Från "ettan" till "eliten"..


I dag blev det då klart att Luleå lånar div 1 A:s poängkung Daniel Olofsson från Piteå, lånet gäller i första hand fram tills landslagsuppehållet då Luleå har en del skador på forwardssidan.
För Piteås del är det ett riktigt tungt tapp då Daniel hittills varit Piteås lysande stjärna tillsammans med en för tillfället skadad Niklas Strandberg.

Men som Piteåfan får man se lite framåt då dom nu utan problem klarar sig utan Daniel då inte poängen för tillfället är på liv och död och i gengäld får föreningen publicitet och Daniel får ett än bättre tempo i sin kropp.

Det är även ett lyft för serien då elitserieklubbar börjar rycka i spelare, nästa gång kanske det är någon annans tur?

Annars så är det dax för toppmöte under morgondagen då ett skadedrabbat Piteå gästar ett Kiruna som i förra mötet lagen emellan stundtals var utspelade.
Kiruna mönstrar enligt vad jag vet full trupp och lägg därtill Piteås skador och den formsvacka dom är inne i så vet i alla fall jag vilket lag jag satsar mina pengar på.

Matchtips: Kiruna-Piteå 5-2

Målskyttar Kiruna: Joel Fredriksson 2, Henrik Bergenström, Simon Esseryd och Oscar Molin

Målskyttar Piteå: Fredrik Edlund 2

Slutligen vill jag bara önska Daniel all lycka i Luleå dressen och för oss seriekonkurrenter så får du mer än gärna göra riktigt bra i från dig.
Skämt å sido, Daniel behövs för att höja standarden på denna serie och jag vill även att alla norrlag ska gå bra i allettan.

Over and Out!

Piteå-Lycksele 2-3 ef straffar (0-1,1-0,1-1,0-0,0-1)Ja vad ska man säga om detta egentligen, svårt att finna ord denna kväll när vi som "korplag" lyckas besegra ett serieledande Piteå på bortais.
Kul för serien då detta bevisar att även vi lag på undre halvan kan vara med och leka mot dom tre topptippade lagen, så nu kanske man kan sluta snacka om oss som ett "korpgäng" och börja ta oss på allvar.

Sett till denna match så är Piteå det klart spelförande laget men tycker inte dom kommer till så många otroligt bra målchanser som dom hade när dom gästade oss, men ser man till rena målchanser så vann nog Piteå den statistiken med en typ 15-5.

Framförallt är det Piteås förstaformation som stundtals skapar ett ohyggligt tryck på oss och där Daniel Olofsson och Niklas Strandberg har ett par riktigt heta målchanser som dom inte lyckades förvalta.

Trots att Piteå spelmässigt är det bättre laget så ber jag absolut inte om ursäkt för denna seger då vi genomför matchen alldeles perfekt då vi följer våran gameplan från start till mål.
Vi är otroligt tighta i egen zon och många gånger är det ett skenbart övertag Piteå har då dom får snurra och snurra i vår zon utan att komma till sådär jättemånga heta lägen.
Ni som såg matchen och är Piteåanhängare tycker förmodligen att ni skapade mängder av klara målchanser men i detta fall blir jag lite enögd och sen jämför jag lite med matchen vi hade mot dom hemma då jag tycker dom hade betydligt hetare chanser.
Vi får ner farten på dom genom mittzon och dom gånger vi lyckas bryta så har vi snabba och bra omställningar som vi skapar våra lägen på.
Piteås spel i egen zon tycker jag inte imponerar då jag tycker dom blir lite desorienterade men det har förmodligen mycket med deras inställning till denna match att göra då jag vet hur tråkigt det är att sköta dom defensiva uppgifterna mot lag som man på förhand ska besegra rätt enkelt.

Det är otroligt viktigt att i såna här matcher få en bra start och det fick vi onekligen i kväll då första skottet trillade in, detta medförde att Piteå blev en aning stressade och att Markus Ernlund i målet gjorde ett osäkert intryck men var för den skullen inte dålig.
Många aspekter som ska klaffa om man ska lyckas slå ett sånt här stark lag och ibland så funkar allt, är väl det som måste hända om det nån gång ska bli skrällar.
Då har jag ännu inte nämnt den största orsaken till denna seger och det är Jimmy Lundbergs målvaktsspel som även i kväll var magnifikt.
Piteå sköt och sköt men Jimmy var så lugn och metodisk i sitt agerande så det nästan är kusligt, är så otroligt imponerad av dig Jimmy.

Om jag vore allsvensk sportchef så hade jag bokat in en resa norrut för att studera denna målvakt lite noggrannare, den som gör det först är det bara att gratulera.

Min egen insats var helt ok, offensivt finns det fortfarande mycket att önska medans jag tycker att det defensiva spelet alltjämt fungerar väldigt bra.
Som center blir det i såna här matcher mestadels spel defensivt då man inte vågar sig på alltför många offensiva utflykter men några lägen som jag hade kunnat utnyttja bättre skapade jag ändå.
Men såna här kvällar behöver ens egens insats vara desto mer storartad då det kliver fram en massa andra killar och visar vägen.

Vi visar upp ett stort hjärta och ett stort lagspel i kväll och det räckte ända fram till två poäng, är en stolt Jimmy som nu ska försöka få sig lite sömn.

Det här gjorde vi bra killar!!

Over and Out!

Inför PiteåI morgon så gästar vi LF Arena för möte med serieledande Piteå, en tuff men härlig utmaning i seriens finaste hall.
För min egen del så finns det väl ingen vackrare hall än Lombia ishall som har en otrolig historia i sina väggar men LF Arena är faktiskt en av div 1 Sveriges finaste. Jag kan bara komma på att Peab Arena i Nyköping och Telenor Arena i Karlskrona är dom som är finare, kanske har glömt någon?

Piteå som i sin senaste hemmamatch lite snöpligt fick se sig besegrade av ett vilt kämpande Boden med uddamålet är säkerligen väldigt revanschugna eftersom deras fans är vana att se sitt Piteå vinna rätt så komfortabelt på hemmais.
Man tog dock en snabb revansch när man enkelt avfärdade Clemensnäs på bortaplan med 7-3 i söndags, som så många gånger förr så var det förstafemman som låg bakom det mesta i anfallsväg.
Daniel "Ragge" Olofsson summerade 1+4 och har så här långt mäktat med imponerande 21 poäng och jag säger inte emot om någon tycker att han är div 1:s bästa spelare för tillfället.
Piteå spelar en rolig ishockey med otroligt snabba och precisa förstapass vilket ger en otrolig fart genom mittzon som dom sedemera även kan behålla inne i anfallszonen.
Spelet i egen zon är väl den enda svaghet jag kan komma på som Piteå har då dom är mer sugna på anfalla än att göra "skitjobbet", det kanske bara är mot oss "svagare" lag som det problemet uppstår då man oftast bara vill spela offensivt när man känner att motståndaren är svagare.

Kan vi då lyckas störa Piteå?

Piteå är bättre än oss på alla punkter utom i målvaktsspelet, visst att jag hyllat Markus Ottosson som div 1 Sveriges bästa målvakt men vår Jimmy Lundberg är inte långt efter enligt mitt tycke.
För att vi ska lyckas få med oss några poäng hem så gäller det att alla går ut och krigar stenhårt och att vi alla samtidigt har en bra dag på jobbet.
Det gäller att störa Piteå i dom detaljer som dom är bra på, till exempel inte låta dom ostört få slå sina förstapass och på så sätt få ner farten på dom.
Det gäller att hålla oss till våran gameplan och inte försöka hitta på något eget då man straffas hårt för sina misstag mot ett lag som Piteå.
Det gäller att få förstafemman ur balans då dom i vanliga fall producerar majoriteten utav Piteås mål, för den delen kan man inte lägga all fokus på den då dom övriga femmorna också håller väldigt hög kvalité.
Den kanske viktigaste detaljen under morgondagen blir ändå att minimalisera dom onödiga utvisningarna då Piteå har ett äckligt bra powerplayspel.

Såklart att man kan störa ett lag som Piteå för det har ju Boden bevisat och jag tycker inte själv att vi är ett sämre lag än vad Boden är.
Vi kan gå in i den här drabbningen helt utan press på oss eftersom ingen förväntar sig att  vi ska vinna men vi i truppen är otroligt sugna på att ta nån "skrällpoäng".

Det är en härlig utmaning vi har att se framemot och jag hoppas vi bjuder upp till en bra hockeyunderhållning, nu kör vi!

                                   
                                         Lyckas vi hålla "Ragge" poänglös i morgon?

          
                                                     

Over and Out!

Pappalycka!


Har helt glömt bort att här i bloggen uppmärksamma och gratulera Asplövens nr 19 Markus Lundberg som under förra helgen blev pappa till lilla Viktor.

Såklart så tajmade dom in det till en spelledig helg så Asplöven behövde inte vara utan sin hårdskjutande ytterforward några matcher.
Nu får vi vänta och se hur bra Viktor kommer bli som hockeyspelare, pappa Markus hälsar dock glatt att han producerat Sveriges nästa storstjärna.
Med anlagen från pappa så kan vi nog vänta oss en riktig målskytt utrustad med ett enormt hårt handledsskott och blir han lika bra som pappa sin även i omklädningsrummet så är det en härlig liten krabat som kommit till världen.

Stort grattis Markus och lycka till med familjelivet!

                 
                                            Inte bara på isen Markus producerat på senare tid =)


                                           

Over and Out!

Segrar för Piteå och Asplöven!


Tyvärr så hade Clemensnäs inte riktigt gjort sin hemläxa inför mötet med Piteå då den första punkten i alla lags hemläxa om Piteå måste vara, "TA INGA UTVISNINGAR".
Piteå utnyttjade givetvis dessa utvisningar och gjorde 3 mål i spel 5 mot 3 och givetvis var Daniel Olofsson inblandad i det mesta.
Kirunas Andreas Nyberg fick leda poängligan på lite lånad tid då Daniel Olofsson i dag summerade 1+4 och därmed drog i från övriga på topplistan.
Matchen slutade tillslut 3-7 i Piteå favör och genom det drog Piteå i från med ytterligare en poäng i toppstriden då Asplöven först på straffar lyckades besegra Boden på bortais.

Segerskytt för Asplöven blev rutinerade Urban Omark men målbäst blev den notoriske målskytten Joni Lindlöf som fick ihop ett fint hattrick under eftermiddagen.
Asplöven verkar ha fått slita hårt för segern då Boden tog ledningen med 5-3 i början av tredje perioden men Asplöven lyckades genom Jonatan Lindroth kvittera till 5-5 när tio minuter återstod.

Jag förundras över att Asplövens ledning gör uttalanden om att dom är på jakt efter förstärkningar, vad sänder det för signaler till truppen?
Jag har fått för mig att man bygger lag genom en lagom portion trygghet och inte genom en stor portion osäkerhet och genom att dom aldrig ger sina spelare nån form av trygghet så kommer det bli svårt att bygga resultaten som man vill uppnå.
Men är väl så varje år i Asplöven Redhawks och det är den profilen dom skapat om sig själv och det räckte ju nästan hela vägen under fjolåret.
Kanske är lite omvänd psykologi från klubbens sida också då man med dessa uttalanden sätter press på spelarna och kanske på så sätt hoppas på få ut ännu mer av truppen, det finns ju många sätt att bygga lag på.
Varför jag föredrar att bygga lag genom trygghet är nog mycket för att jag själv är en trygghetsmänniska och att jag då presterar som bäst om trygghet finns medans vissa måste ha press på sig för att kunna lyckas.

Ser att topp tre i poängligan innehåller några rutinerade herrar:

1 Daniel Olofsson 5+16
2 Andreas Nyberg 7+9
3 Urban Omark 5+9

Urban och Daniel har spelat 8 matcher medans Andreas mäktat med sina på endast 6 spelade matcher. Men det är många allsvenska matcher som finns i den där trion, kan säga att jag inte hade tackat nej till att ha någon av dessa i samma lag då dom producerar och bär sina lag kväll efter kväll.

För våran egen del har det varit en spel och träningsledig helg, från i morgon börjar vi fokusera på mötet med Piteå som spelas på bortais under onsdagen.

Slutligen så är det dåligt för oss men bra för serien att Boden är med och krigar kring tredje platsen, skulle vi lyckas skrälla på onsdag så är det en sex poängsmatch som väntar till helgen då vi gästas utav just Boden.
Ett intressant skede denna "ointressanta" serie med tre elitlag och fyra "korpgäng" är inne i just nu, hoppas det kan hållas liv i den så länge som möjligt.

Over and Out!

Ritola levererar!Den forne juniortalangen Mattias Ritola fortsätter att övertyga i sitt Grand Rapids Griffins som håller till i AHL, för övrigt farmarlag till "svensklaget" Detroit.
Mattias har på dom fyra första matcherna summerat 3+4 vilket är ett bra facit och vägen till ytterligare NHL matcher borde ha blivit ännu rakare.

Hockey är fascinerande sport och än mer fascineras man när man ser hur en hockeyspelares vardag kan ändras så snabbt.
Om man ser till Mattias hockeyresa så har den minst sagt varit krokig då han som ung spådes en lysande karriär och han draftades av just Detroit år 2005.
Efter det så gick det tyngre och  slutet på säsongen 06-07 tillbringade han till och med i Borlänge i div 1 och då var det väl inte många som trodde på honom som en framtida NHL-spelare.

En stor orsak till att Mattias trots det fick chansen i Detroits organisation inför säsongen 07-08 var att under lockoutsäsongen så förhandlades det in en viktig detalj i NHL organisationen.
Förut så hade klubbarna en livslång rätt till spelare som dom tagit i draften medans man nu endast har två års rätt på draftade spelare innan spelaren i fråga bjuds ut på marknaden igen.
Detta innebär att klubbarna allt som oftast gör en chansning och tar över sina draftade spelare och ser hur bra dom kan prestera och just ordet chansning passar väl bra in i samma mening som Mattias Ritola.

Detroit bjöd över Mattias och man kan väl lugnt säga att han tog chansen under fjolåret då han gjorde en mycket bra försäsong med  Detroit innan han skickades till AHL där han tillbringade stora delar av säsongen, det blev faktiskt två NHL matcher redan under fjolåret för honom.

Med den här poängstarka starten så finns det stora möjligheter att vi återigen får se Mattias i Detroit tröjan igen, vem hade trott det när han för två år sedan återfanns i Borlänge.

Jag hade äran att få jobba med Mattias under hockeyskolan i Falun förra sommaren och en mer ödmjuk och trevlig kille får man leta efter.
Du är värd det här Mattias och jag följer din härliga resa mot mål som nog till och med du hade slutat att drömma om, eller är det så att det är tack vare dina drömmar som du är där du är i dag?

Hockey är en härlig sport och man vet aldrig när det vänder och med såna här sagor vill jag egentligen bara visa exempel på att man aldrig ska ge upp.
Går karriären lite på halvfart så är det så himla lätt att bara ge upp och tänka att jag blev inte bättre än så här men snälla gör inte det. Bit ihop och ge dig själv chansen, man vet som sagt aldrig när det vänder.


                                 Ritola några månader efter att han lämnade Borlänge
 
                            

Over and Out

Rapport från dom lägre divisionerna..Denna eftermiddag tillägnar jag lag som i vanliga fall inte får så mycket uppmärksamhet och framförallt så är det lag som jag har intresse i då jag antingen spelat där eller har många kompisar som spelar i dessa lag..

Div 3 Dalarna:

Här hittar vi förhandsfavoriten IFK Ore som efter två spelade matcher inte gjort sina fans besvikna då man inkasserat två raka segrar. Premiärmatchen vann man borta mot Häradsbygden med siffrorna 5-2 där man hade en 4-0 ledning efter första perioden men efter det slappnade av.
I går så mötte man då Vansbro på bortais och där tog man en komfortabel seger med 23-0 och skottstatistiken 81-8 i IFK Ore:s favör vittnar om att man var en aning bättre än hemmalaget, haha.
Kul för den defensiva backen Jesper Larsson att få stänka in viktiga 13-0 pucken då Jesper inte är känd som någon notorisk målskytt direkt, minst sagt.
IFK Ore ångar alltså på och allt annat än serieseger verkar orimligt.

                                IFK Ore:s Jesper Larsson har all anledning att vara glad i dag!

                                              


Div 2 Dalarna/Gästrikland:

Här hittar vi mitt gamla lag Falu IF som efter en trevande premiär där man endast nådde 3-3 mot Avesta på bortais nu verkar ha fått upp farten. En hemmaseger mot en av seriefavoriterna Oppala med 3-1 följdes upp av en 4-2 vinst i gårkväll mot Bollnäs på bortais.
Målsättningen om att gå upp till div 1 igen känns som en utopi men än så länge har det sett stabilt ut.

                                                  Falu IF har all anledning att jubla igen!

                                              

Div 2 Stockholm:

Här hittar vi det forna allsvenska och tillika mitt gamla lag Vallentuna BK som inför denna säsong verkligen satsat då man hämtat hem spelare som Carl-Johan Klint, "Jojje" Umunna, "Ville" Söderlind och Mattias Nilsson som alla har rutin i massor från allsvenskt spel. Man har även fått hem speedkulan "Adde" Johansson efter 3 säsonger i den Kanadensiska collageligan och genom dessa värvningar har man visat att man vill uppåt i systemet igen.
Vallentuna har börjat strålande och inkasserat 7 segrar på lika många matcher och nästan så jag redan nu välkomnar Vallentuna tillbaka till div 1 hockeyn fast ännu är det en bra bit kvar att vandra då ett kvalspel alltid är ett kvalspel.

                                           Visst skjuter "Jojje" Vallentuna tillbaka till ettan?

                                                     


Div 2 Norrbotten:

Här hittar vi nystartade Kiruna City som har som målsättning att vara topp 6 när grundserien avslutas och på så sätt gå vidare till slutspelsserien.
City är ett profilstarkt lag där man hittar storspelare som Dennis Lind, Anders Ågren och Robert Lahti som alla har massvis med allsvensk rutin och förmodligen än i dag skulle tillföra representationslaget Kiruna IF en hel del.
Man ligger efter 6 omgångar på den åtråvärda sjätte platsen då man tagit 2 segrar och 1 oavgjord på dom inledande matcherna.
Poängbäst är inte helt oväntat Robert Lahti som summerat 1+10 på dom 5 matcher han spelat.
Verkar dock som City maskinen sakta men säkert rullat i gång då man inledde segt med 3 raka förluster men som nu fått med sig poäng i dom 3 senaste matcherna.
En sjätteplats ska man klara av och steget upp till ettan hade man säkert kunnat ta om man velat men till det tror jag inte ambitionerna finns då detta ska vara ett lag där spelare som inte riktigt platsar eller har motivation för att spela i div 1.


Nu fick ni en snabb genomgång av några lag i dom lägre divisionerna, hoppas det uppskattas..

Over and Out!

Patrik Ross (legendernas legend)Surfade in på dalarnastidningar.se och hittade en artikel om legenden Patrik Ross som visst är sugen på comeback igen. Denna kille har väl kanske det största självförtroendet hockey Sverige har skådat och skrönorna om honom är många, men mål har han gjort genom åren.
Detta är en riktig legend och fast den aktiva karriären tog slut för ett antal år sedan så sitter självförtroendet kvar vilket ni kan läsa i artikeln jag länkar här nedan.

Fler spelare av Patriks kaliber skulle svensk hockey behöva då han både kunde göra mål och skapa rubriker, den enda jag kan komma på som man kan placera i samma fack är Conny Strömberg som även han inom kort ska tillägnas ett inlägg i denna blogg..


                                                         Patrik Ross, vilken legend!
                           
                                           

Klicka här nedan för en skön lässtund:

http://www.dt.se/sport/article364984.ece

Over and Out!

Borlänge förstärker!Mitt skrällgäng inför denna säsong rustar upp truppen ytterligare då centern Anders Lövdahl återvänder efter en misslyckad sejour i Mora.
Jag trodde mycket på Anders inför hans allsvenska säsong då han var en av få spelare som kunde bestämma matchbilden i div 1 C under fjolårssäsongen. Med att bestämma matchbilden menar jag att han kunde gå in och dominera spelet och styra spelet som han ville, spelade Borlänge dåligt så tog han helt enkelt tag i pucken och såg till att dom spelade bra igen.

Anders besitter fina händer, är ruskigt stark, bra blick för spelet och en helt magisk tekare som säkerligen kommer betyda mycket för Borlänge när han nu återvänder.
Kikar man statistiken under hans fjolårssäsong så inser man att detta är en klasspelare som kommer tillföra mycket i det offensiva spelet.

Man om han nu är så bra, varför lyckades han inte i allsvenskan tänker ni då förmodar jag?

Handlar mycket om tillfälligheter svarar då jag, gäller att komma rätt in i säsongen och få ett stort förtroende redan från start. Jag tror också att Anders är en spelare som behöver rikligt med is och känna att han betyder mycket i sitt lag, annars är det stor risk för lite gamnacke från hans sida.
Ska jag hitta någon kvalite som kan ha varit till hans nackdel så är det att han inte är så tempostark och det kanske visade sig i allsvenskan då tempot är betydligt högre.

Men grattis Borlänge säger jag och tror fortfarande på er som skrällgäng trots att backsidan ser oroväckande tunn ut.
I anfallsväg finns det gott om bra spelare som Daniel Eklund, Jens Nielsen, Stefan Sterner, Mikael Englund, Stefan Gustafsson och nu Anders Lövdahl.
Kikar man på backsidan så finns det egentligen bara Johannes Lundqvist som håller riktigt hög div 1 klass och han är en utpräglad offensiv back.

Just backsidan och dom klena resultaten är en orsak till att många börjar räkna ut dom, Fahlander på hockeysverige.se har dömt ut Borlänge för längesen men i sin tur tror ju han bara på sitt kära Örebro.

Kör hårt BHF, visa experterna att dom har fel och jag har rätt =)


                                    Kommer Anders lyfta BHF:s spel ytterligare en nivå?

                                Over and Out!


Clemensnäs-Lycksele 4-5 e.straffar (2-1, 2-2, 0-1, 0-0, 0-1)Första bortasegern och första sudden/straffsegern är nu bortgjorda och nu är det bara att göra första målet i en match som ännu saknas då vi inte lyckats med det under seriespelet.
Jag måste säga att det är starkt att få med oss två poäng från Kopparhallen där Clemensnäs är otroligt starka vilket jag tycker dom också visade under stora delar utav matchen.

Dom började precis som vi förutspådde med en grym fart och mycket nedlägg som dom checkade på, dom fick matchen precis dit dom ville och det gjorde att vi inte riktigt hängde med och tog utvisning på utvisning.
Dom kontrollerar tillställningen totalt under matchens första femton minuter och går också i från till en 2-0 ledning men ju längre perioden går desto mer kommer vi in i den och med minuten kvar så lyckas vi få in en reducering.

Andra perioden är den första lik då Clemensnäs kontrollerar den första halvan och får en 3-1 ledning men där vi allt eftersom äter oss in igen och kan på några få minuter utjämna till 3-3. Som så många gånger förr denna säsong så slappnar vi av när vi kommit upp till likaläge och det dröjer inte länge förrän Clemensnäs är i ledningen igen, en ledning dom bevakar perioden ut.

Dom första tio minuterna i tredje perioden så sitter vi i utvisningsbåset och tack vare ett ineffektivt Clemensnäs, ett bra boxplayspel och en magnifik Jimmy Lundberg i kassen så lyckas vi freda oss från baklängesmål under denna period.
Nu kunde jakten på kvittering börja men vi hade svårt att komma till riktigt heta målchanser ända tills dom med fyra minuter kvar drar på sig en utvisning.
I powerplayet så skapar vi mängder utav målchanser och till slut bär det frukt då Mattias Ottosson skickar in kvitteringen och tar matchen till en mållös förlängning.

Nytt för i år är att alla matcher måste avgöras så nu väntade en nervpirrig straffläggning som dock aldrig han bli så nervig. Vi satte säkert våra två första straffar medans Jimmy Lundberg samtidigt räddade deras två första och segern var klar, två sköna poäng in på vårt konto.

Clemensnäs var väl sett över 65 minuter det bättre laget, dom skapade en hel drös mer målchanser än oss men vi visade upp ett stort hjärta och en härlig inställning och sen har vi ju Jimmy Lundberg som sista utpost, han var skillnaden mellan lagen i går.

Min egen insats var stabil, både power och boxplay funkade klockrent för mig i går och tack vare att det blev så mycket utvisningar så var jag återigen upp och nosade på en 25-30 minuter i istid.
Jag hade bra fart med pucken genom mittzon men det som ännu saknas är dom riktigt klara målchanserna men bara och jobba på så kommer nog dom också.
Fick iaf med mig en assistpoäng och +1 i min match i matchen så det får jag vara nöjd med. Känner väl att det finns betydligt mer att hämta från mig men jag krigar på varje kväll och gör man det så brukar det lossna till slut.

Annars så kan man summera denna kväll som en riktig lagseger där alla drog sitt strå till stacken men där som vanligt Jimmy Lundberg sticker ut en aning med sitt magnifika målvaktsspel.

Skönt med två poäng och en härlig inställning från vår sida, det tar vi med oss in i fortsättningen !!

Over and Out!

Inför ClemensnäsI kväll så gästar vi den magnifika Kopparhallen där Clemensnäs är otroligt hemmastarka då hallen inte bjuder in till nån större inspiration för bortalagen.
Kallt, gammalt och publiklöst är signumet för denna hall och hårt, rakt och fart är signumet för Clemensnäs hemmaspel.
Lag som Kiruna och Asplöven har alltid haft svårt att åka dit och hämta trepoängare genom åren, mer än en gång man fått sätta sig på bussen hem tomhänta.

Clemensnäs har efter en rätt knackig inledning börjat få spelet att stämma bättre och bättre för varje dag och man kommer senast från en 1-3 seger på bortais mot Boden.
Så det blir en tuff nöt att knäcka för våran del men håller vi koncentrationen till vårt eget spel så finns det en god chans att gå segrande ur denna batalj.

Vi kommer senast från en hemmaseger mot Kalix där vi i första perioden spelade riktigt bra för att i dom avslutande perioderna tappa fokus och koncentration på vårt eget spel.
Men krävs två lag för att bjuda upp til match och varken vi eller Kalix är väl lag som klarar av att föra matcher, Clemensnäs vill däremot gärna föra matcherna och det tror jag passar oss perfekt.
Men man får samtidigt inte låta dom ta över initiativet för mycket då det ofta är så att ger man dom lillfingret så tar dom hela handen.

Vi får vara föreberedda på en fysisk och tempostark tillställning där det gäller att vara snabb till pucken då dom spelar en rätt strikt "dump and chase" hockey.
Kan vi vara vakna från nedsläpp, vara snabba ner och hämta puck och kan vi få snabba och bra förstapass så kommer vi få mängder utav kontringar som det gäller att utnyttja.

Tror det blir en tight match där laget med bäst tålamod kommer dra det längsta strået och vi ska göra allt vi bara kan för att ta hem tre poäng till Lycksele.
Det är mycket som står på spel då laget som vinner hakar på Boden och Kiruna i slaget om tredjeplatsen, ju fler lag som kan vara med och hota Kiruna så länge som möjligt desto bättre är det för serien.
Nu kommer Kiruna förmodligen ha rätt så bred marginal ner till lag fyra men skulle vara viktigt för serien om den kan leva längre än till november.                                      Vem av Söder till vänster och Stålnacke i mitten får jubla i kväll?

                                                          Strax efter 21 så vet vi..

                                      


Kul med match igen, nu kör vi!!

Frågor och svar..Denna tisdagskväll tänkte jag ägna åt att ställa några frågor till mig själv som ni läsare ska få svar på, frågor som handlar om min hockeykarriär så här långt blir det såklart.
Kan vara roligt även för mig att blicka tillbaka och se vad man varit med om och vilka personer som man haft äran att få ta del av under åren.
Ok vi börjar väl så får vi se vad jag kommer på för frågor till mig själv och vart detta slutar.

Roligaste säsongen hittills?

Där måste jag nog svara en säsong under pojkåren nämligen det året vi var A 2:or då vi vann allt som kom i vår väg och framförallt så fick man vara med och vinna med dom man spelat tillsammans med under så många år.
För mig personligen så var det en riktigt guldkantad säsong där jag tillsammans med min vapendragare under den tiden Mathias "Gäddan" Gerström verkligen öste in poäng och jag fick äran att bli utsedd till bäste forward i Kurirspelen som är en turnering för dom bästa lagen i Norrbotten.

Roligaste säsongen om man bara får se till dom åren som senior?

Säsongen 2001-2002 i Asplöven där jag gjorde mitt första seniorår var en riktigt rolig säsong med många heta derbyn mot ett relativt namnkunnigt Kalix. För mig personligen gick det riktigt bra och fick väldigt mycket förtroende, så hockeymässigt helt klart den roligaste men kanske inte den bästa tiden socialt.

Bästa tränaren som jag haft?

På denna fråga måste jag svara några stycken då jag inte bara kan välja ut en. Stigge Karlsson är väl den första jag tänker på då han är den som lärt en vad hockey handlar om, när jag en dag ser tillbaka på min karriär så kommer Stigge vara en av dom första jag tänker på.
Tomas Jonsson är väl den på seniornivå som jag trivts bäst i hop med då han var otroligt bra på att lära ut detaljer och sen gav han mig ett oerhört förtroende då jag kom till klubben med ett rätt stukat självförtroende.
Den sista jag måste nämna är även för mig en skräll då  jag inte gillade hans syn på hockey och han gillade framförallt inte min syn på hockey.
Det är Thomas Ekfeldt som jag hade under andra säsongen i Vallentuna, en riktig dump and chase tränare som jag aldrig av naturliga skäl fick något förtroende utav.
Men trots att vi såg hockey på olika sätt så brann han otroligt för sin uppgift och han fick mig att inse att man inte bara kan åka omkring och spela "lyxigt" utan man måste i bland in i skiten och jobba.
Medans jag spelade under hans ledarskap så kanske man inte uppskattade den minimala istiden men när jag ser tillbaka på det så var den säsongen kanske precis vad jag behövde då jag fick träna mycket på mitt usla kampspel och fick stärka upp mitt relativt dåliga psyke.

Sämsta tränare som jag haft?

Gillar inte att nämna någon som varit dålig då alla besitter egenskaper som är bra men måste jag nämna någon så får det bli Ove Engström av några enkla orsaker.
Dels så stämde väl inte personkemin oss emellan och sen har jag aldrig fått något vidare förtroende av honom och konstigt nog är det oftast så att dom tränare man tycker är dåliga är dom som man inte får förtroende av.

Bästa kapten som jag haft?

Helt klart Fredrik Hamberg som jag hade äran att få spela tillsammans med under mitt första år i Vallentuna. Han var en exemplarisk kapten då han alltid gav allt och lite till och fanns inte en situation ute på isen som han tvekade att gå in i. Han var även en otroligt sympatisk och bra kille i omkl rummet som man fick många goda skratt utav under säsongen.

Bästa spelare som jag mött?

Där får svaret bli Linus Klasén och Dick Axelsson som kamperade ihop i Huddinge under deras div 1 vistelse. Båda var då unga men blommat ut till fullgoda elitseriespelare nu och man såg redan under den säsongen hur duktiga dom skulle bli.

Bästa spelare som jag spelat tillsammans med?

Här kan jag inte heller bara välja ut en utan får bli tre stycken. Andrei Matitsin som jag spelade med i Lycksele säsongen 02-03 var när han ville det själv helt magisk. Han hade sån blick för spelet och såna underbara flippassningar så man i bland bara stod och gapade.
Hans Wallson är även det en legend som måste med här då han under alla år producerat otroligt mycket poäng på en riktig hög nivå.
Alexei Shorokov spelade jag med i Vallentuna, en stor och stark back med ett fantastiskt hårt skott men som även hade bra blick för spelet. Alexei kunde varken svenska eller engelska och det var ju ett problem i sig och sen vet jag inte hur intresserad han egentligen var då man såg att den här killen hade kunnat spela några nivåer högre upp om han själv ville.

Tuffaste spelaren jag spelat med?

Där är svaret enkelt då jag under några månader spelade med Fredrik Oduya som är en av europas mest respekterade fighters genom tiderna i AHL och NHL.
Blev väl inte så många NHL matcher för honom men dom han "spelade" eller snarare slogs i gick relativt bra då man bara kan mäta det i antalet vunna fighter för hans del.

Största talangen jag spelat med?

Spelade hela pojklagstiden med målvakten Mathias Lindmark och han var fantastisk säsong efter säsong. Han fick göra en del pojklandskamper men en tidig flytt till Björklöven ställde tyvärr till hans karriär.
Han lyckade inte riktigt ta det sista steget och efter att ha spelat elitserie och allsvenska med Björklöven, allsvenskt med Rögle, allsvenskt med Örebro och div 1 hockey med Kumla har han nu valt att sluta den aktiva karriären och är nu fystränare för Kumla.
Om det var någon som var värd att lyckas så var det Mathias då han slet väldigt hårt redan från unga år för att bli en toppmålvakt och i sanningens namn var det nog inte långt i från att det blev så också men hockey och framförallt som målvakt handlar så himla mycket om tillfälligheter.

Vem har betytt mest i min karriär?

Blir ett grymt klassiskt svar här men finns inga andra än mamma och pappa som betytt så mycket för min egen karriär.
Dom har verkligen slitit hårt för att jag ska ha det så bra som möjligt i min karriär och dom har aldrig kritiserat eller bedömt mina insatser utan alltid pushat på.
Jag hade som yngre en enorm vinnarskalle och direkt det gick mig emot så blev jag vansinnig men även dom utbrotten tog dom bara emot och svalde.
Så självklart har dom betytt mest och betyder mest för mig även i det vardagliga livet då dom även är otroliga förebilder för mig med sin syn och inställning till livet och kan jag bara bli hälften så bra som dom så har jag lyckats bra nog.

Ska jag nämna någon annan förutom farmor som lagat mängder med mat åt mig genom åren och morfar som alltid på något sätt drivit på mig på ett sätt jag inte ens kan förklara så kan jag inte undvara Stigge Karlsson.
Jag tjatar och tjatar om denne man i den här bloggen känns det som men bara dom som fått vara med om att ha Stigge som tränare kan förstå, helt klart även han en av dom största orsakerna till att sporten ishockey är en så stor passion och livsstil för mig.

Skönaste gänget du spelat i?

Kiruna HC team 81 är givetvis det skönaste gänget då vi tillbringade hela våran uppväxt tillsammans men ska jag nämna något lag från min seniorkarriär så finns det bara Falu IF.
Man måste uppleva detta lag från insidan för att förstå vilken sammanhållning och otrolig stämning vi hade i hop, fått mängder av vänner som betyder oerhört mycket för mig tack vare att jag valde att stanna till två säsonger där på min hockeyresa.

Snyggaste målet?

Jag gör ju inte så många snygga mål då alla mål jag gör är nån halvträff eller nåt returmål men går man tillbaka till dom yngre åren så finns det väl en del godbitar.
Jag minns Armécupen när vi spelade vårat sista pojkår och och jag och Johan Krutrök kommer 2 mot 0 mot Luleås målvakt. Jag med pucken efter vänstersidan och Johan går på högersidan och bara väntar på en passning, man hör även på en inspelad film som man hör hur föräldrarna skriker "men passa pucken då".
Jag var inte så mycket för att passa pucken under den tiden men jag lurar en passning över till Johan och målvakten går hejdlöst på finten, jag viker lite vänster medans målvakten glider långt långt långt åt andra hållet.

På seniornivå får det bli en match från säsongen 02-03 då jag spelade i Lycksele och hade hemmamatch mot Medle. Får en perfekt passning av Andrei Matitsin efter min vänsterkant och går in en aning i banan och just efter blålinjen drar jag på ett slagskott som jag får en otrolig träff på och pucken sitter klockrent i målvaktens plockhandskryss.

Roligaste matchen?

Där blir det inte en utan däremot alla derbyn mot Kiruna AIF under pojklagsåren, vilka matcher alltså. Det var så mycket nerv och så mycket prestige mellan oss och vi var även så otroligt jämna.
Stackars Joel Törmä som var den enda AIF:aren i våran klass, vad han ska ha lidit dom gånger vi gick segrandes ur striden.
Jag får rysningar bara jag tänker på dessa matcher och det tror jag även alla andra som var inblandade får, det var hockey när det var som bäst det.

Det var lite återblickar i min karriär, förmodligen roligare för mig att skriva om detta än det är för er att läsa men i bland måste man bara få tänka på sig själv också.

Over and Out!

Premiärdax för IFK Ore!I morgon så går dom då in i hetluften, landets hetaste och bästa div 3 lag IFK Ore. Detta är ett helt nystartat lag som är beläget i klassiska Furudal som dom senaste åren haft en bra ungdoms och juniorverksamhet men som inför denna säsong bestämde sig för att starta ett A-lag.

Ore har för att vara div 3 en otroligt stark trupp med spelare som Viktor Glans, Jesper Larsson, Rickard Spångmyr, Alexander Jestoi och trollkarlen Joakim Westerling som alla dessa har rutin från säsonger i div 1, lägg därtill Markus Syrén som spelat superelit med Leksand och Jimmy Danielsson som huserat i allsvenskan med Teg, Björklöven och Almtuna och som under fjolårssäsongen spelade i danska ligan.

Så det är verkligen ett hårdsatsande lag som i morgon gör premiär, givetvis för bra för div 3 då dom under försäsongen slagit många lag som är topptippade i div 2 men samtidigt så måste man börja på den nivån när man startar upp en A-lags verksamhet.

Givetvis kommer laget gå rakt i genom div 3 men där dom förmodligen kommer få spela på topp för att överleva en kvalserie upp till div 2 då lagen som kommer ner till kval därifrån generellt fått en hel del tuffare matcher.
Jag tror dock inte ens en kvalserie kan stoppa dom från att gå raka vägen upp i tvåan då denna spelartrupp skulle stått sig otroligt stark även där men en kvalserie är alltid en kvalserie.

Ore:s premiärmatch går alltså av stapeln i morgonkväll  då dom gästar Häradsbygden och bloggansvarige har fått sig en pratstund med assisterande kapten Alexander Jestoi som på sin meritlista har två stycken J 18 SM-guld med Frölunda.


             Kan ass kapten Jestoi skjuta Ore till tvåan? Kanske hittar du svaret här nedan....

                                         

             Hallå Alex, allt på topp inför morgondagen?

Hallå, allt är bara lugnt, ligger och vilar lite innan träningen bara.

Rykterna går om att du under föregående vecka hade uppladdningen inför premiären hemma i Göteborg?

Rykterna stämmer bra då jag var hemma på en pre-season turné á la familjen Jestoi och det vet du vad det innebär,haha. Men det är betydligt lättare buggar nu än innan jag kom ner så det var skönt att få några dagar hemma.

Intervjuansvarig kan meddela att en turné á la Jestoi innebär ungefär god mat och god dricka där man helt enkelt plockar ut det goda i livet.

Dina tankar om morgondagen och säsongen i stort?

Ska bli väldigt intressant då jag nu får spela forward i en kedja med Fredrik Pajala och Joakim Westerling, funkat bra för oss under försäsongen då vi rent ut sagt öst in mål.

Vad har föreningen för målsättning med denna säsong?

Målet är att spela en fartfylld och rolig ishockey som ska bära oss upp till tvåan redan denna säsong.

Om man ser på lite längre sikt, finns det någon uttalad målsättning från föreningens sida?

Målsättningen är att etablera sig i div 1 och det finns det alla möjligheter till då organisationen redan nu ligger upp emot den nivån, egentligen är både organisation och lag på en helt annan nivå än den vi spelar på redan nu.

Assisterande kapten och förmodligen en viktig roll i laget, måste kännas inspirerande?

Klart det är inspirerande att ha förtroende och ett stort stöd från ledarstaben men finns flera andra killar som efter några år i skymundan i div 1 nu får kliva fram i rampljuset och det om något inspirerar mig.

Men du som har J 18 Sm-guld med Frölunda och spelat på en hög nivå, ärligt talat hur inspirerande är div 3 hockey i Dalarna för dig?

Visst att det kanske inspirerar mer att spela en Sm-final men samtidigt tar jag detta som en kul grej då vi är ett otroligt skönt gäng som har en klar målsättning att se fram emot. Men det handlar ju även fast det är div 3 att komma till jobbet varje dag och försöka utvecklas då kanske inte just div 3 hockey är slutmålet i min karriär.


Ni är några stycken från fjolårets Falu IF gäng som nu spelar i IFK Ore:s färger, det spelade förmodar jag in i beslutet att göra den här grejen?

Givetvis, du om någon vet hur skönt gäng vi hade i Falun och att nu få göra något sånt här med dom som man trivs så himla bra med gjorde ju att det var lättare att ta detta beslut. Sen har det visat sig att dom övriga i truppen är minst lika sköna människor så kommer bli en rolig och intressant säsong.

Om du ska försöka dig på gissning om morgondagen, vad tror du då?

Kommer nog vara en del premiärnerver trots allt men det ska mycket till om Viktor Glans ska släppa någon puck förbi sig, tror vi tar det med låt oss säga 8-0.

Får tacka dig Alex för en som vanligt trevlig pratstund och kan samtidigt passa på att önska er lycka till under säsongen, hälsa grabbarna!

Lycksele-Kalix 4-3 (2-1,1-0,1-2)Äntligen får man väl säga då vi efter några matchers poängtorka till slut fick med oss en trepoängare igen men det satt verkligen hårt inne.
Som vanligt så släppte vi in ett tidigt mål och fick jaga ur underläge men efter två formidabla framspelningar av Johan Välitalo först till Andreas Eggesten och sen till Markus Arvidsson så kunde vi gå till pausvila med en 2-1 ledning.
Mycket rättvist tycker jag då vi i första perioden var numret större än det hårt kämpande Kalixlaget.

Andra perioden bjöd inte upp till nån vidare hockeyunderhållning då det inte bjöds på alltför många målchanser men dom som uppkom stod oftast Kalix för.
Trots det så fick vi med en minut kvar av perioden in den viktiga 3-1 pucken då Viktor Skeppström höll sig framme efter en stolpretur.

Tredje perioden blev en krampaktig tillställning från vår sida då det verkligen märktes hur rädda vi var att förlora, efter det tunga fjolåret så är det inte direkt någon vidare vinnaranda i omklädningsrummet av förståeliga skäl.
En kultur som vinnare bygger man upp av en hel rad vinster under en längre tidsperiod och inte av en sudden seger på bortais mot Kalix och en hemmaseger mot Clemensnäs.

Men åter till tredje perioden där Kalix fick en rätt tidig reducering och där vi blev väldigt avvaktande och gav över initiativet till gästerna.
Men när några minuter återstår så lyckas Markus Arvidsson peta in 4-2 pucken efter ett underligt ingripande av Kalixmålvakten, i detta läge kändes det som att nu fixar vi detta.
Men Kalix ska man aldrig räkna ut och när lite mer än en minut återstår så lyckas dom få in ytterligare en reducering och dom är sen väldigt nära en kvittering när dom chansar och tar ut sin målvakt.

Men vi lyckades med det som var det viktigaste, dom tre poängen. Nu var det väl ingen höjdarmatch från våran sida men samtidigt krävs det två för att dansa och Kalix inbjuder inte heller direkt till något skönspel.
Man kan sammanfatta det som så att det var två lag som inte är vana att föra matcher som i kväll gjorde upp om poängen och kontentan av det blir att spelet inte bjuder upp till den nivå som man kan önska.

Men både vi och Kalix slet hårt och jobbade som två lag därute och i dag var det våran tur att dra det längsta strået och det får vi vara tacksamma för.

I Kalix var som vanligt Anders Vikman den mest framträdande, han började lite segt men växte in i matchen ju längre tiden gick.
Det är hans femma som är den överlägset farligaste för dom i anfallsväg men tar ingen ära från dom andra femmorna då jag tycker dom visar prov på en härlig inställning och stort hjärta för sporten.

För våran egen del så gjorde kedjan med Christian Karlsson, Robin Bergström och Viktor Skeppström återigen en gedigen insats, vill även plusa Markus Arvidsson och Johan Välitalo.
Men sist men inte minst så finner jag inga ord till att beskriva säsongsdebuterande 15 åringen Adam Svensson insats i kväll, en blivande storback om han själv vill det.
Vilken kille alltså, jag blir så ruskigt fascinerad när man som 15-årig back går in och spelar ett spel så det ser ut som att han spelat div 1 hockey i 6-7 säsonger.
Han spelade sitt eget spel där han vårdade puck otroligt bra och gav sig själv mycket tid med pucken, inga nerver i den killen i alla fall, imponerande Adam.

Min egen insats är sådär, vinner mycket tekningar och gör inga misstag men tycker inte jag får ut det jag vill i det offensiva spelet.
Visst en dag som denna behövs det inte då vi har flera andra som producerar men man vill gärna vara med och bidra, så skärpning herr Stålnacke!

Men nu suger vi på dom här tre poängen och börjar redan i morgon fokusera på bortamatchen mot Clemensnäs som spelas under onsdagskvällen, Kopparhallen here we come!

Over and Out!

Inför KalixI morgon så är det äntligen dax för match igen, denna serie erbjuder direkt inte kroppen att på ett enkelt sätt komma in i matchtempo då det är lång tid mellan matcherna.
Då ska man ändå ha i åtanke att Kiruna har det ännu värre då dom spelar en hel del dubbelhelger på grund av det långa reseavståndet, det gör att dom får det ännu glesare mellan matcherna och sen helt plötsligt så kan dom spela 4-5 matcher på en vecka.

Så inte lätt att vara hockeyspelare i Kiruna och framförallt inte när man har kravet på sig att ta steget upp till allsvenskan med en nästintill hemvävd trupp.
Pratade just med en kompis som hade sett Kirunas hemmamöte med Asplöven och eftersom min kompis var utlånad några matcher till just Asplöven när jag spelade där första gången så tyckte även han att det är intressant att följa Asplövens satsning mot allsvenskan.

Han blev dock rätt så besviken på dom då han hade förväntat sig mer eftersom dom satsar så hårt och värvar så etablerade spelare men han tyckte helt enkelt Kiruna var det laget som visade prov på bäst ork sett över 65 minuters spel.
Men vi kom väl båda fram till att hockey handlar mycket om att bygga lag och det tar ett bra tag att göra det då man har ca 15 nya spelare, får hoppas för Asplövens skull att tiden räcker till.
Kiruna däremot har en ganska angenäm sits då man fått behålla det man ville behålla och kan på så sätt denna säsong bygga på det man hade under fjolåret och generellt så borde denna säsong bli bättre än föregående.
Jag själv hoppas ju verkligen att både Asplöven och Kiruna kommer gå vidare från allettan då jag hyser sympatier hos dom bägge lagen.

Men nu till det jag skulle skriva om, mötet med Kalix. Alla trodde att Kalix skulle bli en riktig slagpåse i denna serie men har visat att så billigt tänker dom inte sälja sig då dom visat att dom kan vara med och störa lag som Asplöven och Piteå, det imponerar otroligt mycket på mig.

Kalix har ett ungt och orutinerat lag men verkar som Mr Christoffersson har en hel del kunskap mellan sina otroligt breda axlar då han ingjutit ett stort mod och självförtroende i laget och verkligen fått ut mer än man kan begära.

Nu kanske jag tar i men tycker Kalix har en av seriens vassaste kedjor i den med Vikman, Karlsson och Rasimus där självklart Vikman är hjärnan bakom det mesta.
Jag kan inte sluta hylla Vikman då han producerar kväll efter kväll och år efter år utan att få ett riktigt erkännande men samtidigt har han inte heller spelat i så exklusiva klubbar.
Ställer mig frågan igen till dig Vikman, varför inte våga testa hur långt dina kunskaper räcker?
Men för att ett spelgeni som han ska synas så behövs det en sniper också och det har Kalix i Johan Karlsson, rightare dessutom som man inte får glömma bort i slottet för då smäller det.

För våran egen del så har det sett bra ut under träningarna i veckan och vi kommer med fullt fokus till denna match då vi är jäkligt sugna på ta en trepoängare igen.
Vi har gjort två relativt dåliga insatser på senaste tiden men jobbar vi hårt och är ödmjuka så kommer vi ur denna svacka förr eller senare, tror det inte dröjer längre än till morgondagen innan vi kommer ur den.

Vi i truppen hoppas publiken sluter upp på samma sätt som tidigare denna säsong och i morgon så ska vi tacka för det fina stödet genom att ta hem trepoäng..
                   

                                              Får vi stopp på denna kedja är mycket vunnet!                               
                                                   
                                      


Over and Out!


Div 2 premiär i Dalarna/Gästrikland!Äntligen så var det då dax för div 2 klubbarna att starta sitt seriespel efter en oändligt lång försäsong. Mitt gamla lag Falu IF har varit på is i över två månader och avverkat ett x antal träningsmatcher så förstår om det var ett gäng lyckliga killar som klev på isen i kväll.

Ett Falu IF som gjort en bra försäsong med tanke på förutsättningarna då nästan hela laget lämnade efter att degraderingen blev ett faktum.
Av dom spelarna som var ordinarie är det i stort sett bara Anders Snis, Andreas Öberg, Markus Persson, Alexander Heurlin och Niklas Porter som är kvar och ett tungt lass kommer vila på backen Anders Snis axlar då han spelar nån eller till och med flera divisioner för långt ner i seriesystemet enligt mitt tycke.

Tänkte nu försöka få mig en pratstund med lagkapten Markus Persson efter premiärmatchen mot Avesta på bortais, en match som slutade 3-3.


                                                                                  Kapten Persson

                                                       Tjena Markus, 3-3 på bortais mot Avesta, nöjda?

Absolut inte, var faktiskt bland det sämsta jag upplevt om jag ska vara ärlig.

Eftersom du lirat div 1 hockey hela din karriär så måste jag fråga om man märker av någon nivåskillnad?

Om man under fjolårssäsongen tyckte vi hade lite till spel så är det ingenting mot den hockey som spelas i denna division, finns inget spel överhuvudtaget utan är mycket "juniorhockey" över det hela.


Din egen insats, nöjd eller?

Om jag säger att jag var sämst på hela banan så ljuger jag inte. Helt ärligt så hade jag inte många rätt i kväll men bara att ta nya tag framöver. Ska jag se någonting positivt så är det väl att jag i alla fall fick med mig en assistpoäng hem.

Vad har ni satt upp för målsättning, kval uppåt som gäller?

Vi har som målsättning att gå upp i ettan men det är nog mer en hypotes än verklighet. Vi får sikta in oss på att bli bland dom fyra bästa till att börja med. Dom fyra första spelar en förkvalserie där dom två bästa går in i kvalet och dit är det väl ingen omölighet att vi kan ta oss. När man väl är där så handlar det mycket om tillfälligheter om man ska ta steget upp, och kanske kanske så kan vi vara ett av lagen som tar steget upp.

Vilka vill du berömma under dagens match?

Ska jag nämna någon så får det bli Axel Relefors som krigade på bra.

Slutligen så får jag passa på att önska er lycka till under säsongen och tacka för intervjun men vi hörs ju av några gånger i veckan även i fortsättningen..


Over and Out!

Jämn kamp mellan antagonisterna och truppnytt!Som jag förutspådde i bloggen under morgonen så blev det en otroligt jämn match mellan Kiruna och Asplöven, straffavgörande skiljde till slut kombatanterna åt och där var det bortalaget genom Joni Lindlöf som avgjorde.

Blev mer mål än jag förutspådde men var helt rätt ute i att trion Dan Eriksson, Joel Törmä och Joel Fredriksson skulle höja nivån på sitt spel, Dan summerade 1+0, Joel T 1+1 och Joel F 2+1. Även Andreas Nyberg 0+3 och Oscar Molin 0+2 var mycket delaktiga i det som skedde offensivt.

1800 personer såg på om jag fått rätt rapporter och det är en härlig publiksiffra, tänk om man skulle kunna ha det i Lombia varje matchkväll.

För bortalaget var det nära att 2 poäng blev 0 då man efter att ha tagit ut målvakten kvitterade med 49 sekunder kvar genom energispelaren Mikael Österberg, får jag chansa lite så var det förmodligen en grötig situation eller en styrning han gjorde mål på.

Men om man ska dra några slutsatser via dom resultat som blivit när topplagen mött varandra så verkar det vara rätt jämnt skägg och där hemmaplan verkar ha stor betydelse.
Nu förlorade Kiruna i dag men man har ledningen tills 49 sekunder återstår, starkt då man åkte på ett tidigt 0-2 underläge.

Asplöven meddelar efter matchen att backen Timo Korhonen inte valt att förlänga sitt korttidskontrakt som nu går ut men vart Timo nu hamnar har jag tyvärr ingen koll på.                                                                  
                                                       
Annars har jag nog inte så mycket mer för i kväll, hade ju betat några hundra på ett utav lagen men tippade själv kryss på bloggen, snacka om att man är en usel "expert".

Viktigaste i denna match var att Kiruna kunde bevisa att dom klarar av att utmana Asplöven och Piteå och att man skulle få i gång den notoriske målskytten Joel Fredriksson. Joel stänkte två och är nu verkligen på gång igen och Kiruna ledde tills 49 sekunder återstod så det var några goda tecken dom fick där.

Nu väntar jag med spänning på att få läsa vad NSD och Kuriren skriver om matchen, kanske nya sågningar av Alcen från Mr Tiensuu?

Over and Out!

Inför mötet Kiruna-Asplöven, å så lite Fabbe förstås..I kväll är det då dax för ytterligare ett möte mellan div 1 A:s verkliga antagonister då Kiruna hemma i otroligt vackra Lombiahallen tar emot östra Norrbottens stolthet Asplöven.

Detta är ett riktigt prestigemöte då detta med Kirunaögon sett är det närmsta man nuförtiden kommer matcherna mot Boden på den gamla storhetstiden, ett riktigt hatmöte kan det lite hårt sammanfattas som.

Vi kan väl förvänta oss en match med hög intensitet och relativt mycket fysiskt spel, nu är ingen av dessa lag egentligen några fysiska lag men ett derby är alltid ett derby.
Eftersom Kirunas företagare bjuder på fri entré under dagens match så kommer det med all säkerhet vara en välfylld hemmahall och det innebär oftast att matchtempot går upp ytterligare.
Är det nåt norrlagen inte är bortskämda med förutom bra matcher så är det just välfyllda ishallar, personligen så tycker jag det är snudd på pinsamt dåligt publikintresse om man ser till den hockeykultur som ändå finns här uppe i norr.

Kiruna har börjat säsongen godkänt men inte mer än så, dom har vunnit dom matcher dom ska vinna men inte riktigt varit nära att nypa nån "bonus" poäng på bortaplan mot seriens två andra giganter Piteå och Asplöven.
Som vanligt har det mesta kretsat kring Andreas Nyberg som levererat 8 poäng hittills, även nyförvärvet Henrik Bergenström har redan nu börjat att betala av sin del av lönen då han hittills stått för 5 poäng.

Hemvändande Mikael Lasu har efter en lite trög start börjat få i gång maskinen och det var väl inte frågan om utan när den skulle rulla i gång då Mikael under fjolåret visade hur mycket hockey det finns i honom.
Utöver dessa så förlitar sig Kiruna mycket på trion Joel Törmä, Joel Fredriksson och Dan Eriksson, dessa tre herrar har väl inte utmärkt sig så mycket än men även i dessa fall så är inte frågan om utan när det lossnar för dessa högklassiga spelare.
Tror dom kommer spela en nyckelroll redan i kväll då rutinerade killar som dessa bara ligger och väntar på en sån här typ av match.
Men nyckelrollen i såna här matcher spelar oftast målvakterna och Kirunas Fredrik Alcen har börjat säsongen riktigt bra enligt alla, verkar dock finnas ett undantag. Den jag pratar om är givetvis coach Jan-Åke Tiensuu som i mötena med Asplöven och Piteå gått ut och kapat sin målvakt, obegripligt men kanske nån form av psykologi bakom.

Asplöven har börjat säsongen på ett bra sätt, enda plumpen i protokollet var när dom på hemmais blev nollade av Piteå och just nollade på hemmais hade dom inte innan den matchen blivit sen kvalserien 2002 mot Almtuna.
Det som kan tas till deras försvar är att dom var inne i en liten svacka då dom i matchen innan besegrade Kalix endast med uddamålet, nu mötte vi Asplöven så sent som i söndags och kan lugnt lova att den svackan är ett minne blott.

Det mesta i Asplöven kretsar kring dom två första femmorna som får rikligt med istid, nu är tanken enligt rykterna att istiden kommer att spridas på fler folk då Asplöven för första gången på mycket länge är helt ordinarie.
Men oavsett så kommer mycket kretsa kring den rutinerade tekningsspecialisten Urban Omark och den sevärde Jarkko Oikarinen i det offensiva och på backsidan är det framförallt Mikko Purontakanen och Stanislav Kall som hittills höjt sig över mängden. Stanislav är otroligt skicklig i offensiven och besitter ett bra skott medans Mikko är säkerheten själv bakåt och gör sällan några misstag.

Men som i Kiruna kommer mycket avgöras av målvaktsspelet och där har Asplöven en säker sista utpost i Timo Lindström som just nu toppar målvaktsligan med imponerande 94,95 i räddningsprocent.

Vem av Fredrik eller Timo tar hem segern??

    

Mitt matchtips är lite fegt då jag tippar oavgjort 2-2 trots att jag faktiskt har betat några hundra på det ena laget..

Målskyttar Kiruna: Joel Törmä och Joel Fredriksson

Målskyttar Asplöven: Jarkko Oikarinen och Markus Huhta

Sen vill jag bara slutligen skriva några rader om den fantastiske Fabian Brunnström som vid den här tiden för två säsonger sedan spelade div 1 hockey med Borås och i natt så gjorde han hattrick för Dallas i NHL.
För vissa går det snabbt men är ett bevis på att bara för att man spelar div 1 hockey som 20 åring så behöver inte det innebära att man inte kan få en framgångsrik karriär.

Lycka till även i fortsättningen "Fabbe", du öppnar många dörrar för unga talanger i div 1 då du visar att med rätt vilja så kan man nå dit man vill..

Over and Out!

Kiruna City HFDå har dom rullat i gång maskinen i div 2, efter en tuff start med tre raka förluster så har man nu växt in i div 2 kostymen på allvar då man nu har tagit två raka segrar mot först STIL på bortais och senast i går mot Malmberget hemma i Lombiahallen.

Surfade nu under förmiddagen in på deras hemsida och såg at City tv gjort en eftermatch produktion från mötet med Malmberget, hade då väntat mig en intervju med kapten Heikki eller spelande tränaren "Egon" men i stället så står en livs levande legend vid mikrofonen.

Mannen som spelat matcher med brutet nyckelben, mannen som har juniorlandskamper, mannen som har ett av dom största IFK hjärtarna som finns och framförallt mannen som kan bygga ett vinnande lag.
Jag pratar givetvis om Stigge Karlsson som nog inte var fullt så imponerad av den där intervjun, såg nästan lite småblyg ut.
Men killarna i City ska vara otroligt tacksamma för dom matcher dom får spela med Stigge i båset, det spelar ingen roll vad för ambitioner man har med sin hockey för Stigge berör ändå.
Killarna kommer ha lärt sig en del av vad hockey handlar om efter några sammankomster med denna legend då han kan få fram ett driv, en passion och en vilja hos vilken hockeyspelare som helst.

Jag har aldrig stött på en hockeytränare som har berört lika mycket som Stigge, jag är otroligt tacksam för dom åren vi fick i hop och det mesta av den tiden bär jag med mig även i dag.
Har ambitioner att den dag min aktiva karriär är över så ska jag testa på tränaryrket och kan jag bara få fram en bråkdel av det drivet, den passionen och den viljan som Stigge har så har jag lyckats bra.

Grattis Kiruna City till årets värvning i hockeysverige, nu får ni svårt att undvika "ettan".

Länkar här nedan er till Kiruna Citys otroligt vackra hemsida där ni kan ta del av intervjun med Stigge Karlsson.

http://www.kirunacity.se/matcher.html

Over and Out!

Alexei Tjerepanov


Dagar som denna hade jag hellre tillbringat med att hylla Rögles driv och passion, eller P-E Bellemeres 15 mål på 8 matcher för Leksand i allsvenskan eller Patrik Berglunds kliv från allsvenskan rakt in i NHL.

Men i gårkväll nås vi av nyheten att en av hockeyvärldens största talanger, den 19-årige Alexei Tjerepanov hastigt avled under en match mellan Avangard Omsk och Vityaz Chekhov i den nystartade ligan KHL.

Han föll minuterna efter en lätt krock i hop i båset och första rapporterna menar på att det var en hjärtinfarkt.
Alexei var New York Rangers förstaval i draften och det var tänkt att han till nästa säsong skulle ta klivet över till NHL, men ödet ville annorlunda.

Så en dag som denna så tycker jag vi alla skänker allt vårt stöd till hans familj, dom närmaste och till lagkamraterna.

Vila i frid Alexei!

Alla vill förändra, men hur?Pågår en intressant diskussion på Asplövens svenskafans forum om att många lag håller en korpnivå i div 1 A och att man på något sätt måste förändra seriesystemet.
Inte bara i div 1 A som klyftorna mellan toppen och botten är oändliga utan det hittar man i dom flesta andra div 1 serier och framförallt i allsvenskan.

Ska man se till budget och spelarlöner så finns det inte alltför många div 1 klubbar som på allvar kan vara med och leka om en allsvensk plats, som tur är hör inte alltid stor plånbok i hop med framgång men visst underlättar det.

Men då säger ni säkert att det blir så himla stora segrar i "våran" serie och att glappet mellan toppen och botten blir så himla stort poängmässigt men förklaringen till det ligger nog i att dom är tre lag fler i dom flesta andra div 1 serier.
När man får in några lag fler i en serie är det lättare att serien delas upp i topplag, mittenlag och bottenlag och därför blir inte skillnaden mellan att vara ovanför och under allettan strecket lika stort.
Det finns givetvis undantag då den sydligaste serien håller en jämn och hög nivå på en 6-7 lag och där inget lag kan vara alltför säkra på allettan förrän några omgångar återstår.

Jag har ju som varit med en del då jag spelat i både div 1 C och div 1 D under mina år och dels legat i toppen men mestadels i botten.
Jag kan försäkra er om att om man ser till fjolåret i Falu IF så fick vi inrikta oss på en exakt likadan hockey som vi, Kalix, Clemensnäs och Boden får inrikta sig på nu mot topp tre lagen och då ska man ändå ha i åtanke att vi slutade sjua av tio lag i grundserien.

Men givetvis måste svensk hockey förändras, men hur?

Alla tycker och tänker givetvis olika så hade varit kul om ni lämnade en kommentar om just era förslag till förändring, lämnar här nedan mitt förslag..

Elitserien: 16 lag (upp med hårdsatsande Leksand, Malmö, AIK och antingen Björklöven eller Västerås)

Allsvenskan: 16 lag som den är nu (upp med till exempel Asplöven, Örebro, Nyköping och Tingsryd)

Div 1: 4 div 1 serier indelade geografiskt med vardera 8 lag (kanske kan spetsa till det efter jul då dom fyra bästa i varje serie slår i hop sig till två superettor)


Jag tror elitserien är mogen för 16 lag då både Malmö och Leksand visar upp en stark ekonomi och framtidstro, sen har det visat sig att även lag med små medel som Mora och Rögle kan överleva i elitserien. Klyftan i elitserien är inte ens nästan lika stor som i dom övriga serierna då det är sällan siffrorna rinner i väg till utklassning.
Bästa exemplet är väl Luleå som hade 7 raka förluster inför hemmamötet med hårdsatsande Frölunda och vinner med 8-2.

Allsvenskan är så ojämn så att man ibland skäms, ska landets andra bästa serie vara så? Topplagen är på tok för överlägsna och det blir så när en division egentligen är två om man tittar till förutsättningar.
Om du får bort topplagen och fyller på med dom hårdsatsande div 1 lagen så får du en betydligt jämnare serie och på så sätt kanske man lyckas skapa ett större intresse för serien.

Div 1 håller jag med alla kritiker om att serien är för ojämn, även i div 1 så spelar två divisioner i samma serie om man tittar till förutsättningar.
Givetvis ska Asplöven spela ut oss "bottenlag" då dom omsätter ett x antal miljoner medans en klubb av våran storlek omsätter x anatal hundratusen.
Asplöven och Örebro med flera köper färdiga produkter och spelare som passar in i olika roller medans klubbar som Boden, Lycksele, Ulricehamn, Tierp, Munkfors med flera får inrikta sig på talangutveckling och hoppas att spelare allt eftersom växer in i dom olika rollerna.

Det var mina tankar på förändringar, kul om ni kunde lämna en kommentar och berätta eran syn eller om ni mot förmodan håller med mig i mina tankar och funderingar.
Det enda vi lär vara helt överens om är att förändring måste till för att tillgodose svensk ishockey och det snarast.

Over and Out!


David-Goliat 0-5 (0-4, 0-0, 0-1)Under dom första tolv minuterna av dagens match kändes det precis som att vi var David och att Asplöven var Goliat, tyvärr så kunde inte sagan besannas då vi helt enkelt blev duktigt avklädda av våran övermäktige mtståndare.
Den kedja vi hade det svårast mot var den med Ozolins, Oikarinen och Huhta som helt enkelt körde slalom genom våran mittzon och gjorde mål efter mål.
Efter att Asplöven gjort sitt fjärde mål så tog vi en timeout där "Molla" försökte väcka oss, efter det så tightade vi till oss och kunde på så sätt lättare hålla Asplöven borta från farliga målchanser.

Andra perioden så ägde givetvis Asplöven pucken ungefär 90 procent av tiden men vi lyckades tighta till mittzon och på så sätt fick vi ner farten på dom, vi tightade även till egen zon och lät Asplöven snurra en hel del i hörnen.
Sen är det också så att våran målvakt Jimmy Lundberg kommer upp i lika makalös standard som han hade mot Piteå, utan han så hade det förmodligen ramlat in ett par puckar till.

Tredje perioden fortsatte på ett liknande sätt och i powerplay så får Joni Lindlöf spika slutresultatet till 0-5, en smågrinig tredje period med otroligt många utvisningar ska sägas.
Mikko Purontakanen och Stanislav Kall i Asplöven och Johan Välitalo och Peter Rundblad hos oss drar på sig matchstraff efter några interna uppgörelser på slutet.

Svårt att bedöma våran insats då jag funderat mycket på om det var vi som stod och halvsov i matchstarten eller om det var Asplöven som var så fantastiskt bra som dom såg ut att vara.
Kanske var det en kombination men känns tråkigt att vi inte kunde bjuda upp i matchinledningen och på så sätt ge Asplöven en ordentlig genomkörare.
Men av såna här matcher hoppas jag att vi lär oss en hel del då vi blir fruktansvärt straffade för varje litet misstag ute på isen. Det gäller att vara fokuserade och rejäla i allt om man ska kunna bjuda upp mot lag som är så spelskickliga då vi absolut inte kan mäta oss i just spelskickligheten.

Om Asplöven har jag bara beröm att ge denna kväll, dom spelade med en hög intensitet och snabba långa förstapass som vi inte lyckades få grepp om, givetvis så går dom ner i tempo och koncentration efter att dom satt 0-4 pucken.
Ska jag hitta nåt oroande för deras del så ska det väl vara att dom får på tok för många såna här "enkla" matcher och på så sätt får dom nästan aldrig hålla sig i 60 minuter till sin gameplan. En annan aspekt i det hela är att spelarna aldrig får spela matcher i deras tänkta roller då alla blir så pass involverade i spelet att spel utan puck knappt existerar.

Med det menar jag att det finns ett antal checkingspelare i truppen som egentligen har som uppgift att suga energi ur motståndarna men när det blir ett 90 procentigt puckinnehav så försvinner den rollfunktionen en aning och på så sätt får aldrig dom spelarna träna på sina egentliga roller.
Så detta kan vara några avgörande faktorer när allvaret börjar dra i hop sig, men Asplöven besitter en otrolig kompetens så jag är ändå inte värst orolig för att detta laget inte ska ta sig väldigt långt.

Hos oss var Jimmy Lundberg matchens klart lysande stjärna då han återigen visade upp ett stort målvaktsspel, vill även berömma kedjan med Christian Karlsson, Viktor Skeppström och Robin Bergström för ett gediget arbete.

I gästande Asplöven så var Arturs Ozolins glödhet i dag då han summerade 2+1 under dom första tolv minuterna. Jarkko Oikarinen var som vanligt sevärd där ute då han i dag verkligen lekte hockey. Kul att se en kille med sånt självförtroende och sån lekfullhet, tack för showen Jarkko.
Timo Lindström frös väl stundtals fast då han inte hade allt för mycket att göra men han visar att han klarar av att behålla fokus, väldigt alert dom gånger det osade till.

Min egen insats var inte mycket att hurra över, kom fel in i matchen då jag var inne på ett baklängesmål redan i första bytet. Var en rätt konstig situation att möta ett lag där man känner alla spelare, men nu har man testat på det också.
Jag spelade väl upp mig efterhand men känner att det är i såna här matcher som jag måste kliva fram och ta lite ansvar, kan väl känna att jag "alibispelade" lite för mycket. Det blir lätt så när man är inne på ett tidigt baklängesmål men tycker att med min rutin så ska man kunna skjuta undan sådant.

Nu väntar Kalix hemma nästa helg, längtar redan tills dess då både jag och laget är väldigt revanschsugna efter dagens match.

Testar i dag att göra en lista med rinkens tre bästa:

+++ Jarkko Oikarinen (Asplöven) I kväll får du tre plus av mig Jarkko för att du alltid bjuder på underhållningen och dessutom allt som oftast får med dig några assistpoäng. I kväll blev det två assist från din klubba men din spelglädje och passion betyder mer än så.

++ Jimmy Lundberg (Lycksele) Ville ge dig tre plus i kväll då du som vanligt var fenomenal, utan dig hade fler puckar fått plockats ur nätet. Men för mig är du tre plus nästan varje kväll och i dag kunde jag inte undgå att ge Mr Oikarinen dom.

+ Arturs Ozolins (Asplöven) Visade i kväll att du förtjänar mer istid än vad du fick i början av serien, avig och svår att få grepp om då du har en otrolig räckvidd. Du spelade i kväll med ett stort självförtroende och fick notera 2+1 , så på denna lista var du given.


Over and Out!

Inför Asplöven


Eftersom jag ska i väg och studera elitseriemötet mellan Skellefteå och MoDo så kommer jag för ovanlighetens skull ut med ett inlägg redan nu under förmiddagen.

För min egen del så är det minst sagt en ganska speciell match under morgondagen då vi gästas av ett Asplöven som jag tillbringade lite drygt en månad i under hösten.
Efter lite underliga former fick jag då lämna klubben med motiveringen från coachsidan att dom hade fått direktiv uppifrån att använda sina egna juniorer i fjärdefemman medans jag från dom styrande fick beskedet att det helt och hållet var ett sportsligt beslut från coachsidan.

Så jag kan väl säga att jag aldrig fick ett ärligt svar och fick minst sagt konfunderad lämna Asplöven för just Lycksele, men ingen är gladare än jag för det i dag.
Visst att jag saknar det härliga gänget jag fick äran att lära känna och visst att jag saknar personer som jag lärde känna under min tid i Haparanda men samtidigt så trivs jag oerhört bra här i Lycksele.

Jag har fått tillbaka tryggheten i mitt spel och tycker hockeyn är fantastiskt rolig igen, jag får ta ett stort ansvar och får spela i stort sett alla viktiga situationer ute på isen. Poängmässigt har det börjar helt ok för min egen del men spelet i sig kan jag fortfarande höja någon nivå, dock är det ett betydligt bättre spel jag har presterat sen jag kom hit.
För jag om någon är den första att erkänna att jag inte presterade särskilt bra under tiden i Haparanda, tyvärr så blir det så i bland trots att jag hade/har ett stort hjärta för just den föreningen.

Men nu om det som jag egentligen skulle skriva om, matchen. Om jag börjar med oss så ser vi fram emot denna utmaning då vi gästas av ett mycket kompetent lag som har alla ingredienser man kan önska sig med div 1 mått mätt.
Man har en första och andrafemma som är kreativa och spenderar majoriteten av speltiden i anfallszonen vilket också genererar i många mål framåt och få insläpptamål bakåt. Man har en tredjefemma med två otroligt skridskostarka och hårt jobbande yttrar i Jonatan Lindroth och Mikael Österberg som skapar mycket energi till övriga truppen, dom tillför även en otrygghet för motståndarnas backar då dom följföljer varenda situation.

Centersidan är riktigt stark då man har två kloka centrar i Urban Omark och Markus Huhta och en trollkarl, passningsgeni och publikfriare i Jarkko Oikarinen.
Ytterforwards i dom två första femmorna är alla målfarliga och vill framförallt alltid göra mål, dom har en bra tyngd som gör att dom kan få dom långa anfallen i motståndarnas zon.

Backsidan är mycket spelskicklig och stabil men ska man nämna några namn så får det bli den trygge och placeringssäkra Mikko Purontakanen och den offensive, målglade och hårdskjutande slovaken Stanislav Kall.

Asplövens sista utpost Timo Lindström är en stor och bra skolad målvakt som sällan släpper in några skitpuckar, en trygg och bra sista utpost för Haparandalaget vilket även behövs om man ska uppnå säsongens målsättning.

Vi i Lycksele har inlett seriespelet bra med våra mått mätt, dock så var senaste matchen mot Boden en rejäl plump i protokollet men det gör samtidigt att vi kommer väldigt revanschsugna till denna drabbning.
Vi visade i hemmamötet mot Piteå att vi kan vara med och störa dessa hårdsatsande lag men för det krävs det hårt jobb och full fokusering, lyckas vi hitta det spelet så får man även oftast turen på sin sida.
Ska väl även nämnas att våran fantastiske målvakt Jimmy Lundberg gjorde en "idiotmatch" mot Piteå och räddade oss i andra perioden men samtidigt fick han bra hjälp av våra försvarare att rensa undan returerna.

Ska jag hitta nyckeln till seger i morgon så är det av vi måste vara rejäla framför dom båda målen, att vi måste kriga stenhårt och framförallt så måste vi ha en lagom dos respekt för Asplöven. Dom är inga övermänniskor bara för att dom har en stor plånbok som dom spenderat på en bra trupp men vi måste samtidigt ha i åtanke att vi måste göra allt ännu rejälare när vi möter lagen som är tippade på ovansidan utav strecket.

För att slå oss i vår ishall så måste motståndarna göra en jäkligt bra match för att dom ska få åka hem med tre poäng i bagaget, jag hoppas och tror att fast dom nu gör det i morgon så är det vi som får fira dom tre poängen i morgon kväll.

                                                        
                                                             Ny "idiotmatch" av Lundberg på hemmais i morgon?

                                                               

Over and Out!

Viktiga poäng på spel!Under lördagen så gästas Kiruna av Boden, en match med stor betydelse för dom bägge lagen. Kiruna har haft en svår säsongsinledning där man haft Asplöven och Piteå på bortais och inte lyckats sno med sig någon poäng hem, enda segern har kommit i hemmamötet mot Kalix där man vann med hela 12-2.

Boden däremot har startat seriespelet riktigt bra, man har förlorat mot både Asplöven och Piteå men har i sin tur tagit fina skalper emot Clemensnäs, Kalix och nu senast även mot  Lycksele. Dom har haft en otrolig effektivitet och har på dom senaste två matcherna skjutit 40 skott och gjort hela 18 mål.
Dom spelar en rätt så tråkig ishockey där dom håller sig inom Ulf Taavolas uppsatta ramar, men dom vinner matcher och gör en hel del mål så jag ska absolut inte klaga.
Individuellt har dom inga spelare som direkt sticker ut men som lag så är dom riktigt riktigt bra och självförtroendet är det inget fel på.

Pressen får man ändå säga ligger på Kiruna som alla förväntar sig ska ta en topp tre placering, något jag tror att dom med god maginal också kommer lyckas med.
Men det som skulle kunna ställa till det en aning är om Boden mot förmodan lyckas med bedriften att vinna över Kiruna på bortais, gör dom det så tror jag att dom på allvar kan vara med och utmana om en plats i allettan.

Det som talar för Kiruna är att dom har ett betydligt bättre lag på pappret och jag kan inte se hur Boden ska få stopp på alla Kirunas duktiga skridskoåkare.
Fredrik Alcen har under veckan återigen varit på en kontroll av sitt finger, visar det sig att han inte kan medverka under morgondagen så ökar Bodens chanser betänkligt.

Boden har ett stort avbräck i att den nya burväktaren Johan Åström har problem med sina ljumskar och vilar i morgon, man får nu förlita sig på den unge Victor Larsson som ännu inte lyckats övertyga i div 1 sammanhang.
Får Kiruna bara hål på Boden i ett tidigt skede så finns risken att resultatet rinner i väg då Kiruna förmodligen är väldigt revanschsugna och på så sätt vill visa upp sig från sin bästa sida.

Matchtips: Kiruna-Boden 6-1

Målskyttar Kiruna: Joel Fredriksson 3, Henrik Bergenström, Dan Eriksson och Joel Törmä

Målskyttar Boden: Martin Bränvall

                                                   Får vi se ett hattrick från Joels sida under morgondagen?
 
                                                

Over and Out!

Poängligor i div 1 serierna..


Roade mig denna kväll att kika i genom lite statistik i div 1 serierna och tagit ut dom tre bästa i poängligan från varje serie..

Div 1 A:

1 17 Olofsson, Daniel PHCLW 5 4 7 11  
2 10 Lundberg, Anton PHCRW 5 3 7 10  
3 19 Vågstedt, Jimmy BoHFCE 5 6 3 9

Kommentar: Kanske lite oväntat att ingen Asplöven eller Kirunaspelare slagit sig in på topp 3 men förklaringen ligger nog i att båda dessa lag förlitar sig mer på bredden än vad Piteå gör. Femman med Olofsson och Lundberg får otroligt mycket istid som dom verkligen tagit till vara på då dom båda snittar två poäng eller mer per match, imponerande. Skrällen på listan är givetvis Jimmy Vågstedt som gjort imponerande sex mål på fem matcher i lagmaskinen Boden.

Div 1 B:

1 10 Lindström, Jonas HuHCCE 6 3 9 12  
2 15 Nordström, Patrick Ö/BIFRW 5 4 7 11  
3 12 Meander, William AIK-HRW 6 6 4 10

Kommentar: För mig är dessa killar rätt så okända, såg Jonas Lindström en mach mot Kiruna förra säsongen där jag tyckte han var riktigt riktigt bra. Partick Nordström gjorde under fjolåret sin debutsäsong i div 1 sammanhang och hade redan då ett högt poängsnitt som han i år verkar ta till oanade höjder. William producerade över en poäng per match under fjolåret så honom kommer nog vi få se i topp även när grundserien lider mot sitt slut.

Div 1 C:

1 13 Nielsen, Jens BoHFRW 6 8 6 14  
2 20 Eklund, Daniel BoHFRW 6 6 8 14  
3 15 Lindström, Jimmy VaHCLW 6 7 5 12

Kommentar: Jensa Nielsen och Daniel Eklund (för övrigt son till legendaren Per-Erik Eklund) verkar hitta varandra bra ute på isen, den kedjan kompletteras med lika skicklige centern Stefan Sterner. Jensa har öst in poäng på alla olika nivåer så även i "ettan". Daniel har jag fått äran och spela med några matcher och håller du bara klubban i isen när du spelar med han så gör man rikligt med poäng. Jimmy Lindström vände tillbaka till Gävle och Valbo efter några säsonger i Italienska och Franska högstaligan där han gjort bra med poäng. Så inga skrällar på denna lista, inte än i alla fall.

Div 1 D:

1 8 Adamsson, Mikael VRHKCE 6 8 4 12  
2 10 Jonasson, Björn MBHCRW 6 6 4 10  
3 23 Skinnars, Johan NyHKLW 6 4 6 10


Kommentar: Av dessa herrar är det bara Johan Skinnars som jag känner igen då han representerat Leksands J-20 lag under några säsonger och då även varit på gränsen till A-laget. Han har öst in poäng i superelit så att han är med på denna lista känns logiskt. I slutändan kommer nog majoriteten i toppen av poängligan vara Nyköpingsspelare då dom är relativt överlägsna i "Tunnelbaneserien".

Div 1 E:

1 28 Vesterlund, Jonas TranåsCE 6 6 8 14  
2 14 Söderström, Ulf MjölbyCE 6 6 7 13  
3 13 Ström, Johan TranåsLW 6 4 9 13


Kommentar: Har man vunnit elitseriens poängliga så är det ganska logiskt att en spelare som Ulf Söderström är med även i toppen av denna poängliga, förmodligen kommer han vara i topp när vi summerar grundserien. Tranås har börjar bra och framförallt dessa två killar som verkar skapa en stark formation. När vi summerar fram emot jul kommer dock fyran på denna lista Jonas Almqvist som spelar i Örebro vara med bland topp tre. Hans vapendragare Henrik Lövdahl kommer nog också tränga sig in om han lyckas vara skadefri, två fantastiska spelare.

Div 1 F:


1 8 Skoog, Simon OlIKLD 6 3 9 12  
2 16 Svensson, Jens KiIKCE 6 4 7 11  
3 15 Svensson, Andreas OlIKCE 6 4 6 10


Kommentar: Denna lista toppas faktiskt av en back vilket är otroligt imponerande men man ska komma i håg att Simon Skoog i stort sett håller elitserieklass då han även har rutin från dom sammanhangen.  Jens Svensson kommer senast från Malmö och har under sina år i allsvenskan alltid gjort mycket poäng så ingen högoddsare att man hittar han här, däremot så vet jag ingenting om trean på listan Andreas Svensson men 10 poäng på 6 matcher är ett bra facit.

Om man ställer mina 2 mål och 2 ass på 4 matcher mot killarna som är med på denna lista så inser man att man har mycket att jobba på för att bli en etablerad poängmakare i div 1 sammanhang. Jag imponeras nåt otroligt av dessa killars poängsnitt, förmodligen kommer det sjunka lite då säsongen är lång men kan ändå inte sluta imponeras.
Med på listan finns en hel drös med etablerade namn som har elitserie och allsvensk rutin i massor, kul att såna spelare väljer att gå ner i "ettan" i slutet av sina karriärer och i många fall hjälpa sin moderklubb, det stavas klubbkänsla.

Over and Out!


Förlåt Piteå!Jag gnäller alltid på att alla så kallade experter alltid är så fel ute när dom ska tippa hur en serie ska sluta men nu ställer jag vänligt in mig i det ledet och inser att jag är lika usel på tippa som alla andra.

Jag skrev i min genomgång av lagen i somras att Piteå ser otroligt tunna ut och kommer sluta trea i grundserien, sen gjorde dom en hel del tunga värvningar och då skrev jag att det börjar se bättre ut men att det trots allt finns en hel del hål att fylla i truppen.
Nu har jag gjort rapporter inför deras två senaste matcher, hemmamötet mot Kiruna och dagens bortamatch mot Asplöven där jag tippat på förlust för deras del.

Men vad har då hänt, jo Piteå har tagit två stabila segrar där dom enligt rapporterna har varit det bästa laget i båda dessa matcher.
Funderar på om det är hjärtat som styrt mitt tips i dessa matcher då både Kiruna och Asplöven av förklarliga skäl ligger närmare till hands eller är det helt enkelt så att jag som många andra missbedömt Piteås trupp.

Dom har ju trots allt en av div 1 Sveriges bästa målvakter i Markus Ottosson om det inte är så att han till och med är bäst. Dom har Niklas Strandberg och Daniel Olofsson som har tagit ett jätteansvar så här i inledningen på säsongen och som dom spelar just nu så är dom i mina ögon för bra för denna serie.

Dom unga killarna har hittills gjort det fantastiskt bra, en sån som Anton Lundberg hade jag ingen vidare koll på men står nu noterad för hela 10 poäng.
Lägg därtill att dom så här i säsongsinledningen har haft ett litet sparkapital i Fredrik Edlund som vanligtvis är en mycket säker poängplockare men som ännu inte fått poängen att trilla in i den takt som han är van vid.
Nu fick han som jag förutspådde sätta en puck i dag och produktionen har sakta men säkert börjar komma i gång, viktigt då förstafemman förmodligen inte kommer kunna hålla samma poängproduktion seriespelet ut då lagen kommer börja matcha ännu hårdare mot just den femman.

Eller är dom så pass skickliga så dom kan hålla i gång denna magiska produktion som dom just nu håller?

Jag är lite lur på att denna femma mycket väl kan hålla i gång denna produktion och i såna fall går Piteå en mycket lång säsong till mötes.
När jag skriver om denna femma så nämner jag oftast bara namnen Olofsson, Strandberg och Lundberg men även Lundqvist och Wikberg drar sitt strå till stacken även om dom inte syns i produktionen så ofta.
Johan Wikberg är en fruktansvärt underskattad spelare då det är han som gör mycket i det tysta, vinner otroligt mycket tekningar, med i speluppbyggnaden och tar grisjobbet framför mål i powerplay så han har dom producerande spelarna mycket att tacka för.
En sak har jag lärt mig i alla fall och det är att räkna aldrig bort Piteå och det kommer jag aldrig mer att göra heller.

Det är ju också så att nollar man Asplöven i deras hemmaborg så har man gjort en fantastisk match, någon som kommer i håg när Asplöven senast blev nollade på hemmais?

Man kan ju aldrig ändra sitt tips under säsongen men Piteå är helt klart det lag som övertygat mest om man ser till resultaten men kan tyvärr inte göra nån större analys då vi ännu inte mött Asplöven och Kiruna.
Det som imponerade mest när vi mötte dom var deras fart, deras otroligt snabba spelvändningar och deras sätt att lösa svåra situationer väldigt enkelt och kreativt.

Så slutligen vill jag bara säga förlåt Piteå för att jag varit så negativ mot erat lagbygge, ni har nu visat mig att ni på allvar blir att räkna med och att jag hädanefter kommer nämna er i samma andetag som Asplöven och Kiruna då ni nu har bevisat att ni för tillfället är snäppet vassare än dessa två lag.

Over and Out!

Fullsatt Arena Polarica i morgon?Eftersom Arena Polarica endast tar lite över 600 besökare så är det för mig en självklarhet att Haparandborna i morgon stöttar sitt och hela östra Norrbottens stolthet genom att ta sig till arenan och fylla den till sista stol.
Om man ser till intresset på svenskafans och bland folk i stan så är det för mig mycket konstigt om man inte lyckas sälja ut arenan då topplaget Piteå besöker Haparanda.

Tror på en intensiv match under morgondagen där Asplövens bredd kommer fälla avgörande. Piteå förfogar över en mycket stark förstaformation medans Asplöven kan visa upp två om inte tre av samma kaliber.
Är förmodligen ett revanschsuget Asplöven som kommer till nedsläpp då man fått mycket kritik efter uddamålsvinsten mot Kalix i derbyt senast.

Kommer under morgondagen florera en hel del profiler ute på isen, bland annat dessa:

   Poängligaledaren Daniel Olofsson         Poängligaledare backar, Stanislav Kall
                                                     
                     


Plus/minus ledaren Niklas Strandberg        Assistledaren och artisten Jarkko Oikarinen

                                                           


Då har jag inte ens nämt namn som Urban Omark, Timo Lindström, Markus Ottosson, Anton Lundberg, Joni Lindlöf mfl. Det är alltså grädden av tårtan i denna serie som intar Arena Polarica under morgondagen så kära supporters, slut upp och stötta Asplöven i jakten på ännu en seger.

Matchtips Asplöven-Piteå 4-2 

Asplövens mål: Joni Lindlöf, Markus Waldehagen, Jarkko Oikarinen och Jonatan Lindroth
Piteås mål: Daniel Olofsson och Fredrik Edlund

Over and Out!        

Björnarna!Detta inlägg tillägnas dig som använde dig av denna signatur då jag tyckte att du hade bra frågor och funderingar som du såklart ska få vettiga svar på..

Dina frågor var dom här:

1 Varför jag skrev att när jag var i Asplöven så var allt så proffsigt medans jag direkt jag kom till Lycksele skrev att allt utanför fungerar bättre än i Asplöven?

I Asplöven fungerade allt kring hockeyn kanonbra då alla nästan är proffs och träningskvaliten kunde på så sätt vara hög, du fick mycket gemensam fys och det gör att man håller bättre under säsongen.
Man hade även lunch varje veckodag vilket även det också underlättar dygnets vakna timmar men materialmässigt så var det faktiskt en del strul då man fick vänta länge på utrustning och så.

I Lycksele är man mer mån om hur människan i stället för hockeyspelaren mår, man har en närmre kontakt med sportchefen då han ringer och frågar hur man trivs och om det är något han kan göra för en.
Omklädningsrummet är betydligt hemtrevligare med stora ytor och rum för avklädning av civila kläder och så vidare, även en platt-tv med canal + sportkanalerna på om vi ska dra det till det yttersta.
Materialbiten har i alla fall för mig funkat klockrent då man nästan direkt fått det man velat så just med det utanför isen har funkat bättre då Lycksele tar med hand om människan än man gör i Asplöven.

Sen är det även så att man skyddar sin verkstad en aning, varför ska jag ta upp något negativt om föreningen jag är anställd i, känns som att då sviker jag min arbetsgivare.

2 Varför jag reagerade så starkt på han som skrivit att Asplöven jobbar med svarta pengar och är skyldiga spelare pengar?

Ville pressa den killen på information för går man ut i ett forum med såna tunga anklagelser så tycker jag att man ska kunna redovisa fakta för annars blir inte det han skriver ett dugg relevant.

3 Varför om man nu är seriös i sitt hockeyspelande väljer Lycksele före Östersund?

Visst att Östersund är en toppklubb i Norrland men jag resonerade på lite olika sätt. Dels så resonerade jag att Östersund såklart kommer gå till allettan och att det där kommer ta stopp då dom inför den här säsongen tappat i stort sett hela stommen och inte ersatt med etablerade namn. Nu går ju Östersund som tåget och kan i bästa fall ta en topp två placering i allettan trots allt.

I Lycksele visste jag exakt vad jag kom till då jag spelat här förut, dom hade legat på mig sedan i våras och under veckan jag var kvar i Asplöven efter att jag blivit sparkad så ringde dom dagligen.
Jag visste att om jag kom upp i nivå så skulle jag få rikligt med speltid och framförallt få spela mitt spel.
Efter den turbulensen som var så ville jag bara spela hockey och ha roligt igen och då valde jag tryggheten i Lycksele framför ovisheten i Östersund.

Som det låter på dig så är man inte seriös i sitt hockeyspelande om man väljer Lycksele?
Hmm, vi tränar lika mycket is som i Asplöven, vi vill vinna matcher lika mycket som dom, vi ger allt på varje sammankomst som vi har och grabbarna lägger ner hela sin fritid på det du påstår inte är seriöst.
Det jag kan köpa är att om man spelar i en toppklubb så får man bättre träningskvalite då truppen är bättre men tror man utvecklas än mer av att få spela 25-30 min varje match.

Tror du jag hade utvecklats mer å spela 4-5 min per match i Asplöven och haft en högre träningskvalite?
Jag tror 25-30 min speltid per match med Lycksele där jag får ta ett stort ansvar och vara med och spela alla viktiga situationer ute på isen utvecklar mig mer men framförallt så får jag en större glädje till sporten jag älskar.

Hoppas jag gav dig dom svaren du sökte och att du är nöjd med det, har du ytterligare frågor och funderingar så får du gärna återkomma då jag tycker det är fantastiskt bra med konstruktiva kommentarer som du har.

Over and Out!

Boden-Lycksele 8-4 (1-0, 4-2, 3-2)Är väl egentligen inte så besviken på att vi förlorar då Boden är ett starkt hemmalag och inne i ett stim för tillfället utan är mer sättet vi förlorar på som gör mig så otroligt besviken.

När vi gör 2-1 några minuter in på tredje perioden så är det helt plötsligt vi som har greppet om matchen då vi  lyckades vända ett 0-1 underläge på bara drygt 30 sekunder.
I stället för att då ta några kontrollerande byten och låta Boden börja stressa en aning så är det vi som börjar gå hejdlöst framåt och det i sin tur skapar fina kontringar för det disciplinerade Boden laget.

Vi glömmer bort att det är hårt jobb och ödmjukhet som gäller om vi ska nå framgång då vi inte är så pass skickliga att vi kan spela ut nåt lag i denna serie.
Men risken när man gjort några bra matcher på raken är att det kommer just en sån här match där hela laget samtidigt faller i genom.

Boden däremot har jag en hel del beröm att ge åt då dom verkligen spelar efter sina resurser. Dom har inga killar som kan avgöra på egen hand men däremot har dom som lag ett otroligt go och en otrolig disciplin som gör att dom kommer gå en trevlig säsong till mötes.
Sen är det så att dom just nu är inne i en makalös målform då dom på dom två senaste hemmamatcherna skjutit 40 skott och gjort 18 mål.
Skulle dock vilja syna det där lite mer, tror nämligen att statistiken ljuger en aning och är det som jag tror så varnar jag alla målvakter att åka till Björknäshallen då ni får en totalt felvisad procent.

Kan inte tänka mig att med alla dom powerplay som dom hade i dag att dom bara kom upp i 20 skott men oavsett så är det ett imponerande facit.
Men tror jag hittade nyckeln till deras effektivitet i dag då dom hela tiden drev stenhårt med folk på mål och genom det så förtjänar man till slut en massa mål.
Hockey handlar inte om att spela snyggt utan om att spela effektivt, något som Boden verkligen gör just nu.

Detta innebär att Boden sätter lite press på topptippade Kiruna som ännu inte fått spelet att stämma, tack Boden för det är precis detta serien behöver.

För våran egen del är det bara att rannsaka oss själva för att sedan glömma och gå vidare då vi faktiskt spelade riktigt uselt i dag. Förringar inte Bodens insats på något vis då man gör 8 mål och spelar en smart och effektiv ishockey men är ärlig att erkänna att vi i dag inte bjöd upp till nån vidare kamp.

Min egen insats måste väl även en dag som denna bedömas. Jag tycker att precis som för laget så var förstahalvan av matchen helt ok men att jag efter det inte alls kommer upp i nån högre nivå. Jag glimtar väl till emellanåt med nån fin passning och får även göra ett mål, men är för sällan mellan gångerna.
Jag är ofta ganska självkritisk mot mig själv då jag ställer otroligt höga krav men tror jag är ganska så rätt ute i bedömningen denna gång.

Både jag och laget tar nu nya tag inför mötet med Asplöven på hemmais till helgen, en tuff men inspirerande uppgift då jag får ta mig an mina gamla lagkompisar.
Asplöven hade ingen vidare afton i kväll när man bortaslog Kalix med 3-2, stor matchvinnare blev Stanislav "Bom-Bom Slovakia" Kall med sina två fullträffar.
Enligt rapporterna så krigade Kalix för livet där ute och det är den inställningen vi måste ta med oss in om vi ska kunna störa det stjärnspäckade gränslaget.
Men trots att Asplöven spelade dåligt så fick man med sig alla tre poäng hem och är väl det som i slutändan räknas, man kan inte spela glamourhockey jämt utan i bland räcker det med att vinna.

Flaggar för toppmötet i Arena Polarica under onsdagskvällen då östra Norrbottens stolthet gästas av Piteå, den får ni inte missa kära Haparandabor för det kan bli en riktigt läcker tillställning.

Over and Out!

Inför Boden..I morgon bär det då av mot nordligare breddgrader för möte med Boden i den erkänt varma Björknäshallen.
En viktig match för bägge lagen eftersom vinnaren hänger på topplagen medans förloraren börjar att halka efter.
Eftersom Kiruna i dag gick på en 5-2 förlust på bortais mot Piteå så öppnar det upp en aning för oss som är tippade på den nedre halvan, kul att få vara med och leka så länge som möjligt.

Enligt rapporterna så spelar Boden ett rätt strikt spel där dom håller sig till sin gameplan, dom har en jämn trupp där sällan någon sticker ut över mängden.
Hittills så har Boden spelat fyra matcher i serien och mäktat med 6 p, enda riktiga debaclet kom mot Asplöven när man förlorade med hela 10-1.
I förlustmatchen mot Piteå bjöd dom enligt rapporterna upp väldigt bra men orkade inte riktigt i den sista perioden, är ett stark hemmalag som vi möter i morgon.

För vår egen del så har säsongen börjat stabilt då vi i premiären fick med oss en poäng från bortamatchen mot Kalix för att sen i hemmapremiären vinna över Clemensnäs med 4-3.
Den tredje matchen som vi hittills spelat var hemmamötet mot Piteå där vi tyvärr åkte på en 1-4 förlust men där vi bjöd upp till en rejäl kamp.

Så man kan räkna med en jämn tillställning under morgondagen där det laget med bästa inställningen lär gå segrandes ur striden.
Blir det första straffavgörandet i årets serie under morgondagen kanske?

Enligt rapporterna saknas Tobias Nilsson och viktige Pierre Berggren under morgondagen medans vi i Lycksele aviserar att vi för första gången denna säsong är helt ordinarie.

Vågar mig inte på nån resultatgissning men räkna med en jämn match..


                                                           Tar vi med oss 3 poäng från denna hall?

                                         


Over and Out!

Toppmöte!I dag kl 15.00 är det så dax för säsongens andra tungviktsmöte då Kiruna gästar Piteå i deras magnifika hemmahall.
Det första tungviktsmötet gick av stapeln redan i en smygpremiär då Kiruna gästade Haparanda och Asplöven, den gången blev det hemmaseger efter att Mr Asplöven Jarkko Pakisjärvi avgjort i tom bur.

Enligt rapporterna i den matchen så var det i 2 perioder spel mot ett mål innan Kiruna i sista perioden fick en bra press på hemmalaget, Fredrik Alcen i Kirunakassen räddade i den matchen Kiruna från ett större nederlag.

Vi mötte Piteå så sent som i onsdags så har väl i alla fall en hyfsad koll på dagens hemmalag. Dom lever mycket på sin förstafemma där Niklas Strandberg, Daniel Olofsson och Johan Wikberg drar det tyngsta lasset.
En sån kille som Johan Wikberg syns inte så mycket ute på banan men gör ett otroligt jobb i det tysta.
Markus Ottosson som är en av Sveriges bästa div 1 målvakter bär oxå en nyckelroll i den annars inte så breda Piteå truppen.

Just nämnde Wikberg la jag märke till en intressant detalj om under onsdagsmatchen då våran femma i stort sett hela matchen matchades mot just deras femma.
Eftersom både jag och han spelar center så hade vi en hel del drabbningar på tekningar mot varandra och enligt statistiken så tekade jag 10-16 i matchen mot just Piteå.
Det anmärkninsvärda är att jag mot just Johan Wikberg måste haft typ 1-15 och mot dom andra två centrarna 9-0, visar vilken viktig roll han bär i den producerande förstafemman.
Så inte alltid dom som gör poängen som ska få all creed, oftast någon som gör allt skitjobb åt dom.

Om Kiruna vet jag inte så mycket mer än att dom tagit ytterligare ett steg framåt i år och att dom lever väldigt mycket på sin skridskoåkning och sina snabba omställningar.
Så det bäddar för en fartfylld match i dag då Piteå också vill spela i ett högt tempo och har otroligt snabba omställningar.

                                                                                                                                  
Tror att dessa två herrar kommer avgöra tillställningen åt något håll, ska jag tippa så blir det Alcen i Kirunakassen som får åka hem med alla tre poäng..


                          
Daniel Olofsson                                                                               Fredrik Alcen

Matchtips Piteå-Kiruna 2-4

Målskyttar Piteå: Anton Lundberg och Niklas Strandberg
Målskyttar Kiruna: Joel Törmä, Henrik Bergenström, Dan Eriksson och Joel Fredriksson

Over and Out!

Hur ser en normal vecka ut?Jag har kommit på mig själv eller snarare en viss svenskalärare som påpekat att jag under tiden i Asplöven redogjorde mer om vad vi gör på träningar och vilken typ av träning vi kör.
Började då att tänka till en aning och insåg rätt snart att jag nästan aldrig har skrivit om träningarna under tiden i Lycksele.

Eftersom ingen i Lycksele är proffs så kan vi givetvis inte ha samma träningsbelastning då vi inte har förmånen att träna på dagtid och framförallt går det ut över fys och återhämtningsbiten som man mer optimalt kan lägga in i till exempel Asplöven.

Vi tränar kl 16-17.30 på måndagar och torsdagar, kl 16.30-18 på tisdagar och på fredagar tränar vi som oftast redan mellan 11.30-12.45.
Onsdagar och söndagar är det oftast matcher på och lördagar blir då alltså en välbehövlig vilodag.

Träningstiderna vi kör på är alldeles optimala men det är klart att dom heltidsarbetande killarna får en hel del stress för att hinna i tid till träningarna, fredagarna är lösta så att killarna kan komma i från jobbet över lunchen.
Men dilemmat som heltidsarbetande när man spelar hockey är att kunna få i sig rätt mängd mat och rätt mängd sömn, båda dessa saker blir mer lidande än om du till exempel är proffs.

Fysbiten kan man inte heller köra i samma utsträckning då det skulle bryta ner killarna i stället för att bygga upp dom men det är klart att alla på nåt sätt försöker skapa sig tid till att köra lite fys.

Så skillnaden är den att som proffs så kan du ta vara på din kropp mycket bättre, du hinner få i dig rätt mängd mat, rätt mängd sömn och det i sin tur innebär att du håller laget piggare och fräschare och löper inte lika stor risk för överbelastningar och sjukdomar.

Jag har själv testat på båda delar under min karriär och den största skillnaden är att när du bara har hockeyn att tänka på så kommer du mer motiverad och framförallt piggare till träningen och det i sin tur gör att kroppen kan ta till vara träningen på ett helt annat sätt.

Själva isträningen är det väl inte nån större skillnad på i vilket lag du än spelar i då övningar och sånt är ganska liknande, givetvis så blir ju nivån på träningen bättre på desto högre nivå som du spelar.

Men om man ser till sidan om isen så tycker jag allt det sköts betydligt bättre i Lycksele än i Asplöven då vi har ett stort team som jobbar runt laget. Omklädningsrummet håller toppklass och materialbiten är det aldrig några problem med, så även toppklubbar kan ha att lära av sina "sämre" kollegor.
Är det nåt jag lärt mig genom åren så är det att desto bättre allt sköts vid sidan om desto bättre blir oftast resultaten då spelarna endast behöver koncentrera sig på hockeyn.

En till detalj är att vi varje matchdag på hemmaplan äter gemensamt innan matchsamlingen, ett bra initiativ då man vet att alla spelare får i sig ordentligt med mat.

Nu har ni fått en inblick i hur en vecka som spelare i Lycksele kan se ut, har ni några funderingar på detta så är det bara att fråga så får ni svar.

Trevlig helg!

Juniorerna i Div 1 AJag fick för några dagar sen en förfrågan om jag kunde ge en rapport om juniorerna i våran serie och ska här nedan ge en liten rapport om vilka det är som sticker ut en aning från mängden.
I ärlighetens namn har jag inte så stor koll på juniorerna och stor del av det beror på att det var många år sedan jag spelade i denna serie och att vi nu i år inte har mött alla lag än.

Men ska göra mitt bästa, begränsar mig dock till dom jag kan och till dom som sticker ut lite mer än dom andra.

Kiruna:

Philip Kemi (back) 1991

Börjar med ett säkert kort då jag har stor koll på Philip. Redan när Philip gick på mellanstadiet på Toullavaara skolan i Kiruna så fick jag min första kontakt med denna talangfulla herre.
Inför årets säsong var i stort sett alla elitserielag ut efter han då dom hade tänkt värva han till deras superelit lag för att utvecklas ytterligare och sedemera slå sig in i elitserien.

Philip är en skridskostark och spelskicklig back som är liten till växten, hindrar dock inte honom i det fysiska spelet som han även det klarar med bravur.
Så kan Philip stå kvar med båda fötterna på jorden och fortsätta träna lika bra som han gjort i sommar så är det bara upp till honom själv om han ska bli Kirunas nästa elitserie export, förutsättningarna finns så upp till honom om han vill lägga ner det jobbet som krävs.

Emil Jakobsson (forward) 1989

Emil har ingått i Kirunas A-lags trupp i några säsonger nu men kanske inte fått det riktiga genombrottet som många och även han själv säkert hoppats på. Speltiden har under dessa säsonger varit begränsad då Kiruna haft en erkänt tuff konkurrans på forwardssidan under dessa år.

Emil är en oöm och rivig ytterforward som har alla förutsättningar att utvecklas till en toppspelare i ettan, kanske kom vändningen i förra hemmamatchen mot Kalix där han summerade 3 mål och 2 ass.
Det borde ju innebära att han får en del speltid i nästkommande match, så upp till dig Emil om genombrottet ska komma nu. Du har lagt grunden och visat att du vill vara med och leka med dom stora grabbarna.

Asplöven:

Johan Ceder (center) 1990

Johan vände till i år hem till byn efter en utflykt till Luleå där han spelade med J-18 laget. Johan är en smart hockeyspelare med bra händer som redan nu spelar som han inte gjort annat än spelat A-lags hockey och kan han bara börja träna lite mer under somrarna så finns det inga begränsningar för hur bra han ska bli.
Om du ger fan på att du ska bli en bra hockeyspelare så tror då jag att man får se dig i elitserien i framtiden.

Christian Andersson-Gran (forward) 1991

En relativt storväxt powerforward som är obekväm för vilken back som helst att möta. Christian är en duktig skridskoåkare men framförallt har han ambitionen att bli en bra hockeyspelare och är det nåt jag gillar så är det unga killar som ger allt  för att bli det dom vill.
Med dom egenskaperna så har jag stora förhoppningar på Christian och alltid lättare att bli en duktig powerforward än att bli ett spelgeni på hög nivå.
Fortsätt så här Christian, älskar din inställning.

Lycksele:

Tobias Bäckström (forward) 1990

Börjar väl med min kedjekamrat som är en liten men avig spelare. Han har väldigt fina händer och är svår att komma åt för motståndarna. Kan bara Tobias växa till sig ett tiotal kilon så har vi i honom en riktig toppspelare i ettan inom något år.
Jag tycker även att Tobias har en bra inställning till hockeyn och har man det så finns det som jag skrivit tidigare inga begränsningar till hur bra man ska bli.

Tobias Lundmark (center) 1991

"Lulle" är redan nu väldigt bra utvecklad i det taktiska spelet och i honom har vi en framtida tvåvägscenter. Relativt stor till växten vilket bäddar för att han inom några år kommer kunna lyfta bort vilken spelare som helst i den egna zonen, finns stor potential i den här grabben säger dom som sett han lite mer än vad jag gjort.

Viktor Skeppström (forward) 1991

En storväxt framtida powerforward som redan nu börjar kunna mäta sina armar med "beacheliten". Verkar vara en träningsvillig gosse som redan nu har massor av rutin från div 1 sammanhang och sådant kommer vara värdefullt att ha med sig i bagaget i framtiden.

Robin Bergström (forward) 1989

Robin är en avig rightspelare som har en god teknik och ett bra skott. Kom inför denna säsong från Borås J-20 men har under hösten fått göra en del träningsmatcher med Borås A-lag som håller till i allsvenskan. I honom ser jag stor utvecklingspotential och är inom något år en fullfjädrad allsvensk spelare om jag får tippa, träningsvillig dessutom. 

Adam Svensson (back) 1993

Måste ta med Adam på en sån är lista fast han ännu inte fått nån speltid hos oss i tävlingsmatcherna. Adam är alltså född 1993 och ingick i Västerbottens TV-puck lag som tog silver i år.
Han är otroligt rörlig och skridskostark och besitter redan nu ett lugn med pucken som är ovanligt att se hos en back och framförallt hos en back som är 15 år!
Adam kan bli hur bra som helst om utvecklingen håller i sig och han jobbar hårt för att bli den stjärnback som han har kapaciteten till att bli.
Kör hårt Adam, jag vill se dig många gånger på TV i framtiden.

Piteå:

Marcus Hurtig (forward) 1990

Jag har då inte sett Marcus spela förrän jag såg han i går och det jag kunde utläsa av det är att han är skridskostark och har ett bra driv, verkar även vara utrustad med ett bra målsinne då han lyckades överlista Jimmy Lundberg vid ett tillfälle.

Patrick Österlund (forward) 1989

Såg kanske inte så mycket av Patrick i går men la märke till att han är väldigt liten till växten. Men jag inser fakta, platsar man i Piteås trupp som junior så har man alla förutsättningar till att lyckas. Man får dels utvecklas i en bra omgivning och dels så måste det finnas talang i dom juniorerna som får chansen i A-truppen.

Clemensnäs:

Zakarias Granlund (forward) 1989

Jag vet egentligen inte så mycket om Zakarias men läst att han fått bra med "cred" av coachen så här i säsongsinledningen. Med namnet Zakarias så kan man ju inte annat än lyckas och bli en bra hockeyspelare.

Kalix:

Jonas Johansson (målvakt) 1990

Jonas har väl inte fått någon vidare inledning på säsongen då han faktiskt har en urusel räddningsprocent. Han får dock se denna säsong som en se och lära period för att kanske ju längre säsongen går tar några steg i utvecklingen.
Jonas stod en match för oss i Asplöven under försäsongen där jag tycker han gjorde en habil insats trots att han måste varit väldans nervös att helt plötsligt vakta buren för ett stjärnspäckat Asplöven.
Potential finns helt klart, skit i statistiken Jonas och ut och kör bara.

Andreas Lindgren (back) 1990

Jag har blivit riktigt förtjust i Andreas då han är skridskostark och har en väldig offensivlusta som back. Annars brukar man som juniorback endast koncentrera sig på det defensiva men gillar att se juniorer som vill vara med och anfalla och framförallt göra mål.
Väldigt duktig på att kliva ner från sin backposition i offensiva zonen och på så sätt skapa oreda för motståndarna.

Sebastian Rasimus (forward) 1989

En Asplöven produkt som gått via Luleås juniorer och nu hamnat i Kalix. Ett smart drag av Sebastian då det är speltid som utvecklar i denna ålder och i Asplöven hade det nog blivit väldigt lite av den varan.
Detta är en kille som jobbar hårt varje kväll och har hittills fått utdelning då han gjort 3 poäng på 3 matcher.
Han är dessutom rightare vilket innebär att man blir rätt avig i spelstilen.

Boden:

Jesper Dahlroth (back) 1991

Vad jag har förstått det så är Jesper en minst lika stor om inte större talang än vad herr Kemi i Kiruna är.
Vi möter Boden på söndag så ska bli intressant att se vad han går för. Vet tyvärr inte så mycket om Jesper men med den talang han verkar ha och en duktig talangutvecklare som Ulf Taavola är så kan dettta bli en riktig storback.

Victor Larsson (målvakt) 1991

Vet ingenting om Victor heller mer än att han hade en rätt tung kväll mot Asplöven men vem hade inte haft det som målvakt.
Han är född 1991 och redan backup i div 1, det tyder på att föreningen har stora förhoppningar på att detta är nästa stormålvakt.

Som ni såg i denna genomgång så har jag inte så stor koll på juniorerna mer än i dom lag jag spelat i. Jag har förmodligen glömt en himla massa duktiga talanger i klubbarna men ni får ha överseende med att jag inte är så insatt.
Om jag skulle återkomma efter 20 omgångar så skulle jag förmodligen ha större koll då jag fått vara med och leka med dom och på så sätt se deras potential.

Spännande det här med juniorer och varför Sverige fått fram bättre juniorer under dom senare åren och en av förklaringarna är att mentaliteten har förändrats.
Nu vågar juniorerna ta chansen och synas medans som när jag kom upp till A-laget så var man där för att plocka puckar och fylla ut femmorna på träningen.

Over and Out!
Lycksele-Piteå 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)I kvällens match var det då Piteå som kom på besök, ett Piteå som i kväll tog sin tredje raka seger.
Tror dom hade förhoppningar om att komma till oss och hämta hem tre enkla poäng men tror nog dom åkte härifrån rejält svettiga och en aning besvikna på sin utdelning.

Jag är himla stolt över att vara en LSK spelare i dag då jag tycker vi i denna match ger allt vi bara kan och lite till för att bjuda upp mot ett Piteå som ska vara övermäktiga oss.

Visst att Piteå mestadels låg och snurrade i våran zon och på så sätt skapade läge efter läge som dom inte lyckades förvalta, men tycker vi förlorar med hedern i behåll.
I kväll stod vi upp för märket på bröstet och inte ens när vi hade det som tyngst i andra perioden så vek vi ner oss.

Vad kan jag säga om Piteå då?

Ett bra lag som har otroligt snabba spelvändningar och spelskickliga backar, är dom som bäddar för spelvändningarna med sina precisa förstapass.
Dom har en otroligt stark förstafemma som match efter match producerar men som under kvällens match endast mäktade med det sista målet i tom kasse.

Brukar inte vara bra på berömma mig själv men i kvällens match fick våran femma till uppgift att försöka radera ut den femman och med facit i hand så lyckades vi rätt så bra.
Visst att dom pressade ner oss byte efter byte och att vi inte fick mycket till eget spel men målet för oss vara att få stopp på deras produktion som vi då lyckades med nästan fullt ut.

Hade dom dock fått utdelning på sina chanser och om våran målvakt Jimmy Lundberg inte hade "stått på huvudet" i kväll så hade dom nog gjort en hel del mål, men som jag sa tidigare så blev det bara ett i tom kasse och det får vi vara stolt över.
Nu frångick vi matchningen i tredje perioden så hela laget ska givetvis ta åt sig beröm för att vi nästan lyckades hålla dom mållösa.
Men Daniel Olofsson är en sjuhelsikes duktig hockeyspelare, gjorde lite som han ville och detsamma gäller väl om Niklas Strandberg som har ena underbara passningar.

Om vårat eget spel tycker jag att jag har fått med det mesta då vi gjorde en krigarinsats och vaskade fram en hel del bra målchanser då Piteå kanske inte var så jättesugna på att spela i egen zon i kväll.

Jimmy Lundberg var sagolik i kväll, utan hans storspel hade det kunnat sluta tvåsiffrigt. Markus Arvidsson gör ett härligt hockeymål då han på ett friläge lurar bort Markus Ernlund i Piteå kassen riktigt ordentligt.

Vi visade i kväll att om vi krigar hårt och håller oss till vårat spel så ska vi nog kunna störa Kiruna och Asplöven också, i alla fall på hemmais.
Asplöven ser dock ruskigt starka ut, i kväll var det Clemensnäs tur att bli förnedrade hemma i Skellefteå. 1-9 slutade matchen efter att Clemensnäs under dom två första perioderna endast fick i väg 5 skott på mål!!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så tror jag Piteå, Kiruna och Asplöven bara skulle bli glada om vi lag från undre halvan kan bjuda upp till kamp då det gynnar dessa lag i längden.
Mitt eget mål är att vi i alla dessa matcher ska kunna bjuda upp till dans och gå ur dansen med hedern i behåll, risken finns väl att proppen går ur i några utav dessa matcher.

Den tredje och sista matchen i denna omgång verkar ha varit en märklig tillställning då Boden hemmaslog Kalix med 10-2, det mest anmärkningsvärda är att skottstatistiken var 20-28 i Kalix favör.
Vad har Kalix målvakter sysslat med? Spelade dom med en tvål i stället för med en puck när dom var i Kalix zonen?

Någon som såg den matchen får gärna lämna en kommentar om vad som egentligen hände där?

Tror jag fick med allt för denna gång, under morgondagen kommer jag gå i genom juniorerna i Div 1 A då jag fick en förfrågan om att göra det..

Over and Out!

RSS 2.0