd då det hade varit kul att se honom tillsammans med nyförvärven Grönberg och Strand. Nu finns det alltså en plats kvar att fylla i förstakedjan, blir det kanske så att Fredrik Tapani blir kvar i klubben och går in på den platsen?

Bloggen fick precis som han ville när han i går la ut ett inlägg om serieupplägget. Det blev mängder med diskussioner och debatter i kommentarsfältet, ena stunden var man helt dum i huvudet medans man i nästa stund blev hyllad för sina tankar. Precis dit ville jag nå, ville skapa en debatt om hur serieupplägget i dom två nordligaste serierna ska se ut. Alla verkar vara överens om att man måste förändra men däremot så skiljer det sig mycket i hur man vill ha förändringen.

En sak är iallafall säker, man måste förändra om vi någon gång ska få ett allsvenskt lag från någon av dessa serier!

Over and Out!

Skyttekung till Lycksele?


Håkan Nyström, är det nästa dalmas som hamnar i Lycksele? Enligt min dalakontakt och tillika Kirunaspelaren Henrik Bergenström så har Håkan besökt klubben och säger nu sig vara väldigt intresserad av att mäta sina krafter i den nordligaste serien.

Håkan gjorde under fjolåret makalösa 48 mål på 33 matcher med Säter/Skedvi i tvåan och beskrivs som en tekniker med bra spelsinne. Målskyttet lär väl också vara en god kvalité då han skottat in 93 mål på 95 matcher i tvåan genom åren.

" En tekniker med bra spelsinne som hade kunnat bli hur bra som helst om han hade velat "

Min gode vän Henrik Bergenströms omdöme om Håkan Nyström, fina vitsord och säkerligen en spelare som kommer att placeras i kedjan med Johan Grönberg och Fredrik Strand om en övergång blir aktuell.

Håller tummarna för att denna övergång snart ska bli klar, blir den det så har Lycksele verkligen en förstaformation att luta sig emot.

Over and Out!

Bloggen bryter tystnaden!


Efter att det framkom att tre dalmasar var på gång till Lycksele så har klubbens sportansvariga verkligen försatts med munkavel. Ingen har egentligen velat kommentera hur förhandlingarna har gått och hur man bedömer chanserna till att knyta till sig dessa spelare. Allt detta gör man för att undanröja hot från andra klubbar då man redan har tappat tänkbara namn som Fredrik Sandström och Anton Edlund efter att tidningarna gått ut med dessa som tänkbara för klubben.

Som första källa kan dock bloggen presentera utgången för dessa killar, efter en hel del detektivarbete så fick jag rätsida på problemet. Jag ringde helt sonika upp min gamla lagkamrat Johan Grönberg för att höra vad som händer och sker.

Eftersom han är söderifrån så har han inte heller särskilt stor koll på hur stor denna blogg är för norrlandshockeyn och därför kunde jag helt enkelt ta han på bar gärning.

" Jag och Strand ( Fredrik ) är klar "

Haha, tror nog egentligen att tidningarna och klubben skulle vilja vara först med denna nyhet. Det gäller att vara slipad i sådana här situationer och det känner jag väl att jag blivit efter över ett år inom bloggarnas värld.

Johan Grönberg är en slipad center med otrolig spelförståelse. Bra med puck och passar i stället för skjuter i 99 fall av 100. En komplett center som säkerligen kommer att få en nyckelroll, kan växa ut till en av seriens mest lysande stjärnor. Ett drömförvärv för en klubb av denna kaliber! Starkt jobbat!

Fredrik Strand beskrivs av Johan som en hårt arbetande ytterforward med näsa för mål. Det är alltid 100 % som gäller och han är stark i det fysiska spelet.

Låter som att dessa herrar kommer att kampera ihop i vinter!

" Större än vad jag trodde  "

" Fint med vattnet som rinner genom staden "

" Coachen fällde avgörandet "

Där har ni tre citat signerade av Johan när jag frågade lite om hur besöket uppe i djurparkens mecka gick, fina ord för coach Andreas Berglund att få ta del av. Tror du har rätt där Johan, coach Berglund verkar vara otroligt ambitiös och dessutom väldigt bra utbildad.

Over and Out!


Korpserierna!


Jag blir faktiskt riktigt konfunderad när jag nu ser att man ändrat antalet matcher i dom två nordligaste serierna, det blir nu 21 omgångar istället för dom 28 omgångar som preliminärt fastställdes för ett antal veckor sedan. Jag blir besviken då jag kände att med 28 matcher så var vi i norr verkligen på väg mot något som kan likna dom sydligare serierna, men ack vad man bedrog sig.

I div 1 B så har alla lag varit emot förslaget på 28 omgångar, inget konstigt med det då lagen i den serien alltid är emot allt som kan kosta någon krona extra. Hade dom fått bestämma så hade dom kört seriesammandragningar var 14:de dag och där spela av ett x antal matcher, 2 x 20 rullande tid hade väl varit lämpligt. Kanske att man kan bryta matchen när ett lag kommit upp i 7 mål? Kanske kan man spela med den blåa lättare pucken eller till och med spela med en bandyboll?
Jag skiter i vilket då B serien inte intresserar mig särskilt mycket, det är kul att följa Östersunds framfart och det ska nu bli kul att följa Välitalo, Jakobsson och Fredriksson. Men utöver det så känns den riktigt tråkig med många lag som inte ens har en gnutta ambition till att försöka ta sig till allettan osv.

I div A så var det Clemensnäs och Asplöven som under det första mötet var negativa till dom många matcherna. För Clemensnäs del så handlade det givetvis om pengar och för Asplövens del så handlade det förmodligen också om pengar men på ett helt annat sätt. För deras del så får man en riktig storfräsare i januari med dom pengarna man sparar genom att spela färre omgångar. Dom har ingen talangutveckling utan ser bara till resultatet på kort sikt och klart då att man hellre lägger pengar på något häftigt namn i stället för på att spela matcher. Jag antar att just Asplövens missnöje har varit nyckeln till att man drog ner på antalet omgångar. Klubben besitter en tränare i Freddy Lindfors och en ordförande i Magnus Lehto som alltid får sin vilja igenom, skulle vilja påstå att deras röster väger tyngre än vad hela Norbottens hockeyförbund väger.

Men är det inte Asplöven som tidigare år har klagat på att man fått spela för få och tuffa matcher? Är det inte därför man enligt dom har misslyckats i kvalet till allsvenskan? För mig luktar det dubbelmoral! Men det är klart, money talks!

Det är otroligt synd att det blir så här, det för i stort sätt bara negativa aspekter med sig. Visst att det blir billigare för klubbarna och det är väl viktigt att man ser över kostnaderna ett år som detta. Samtidigt så har man gett sig in i leken, då får man också leken tåla. Har man inte råd att spela mycket matcher så får man helt enkelt spela hockey bockey klockan 22 en kväll i veckan. Mycket matcher ger ett stigande intresse i serien, publiken får se sitt favoritlag oftare och tätheten på matcherna ökar. Som det är nu och har varit tidigare säsonger så kan det för ett lag som Kiruna gå upp till en månad mellan hemmamatcherna, det gör att även publiken tappar intresset och är lite ringrostiga när det väl är matchdags. Fler matcher ökar även kvalitéen på serien, man kommer in i en bättre matchrytm och slipper dom där upehållen som ibland kan vara irriterande långa.
Det viktigaste av allt med att spela mycket matcher är att man kan utveckla sina talanger på ett helt annat sätt, det är matcher som utvecklas och ju fler matcher desto bättre. Såna saker skiter man dock i nu och det kommer norrbottenshockeyn att få lida av i framtiden.


Hur ska vi egentligen kunna minska klyftorna till lagen i söder? Så länge lagen här uppe har denna inställning så får vi helt enkelt leva med att tappa ännu mera mark och ännu mera intresse. Inte ens en div 1 krönika i NSD var fjortonde dag kommer att kunna hålla liv i denna serie.

Norbottenshockeyn är tyvärr stendöd och lever kvar på stenåldern!

Asplöven, är det värt att spara pengar för att ha råd med en storfräsare? Vill inte ni också utveckla hockeyn i norr? Verkligen ödmjukt gjort av er! Som vanligt med andra ord!

Over and Out!

Piteå vässar truppen!


Givetvis så har det varit en lugn silly season vecka då bloggen var på semester, det verkar som att alla har väntat på att den ska återvända från den grekiska sandstranden.

Piteå gjorde i dag klart med Björklövenbacken Anton Edlund och genom denna värvning så har man nu sina åtta backplatser fyllda. Vad händer då med stjärnbacken Niklas Strandberg? Självklart så finns det en lucka öppen för "Stralla", skriver han på så lär man låna ut junioren Anders Öhlund till Luleås J-20 eller liknande. Det är vad jag kan tänka mig, kan såklart vara helt fel ute i mina spekulationer.

Samtidigt så ryktas det om att även Björklövenforwarden Linus Boström kopplas ihop med Piteå, valet där lär ligga mellan just Piteå och småländska Nybro.

För Lyckseles del så har jag endast en nyhet då det ryktas om att en tongivande spelare från fjolårstruppen nu kan tänka sig att stanna. Mer än så säger jag inte!

Nu ska bloggen försöka ta igen lite förlorad sömn för att sedan ta sig till gymmet, det behövs minst sagt efter denna vecka. Det känns som att varenda muskel har flyttat sig neråt och lagt sig precis vid byxkanten, man känner sig rätt flottig för tillfället! Tur då att det är några veckor kvar tills jag ska ställa mig öga mot öga med fysgurun och tillika Kalixtränaren Petter Christoffersson. Tills dess så måste man vara hård igen!

Over and Out!

Fetare men inte blekare!


Klockan är 05.15 och bloggen sitter en aning trött och en aning fet och väntar på att flyget som ska ta oss till Umeå ska gå. Det har varit en lång natt då vi kl 20.15 grekisk tid påbörjade vår hemresa från dom sydligare breddgraderna. Efter en fantastisk vecka med otroligt fint väder ( 35 grader varje dag ) och otroligt lite träning, tittade faktiskt inte ens in i hotellets gym en endaste gång. Det närmaste jag kom fysisk träning var lite bollspel på stranden med min käre flickvän, i övrigt så var det mest ryggläge i solstolen som gällde.

Det var första gången sedan 2003 som jag unnade mig en sådan här semester, tror det kommer att kännas att man har fått vila upp både kropp och själ då jag innan avresan drogs med en del skavanker. En axel, en vad, ett knä och en baksida lår har nu fått välbehövlig vila och kan nu förhoppningsvis fungera fullt ut igen efter månader och år med smärta. När man väl är mitt uppe i vardagen med träning och allt vad det innebär så känner man kanske inte efter, sådana här gånger får man dock bevis på hur jäkla ont man egentligen har haft.

Under min semestervistelse så har Christer S postat en del inlägg vid mån av tid, man ska betänka att även han har semester och en familj att ro om dessa veckor. Med det facit i hand så tycker jag att det är stort att han unnat bloggen en viss datatid och en hel del postade inlägg. Tack Christer, i mina ögon är du en sann hjälte och ett härligt föredöme för alla supportrar runt om i landet!

Tanken var att Micke Lasu skulle ha tagit över denna blogg i måndags men han verkar vara spårlöst försvunnen? Någon som har sett en vilsen bohem irra omkring någonstans i världen? Denna smskonversation är det enda som jag har hört ifrån Mikael.

Jimmy: Visst tar du över bloggen i dag? ( Skickades i måndags )

Mikael: Giorgion är kvar men jag har nytt nummer. Mvh Mikael Lasu

Jimmy: Va?

Mikael: Radioskugga ( Med det menar jag inget svar )

Vart är du Mikael?

På hockeyfronten så har jag som ni förstår absolut ingen koll för tillfället, ska börja med att följa upp spåret om tre stycken dalmasar till Lycksele så fort jag kommit hem och fått mig lite sömn.
Under dagarna på stranden så kom jag dock på en högst ordinär önskelista till oss i Kalix, lyssna här nu ni som jobbar med matcharrangemangen! ( Eller gör någon det i Kalix? )

- Ett nytt intro! ( I modern tid är det bara Överkalix som har haft ett sämre och det var under säsongen 99-00 då det var becksvart i hallen när spelarna kom ut. Det enda som lyste var någon människa som viftade med två stycken ficklampor framför spelarnas entré. )

- Personliga lineup och mållåtar ( Där är Asplöven ett föredöme. )

- Nya dräkter ( Visst är dom befintliga ruskigt fula? )

- Bort med grafittimålningen bakom ena målet!

- Hejaklacken "Orkanen" måste återuppstå! ( Helst med den klassiska ramsan " 17 är en kärring" ! )

- Ola Ruthströms tröja måste väl ändå upp i taket?

Nog önskat, nu ska jag göra min flickvän glad genom att köpa oss lite frukost på pressbyrån. Om det finns några pengar kvar vill säga? Grekland har blivit otroligt dyrt, 4 euro för en 40 cl pilsner på restaurangerna och 1.10 euro för en 33 cl pilsner i affären!

Skönt att bloggmästaren är tillbaka va? Nu kör vi så det ryker igen!

Over and Out!

Starka män!

  Kanske inte i den mening man tänker direkt, mer om enskilda starka män i föreningar. Visst är dom bra att ha, men kan det rent av vara farligt att ha dem också?  Det finns ju exempel på både och. Den mest framträdande är väl Percy Nilsson i Malmö, finns säkert otaliga exempel i detta avlånga land. Percy har varit bra för Malmö, det finns det väl inget tvivel om. Men det kommer alltid till en gräns, när det börjar få motsatt effekt. Och Percy är ändå ett unikum, inte många har den plånbok han lagt undan för MIF:s räkning.

  Visst är det bra och roligt för de olika föreningarna när dessa killar kommer in på kansliet med välfylld plånbok och vill satsa pengar i dem. Och visst ska man ta emot dem med öppna armar, inget snack om det. Men det ligger en viss fara i detta också. Faran att man glömmer se till att man måste kunna klara sig även efter denna Starke Man tappat intresset, eller av andra orsaker försvinner från scenen. Det kommer ju med 100 procents säkerhet att hända, förr eller senare. En annan fara är att man blir fartblind, och tappar fokus. Istället för att sakta bygga upp sin förening, säkra återväxten av egna spelare, ledare och frivilliga, toksatsa uppåt och lägga alla ägg i en korg.

  Vad händer då? Jo, pojklagshockeyn kan säkert köra på som vanligt, men när det kommer till junioråldrar, så börjar det gå lite snett. Bara de allra mest hängivna tycker det är någon ide' att satsa mot en plats i det egna A-laget, så där tappar man den bredd som måste till, samtidigt med det, tappar man en massa frivilliga i juniorernas föräldrar, som kunnat göra stora insatser för föreningen i annat fall. Det här blir en negativ spiral till slut, då man genom tappet av egna juniorer måste försöka hålla nivån genom att köpa in dyra spelare, såväl som tränare. Glöm inte att även ledare och tränare i ungdomshockeyn har ambitioner.

  När allt så småningom ställs på sin spets, vad händer då? Man står där utan pengar, utan spelare, med halvt intresserade människor kvar i föreningen, och man har egentligen inte många vägar kvar att välja mellan...

  Så kommer det en kille med tjock plånbok in på Ditt kanslit, välkomna honom varmt, men se till att inte falla i gropen som öppnar sig samtidigt, ha en stark organisation som främsta mål, då kommer också framgångarna av sig självt.

  Finns säkert många exempel på klubbar som dykt rätt ner i den berömda gropen, kom gärna med de Ni har i åtanke. Fallet Malmö IF är väl nästan snudd på en sådan numera.  Kan tänka mig att Herr Fahlander har en hel del att säga i ämnet?

Vikarie C.S 

På andra sidan planket

  Satt och funderade lite över alla dessa ideella krafter som finns inom ishockeyn runt om i landet. Tänk vilket otroligt arbete som läggs ner på det varje år! Man blir verkligen ödmjuk av bara tanken på det. En stor del av alla dem, är förstås föräldrar till spelare, tränare, styrelser, alla som jobbar med de olika lagen på så många olika plan. Sedan finns det alla sådana som jag.

  Jag har alltid haft små, små puckar i blodet istället för blodkroppar tror jag. Men min aktiva karriär tog ett abrupt slut efter smålandsvistelsen, när fadern beslutade sig för att flytta norrut igen. Glad i hågen gick jag för att se RIKTIG ishockey igen, såg både Pekka Lindmark och Göte Wälitalo spela som gudar med följden att min benskydd åkte raka vägen till tippen. Så jag insåg att min plats var på andra sidan planket, helt enkelt.

  Den vägen har nog många andra som jobbar med ishockey idag vandrat, antar jag. Kom gärna med Era egna historier om hur Ni hamnade "på andra sidan planket"! 

  Om man fortsätter tankegången, så har nog många hamnat i stödföreningar, supporterklubbar och hela den svängen, lik den som finns i Kiruna idag. Alla vi som stöttar våra lag i vått o torrt, i motgång och medgång har ändå det gemensamt, och ska verkligen ha all respekt för det som görs på olika håll.

  Därför kan jag direkt lova, att om Ni som känner till sådana stödföreningar o liknande, antingen mailar in en länk, eller skriver in den i kommentarsfältet här, så ska jag lägga upp en sida enbart för sådana länkar på www.gironklubben.se . Ni kan maila, om Ni vill det till info@gironklubben.se och det kanske är en ide' att göra likadant på fler siter, många utflyttade från sina respektive hemorter är säkert intresserad av att stötta sina hemlag, men kanske inte känner till att det finns den möjligheten ens.

  
  Vikarie CS

Publikkris?

  Många klubbar dras särskilt detta år med tunga ekonomiska problem, det är det ju inget tvivel om längre. Sponsorer faller, eller föll bort i en fasansfull takt, så klubbarnas ekonomer rev håret av sig i förtvivlan. Visst kan man hålla med om att den ekonomiska krisen ställde till det ordentligt. Men att publiken på många håll är rent skrattretande låg, är inget fenomen som uppkom i år. Jag tänker på lag som Clemensnäs som i bästa fall har 100 pers på sina hemmamatcher. Men även lag som Piteå, vilka spelar en rolig hockey, på relativt hög nivå. Ändå sviker publiken stort. Undantaget som bekräftar regeln, är trevlig nog för mig, Kiruna som har en stadig publiknivå, även om man kan begära ännu mer..

  Det kan ju för en som bara tittar på de svarta siffrorna te sig oerhört märkligt, då man åtminstone där tidigare haft bra siffror genom åren. Men jag vill påstå att dessa varningsklockor har ringt i åratal nu, och inte många har reagerat på dem. Det finns så fantastiskt mycket annat som både drar och lockar i folk nuförtiden, så det förvånar inte mig i alla fall att publiken uteblir.  Det här är en match på riktigt om både publik, pengar och överlevnad i det långa loppet!

  Nu måste samtliga föreningar, speciellt i norr, vakna upp och inse att det krävs mer än bara den rena avskalade ishockeyn för att locka folk till ofta kalla och obekväma hallar. Man måste hitta vägar och koncept som lockar folk igen, sedan om dessa vägar har med hockey eller inte, är egentligen oväsentligt. Man kan ju ta Hammarby Hockey som ett exempel, otroligt hängivna fans, men med en inställning som mer stötte bort än drog folk till matcherna. Ingenting annat än den rena avskalade ishockeyn skulle få finnas. Så gick det som det gick också, Inte förrän nu, under nybildade Bajen Fans kommer publiken, men de allra flesta kommer ju egentligen för själva totalupplevelsen med stämning, och mycket folk. Inte för själva ishockeyn, hur mycket man än vill intala sig det. Nu vill jag inte hacka på Hammarby som förening, Lantisbajare som jag varit största delen av min livstid, fast i hockey får Ni faktiskt vara på andra plats. Strax efter asplöven... ja, jag skojar.

  Men kontentan är att alla som redan nu jobbar i det tysta med arrangemang runt matcherna, måste börja tänka lite utanför boxen, som man säger nu för tiden. Hitta på något som lockar folk från allt det andra roliga man kan hitta på en matchkväll. se sedan till att engagera och knyta upp folk direkt på plats. Hyr in folk, hitta folk som kan dra igång klackar, in med pom-poms och cheerleaders, riktigt häftiga intron, (Här kan jag avslöja en BOMB! Kiruna kommer i år att ha ett intro som slår det mesta i musikväg och gåshudsfaktor) ölservering, en MÄNGD matchguider som tar han om familjer, familjerabatter och så vidare i en oändlig rad måste till. Det är min åsikt. Se till att varje match blir en happening där någonting oväntat eller speciellt händer, då kommer också publiken, i stora skaror!

Vikarie C.S

Juniorspecialen

  Lovade ju en Juniorspecial till idag, och här kommer den. Ni får dock ursäkta att den blir väldigt lokal, men det har ju sina orsaker. Här måste jag ju tacka L-P Skogfält först o främst för allt sitt jobb med att ge mig ingående information.
  Det är killar som L-P som är hjärtat och själen i Kirunas framgångsrika koncept.
Jag ska vara lite orättvis och här enbart ta upp de juniorer som i år får en chans att visa upp sig i A-lagströjan, annars skulle inlägget bli en mindre bibel.
  Jag börjar med Viktor Esseryd, Back.
Nattavaaragrabben som är en riktig energispelare, som sin äldre bror Simon. Alltid positiv och framåt, även vid sidan av isen. En annan sak bröderna har gemensamt är den enorma vinnarskallen, som ibland kan ställa till det för honom också. Men det kommer med ålder och rutin! Jobbar stenhårt defensivt och ger precis allt för sitt lag. Även skicklig offensivt med bra skridskoåkning och teknik. 
Att jobba på för Simon är styrka, skott, och passningspel. Jag tror Kiruna har en stor back på gång här!
  Henrik Resin, Back.
Lugn och stabil kille, som faktiskt gillar att träna. Förenar en ypperlig skridskoåkning med ett riktig kanon i klubban.Smidig och stark defensivt, fast han kan jobba lite med sitt passningspel. Om man använder Henrik på rätt sätt kommer han att bli ett ganska så giftigt anfallsvapen med sin skottstyrka.
  Christoffer Orava, Back.
För mig, ett nytt namn, men Christoffer ska inneha en fantastisk inställning till både träning och match. Viker aldrig ner sig, och är en riktig tuffing på isen. Ibland, sägs det på gränsen till vad en domare kan ta.. Har också blivit bättre i sin offensiv förra säsongen, men enligt L-P finns det mer att hämta där. Spelar enkelt och uppoffrande, men måste lära sig våga mer med pucken. Hmm, osökt tänker jag på likheterna med Joel Asp här... En kille jag tyckte var helt outstanding som junior!
  Michael Ljungberg, Forward
Lika bra på ytterplatsen som center, en av den jag fastnade för direkt när jag såg J18 på isen i Umeå. Stor och stark med ett riktigt bra handledsskott. Tackar inte nej till en chans att trycka in någon i planket. En stark puckhållare och tekare. Blir bättre och bättre i defensiven. En ödmjuk kille som ofta höjer sina medspelare ett snäpp med sitt eget spel. En riktig härförare!
  Victor Mikko, Forward
Ett efternamn som förpliktar i Kiruna. Victor kommer dock att göra sig ett eget stort namn om han fortsätter på den inslagna vägen, utan tvekan. Lugn och ödmjuk, hittar passningsvägar och framförallt målet. När man har den riktiga talangen ser det ofta ut som man inte ens behöver ta i ordentligt. Så är det med Victor.  Skotten ser ofta varken hårda eller märkvärdiga ut, men lika ofta sitter dom i nätmaskorna. Har "det där" som gör en äkta målskytt. Har spelat seniorhockey i Div 2 med J20 och vuxit in bra, Han kommer att göra detsamma i div 1.
  Joakim Flygare, Forward
Ödmjuk och prestigelös, precis som undertecknad.(lol)  Missar aldrig en träning eller match, och spelar alltid i första hand för laget. Jobbar stehårt på isen och en klippa i boxplay. Framåt är han lite osvensk och går rakt på mål istället för de traditionella bågarna runt. Kan ibland vara en "Slowstarter" i matcherna men kommer alltid in i dem efterhand. Med lite mer variation i sitt anfallspel kommer Jocke att bli giftig i vinter!

  Så där, jag hoppas jag inte glömt något namn nu, i så fall är det enbart mitt fel förstås. Sen får jag ju be om ursäkt till alla Er andra i J18/J20 som inte kom med här. Men Er tid kommer, det är jag säker på. Med de resultat som uppnåddes förra säsongen finns ingen tvekan om det. Som kommentarerna till det föregående visade, så är hockeyn i Kiruna på oerhört stark frammarsch, och för alla som vill hjälpa till med den så finns numera Gironklubben, som är till för att kunna fortsätta den marschen. Det som kommer in där, går oavkortat till föreningen och därigenom spelare, ledare och hela verksamheten. Adressen dit är www.gironklubben.se och mottot där är "Många bäckar små"!

Tack för det långa ordet!

Vikarie C.S

Skillnaden mellan Norr o Söder

  Tänkte bara denna dag ta upp lite av kulturkrocken som uppstod, och faktiskt fortfarande uppstår, när man som liten palt flyttar söderut, i detta fall från Kiruna. Man ska då förstås veta vilken otrolig organisation det är kring pojkhockeyn i Kiruna, där man har alla chanser att prova på sporten rejält. Bara sådana här saker:
  - Man får låna i princip hela utrustningen de första staplande åren, förutom den rent personliga då.
  - Det finns tränare och frivilliga krafter som tar riktigt väl hand om både de små och deras föräldrar.
  - Ingen som helst press på resultat finns i de yngre kullarna, man ska ha roligt, därmed jämnt!
  - Åter en gång måste nämnas tränarna, som alltifrån de allra yngsta till J20 tar väl hand om sina adepter.
  - det blir per automatik en otrolig sammanhållning, då geografin har jäklats såpass och lagt de flesta andra orter väldigt avsides.
 
  När jag själv flyttade ner till Smålands mörka skogar, som liten pilt ganska precis -70, så hade jag allt detta i bakhuvudet, och förväntade mig ungefär detsamma. Ack vad jag bedrog mig! det blev en dyr historia, speciellt då jag envisades med att stå i mål. (Skrillade som en allvarligt skadad älgkalv)
  Efter mycket bönande så inhandlades iaf ett par benskydd, thats it! (sa min gode men fattige fader)
Spelade väl ett tag i pojkserierna med benskydd och handskar som enda skydd, plötsligt blev det aktuellt att prova in för A-laget på orten.... Skott-träning! Aj! är väl det enda som kan beskriva den upplevelsen...

  Jag växte upp, flyttade upp, fick bonusbarn och flyttade ner igen.
Då hade bonusbarnet precis börjat prova sina förmågor under den legendariske Bamses vingar. (Tack för den tiden, Bamse!) Kom ner hit till Västerbotten och samma visa upprepar sig.  En hel sabla trunk med hockeyprylar fick blixtinförskaffas, såg det som en investering med tanke på Foppas o Suddens löner.
  Han spelade väl några matcher när jag råkade ramla in i omklädningsrummet i helt fel ögonblick. Där står tränaren för dessa 9 - 10-åringar och råskäller! Killarna är inte vatten värda när han är färdig.
  Behöver man ens nämna att Trunken sedan dess legat på vinden?

Jag hoppas verkligen den attityden är ett undantagsfall, ett totalt isolerat olycksfall i en överansträngd tränares hjärna.
För av leken fanns ingenting kvar, bara blodigt allvar och inga som helst utsikter till att haroligt på isen.

  Det vore ganska roligt att få lite information om hur ungdomshockeyn fungerar i Sveriges avlånga rike, så kom gärna med lite information kring det.

  Till imorgon kan jag utlova en Juniorspecial, missa inte den!

Vikarie CS

Dalmasar till Lycksele?

Lite forskning kring de tre dalmasar som ryktas vara på väg till Lycksele ger detta resultat:

  Johan Carlsson, Back från Borlänge, men sist i något lag i division två, har sista säsongen svarat för 14 poäng på 23 matcher. Ett riktigt bra facit, måste man säga, för en back!

  Johan Grönberg, Center från Leksands J20 lag, svarade för 28 poäng på 40 matcher sista säsongen. Inte alls tokigt med tanke på nivån.

  Fredrik Strand, Rightwingare, även han från Leksands J20, även om han spelat några matcher i division TRE!  Häradsbygden, om nu någon känner till det laget. I J20 svarade han dock för 21 poäng på 33 matcher. Riktigt bra.

Alla dessa namn är någorlunda lösa rykten, men förtjänar att nämnas. Man ska också komma ihåg att även Borlänge drar i samtliga spelare, så det blir nog tufft för Lycksele att locka upp dessa herrar.
Men lyckas man, så visst kan det bli bra killar att ha i laget.

Vikarie C.S

Jimmy själv då?

  Börjar med att tacka Jimmy för förtroendet, det är inte lite ansvar som vilar på ens axlar att vikariera på en blogg av denna dignitet. Jimmy har gjort ett sjujäkla jobb, ända sedan han startade upp detta. Undrar om han i sin vildaste fantasi kunde föreställa sig den popularitet bloggen fått?
  Nu har jag lovat Jimmy att råttorna INTE ska dansa på bordet när katten är borta, så det får jag hålla. En del blir säkert lite besvikna nu, men så är det.
 
  Vad passar egentligen bättre än att inleda mitt gästspel med att kommentera bloggaren själv? Inget, förstås.
Jag har ju haft turen att kunna följa Jimmys karriär ända sedan pojk o junioråldern, redan då en riktigt slitvarg och lagspelare framförallt. Det är väl kanske det som legat honom lite i fatet. Han gör allt för laget, om sedan han själv inte sticker ut, det tar han med ro, för det mesta.
  När han skulle ta steget upp i A-laget, så skar det sig väl lite, mellan honom och de ansvariga då, vilket var synd. Så han drog söderut istället, till Vallentuna om jag minns rätt. Han fortsatte där att vara den lojale lagspelaren, och blommade väl inte ut riktigt förrän han kom till Falun, där började poängen formligen spruta in!
  Synd att Falun ständigt parkerade i botten på tabellen bara, ständigt....

Sejouren i Asplöven ska vi inte tala så mycket om, det har Jimmy sagt allt som behöver sägas om, och sedan som bekant, hamnade han i Lycksele. Där har Jimmy som vanligt blivit riktigt populär, fattas bara annat o man nu är ifrån Kiruna. Jag trodde faktiskt han skulle bli kvar där ett tag, då jag vet att han stortrivdes i "byn".
  Sen är det väl ingen hemlighet att jag tjatat oavbrutet på honom om var Mpderklubben med stort M är, men han valde klokt nog utbildning före det, denna gång. Så där fick jag tji. Ändå. rätt val Jimmy, tror inte det kommer att stanna vid länstidningar efter utbildningen!

  Finns det då inget negativt att säga om karln?
Jo, två saker, han har alldeles för lätt att såga sig själv jämns med fotknölarna, och så var det ju det där med sejourerna i Asplöven. Det är väl allt.
  Nu får vi alla hoppas han hämtar kraft och inspiration för att kunna hålla igång denna blogg ett år till. Div 1 norra A vore inte samma sak utan hans djupa insyn i hockeyn, lagen och framförallt sin förmåga att skriva om intressanta händelser inom hockeyn överhuvudtaget.
 
  Så jag avslutar denna hyllning till Jimmy, (vi ska inte glömma hans flickvän som står ut med all data och research tid,) med att hoppas på ännu ett intressant år med denna blogg.

Tack för i år Jimmy, keep up the good work!

/ Vikarie CS

Vad är nu detta eliteprospects?


Bloggen får ett sms av fjolårets Asplövenspelare Jonatan Lindroth där han dementerar eliteprospects avslöjande om att han är klar för spel i moderklubben Falu IF. Källan till det hela är bloggen http://svenskhockey.blogspot.com/2009/07/avslojande.html , hur i helsike kan eliteprospects ta den bloggen och inte denna på allvar?

Jag är mållös, allt jobb man har lagt ner och all den trohetsnivå som denna blogg har är visst inte tillräckligt för att dom ska acceptera mig som en bra källa.

I vilket fall som helst så dementerar huvudpersonen Jonatan Lindroth sin egna övergång, det måste väl räknas som en bra källa eliteprospects?

Däremot så är väl Falun med i bilden men inget beslut är än så länge taget, även Asplöven ligger vad jag vet mycket bra till för att återigen få ta del av denna kämpes tjänster.

Nu får det vara nog, nu tar jag verkligen semester!

Over and Out!

Avskriven?


Clemensnäsduon Zakarias Granlund och Oskar Edström har under silly season ryktats till seriekonkurrenten Lycksele, nu verkar det som att man kan avskriva båda två. Zakarias blev ju i dagarna klar för Boden och enligt säkra källor så står valet för Oskar just nu mellan norska Rosenborg och just nämnda Boden.

Det skulle inte förvåna mig om vi återser båda två i Bodendressen då man tillsammans kan fortsätta att utvecklas, man var ju som jag tidigare nämnde en glödhet duo under fjolårets fortsättningsserie.

Nä nu jäklar får det vara nog, nu tar jag semester!

Over and Out!

Separationsångest!


I 361 dagar har vi nu följt varandra dag ut och dag in, vi har helt enkelt lärt oss att leva med ett liv tillsammans. Det var alltså 361 dagar sedan jag födde denna blogg och vi har dagligen haft en nära kontakt med varandra, det har i ärlighetens namn inte gått en dag utan att vi har träffats. Oftast sker det flera gånger om dagen men ibland så blir det bara ett snabbt och hjärtligt besök.
 
Men hur ska det gå nu då? Vi skall vara ifrån varandra under nio hela dagar, vi som tidigare inte ens klarat oss ifrån varandra ett dygn. Fast jag har skaffat två utomordentliga barnvakter i Christer S och Micke Lasu så känns det ändå otryggt att bara lämna ifrån dig, men du ska veta att pappa kommer att tänka på dig en hel del. Jag tror att vi behöver den här pausen ifrån varandra, du får träffa två sköna killar och pappa får lapa lite sol och återhämta sig inför en intensiv höst. Pappa har inte hunnit göra så mycket annat än att ta hand om dig och träna inför den hockeysäsong som jag snart går in i.

Ja ungefär så där känns det att lämna ifrån sitt livsverk, tänk vilken ångest det måste vara som förälder att lämna ifrån sitt barn till kanske mormor och morfar under några dagar. Att lämna ifrån sig en blogg kan liksom inte jämföras, men trots allt är ju detta mitt livsverk.

Men det ska såklart bli så otroligt skönt att lämna bort detta under några dagar och bara koppla av och njuta med den man verkligen älskar. Jag har lovat min kära flickvän att hålla mig ifrån allt vad internet och datorer heter denna semester och det kommer jag också att göra. Har ingen lust att skapa ett triangeldrama mitt i semestermyset, hon har ändå fått lida tillräckligt av denna blogg. Den uppdatering som jag försöker hålla tar så otroligt mycket tid av det vardagliga livet, det är inte direkt bara att knåpa ihop ett inlägg och trycka på publiceraknappen.

Det känns otroligt kul att bloggen kommer att uppdateras under min semesterperiod, är hjärtligt tacksam till att Christer och Mikael ställer upp och hjälper mig. Jag blir väl skyldig en flaska av starkare vara men det är det värt.

Jag hoppas ni läsare ställer upp på ett lika fantastiskt sätt under denna period, kan nog vara kul att få lite variation i texterna och inte bara få läsa samma samma meningsuppbyggnader och ordval hela tiden. Tror det kommer bli en intressant vecka då både Christer och Mikael har det naturliga hockeyintresset och den naturliga skriften i sig.

Vi ses igen nästa fredag, tack kära läsare för att ni ställt upp på ett fantastiskt sätt under bloggens första levnadsår! När jag är tillbaka vid tangenterna så är vi inne på år två tillsammans, fantastiskt!

Over and Out!

Bloggen tar fram storsågen!


Året är 2009 och många div 1 lag ( däribland Kalix ) har ännu inte fått en fungerande hemsida, helt otroligt om du frågar mig. Det är det största och bästa skyltfönstret som man har i dagens läge och det är där supportrar snabbt ska få information om vad som händer och sker i föreningen. Man ska först av allt kunna läsa om eventuella nyförvärv eller spelarförluster på det egna lagets hemsida och sedan surfa in på någon hobbyblogg för att se vad den som driver bloggen har skrivit.

Som det är nu så ligger bland annat denna blogg steget före föreningarna och om jag jobbade inom en förening så skulle jag tycka det var snudd på pinsamt om en hobbybloggare hinner före den officiella hemsidan med nyheter inom sitt lag.

Visst att jag som bloggare kan gå ut med eventuella nyförvärv eller spelarförluster innan det är helt klart eftersom man som förening måste ha övergången svart på vitt innan man går ut med det. Men för min och andra bloggares del så är det väl nästan minst lika viktigt att ha kött på benen innan man går ut med en nyhet då det handlar om ens egen trovärdighet och att man som bloggare vill att läsarna gärna ska återkomma. Om jag ser till mig själv, hur många gånger har jag egentligen gått ut med felaktig information?

Vill minnas att Joukov affären blev ett smärre fiasko för min del då jag gick ut med att han var klar för Kiruna lite för tidigt, det visade sig sedan att han inte alls var klar. Men turen var på min sida och Joukov var en vecka senare klar för Kiruna, det räddade upp mitt anseende betänkligt.

Det jag vill ha sagt är att nu jäklar får ni klubbar skärpa till er, vi hockeyälskare vill ha bra och uppdaterade hemsidor att surfa runt på. Har ni svårt för att komma i gång så rekommenderar jag er att gå in på Karlskronas exemplariska sida ( www.khk.se ) , där lär ni få en hel del inspiration!

Kom igen nu, ge sponsorer och supportrar det dom vill ha!

Over and Out!

Jag känner mig nöjd!


Bloggen skrev tidigare i veckan om att den med tillförsikt väntar på vart Piteåbacken Niklas Strandberg ska hamna, blir det spel i Piteå eller blir det elitserielaget Skellefteå AIK som får ta del av Niklas tjänster var frågan som jag lyfte.
Inte långt efter att det inlägget publicerades så fick den detta svar i kommentarsfälter

"Har svårt att se att Stralla skulle få en kontrakt med Skellefteå. Han gjorde iofs inte bort sig dom matcher han spelade förra säsongen men det känns som om man hellre tar upp ytterligare en junior är kontrakterar Strandberg."

Hm, tror du som skrev detta att bloggen går ut med sådana uppgifter utan att vara ordentligt insatt? Klart att jag har forskat en hel del i detta rykte och klart att jag i dag skulle få bekräftelse när Piteås sportchef Patric Jonsson uttalar sig så här i dagens Pitetidning.

"Niklas Strandberg står högst upp på önskelistan. Lösningen kan bli att han tillhör Skellefteå men spelar för oss om han inte tar en plats i elitlaget."

Bloggen har koll helt enkelt, nästan säker på att vi kommer att få se en sådan lösning för Niklas denna säsong. Någon form av elitseriejour lär han nog få ha men kommer med all säkerhet att spela majoriteten av matcherna med Piteå.

Over and Out!

Ytterligare en doldis klar för Asplöven!


Asplövens strategi under denna silly season börjar nu bli allt mer glasklar när man under gårdagen gjorde klart med ytterligare en doldis. Denna gång handlar det om den spelskickliga rightbacken Henrik Olsson som under fjolåret gjorde 20 poäng fördelade på 5 mål och 15 assist. Han är utbildad inom Timrås organisation men har under dom två senaste säsongerna spelat med Kovland i div 1 B.

Belackare kanske nu säger att Asplöven har slut på pengar och att det är därför man nu värvar okända kort, det är väl en sanning med modifikation. Det är dåliga tider och det vore väl konstigt om då inte även Asplöven drabbas, dom har väl inte direkt någon robot som sitter och tillverkar pengar åt dom. Så här ser det ut runt om i landet, man värvar unga spelare som har chansen att ta några kliv i sin utveckling under säsongens gång. Dessutom så är det ju inte direkt spillet som Asplöven tar utan det känns som att det är dom som får välja först på dessa talangfulla killar. För hur det än är så kan Asplöven alltid betala bäst, skulle tro att en kille som Henrik inte ens har varit i närheten att bli erbjuden dom summor som Asplöven hostar upp.

I samma veva som Henrik blev klar för klubben så läckte ett häftigt rykte ut då klubben gick ut och sa att man är väldigt nära att knyta till sig Sm-liiga meriterade Tommi Hannus som har 376 Sm-liiga matcher på sitt erfarenhetskonto. Verkar vara en bra forward som har snittat kring 15 poäng per säsong, det får väl anses som helt okej i en toppliga i Europa. Förmodligen så kommer man att lyckas knyta till sig Tommi och han kommer med all säkerhet bli värdefull, framförallt om det blir så att man tappar Urban Omark. Där ryktas det för övrigt om spel i Luleå Rebels, tror dock att det bara kommer att stanna vid just ett rykte.

Over and Out!

"Zacke" och "Väli" har hittat nytt!


Enligt säkra källor så står det nu klart att Clemensnäsforwarden Zakarias Granlund och Lyckseleforwarden Johan Välitalo nu har hittat nya klubbar.

Den irrationella righskytten "Zacke" Granlund ska enligt uppgifter vara klar för spel i Boden kommande säsong, där kommer han att passa mycket bra in och med all säkerhet ta ytterligare steg i sin fina utveckling. Utvecklingskurvan pekade under föregående vår rakt uppåt då han i fortsättningsserien kanske var lagets och seriens klart bästa forward. Samarbetet med kedjekompisarna Oskar Edström och Jimmy Ögren fungerade exemplariskt och man var ständigt ett hot för sina motståndare.

Den energiska och fysiskt starka Johan Välitalo ska också han enligt uppgifter vara klar för spel i Hudiksvall kommande säsong. Johan som under fjolåret var Lyckseles bästa forward växte oerhört under fjolårets säsong då han framförallt lyckades lära sig att hantera sitt stundtals ganska heta temprament. Johan har egentligen alla verktyg i sin verktygslåda, den dagen han lär sig att använda dom rätt så kommer han också att bli en fantastisk spelare. I denna kille finns det potential i överflöd, ett ruskigt bra förvärv får jag lov att säga.

Over and Out!

Bloggen hade rätt igen!


Jag tror nog att den uppskattade övergångssidan/ryktessidan www.eliteprospects.com snart får börja att acceptera denna blogg genom att ta den med som "source" när det gäller övergångar och rykten. I dag fick bloggen ytterligare ett svar på tal om att den håller en hög trohetsnivå när det gäller rykten och övergångar, passar för ovanlighetens skull på att slå mig för bröstet och uppskatta mitt eget arbete.

För några dagar sedan så gick det att läsa att Borlängesonen Victor Sundberg var nära en övergång till Piteå, i dag blev så den övergången officiell. Victor kommer senast från en bra säsong i Munkfors där han summerade fina 33 poäng ( 15+18 ) på 36 matcher. Det är dock siffror som Victor tidigare inte har varit i närheten av och bloggen måste då ställa frågan om fjolårssäsongen var genombrottet eller en "once in a lifetime" säsong? Svaret på det lär vi få under hösten, personligen så tror jag att det var genombrottet som vi såg då jag under tidigare år har tyckt att Victor har fått ut mindre än vad han borde få ut.

I samma veva så presenterade Piteå ytterligare ett offensivt förvärv då man från Björklövens J-20 plockar in centern Fredrik Sandström. Han gjorde under fjolåret 20 poäng ( 6+14 ) på 37 matcher i superelit och det är väl siffror som inte direkt imponerar. Man ska dock betänka att Björklöven under fjolåret var ett riktigt strykgäng och höll till stor del till i den egna zonen, därifrån är det väldigt svårt att producera poäng.

Fredrik har under silly-season varit högaktuell för Björklövens samarbetspartner Lycksele SK, tyvärr så gick nu den värvningen förlorad och det börjar genom det att se dystert ut för inlandets stoltheter. Man får nu hoppas på att Clemensnäsduon Zakarias Granlund och Oskar Edström till slut väljer spel i klubben, man har dessutom förhoppningar på att locka till sig LN 91 duon Linus Edström och Mikael Lundin. Problemet är att dessa spelare även är aktuella för andra klubbar, Linus Edström är till exempel Kiruna väldigt intresserade utav.

Silly season lever i högsta grad, åtminstone några dagar i månaden då klubbarna verkar ha satt i strategi att göra sina värvningar officiella samtidigt. Nu är det snart onsdag och då kommer Kiruna IF fanset Christer Salomonsson att sköta denna blogg några dagar innan Kiruna IF profilen Mikael Lasu tar över tangenterna. Eftersom bloggansvarige har bestämt sig för att ta en helt datafri vecka i utlandet så kommer Christer att kunna skriva om precis vad han vill då han faktiskt har ett antal dagar på sig att fly landet innan jag är hemma igen.

Räknar med en hel del sågningar och hyllningar av det egna laget, eller misstar jag mig Christer?

Over and Out!

När ska det hända något?


Ännu en lugn dag på silly season, när ska egentligen lagen i den nordligaste ettan börja agera? Ser för att vara en bit in i Juli oroväckande tunnt ut på en del håll.

Asplöven

Behöver backar och någon spetsspelare på forwardssidan, inte ett dugg orande egentligen då det ser bättre ut än ifjol denna tid på året.

Boden

En båsöppnare på målvaktssidan och mängder utav utespelare saknas än, vad är det som egentligen händer? Eller kanske just där felet är, det händer ingenting? Nu får Mr Harila och dom övriga i sportrådet börja agera om man ska kunna ta ytterligare ett kliv i vinter.

Clemensnäs

Orkar inte ens kommentera deras situation, kommer dom ens till spel? Många som väntar på ett besked från laget med Sveriges kallaste arena, som ni vet så går Clemensnäs oavsett hur det ser ut till playoff!

Kalix

Börjar se rätt så bra ut, någon back till av klass så tror jag klubben sitter rätt så nöjda. Man har en skön mix av gammalt och ungt och kan bli en obehaglig överraskning i vinter om det vill sig väl.

Kiruna

Offensivt ser man äckligt starka ut även i år men det behövs fortfarande fler kompetenta backar. Men det kommer att lösa sig, det om något är jag säker på. Hur gör man på målvaktssidan, satsar man ungt på Malmqvist och Gräsvik?

Luleå Rebels

Började silly season kaxigt, efter det har det varit tyst. Sitter man nöjda? Skulle inte tro det då det behövs förstärkas i alla lagdelar. Kanske man hittar ett utropstecken i någon som ska plugga i staden?

Lycksele

Rykterna säger att man genom samarbetet med Björklöven kommer att få lös 3-4 spelare därifrån till matcherna, stämmer det så kan det bli en rolig säsong i nyrenoverade Tannens ishall. Om samarbetet endast blir ett avtal på pappret så ser det onekligen tunnt ut för inlandets stolthet, blir intressant att se vad som händer.

Piteå

Alla som har en inblick i div 1 A väntar på samma besked, stannar backdemonen Niklas Strandberg eller hamnar han som utfyllnadsback i Skellefteå AIK ? Rykterna är många och bloggen har just nu ute en fråga till Niklas som jag ännu inte lyckats få svar på. Stannar Niklas och att man dessutom lyckas knyta till sig någon forward av hög klass så kan det bli en lång säsong i LF Arena. Som vanligt så ser man inte så otroligt starka ut på pappret men väl på isen så brukar man göra jobbet. Piteå är alltid med i toppen trots att man arbetar med betydligt mindre medel än vad Kiruna och Asplöven gör. Imponerande!

Over and Out!

Bergmark avskriven?


Björklövenspelaren Johan Bergmark fick inte fortsatt förtroende av klubben, eller snarare så var det väl ett beslut som hade med pengar att göra. Björklöven gav ett kontraktsförslag som Johan inte accepterade, Björklöven svarade inte alls upp på det och en era i den grön/gula tröjan såg sitt slut.

Det ryktades då om att Johan och lagkamraten Fredrik Davidsson skulle spela i Lycksele fram till jul för att sedan ge sig ut på ett pengaäventyr i Europa. För Johans del verkar dock Lycksele nu vara avskrivet om man skall tro hans agent Erik Nilsson då han i dagarna uttalade sig så här.

" Man kan säga att Lycksele är iskallt nu"

Då menar han nog varken vädret eller ishallen då vädret under dom senaste dagarna har varit av modell "tropiskt klimat" och ishallen kommer att få nytt tak som innebär en behagligare temperatur.

Erik Nilsson har jag för övrigt haft bra kontakt med genom åren, en trevlig kille som har haft mer nytta av mig än vad jag har haft av honom. Är det en B-liga i Europa som behöver spelare så brukar det ganska fort plinga in ett sms av Erik på min telefon, kul att man kan hjälpa till ibland även i agentdjungeln!

Over and Out!

The Monster - Kick off 2009 !


Cash is king och Karlskrona lever just nu drömmen, på något annat sätt kan jag inte tolka det med den uppbackning truppen får av föreningen. Nu har man gjort en otrolig kick off också, den är på en nivå så det ska erkännas att man blir en aning avundsjuk.

Men vad är en helg med allt från Stockholmsbesök till vattenskidor mot en kväll på Hotell Valhall i "centrala" Kalix? Absolut ingenting om du frågar mig!

Länkar här nedan till denna fantastiska kick off, otroligt rolig läsning som än en gång visar på hur stark föreningen står sig.

http://www.khk.se/?id=16556

Over and Out!

Olofström fortsätter på den inslagna vägen!


Det har pratats en hel del om att Olofström inför denna säsong får skära rätt ordentligt i sin lönebudget, det verkar dock inte hindra dom från att värva transatlanter med bra meriter. För en tid sedan gjorde man klart med kanadensaren Benoit Doucet som har två poängstarka säsonger i ECHL i backfickan, vad kostar inte en sådan värvning?

I dag var det dags igen då man plockar landsmannen Mark Hurtubise från Edinburgh Capitals som håller till i Storbritanniens högstaliga EIHL, där gjorde han under fjolåret fantastiska 101 poäng ( 34+67 ) trots att ligan håller rätt så hög klass. Vad kostar då denna värvning?

Jag skulle tro att man får en 5-6 riktigt bra svenska div 1 spelare för dom pengar som man lägger på dessa två herrar men samtidgt så drar alltid transatlanter folk till arenorna. Kan dessa killar leva upp till sina meriter så kommer dom bära Olofström på sina axlar, det ska bli kul att se vem dom placerar som tredjelänk  i denna kedja.

Over and Out!

Semester? Ehh, vad är det?


Juli månad är här och det innebär semstertider för dom flesta yrkeskategorierna, även vi hockeyspelare går in i en semesterperiod då man nu får ledigt från den obligatoriska träningen.
Men att kalla det semester känns lite galet, visst att man slipper passa en massa tider och att det blir lite "frihet under ansvar" men semester känns inte som helt rätt uttryck. Inom vanliga yrkeskategorier så ägnar man inte ens en tanke på jobbet under dom inledande veckorna på semestern medans man som hockeyspelare tar med sig jobbet på den så kallade semestern.

Jag lyckades komma över Lyckseles "semesterprogram", tänkte att jag delger er det här nedan.

Egen träning

Viktigt att ni genomför övningarna strikt, då ger det bäst resultat. Fuska inte! Ni lurar bara er själva.

Träning fem gånger i veckan.

När du tränar på egen hand, var noga med att vara ordentligt uppvärmd innan passet börjar. Minst 10 minuters jobb på cykel alt löpning.

Pass 1 Kondtion Distanslöpning

10-12 kilometer löpning. För att få grundkondition. Passet ska ta ca en timma.

Pass 2 Styrka/Kondition/Rörlighet

Träning i gym, överkropp.
1 Uppvärmning
2 Frivändningar 70% av max 3*8 reps
3 Bänkpress 70% av max 3*8 reps
4 Tricepsträning
5 Axlar Hantellyft 3*8 reps
6 Mage, sit-ups eller annat
7 Rygg, rygglyft eller maskin
8 Fri överkroppsövning

20 minuter träningscykel eller löpning + stretch

Pass 3 Kondtion/Rörlighet

Intervallträning i olika former, börja med kortare och avsluta med långa intervaller.

Vecka 1 : 15 sek arbete/ 15 sek vila * 8, vila 2 min och upprepa detta 6 gånger. Sammanlagd tid 36 minuter.

Vecka 2 : 70 sek arbete / 20 sek vila * 3, vila 4 min och upprepa detta 4 gånger. Sammanlagd tid 34 minuter.

Vecka 3 : Långa intervaller. 3-4 min arbete/ 2 min vila. Lite tuffare mjölksyrekänning efter 4 minuter, vila med gång. Kör 6 svängar. Alternativt distanslöpning 30-35 min med så hög fart som ni kan, Ca 8 km.

Pass 4 Snabbhet/Styrka/Kondition/Rörlighet

1 Löpning eller träningscykel 20 minuter

2 Övningarna nedan utföres 2 varv

Enbenshopp höger-vänster, tyska ben, skridskohopp, bakvänd sit-ups, upphopp, ryggresningar och utfallssteg.

3 Kör ett benpass i gymmet

a Benböj 70 % av max 3*8 reps
b Benspark 3*8 reps
c Baksideträning 3*8 reps
d Vader egen övning
e Mage egen övning
f Rygg egen övning

4 Stretching av ben och bål

Pass 5 Stryka/Kondition/Rörlighet

45 sekunder löpning följt av 20 sit-ups ( utan vila, ytterligare 45 sekunder löpning följt av ny styrkeövning. Sedan 45 sekunder löpning till följt av ny styrkeövning, dock ej ben. Löpningen ska vara med en fart av 80 % av max.

Vila 3 minuter innan upprepning ( aktiv vila, promenera ) Kör detta 5 gånger!

Intensiteten skall vara på gränsen till OBLA-tröskeln ( där mjölksyran tar över )

Avsluta med stretching av muskelgrupper där styrkeövningarna ligger+ ben.

Det är såklart bra om ni kan göra dessa pass gemensamt, lättare att sporra och pusha varandra då. Sedan kan ni kanske avsluta med inlineshockey, skott eller fotboll.

Lycka till!

Hälsningar Andreas


Om detta kallas semester så vill jag inte veta vad som innebär när man arbetar, så här ser livet som hockeyspelare ut helt enkelt.

Over and Out!


Bloggen skriver i gåtor!


Eftersom jag inte får nämna hans namn på grund av vissa omständigheter så får jag helt enkelt skriva detta inlägg i gåtor. Det är nu nämligen klart att Kiruna får behålla sin skridsko och spelskickliga backklippa ytterligare en säsong, han var under föregående år Kirunas bästa och en av seriens absoluta toppar när det gäller backsidan. Ibland så är alltså rykten som hörs under Kirunafestivalen helt trovärdiga!

Bloggen har även en ändring under semesterperioden 8-17 juli, Mikael Lasu utgår under dom första dagarna då även han ligger på någon härlig sandstrand i Grekland då. Det blir den fantastiska hockeynörden Christer S som inledningsvis kommer att sköta denna blogg, räkna med en hel del provocerande inlägg och en hel del hyllningar till Kiruna IF !

Over and Out!

Talang till Gränsstaden!


Det känns som att Asplöven inför denna säsong har bytt strategi då man tidigare var känd för att värva stora namn som var på väg neråt i karriären. Årets silly season går däremot i ungdomens tecken då man satsar på spelare som man hoppas ska blomma ut till toppspelare i ettan. Enligt bloggen så är det en bra strategi då det tidigare år inte räckt ända fram till den uttalade målsättningen, allsvenskan! Ungdomlig entusiasm slår i slutändan rutin, eller?

I går så lyckades man alltså knyta till sig Stockholmaren Johan Skiöld som under dom senaste säsongerna har varit en del av Leksands hockeygymnasium. Utvecklingskurvan har ständigt gått framåt och fjolåret får väl ses som ett kvitto på en god examen då han summerade hela 52 poäng ( 24+28 ) på sina 41 matcher i superelit. Jag har försökt forska lite mer om Johan men väntar fortfarande på svar av min kontakt. Men att det verkar vara en giftig forward är det inget snack om, 52 poäng i superelit gör inte vem som helst!

Jag har även forskat fram en del om Kalixförvärvet Ville Väänänen, så här säger Tornios mästartränare Urban Lahti om Ville.

" Energistark spelare och en bra skridskoåkare som dessutom är utrustad med bra händer, han kommer att tillföra Kalix en hel del positivt "

Tack för den analysen Urban, låter lovande va ?

Återkommer när jag har fått mer information om Johan Skiöld, Asplövens senaste "bomb" !

Over and Out!

Finsk sisu förstärker Kalix!


Under gårdagskvällen gjorde Kalix klart med den finske forwarden Ville Väänänen, han kommer senast ifrån finska div 2 laget Et-Po -72. Han gjorde under fjolåret 22 poäng ( 9+13 ) på 15 matcher och beskrivs som en skridskostark och aggressiv spelartyp. Ville är en 22-åring som vill utveckla sina kunskaper och det passar då bra att han kommer under Petter Christofferssons vingar, helt enkelt den profilen som Kalix söker sina spelare efter.

Borlängefödde forwarden Victor Sundberg sägs enligt rykten vara på väg till Piteå, han gjorde under fjolåret en stark säsong i Munkforströjan då han summerade 33 poäng ( 15+18 ) på sina 36 matcher. Tiden får nu utvisa om det blir spel i Piteå Hockey eller inte!

Over and Out!

RSS 2.0