Felstavat!Är det något jag hatar så är det när man gör en tabbe och felstavar, ber om ursäkt för det "Caztie", får återgälda det under säsongen..
Ganska intressant det där med våra efternamn, Teräsniska och Stålnacke..
Pratade för ett tag sen med min käre mor om detta och Stålnacke är en svenskskrivning av efternamnet, dom första "Stålnackarna" i Sverige hette alltså Teräsniska, så om vi gräver riktigt djupt så kanske vi är släkt..

Börjar närma sig nu, åker ner nu på lördag men är först lördagen därpå som vi beträder isen, men vet att en del i laget kommer hjälpa till under hockeyskolan under veckan som kommer.

Tycker det är bland det roligaste man kan göra det där med hockeyskolor, ungdomar som åker bort en vecka och får göra det dom älskar mest och förutom hockeyn får dom så mycket annat.

Jobbade förra året på hockeyskolan i Falun och lärde mig otroligt mycket av det, dels hur viktig man är som förebild och dels hur viktigt det är att man försöker göra nåt bra av veckan för ungdomarna.

För många är det ett minne för livet och ledarna kommer dom alltid komma i håg, och alla vill väl bli ihågkommen på ett positivt sätt..

Vi går alltså som det verkar på is den 9 Aug men för er som vill spana in spelarna redan innan så kommer det alltså vara en del spelare på is under hockeyskolan, bara att komma förbi på en kopp kaffe och snacka lite hockey..

Givetvis "Caztie" kommer jag förmedla så mycket jag bara kan från dom första veckorna, hur det är i omkl rummet, vilka som ser heta ut, hur formationerna är, hur Österberg ser ut på gymmet osv, det enda jag kommer hålla tyst om är saker som ska stanna inom gruppen och om första lagfesten =)

Tänkte även försöka få in en del intervjuer från spelare i laget och från spelare i dom andra lagen i serien..

Har även en kompis, Robert Jonsson (son till legendaren Tomas Jonsson) som åker över Atlanten för att spela i EJHL, en av proffs juniorligorna där borta.. Med honom tänkte jag göra en hel del reportage om livet i en amerikansk juniorliga, kan bli intressant tror jag..

Men kommer självfallet koncentrera mig på våran serie, men försöka kika runt och prata en del med spelare i dom andra division ett serierna, beror på hur mycket tid som blir över..

Känns en aning viktigare att prestera på isen än i bloggen, men hoppas kunna göra bådadera...

Avslutar väl som " Jungman Jansson" brukar göra..

ASPLÖVEN - The Real Deal!          

                                                                            

Svensk hockeys framtid?Vart hockeyn i Sverige och Europa är på väg kan man bara sia om, det enda som är säkert är att om inte dom svenska skattereglerna ändras så kommer vi sakta men säkert tappa slagkraft i våran elitserie.

Elitserien rankas väl just nu som världens tredje bästa liga, på sikt kommer vi väl stå kvar som det men gapet till NHL och KHL kommer växa enormt.
Kanske vi inte ens kommer vara rankade trea i världen eftersom både Schweiz och Tyskland erbjuder mer pengar än den svenska elitserien gör.

Spelare i dag ser ju ishockeyn som vilket annat arbete som helst, och vem byter inte jobb om dom blir erbjuden ett som du för samma syssla tjänar betydligt bättre på?
Kanske till och med ett lugnare jobb eftersom nivån på hockeyn i Schweiz och Tyskland just nu håller betydligt lägre klass än elitserien..

KHL tror jag på sikt lever på konstgjord andning, kul att dom försöker utmana NHL och Ryssland har ju den förmånen att man har massvis med egna hockeyspelare som är väldigt bra, bredden är mer lik Usa och Canada jämfört med till exempel Sverige.
 
Men att leva och bo i Ryssland är väl ingen höjdare och det innebär att KHL klubbarna oftast bara kan signa upp sina utländska stjärnor på ett år i taget, på så sätt blir det svårt att på sikt bygga upp en stark trupp.

Givetvis så kommer klubbarna då och då ha ett guldår, men man kan kanske inte bygga upp ett lag som år efter år vinner guldet, exempelvis som Färjestad kunde göra i slutet av 90 talet.

Tänk om KHL hade flyttat in i till exempel Sverige, SHL hade den kanske då hetat..
Tror att det hade varit betydligt enklare att locka till sig stjärnor och sen kunna binda upp dom på lite längre kontrakt, för Sverige kan erbjuda så mycket mer socialt än Ryssland.
Dessutom har Sverige den förmånen att man har en hel drös med fina arenor, COOP och FM Mattsson Arena framstår som rena drömmen om man jämför med dom ryska arenorna..

Men tänk om KHL lyckas etablera sig och inte tar in svenska lag? (snacket är ju att det i framtiden kommer spela lag från hela Europa i KHL, men om inte det händer).

Det drabbar svensk hockey rejält, du får ett nivå tapp genom alla nivåer, så är det bara..
Se på Finland när dom stängde sin högsta serie, jättebra trygghet och relativt bra för nivån på den serien men i sin tur har dom tappat nivå på övriga serier..

Kommer i håg senaste lockout säsongen, spelade då i Vallentuna och den säsongen och efterkommande säsong går inte ens att mäta i nivå..
Klart när det kommer en bunt stjärnor till elitserien så hamnar ju dom övertaliga neråt i systemet och även i Div 1 så var det märkbart att nivån höjts..

Kommer i håg att jag och Niklas Wågström under våran första match tittade på varandra i båset och bara gapade, var så mycket bättre hockey än man var vid..

Men hur blir det för till exempel svenska klubbar som tar sig in i KHL, använder dom sig av skattesatsen som Sverige har?
I såna fall är man redan där körda, läste ett exempel i tidningen om svenskar som går till danska ligan i fotboll, en svensk klubb får betala 1,9 miljoner mer per år än dom danska för att kunna ge en spelare lika mycket i nettopengar, sjukt det..

Så för att Sveriges inhemska hockey fortsatt ska stå sig stark så krävs det en del ändringar vad det gäller skatter och regler, och hur troligt är det att det sker i Sverige?

Nåväl, vi får njuta av dom profiler som finns i våran elitserie, HV ställer upp en förstakedja även i år med Davidsson, Voutilainen och Thörnberg, den håller faktiskt världsklass den..

MoDo har kvar sina NHL hemvändare, Färjestad har sin Jörgen, Luleå sin Bartecko, Rögle sin Kenny, Timrå sin Jonte och Frölunda sina centrar som om bara nån mer än Kallio kan göra mål på deras passningar vinner guldet åt dom..

Vi får se det positiva, unga stjärnor och talanger får ta mer ansvar och får en klart viktigare roll än tidigare och det kan vara ack så viktigt för svensk hockeys utveckling..

Sluttabell Elitserien 08/09:

1. Fröunda
2. Hv71
3. MoDo
4. Färjestad
5. Linköping
6. Södertälje
7. Timrå
8.Skellefeå
9. Brynäs
10. Djurgården
11. Luleå
12. Rögle


Ett internt skämt!

Jay Bouwmeester    CanadaOpen print friendly window (pop-up)

BORN:1983-11-27
AGE:24
NATION:Canada
POSITION:D
SHOOTS:L
HEIGHT:193 cm / 6'4"
WEIGHT:95 kg / 209 lbs
CONTRACT:08/09
DRAFTED:Selected 2002 by Florida round 1 #3 overallSeasonTeamLeagueGPGATPPIM
1998-1999 Medicine Hat Tigers WHL82132
1999-2000 Medicine Hat Tigers WHL6413213426
  Canada U20 WJC-2070002
2000-2001 Medicine Hat Tigers WHL6114395344
  Canada U20 WJC-2070226
2001-2002 Medicine Hat Tigers WHL6111506142
  Canada U20 WJC-20702210
2002-2003 Florida Panthers NHL824121614
  Canada WC93474
2003-2004 Florida Panthers NHL612182030
  San Antonio Rampage AHL20112
  Canada WC92130
  Canada WCup WCup40000
2004-2005 San Antonio Rampage AHL644131750
  Chicago Wolves AHL1863912
2005-2006 Florida Panthers NHL825414679
  Canada OG OG60000
2006-2007 Florida Panthers NHL8212304266
2007-2008 Florida Panthers NHL8215223772
  Canada WC90004
2008-2009 Morgårdshammar Swe (div 3)-----

Ni får ha överseende med detta inlägg, är en liten intern grej..

Får hälsa Jay välkommen till svensk hockey och Dalarna..

Skönt när man har skrivtorka!Känns bra när jag sätter mig här en Onsdags kväll och inte har en aning om vad jag ska skriva om, tur att jag då får hjälp av "Fniss" på svenska fans forumet..

Man kan som sagt tolka ord och meningar som man vill, nu verkar denna person vara rätt bra uppe i varv och tolkar saker en aning annorlunda än oss andra..

Skrev så här i mitt inlägg i gårkväll:

Då är frågan till Fniss,tror du dessa herrar, alla är i bra ålder skulle välja Asplöven om dom var av allsvensk klass, tror du inte dom hade tagit chansen och spelat allsvenskan då?

Tror du inte att en spelare under säsongens gång kan utvecklas från en medelmåtta som du uttryckte det till att i slutändan vara en spelare av allsvensk kaliber?

Tror du att ett lag som spelar i div 1 kan värva spelare som är färdiga allsvenska spelare  (iaf inte många sådana)?

Tror du inte att ett div 1 lag måste värva spelare som man tror och hoppas kan bli en färdig allsvensk produkt under säsongen?

Tror du dessa killar är tänkt till att vara stom spelare eller är det kanske Omark, Oikarinen, Kall, Krischuk mfl som dom hoppas ska gå i bräschen och att dessa killar accepterar sin roll i laget?"Fniss" tolkar då detta som att jag inte tror på att dessa killar är skickliga hockeyspelare, och i samma andetag i såna fall visar jag ingen större tro till mig själv heller för den delen..

Men då kan jag lugna ner dig lite "Fniss" med att säga att jag litar fullständigt på dessa killar som du rabblar upp, alla dessa har visat att dom kan prestera på toppnivå i motsvarande nivå som det är i div 1, alla dessa killar har varit tongivande i sina respektive lag och blir på så sätt intressanta för ett topplag i ettan med ambitionen att nå allsvenskan.

Asplöven har värvat dessa killar för att dom som jag skrev, presterat på toppnivå i motsvarande klass eller i ettan, vad är det för skillnad på att värva en spelare som inte presterat i allsvenskan mot att värva en spelare som presterat i ettan?

Jag skulle vilja säga att killen som kommer från ettan i nio fall av tio är en bättre hockeyspelare än han som kommer från allsvenskan, skillnaden är att han spelat matcher i allsvenskan å på så sätt ser mer etablerad ut på pappret..


Nog tjatat om det, "Fniss" är förmodligen en avundsjuk själ som vill försöka synas och gör det genom att såga ett antal spelare, vi får väl se vem som skrattar i April..

Härligt att säsongen inte ens har börjat å redan en del hårda ord, bådar gott för en spännande säsong detta..

Det som också är så himla gott att höra är Magnus Lehtos uttalande i Kuriren i går:

"Vi har en bred och bra trupp. Som det ser ut så ska vi klara att ta steget upp i Allsvenskan"

Tycker det är skönt att Magnus kommer med ett sånt uttalande, är lite fult att ha en målsättning i Sverige men såna som Magnus behövs i svensk hockey..
Varför hymla om målsättningen?

Om han gått ut och sagt att vi har en hyfsad trupp, kanske räcker vi ända fram till allettan, hade inte allsvenskan varit körd redan där då?

Styrelsen, tränare,fans och framförallt spelare måste kunna måla upp en bild där man ser allsvenskan för att man ska ge sig själv en sportslig chans..
Sen vet väl alla att det är en lång och krokig väg, många lag som har ambitionen att ta sig upp men bara ett lag som från kvalserien gör det..

Men varför skulle inte det kunna vara Asplöven?

Jag ser då inga hinder,nu kör vi..

Tidsbrist!Brukar komma ett inlägg ungefär vid denna tid från mig, brukar passa på när jag har min lunchrast på jobbet, jobbar som badvakt på utomhusbadet.
Men när temperaturen visar 24 grader och härligt blå himmel så är det en del folk och badar så lunchen blev en snabb bit mat och några rader här..

Måste passa på att tacka för alla trevliga kommentarer, alltid kul med beröm =)

Ni får gärna komma med synpunkter om det är nåt speciellt ämne som ni vill att jag tar upp..

Hörs i kväll, nu väntar jobb..

Roliga tankar och diskussioner!Såg precis att jag var länkad genom Asplövens svenskafans sida, så nu är man inne i svensk hockeys heliga zon. Det borde vara svenskafans, eliteprospects och hockeysverige.se som är dom mest besökta svenska hockey sidorna.

Smög in på forumet när jag ändå var inne på sidan och hittade detta inlägg:

Namn: Fniss (Gäst IP:80.216.112.94)
Sänt: 2008-07-29 23:21
Tycker du att Lukin, Löf, Turunen, Lindroth, Ceder, Teräniska, Stålnacke och Ozolins håller allsvensk klass? Då måste du blundat om du ens sett dem.


Då är frågan till Fniss,tror du dessa herrar, alla är i bra ålder skulle välja Asplöven om dom var av allsvensk klass, tror du inte dom hade tagit chansen och spelat allsvenskan då?

Tror du inte att en spelare under säsongens gång kan utvecklas från en medelmåtta som du uttryckte det till att i slutändan vara en spelare av allsvensk kaliber?

Tror du att ett lag som spelar i div 1 kan värva spelare som är färdiga allsvenska spelare  (iaf inte många sådana)?

Tror du inte att ett div 1 lag måste värva spelare som man tror och hoppas kan bli en färdig allsvensk produkt under säsongen?

Tror du dessa killar är tänkt till att vara stom spelare eller är det kanske Omark, Oikarinen, Kall, Krischuk mfl som dom hoppas ska gå i bräschen och att dessa killar accepterar sin roll i laget?

Älskar det här med silly season tider, så mycket härliga spekulationer och alla vet bäst.. Det är såna som Fniss, Jungman Jansson, Christer S, Catzie mfl som gör att hockeyn är en 12 månaders sport numera, snart tror jag silly season säsongen drar mer folk än själva hockeysäsongen =)

Det är såna som ni som behövs för att skapa intresse, ni gör vad ni kan för att skapa detta, hoppas att många fler hänger på så vi kan få några nästintill utsålda arenor denna säsong.

En bra början är att fylla Arena Polarica den 19 september...

Glädjespridarna!Så här i off-seson tider så händer det inte alltid något av betydelse i hockey Sverige, passar då bra att ta upp ämnen som kanske annars inte kommer upp på tapeten..

I stort sett varje ishall har sin glädjespridare, han som kommer till hallen varje dag, plockar lite tejp från golvet, kokar kaffe, fyller på vattenflaskor m.m..Han hjälper till där han kan hjälpa till och gör allt för att grabbarna ska trivas.
Han snackar och skojar med grabbarna, han är in och pratar med motståndarspelarna och han piggar även upp vaktmästarnas vardag..

I Kiruna finns dock den som sprider mest glädje och mest skratt, Janne Lehto mina damer och herrar. Janne har under ett antal års tid varit på hallen i takt med att grabbarna börjat droppa in och han har lämnat hallen när grabbarna börjat gå hem, alltid med ett leende på läpparna.

Jag har aldrig stött på en människa som har kunnat få ett helt lag, motståndare och till och med Tommy Seijsing att vika sig i skratt.
Under det senaste året har han av vad jag har förstått inte infunnit sig på Lombia eftersom han jobbade eftermiddag men rykterna säger att till hösten är han där igen..

Är nog den viktigaste comebacken i våran serie, i Janne får Kiruna en laglojal stämmningshöjare som kommer bjuda grabbarna på åtskilliga skratt även denna vinter..

Hoppas att hockeyn någon gång kommer visa sin uppskattning till Janne för allt han har gjort genom åren, utan dig Janne skulle det inte bli lika kul att besöka anrika Lombia Ishall..

Den dagen Janne bestämmer sig för att nu får det räcka med hockey så räknar då jag med att han får åtminstone en tavla upphängd i ishallen, för han är minst lika viktig för Kirunas hockey som Börje Salming..

Vi ses i oktober Janne!!

Några sköna favoriter!
Tänkte passa på att denna kväll framhålla några sköna lirare man fått äran att lira med under dessa år, jag listar bara dom som verkligen stuckit ut ur mängden på ett eller annat sätt och jag har ingen inbördesrank på dom..


# Tuomas Lohikoski Asplöven HC

Behöver egentligen bara motiveras med det enkla att vi är precis på väg ut till match när han säger till sina kedjekamrater att passa inte mig i dag för min klubba är trasig. Han hade då bara en klubba men trots den trasiga klubban skrapade han i hop 5 poäng denna afton, Tuomas var en talang i sig han..

# Teemu Käyhkö Asplöven HC

Inte särskilt tongivande i spelet, men varje gång vi fick powerplay så ställde han upp i den vänstra cirkeln och sköt direktskott, och mål gjorde han....Bästa bössan av alla dom jag spelat med..

# Andrei Matitsin Lycksele SK

Kan berätta historier om denna man hela natten, han får mig att skratta än i dag..Men Andreis flipp passningar var helt magiska, var bara att hålla sig i mittzon så kom dom flygandes och landade alltid på bladet..

# Anders Lejon Team Kiruna

På en sån här lista så måste han bara med, så många som han snackat ner under matcherna kan bara "Bulan" Berglund konkurrera med, lika grisig som han är på isen, lika snäll och ödmjuk utanför..

# Mika Wacker Vallentuna BK

Målvakt och en mycket speciell sådan, hade så mycket konstiga saker för sig innan match och var allmänt virrig utanför, men en skön kille..

# Sam Wennerholm Vallentuna BK

Pappa Mats är en mycket respekterad journalist på sportbladet, men dit har du en lång väg Sam. Floskeltoppens mästare och hade inte många rätt i en diskussion. Med Sam i omklädningsrummet fick man alltid en rolig stund, en riktigt kul kille som höjde sammanhållningen enormt. Sam är oxå en kille som jag inte träffat på flera år, men får mig att skratta varje gång hans namn dyker upp..Snällare kille får man leta efter..

# Joakim "Dunnar" Westerlund Vallentuna BK

Tror aldrig jag haft en vettig diskussion med denna kille, det spårar jämt ur. En stämmningshöjare även detta, alltid en rolig kommentar på lager..

# Johan Björnstad Vallentuna BK

Kommentarer överflödiga....

# Hans Norman Falu IF

Likt Anders Lejon så var han lika hatad i våran serie som Anders var uppe i norr.. En fest med Hans innehöll alltid något galet och en skön kille i omkl rummet.. Fick ett mittuppslag i Aftonbladet hörom året med rubriken "Taffliga taveltjuvar", ett practical joke som spårade ur på Per Gessles hotell i Halmstad kan man väl sammanfatta det med..

# Christer Bjarby Falu IF

Den som har bjudit in till fest och har Christer som gäst kan räkna med att på morgonen efter hitta allt från vägskyltar till murbruk i lägenheten, alltid nåt bus på gång i denna kille..

# Alexander Jestoi Falu IF

Jag har spelat med många genom mina år men var först i år jag stötte på nån som aldrig kan vara tyst. En go och glad Göteborgare..

# Dimitri Naumov Vallentuna BK

Största talangen jag har spelat med, underbar skridskoåkare och underbar teknik men som hade väldigt svårt att hålla sig inom ramarna. Svävade alltid ut och körde sina egna grejer men en underbar hockeyspelare som trots sin rätt rossliga Svenska inte höll tyst ofta..

# Mikael Lasu Kiruna IF

Måste ta med Micke på denna lista, han berör ju faktiskt en hel del..En bohem utan dess like, slutar aldrig förundras över denna kille. Hade han gillat att sommarträna så hade han förmodligen spelat minst en division högre upp, livsnjutare är nog det rätta ordet..

# Markus Persson Falu IF

Markus Markus, är oxå en kille jag kunde prata om hela natten, men räcker med att säga att "Jag elsker dig", blev ett litet internt skämt detta men en del lär säkert förstå innebörden..

Har många fler jag skulle velat ta med på en sån här lista, "Söder", "Lillis", "Bergen", "Grabben", "Sune", "Jeppe" mfl men får sitta här i timtals om jag ska dra i genom alla..

Får räcka för denna gång, fler listor följer säkert i senare inlägg..Arturs OzolinsPratade med min lettiske vän men han hade ingen större koll på Arturs, men enligt hans far tillika Arturs landslags coach Andrei Matitsin så ska han hålla bra klass vilket 55 poäng på 32 matcher med Nynäshamn oxå vittnar om..

Kanske får uppleva dessa scener i Arena Polarica i April =)


                                                          

Ännu en värvning!Hinner inte mer än öppna ögonen denna måndag innan jag nås av nyheten att vi varit i värvartagen igen, denna gång är det en Lettländare som presenteras..

Arturs Ozolins är namnet på denna kille, en 22 årig stor och tung forward, mäter 194 cm och väger 92 kg..
Han spelade senaste säsongen i Nynäshamn i Div 2 , Nynäs var sedemera väldigt nära att ta steget upp till ettan men Visby/Roma snuvade dom i sista kvalomgången..

Arturs gjorde den gångna säsongen 24 mål och 31 ass på 32 matcher, ett mycket bra facit..Han har även varit bofast i det Lettiska J-20 landslaget dom gångna säsongerna där han har haft Andrei Matitsin som coach.

Väntar på svar från min Lettiska kontakt som ska informera lite mer om Arturs, hoppas få svar nu under dagen så vi alla kan ta del av det..

Tack så länge, på återseende..

Målvakt klar!Söndagen går i värvningar, förlängningar och avskedens tecken..

Vi presenterade alldeles precis en ny målvakt, det blir 22 årige Finländaren Timo Lindström som får kampera i hop med Dan Mogemark denna vinter..
Timo representerade säsongen 06-07 Kalpa i sm-liiga och hade ett snitt på 2.47 insläppta mål under dom 2 matcher han vaktade kassen.
Fjolårssäsongen blev det 2 matcher i HC Prostejov i Tjeckiska andraligan och en match med HPK i sm-liiga.

Enligt mina rapporter är han väldigt bra scoutad och vi vet precis vad vi får för något..

Ytterligare en pusselbit på plats i lagbygget, nu väntas det bara presenteras en back innan pusslet är färdiglagt tills vidare åtminstone..

Nu måste denna kväll vara färdigvärvad =)

Notis!Piteå lagkapten och en av seriens stora profiler Björn Lavander meddelar till Piteås svenska fans sida att han slutar med ishockey, en oerhörd förlust för Piteå och hela Div 1 A serien..
Kan dock läsa mellan raderna att detta är sagt under en pratstund på PDOL så än så länge får det väl tas med en nypa salt =)

Nu ska det väl vara slut med notiser för denna kväll..

                                                                        

Truppnytt!


Under söndagen så kan vi i Asplöven presentera en förlängning och ett nytt kontrakt till backsidan. Övertorneå bördige Ville Vikeväinen blir Asplöven trogen ytterligare en säsong, detta var en spelare som Asplöven har haft hög prioritet på att få behålla.
Andreas Löf hämtas från Clemensnäs, Andreas är skolad i MoDo och spelade för 2 säsonger sedan i Holländska ligan där han producerade en hel del poäng..

Av mina kontakter som har koll på honom från Hollands säsongen så beskrivs han som följsam, snabb och bra teknik, alltså en spelskicklig back som säkerligen kommer ha en hel del tid i powerplay och kommer vara nyttig i uppspelsfasen..
Andreas sägs också vara en kanonkille i omkl rummet och utanför ishallen, även det mycket värt i ett lagbygge..

Börjar se riktigt bra ut för oss nu, 1 målvakt och1 back till sen börjar truppen vara komplett, men räkna ändå med några värvningar innan transferfönstret stänger den 31 Januari..

Så även när solen lyser så jobbas det febrilt bland olika sportchefer runt om i landet, dom får luta sig tillbaka och ta en sista minuten resa efter det att trupperna gjorts klart..

Fortsatt trevlig sön kväll..


Svårt att hitta ämnen!Solen skiner även i Kiruna denna söndag, efter allt regn och rusk så blev det till slut en varm sommardag längst uppe i norr..
Passar på medans risen kokar på spisen att skriva ner några rader..

Kommer att tänka på den gamla goda tiden med HC:s Team-81 gäng, vilket härligt gäng vi var. Vi gjorde verkligen allt tillsammans utanför isen, vi hade en grym sammanhållning och från den tiden har man minnen som aldrig bleknar bort.
På isen var vi också ett grymt gäng, vi var bäst i Norrbotten i stort sett genom alla år tillsammans men sen att vi inte räckte till mot toppen i övriga Sverige är en annan sak..

Vi hade otroligt många härliga derbyn mot Kiruna AIF, var alltid mycket folk på Mattojärvi och blev alltid en hel del slagsmål och känslor mellan oss spelare. Kan inte komma i håg att jag någon gång i min senior karriär varit ens i närheten av den taggningen och den nervositeten man hade innan dessa matcher.

Vi mötte AIF en hel del ggr i semifinaler och finaler i olika cuper och AIF lyckades alltid vinna semifinalerna och vi finalerna..

Minns Wika Cup finalen i Kalix, vi leder med 2-1 mot AIF och dom har tagit ut målvakten och pressar på, vi får tag i pucken och rensar den ur zon och på bortre blå står "Parta" och tar emot och defilerar mot den tomma kassen. Jag har alltid undrat när jag ser på videon efteråt, vad f*n gjorde du på bortre blå "Parta" när vi andra slet som djur i egen zon?

Eller den gången vi mötte AIF i Kurirspelens final och det står 1-1 när "Macke" Alatalo får pucken på blålinjen och lägger in ett höstlöv som på ett oförklarigt sätt går in i mål och vi vinner finalen med 2-1, var "Mackes" enda mål med oss eftersom han egentligen spelade med 82-laget.

Ett minne för min egen del som sitter kvar är också det taget från Kurirspelen, dock från semifinalen mot Övertorneå. Dom får in en 2-2 reducering i slutet av matchen och när vi ställer upp för tekning efteråt säger jag åt Anders Gunillasson som ska teka att vinn pucken till mig så avgör jag detta. Anders vinner tekningen ut till mig, jag hämat upp lite fart och åker genom mittzon efter vänster kanten, kommer ner mot den vänstra stolpen men går i stället runt kassen, försöker inte peta in den "köksvägen" utan fortsätter runt men hittar inget avslut, tar då ett till varv bakom mål men när jag kommer runt på bortre stolpen så hittar jag ännu inget avslut, åker vidare och hittar sen en lucka på bortre stolpen som jag sätter 3-2 vid.
Det är såna mål man får uppleva en gång i livet och det fick jag uppleva med er grabbar.

Finns många härliga saker som hände på resorna, när vi var i Timrå på cup så skulle "Jojjes" mamma Mia bestämt köra buss, visst hon hade busskort men var säkert 15 år sedan hon hade kört, vilken skräckfärd det blev..

Eller som den gången vi bodde på hotell, vi brukade bo på Scandic en resa om året och det skulle vara släckt och tyst på rummen vid 22 tiden. Ledarna gick runt och kikade så alla släckt men direkt dom hade gått ur rummet så åkte tv:n på, det var ju porrfilm kl 00 som vi inte kunde missa, som kille och en 12-13 år så var ju det stort =)

Det funkade kanon, ingen ledare kom på oss men när vi möts upp utanför frukosten så kommer en exalterad kille ner och skriker "grabbar, grabbar, såg ni k**en i natt", hmm snacka om att försäga sig..Namnet på denna kille nämner jag inte, men tror om han läser detta så kommer han nog i håg det som i går..

Funderat på vad grabbarna gör i dag, dom flesta bor kvar i Kiruna och ska här nedan försöka sammanfatta en lista på dom som var med, i alla fall dom som var med mestadels av åren. Det som jag säkert vet är att jag är den enda som är aktiv än i dag..

Målvakter:
Mathias Lindmark - bor i Örebro, pluggar till lärare, fystränare Kumla Hockey
Erik Gunillasson - Tror Erik bor kvar i Kiruna

Backar:
Anders Lejon - jobbar som kock, slutade med hockeyn inför fjolårssäsongen
Mathias "Jojje" Johansson - jobbar på LKAB, spelar en hel del data
Erik "Åke" Hjärtström - Bor just nu i Kiruna efter ett antal år i Skövde, jobbar på LKAB, spelar en hel del poker
Martin Fors - Kör en hel del skoter, utbildar sig till lokförare i Kiruna
Tommy Dahlberg - Bor kvar i Kiruna, hänger en hel kassar i "pilsnersamfundet"

Forwards:
Mathias Gerström - bor kvar i Kiruna
Johan Krutrök - bor kvar i Kiruna, tränat Kirunas juniorer för några säsonger sen
Andreas Partapuoli - jobbar som brandman på flygplatsen
Anders Gunillasson - jobbar på LKAB
Henrik Eriksson - Jobbar på Jakobssons Bil
Fredrik Gunnelbrand - egen företagare, gym och solarium
Mattias Älvero - jobbar på bank
Mikael Andersson - varit överallt i världen, vet ej exakt position nu
Peter Lasu - bor kvar i Kiruna
Daniel Poromaa - bor kvar i Kiruna

Sista namnet på denna lista om jag inte tappat bort nåt namn är David Eklinder, David flyttade till Kalmar ganska tidigt men ingen har hört av han i stort sett sen dess, så David skulle du mot förmodan läsa detta så hör av dig!

Förhoppningsvis har jag kommit i håg alla, men vad vore ett lag utan underbara ledare?

Svante Dahlberg - materialförvaltare
Roland Wolf - materialförvaltare
Roger Lindmark - busschaufför och sedemera ordförande
Arne Lasu - film och regi
Olle Gerström - lagledare och rysk tolk
Leif Hjärtström - allt i allo
Karl-Oskar Krutrök - allt i allo

Alla ni ledare som vi haft äran att ha under åren har varit stora förebilder för oss, ni har helt enkelt varit fantastiska och varit en del av det som format oss till dom vi är i dag..Jag visar på detta sätt min uppskattning till er, alltid lättare i skrift än i ord..

Till minne av Karl-Oskar:

Karl-Oskar, du var alltid den som ställde upp med det mesta oavsett om det gällde HC:s Team-81 eller om det gällde kiosken åt Teamet på Lombia. Jag hoppas att du har det bra där du är i dag och att du får vila i frid. Du ska veta att jag/vi är oerhört tacksamma för alla dessa år du gav av din fritid till oss, och du ska veta att i våra minnen lever du alltid kvar.

Lite uppdateringar!Det har hänt en del  i Div 1 A sen jag hade min genomgång utav lagen, blev som jag redan då visste men inte kunde gå ut officiellt med att Mikael Österberg förlängde sitt kontrakt med oss. En viktig pusselbit då Mikael är en riktig powerforward som även mäktar med en hel del poäng.

När jag gick i genom Clemensnäs så skrev jag att vi får se om viktige Leif Wennerlöf förlänger sitt kontrakt och vips så dök det några timmar senare upp en extension på eliteprospect för han. Leif var en mycket viktig pusselbit för det unga Clemensnäs laget att få på plats, stärker min teori ytterligare om att dom kommer sluta fyra.

Piteå har i veckan gjort en intressant värvning, säsongen 01-02 åkte det då runt en 16 årig gallerlirare med otroligt mycket talang i det då väldigt starka Clemensnäs laget, namnet på honom är Andreas Stenberg och mäktade med hela 15 poäng i sin debutsäsong på seniornivå.
Andreas spådes en lysande karriär och dom 2 nästkommande säsongerna gjorde han totalt 56 matcher och 5 poäng i den svart/gula Skellefteå AIK tröjan och dessutom ett antal pojklandskamper..

Men talangen stangerade och har sedemera hållt till i Tyringe i Div 1 och sista säsongen nere i Div 2, poängskörden har väl inte heller den varit av högsta kvalite.
Kan Piteå få i gång Andreas och få ut en del av hans talang så kommer det vara en väldigt bra värvning, för kvalite finns det gott om i denna grabb..

Det har väl inte varit några förlängningar och nyförvärv som ändrar seriens utgång denna vecka men helt klart är att serien stärkts i kvalite tack vare dessa spelare.

Det börjar närma sig nu, endast 2 veckor kvar tills ispremiären, veckan efter det åker vi på läger till Rovaniemi där match mot mestis laget Hokki står på schemat bland mycket annat..

Men ju äldre man blir desto mer segstartad brukar man vara, men är från 19 september fram till cirka 10 april som man ska vara på topp..


Var en tung kamp mellan dessa 2 herrar i gårkväll..X-box 360 stod som spelplan och Fältvägens pojkrum stod som spelplats..Ska man tro denna utveckling så ser Mikael Lasu ut att gå mot en fin säsong efter klara 3-0 i matcher mot mig i NHL. Men det är till vintern det räknas Mikael ;)Föredömen!Dagens inlägg tillägnar jag dom spelare som spelar på en betydligt högre nivå än jag själv, nämligen hockeyspelare som är på absoluta toppnivån i Sverige och i Världen.

Alla ni som är där uppe på toppen är förebilder till en massa unga pojkar och flickor och ni har därför ett ansvar att vara den förebild som kan förväntas av er.
Visst jag förstår att en elitidrottsman givetvis också måste få koppla av och roa sig precis som vi andra dödliga, det är inga maskiner vi talar om. Man måste däremot förstå när man är på absoluta toppnivå att man bedöms annorlunda gentemot oss andra i samhället. Om till exempel jag är ute en helg och slåss med några krogvakter så blir det en liten notis i lokaltidningen om att en 27 årig man varit i slagsmål på låt oss säga hotell Ferrum medans om en i elitserien gör samma sak så blir det ett mittuppslag i sportbladet. Som "stjärna" i sin sport måste man alltså värdera situationer annorlunda gentemot oss vanligt folk.

Jag förstår också att situationer uppförstoras i tidningarna för att dom ska sälja fler lösnummer men samtidigt är ju aldrig situationerna tagna helt ur luften eftersom kvällstidningarna också har sitt anseende att tänka på.

Inom ett år har det varit en hel del incidenter i hockey Sverige, Dick Axelsson i bråk med poliser, Mathias Månsson i bråk med vakter, Janne Karlsson hotfull mot vakter och nu senast Fredrik Brembergs rattfylla.

Jag tycker det är för dåligt grabbar, hur kan man som firad "stjärna" sätta sitt namn på spel, ni ska i stället vara stolta för att så många ungdomar där ute ser upp till er, drivkraften att vara ett gott föredöme måste kunna vara större än några pilsner för mycket.
Visst som jag sa tidigare, ni måste oxå få roa er men ni har flera hundratusen skäl och flera hundratusen ungdomar till att tänka efter en extra gång i situationer som uppstår.

En spelare som Johan Davidsson är ett exempel på en "stjärna" som står för allt elitidrott handlar om, alltid öppen för intervjuer, aldrig i några skandaler, alltid ett leende på läpparna och alltid han som sliter hårdast.
För mig så är Johan Davidsson kaptenernas kapten och svensk hockey mår otroligt bra av att ha en sån profil inom landets gränser.

Givetvis så är större delen av landets elitseriespelare ena fantatiska föredömen åt våra ungdomar och tror att Sverige ligger långt fram i vad det gäller att vara föredömen åt våra ungdomar.

Tror dom personer jag läste upp här innan lärt sig en hel del av sina misstag och mår fruktansvärt dåligt av dom situationer som uppstått..
En gång är ingen gång heter det väl, så av mig och säkerligen av merparten av idrotts Sverige så är ni förlåtna men se till att det aldrig händer igen..

Tack för denna gång..

Stig "Stigge" KarlssonI gårdagens inlägg så föll minnena tillbaka på dom tränare som jag haft på seniornivå, det självklara är att hylla alla dom ungdomsledare man haft genom åren.
Jag har haft turen att ha haft fantastiska ledare genom åren, Pekka Kangas, Janne Norrblom, Toni Hietala, Niklas Rasmussen, Anders Notström och framförallt då "Stigge" Karlsson.

"Stigges" egna aktiva karriär innehöll en del juniorlandskamper och var  en stomspelare i dåvarande IFK Kiruna, hörsägen säger att han var en hård men spelskicklig right back (urtypen av det som saknas i elitserien i dag).
Han hade säkerligen om han var aktiv i dag varit en stjärnback i elitserien med massvis av powerplay tid.

"Stigge" var den som Johan Tornberg kan tacka mycket för sina framgångar, när Johan var ung så bodde han kvar i Pajala och spelade bara matcherna med sitt lag som "Stigge" var tränare för. Johan fick program veckovis som han körde ensam på uteisen, krävs en del vilja för att orka motivera sig till det.
Johan ska väl egentligen tacka sig själv i främsta rum för sina framgångar, han var rent brutal mot sig sälv i sin träning, men vet en som jublade lika mycket hemma i TV-soffan som Johan jublade när han avgjorde VM-finalen mot Finland 1998.
Tror "Stigge" kände sig väldigt stolt den gången.

Vårat 81 lag tog han över dom sista åren som vi ännu var pojkspelare, vi firade otroligt stora framgångar med han som tränare, vill påstå att vi var Norrbottens bästa lag i våran årskull med hård konkurrans från Kiruna AIF.

Han var ganska annorlunda mot alla andra pojklagstränare för han ville alltid vinna, spelade alltid oss "toppspelare" stenhårt och det kan anses rätt fult inom pojklagsidrott eftersom det där är viktigare att alla ska vinna.

Minns två härliga incidenter med "Stigge", den första var mot Luleå borta när jag i första perioden endast fick byta en gång (var tvungen att ta en utvisning så jag fick vila mig) och sen var det en hemmamatch där jag inte fick byta innan jag hade gjort mål, som tur var dröjde det väl inte mer än 7-8 min =).

Vi tränade otroligt hårt under denna tid, vill minnas att som Stig sa, nu kör vi "pylonerna". Detta innebar alltså start och stopp och vi kunde hålla på i evigheter.

Som tränare ville han som sagt alltid vinna och fick oss spelare att alltid ge allt och lite till, "Stigge" hade sån drivkraft och sån passion för det han gjorde så vi spelare kunde inte annat än att gå ut och köra, om inte annat för hans skull..

Det är synd att han inte fortsatt med hockeyn efter det att vi blev juniorer för vilken spelare som helst skulle ha mycket att lära vad det gäller inställning och passion för sporten.

Han är överlägset den tränare som betytt mest för mig i min utveckling och min kärlek till sporten, kommer alltid minnas tiden med dig Stig.

Hoppas du själv vet hur mycket du har betytt för oss grabbar i team 81 gänget, blir lätt att man tar sånt för givet och tror att han vet..

Tack Stig för alla dom åren, du har betytt och betyder i alla för mig oerhört mycket..

Ps: Stig är i dag tillsammans med Tobias och Robin Westlins mamma, tack vare det som vi fått se två stora kämpar i Kiruna tröjan dom senaste åren, så än är "Stigge" med och påverkar Kiruna hockeyn =)

Tack för denna gång..

Hyfsat poängsnitt!


Hittat en skön lirare ute i hockeyvärlden, märk väl på hans poängsnitt säsongen 2001-2002,matchvinnare kan man väl säga =)

Jari Kesti 1971-02-03
Finland


SäsongKlubbLigaMAPU
1992-1993 FPS Finland24266128
1993-1994 FPS Finland245881620
1994-1995 FPS Finland2427162330
1995-1996 FPS Finland24315153032
1996-1997 FPS Finland23816284414
1997-1998 FPS Finland24419274622
1998-1999 Sport Finland24813263918
1999-2000 Sport Finland24716284418
2000-2001 HPK SM-Liiga550224
  FPS Finland272576
2001-2002 Stavanger Norway321116110226-
2002-2003 Stavanger Norway2366981150-
2003-2004 Stavanger Norway4026376340
2004-2005 Stavanger Norway1811162712
  Vålerenga Norway238111941
2005-2006 Stavanger Norway42820286
2006-2007 TuTo Finland2446142034
2007-2008 TuTo Finland24512304224

Tränare genom åren!I detta avsnitt tänkte jag både risa och rosa dom tränare jag har haft under min seniorkarriär, min ungdomstränare Stig Karlsson kommer jag ägna ett helt avsnitt åt under morgondagen. För mig tycker jag det är ovärdigt mot "Stigge" att blanda in han med övriga tränare genom åren eftersom han betytt mer än vad alla dom övriga gjort tillsammans..

Jag har genom mina år på seniornivå haft en hel rad olika tränare eftersom jag har haft för vana att byta klubb relativt ofta, det som är positivt med alla klubbyten är att man får vara med om en rad olika filosofier som både tränare och spelare har, man bygger dessutom upp ett oerhört kontaktnät som är otroligt värdefullt att ha med sig under livet. Under dessa år jag varit runt och spelat så har jag fått vänner och minnen för livet som jag inte hade velat vara utan.

Nackdelen med att vara runt i en hel drös med klubbar är att man kanske inte hinner få tryggheten och på så sätt kanske man aldrig kan spela ut hela sitt register, trygghet i måttlig form tycker jag är ett måste för att man ska kunna lyckas i vare sig det är arbetslivet, privat eller som hockeyspelare..

Men jag har en del klubbar kvar att avverka innan jag är i kapp spelaren här nedan =)

Robert Burakovskys lista på klubbar:

Malmö J-20
Leksand J-20
Leksand
AIK
Malmö
Ottawa
Prince Edward Island Senators
Klagenfurter AC
Kessel Huskies
Jyp
IIves
Herisau
Rodovre
Merano
Aalborg
Herlev
IK Pantern
Biel/Bienne
Trelleborg

Är en diger lista av en hockeyartist, men en del mål och assist har karln skrapat i hop så all heder åt Robert..

Nog om detta,nu till tränare genom åren..

2001-2002 Asplöven HC Urban Lahti/ Peter Aasa

Min första riktiga seniorsäsong var under ledning av Urban Lahti med Peter Aasa som assisterande. Urban var en härlig profil, hängde med på efterfester och trodde stenhårt på sig själv som hockey tränare.. Med tanke på att vi hade en rätt svag trupp så tycker jag att Urban gjorde det väldigt bra, att med små medel nå relativt höga resultat är väl ett gott tecken på en framgångsrik säsong..

Kan ändå inte ge Urban mer än 3 av 5 puckar eftersom han resultaten till trots var en aning orutinerad. Urban har helt släppt hockeyn dom senare åren men vad jag har hört så ska han träna Torneå till hösten och det känns kul att höra, behövs profiler som Urban inom hockey, lär komma en och annan härlig "oneliners" i tidningarna..

2002-2003 Lycksele SK Åke Karlsson sedemera Andrei Matitsin

Åke Karlsson, när det namnet näms så får jag ett leende på läpparna, vilken skojare det var. Efter ett x antal omgångar så trodde inte spelartruppen ett ord på vad Åke sa, visst Åke var en trevlig prick men kunde inte hålla sina ord direkt och var ingen vidare ishockeytränare och fick sedemera sparken.
Andrei Matitsin tog över som spelande tränare och fick lite rätsida på spelet, vi hade en usel trupp så inte ens Andrei med sina goda hockeykunskaper kunde trolla. Men Andrei hade mycket hockey att lära ut men hade väl kanske lite svårigheter att få ut det han ville ha sagt och sen var han väl kanske inte så pedagogisk, typiskt ryskt ledarskap. Jag gillade dock alltid Andrei och har många goda minnen från vår tid tillsammans men tyvärr var väl vi i spelartruppen för dåligt utbildade för att kunna ta del av alla hans kunskaper.

Andrei basar i dag över Lettlands J-20 landslag där han firat stora framgångar, grattis Andrei..

Ger Åke Karlsson 1 av 5 puckar medans Andrei Matitsin får 3 av 5 puckar i betyg utav mig..

2003-2004 Team Kiruna Ove Engström/ Mats Fjellborg

Oj vad ska jag säga om detta, kan väl börja med att säga att det var rent utsagt vansinnigt av mig att skriva på för Kiruna när jag visste att Ove skulle vara tränare. Vi har väl aldrig haft riktigt samma syn på ishockey och sen är det väl så att personkemin kan inte stämma med alla. Ove var tränare för AIF när vi var ungdomsspelare medans jag spelade i HC, var många tighta och härliga derbyn mellan dessa lag. Ove var sedemera oxå distrikts tränare och lämnade mig utanför Sverigepucken som den hette då. Jag tyckte och tycker än i dag att jag var given där och fick ge svar på tal när vi efter den turneringen mötte AIF i final i serieslutspelet och vann med 7-3, vill minnas att jag gjorde 4 mål och passade till 2.

TV-pucken och U-17 var jag sedemera med i med Ove som coach, fick väl inte så mycket speltid men det var med all rätt, fanns spelare som var bättre helt enkelt..
Nu blev det en liten avstickare, ska bedöma Ove som den tränare han var under denna säsong, vi hade en trupp med nästintill bara egna produkter. Vi vann serien innan jul men räckte inte riktigt till i allettan, tyckte dock Ove gjorde ett helt ok jobb, lite för snäll emellanåt.
Mats Fjellborg var en härlig assisterande tränare, höll i fysbiten och skämtade med gubbarna, precis som en assisterande ska vara.

Ger Ove Engström 2 av 5 puckar, grundar det mycket på att vi inte kom upp i nivå i allettan,kanske var mycket vi spelares fel oxå men tränare mäts efter resultat.

2004-2005 Vallentuna BK Mikael Good/ Rickard Hårdstam

Mikael Good blev inte långvarig i föreningen, fick gå efter sju omgångar vill jag minnas. Han kom till Vallentuna där han har ett hyllat spelarförflutet men som tränare lyckades han aldrig, var mer sugen på att stå och skjuta slagskott än att gå i genom träningen. Rickard Hårdstam tog sedan över som ensam coach, han hade just avslutat sin egen spelarkarriär. Rickard var taktiskt slipad och fick laget att börja vinna matcher, gillade alltid Rickard trots att han inte var den skämtsamma killen men hockey det kan han.

Ger Mikael Good 1 av 5 puckar medans Rickard Hårdstam får 3,5 av 5 puckar utav mig..

2005-2006 Thomas Ekfeldt/ Rickard Hårdstam

Detta var ett riktigt ungt tränarpar, Thomas strax under 30 år och Rickard strax över 30 år. Vi spelade en stentuff hockey, checkade stenhårt och tränade som galningar. En hockey som jag absolut inte gillar och fick därför spela center i stort sätt hela säsongen, är inte direkt den yttern som tuggar sarg och smäller på. Trots att vi spelade en hockey som inte jag gillar så kan jag inget annat än hylla Thomas, vilken säsong vi gjorde.. Vi började med 9 vinster dom första 10 omgångarna för att mattas successivt, men vi skulle inte ro på Huddinge ( Linus Klasen och Dick Axelsson i truppen) och Väsby. Vi hade egentigen inte så överdrivet bra trupp men Thomas och Rickard gjorde ett fantastiskt jobb med oss.

Ger Thomas Ekfeldt 4 av 5 puckar för hans vinnarinstinkt och att han fick in i våra huvuden att vi alla var bra hockeyspelare..

2006-2007 Falu IF Tomas Jonsson/ Anders Öhman

Falu IF är Tomas förening, han var allt i denna innan han inför fjolårssäsongen gick till Leksand. Tomas har sån erfarenhet och sånt hockeykunnande att man bara njöt av denna säsong. Han lärde mig fantastiskt mycket och gav mig verkligen ett stort förtroende. För laget gick det tyngre,klarade oss kvar tack vare kval och det som låg Tomas i fatet lite grann var att han kände att det är hans förening och hans pojkar så varje förlust tog han så personligt. En riktig vinnare var han dock och som vinnare är det lätt att man blir lite för het i båset emellanåt.

Trots dom digra resultaten så ger jag Tomas Jonsson 4,5 av 5 puckar, just resultatbiten ligger till grund för att han inte får full pott, men Tomas är en mycket kompetent tränare och jag hoppas han i vinter får lyfta upp Leksand..

2007-2008 Roberth Sirberg/ Henrik Heden sedemera Ulf Lindroth/ Tobias Mårtensson

Roberth fick ingen lätt uppgift, att ersätta Tomas Jonsson är inte nåt man kan sträva efter. Roberth gav mycket eget ansvar till spelarrna, för mycket vill jag påstå. Träningsmässigt så tränade vi helt klart för dåligt under försäsongen vilket gjorde att efter jul så föll vi i hop som ett korthus. Roberth sätt att leda laget kanske inte passade in på detta lag, tycker att Roberth hade en sund pedagogik och satte alltid laget i första hand..Hockey är en resultatmässig sport och när inte resultaten kom fick han sparken efter 2 omg av kvalserien..

Ulf Lindroth och Tobias Mårtensson tog över under kvalserien men lyckades inte få laget på rätt köl utan division 2 var ett faktum..

Jag ger Roberth Sirberg 2,5 av 5 puckar, en härlig kille men visade inte några större resultat tyvärr. Jag och Roberth har haft en hel del kontakt efter att han fick sparken och det var inte kul den dagen han fick gå från klubben. Jag känner någonstans att det trots allt är upp till oss spelare men helt klart enklare att sparka en tränare än oss spelare..

Ulf och Tobias var med för kort tid för att bedömas..

Tack för denna gång..

Den som väntar på nåt gott!Förstår att längtan för alla Kiruna och Asplöven fans börjar bli olidlig. Fredagen den 19 Sep kl 19.00 är det seriepremiär i Arena Polarica mellan Asplöven och Kiruna. För er som vill gotta er lite tils dess kommer här nedan en skön länk där Asplövens nyförvärv Jarkko Oikarinen bjuder på hockeygodis..


http://www.youtube.com/watch?v=Vn5GuWpSRSg

Genomgång av övriga Div 1 serier..Dagens ämne kommer att handla om övriga Div 1 serierna,vilka lag som ser starka ut,nivån på serien och profiler i dom olika lagen.

Genom mina år så har jag mött massvis med bra spelare (mer om dessa kommer kunna läsas vid ett senare tillfälle), men spelarna i fråga har kanske ett bra civilt yrke, familj eller helt enkelt bara spelar för att hockeyn är så rolig).

En anledning till att det huserar en hel del talangfulla spelare är just det att med nog stor talang så behöver man inte köra ett barmarks pass under sommaren och ändå kunna stå sig bra just i Div 1.
Ska du däremot ta steget upp mot allsvenskan och ytterligare ett steg mot elitserien så krävs det så mycket mer än bara talang,det krävs ett fruktansvärt jobb för att bli en toppspelare i allsvenskan eller i elitserien.

För någon vecka sen var jag på gymmet med Mikael Lasu och Robert Lahti och vi hade en diskussion om träning och elitserien och vi kom fram till att i elitserien så kom vi bara på att vi kunde räkna upp en spelare som spelade nu som tagit sig dit på i stort sett bara  talang.
Ska väl nämnas att vi inte har några större belägg på vårat påstående utan var mer en social diskussion i gymmet..
Men namnet vi kom på är Dick Axelsson,men det är klart att har man den talangen så har man råd att slarva en del..

Nog om det,nu tar vi tag i dom allvarliga sakerna..

Div 1 B ser väl i år ut att kunna bli lite jämnare,tror Östersund tappar en del i slagstyrka eftersom man tappar spelare som Nils Bergström, Stefan Sterner och Thomas Strandell,viktiga spelare och många poäng som går förlorade där.
Härnösand ser ut att spetsa till sig i vinter,man har fått hem Hampus Wall efter en sejour i Haninge,från Leksands J-20 hämtar man duktige forwarden Victor Enmalm och från Falu IF hämtar man min kedjekompis under fjolårs säsongen Christopher Sunebäck.
Sunebäck kommer tillföra en hel del spets framåt för det unga Härnösands laget,sen om det räcker för en topp 3 placering återstår att se..

Tror Div 1 B blir ett riktigt getingbo mellan Östersund,Härnösand,Kovland och Hudiksvall, blir intressant att se vilka tre lag som tar sig till allettan,men vilka det än blir så tror jag inte dom har mycket att hämta mot Kiruna och Asplöven..

Div 1 C, serien som jag själv spelade i fjol höll under fjolårssäsongen inte särskilt hög kvalite, var väl egentligen bara Enköping som höll riktigt bra klass och Valbo som överraskande gick till play-off med sitt unga lag.

Kvaliten på serien ser väl i år inte ut att bli desto bättre, Borlänge ser ut att bli starkare trots tappet av viktiga Anders Lövdahl (Mora) och Andreas Carlsson (Kungälv) men lyckats ersatta dom bra med bla hemvändande spelgeniet Mikael Englund och kanske det mest spektakulära nyförvärvet i Div 1 hockeyn, Jens Nielsen som har bestämt sig för att bosätta sig i Dalarna. Jens NIelsen klingar mumma i mina öron iaf, kommer förmodligen bjuda på en hel del tekniska nummer från den högre skolan.

Enköping ser starka ut även i år, enda orosmolnet är att den skickliga tränaren Jeff Hällegard lämnar för Vita Hästen ,tror Jeff hade en stor inverkan på Enköpings jobbiga spelstil,checkade hårt och bra fart på skridskorna..

Tror Enköping vinnner serien före Borlänge medans Valbo och Arboga tar dom två andra allettan platserna, Arboga ser lite tama ut än men har landets bästa Div 1 målvakt i Mikael Bohman..

Div 1 D, "vilda västern" serien kan man kalla den,finns inte ett lag som backar hem utan dom flesta lag kör huvudet under armen och bara kör, det smäller till höger och vänster och man undrar i bland om man får ett gratis mål efter ett visst antal tacklingar. Men är en skön serie att följa från läktaren, tyvärr svårt att få Stockholmarna att gå på matcherna då dom flesta arenor gapar tomma..

Väsby har på senare år varit seriens dominant men ser betydligt svagare ut inför denna säsong,man tappar viktiga forwards kanoner som Stefan Eriksson, Stefan Markl och Andreas Paulsson och har endast ersatt dessa klass spelare med Andreas Palmer från Enköping som säkert fyller tomrummet för en av dom.

I Arlanda Wings hittar vi en gammal Kiruna spelare, Niklas Wågström som vänder tillbaka efter någon säsong i Uppsala Hockey, i Niklas får Wings tillbaka en riktig speedkula.

Men som det ser ut nu så ser "sthlms serien" riktigt svag ut, Väsby får ändå hållas som favoriter medans dom övriga 3 lag som går till allettan är Haninge, nydegraderade Nyköping och nykomlingen Visby/Roma som dessutom höjer upp publiksnittet markant.

Div 1 E blir i år ett riktigt getingbo, både Lindlöven och Vita Hästen flyttas över till denna "värmlandsserie", lägg därtill att lag som Örebro, Skåre och Tranås är där sedan tidigare så förstår vi alla att detta blir en mycket kompetent serie, landets bästa skulle jag vilja påstå..

Hårdsatsande Örebro lär dock inte ha några större problem att vinna denna serie, med den plånboken ska man oxå göra det. Vita hästen är för mig lika given tvåa, en stark trupp och en duktig coach, men övriga två platser blir rena chansningen. Tror mycket på Lindlöven i vinter,startade starkt förra året för att sedemera hamna i en avgrundsdjup svacka, man har många duktiga spelare såsom Daniel Wallen, Joakim Hedblad, Markus Sjöö och min gamla lagkompis från fjolåret Christer Bjarby. Om jag måste sålla bort Tranås eller Skåre så får det bli Tranås, Skåre har en uppsjö av talangfulla spelare som älskar varenda byte där ute på isen och det kommer tro jag fälla avgörande..

Sist ut blir landets södra serie Div 1 F som ser svagare ut än på länge, har alltid hetat i folkmun att det är landets bästa serie men det får nog folk äta upp nu. I denna serie hittar vi intressanta publiklaget Karlskrona som om resultaten går deras väg kommer fylla Telenor Arena,för övrigt landets finaste Div 1 Arena. Karlskrona kommer tror jag ta en topp 4 placering och följa Skövde, Tingsryd och Kristianstad till allettan..
Denna serie är väl den som jag har sämst koll på men tror jag är rätt ute i mitt tips,men man ska aldrig säga aldrig..

Tack för denna gång..
 

Genomgång av lagen, Asplöven HC


Till sist i min lilla genomgång av div 1 A har turen kommit till mitt eget lag,nämligen Asplöven.
I denna genomgång kommer jag av naturliga skäl skriva i vi-form och ska försöka att inte vara allt för färgad i mitt resonemang men kommer säkerligen bli en aning enögd i mina utlägg.

Asplöven tog säsongen 01-02 steget upp till div 1 och skillnaden mellan Asplöven då och nu är total,då en liten förening ute på "landet" medans man i dag har gjort sig ett namn i hockey Sverige.
När jag kom dit under hösten 01 så visste man inte riktigt vad man kunde förvänta sig,dom enda namnen jag kände till var min gode vän Robert Lahti och gamle Kiruna spelaren Teemu Käyhkö.
Vill minnas att hockeymässigt var det en väldigt rolig säsong,jag själv fick en skjuts i karriären och vi överraskade nog alla genom att komma 4 i serien,placeringen före mycket mer namnkunniga derbykonkurrenten Kalix.

Laget som sådant var väl egentligen inte särskilt märkvärdigt men vi hade många spelare med AHC hjärta,och det blandat med hårt jobb och mycket finsk "sisu" gjorde att vi fick i hop det bra och var väldigt svårslagna på hemmais.

Sen hjälpte det givetvis till att vi hade matchvinnare som Toumas Lohikoski och den AHC trogne Jarkko Pakisjärvi.

Efter den säsong så har Asplöven sakta men säkert blivit bättre och bättre, säsongen 03-04 var man för första gången med i kvalet upp till allsvenskan men slutade 3:a i den kvalserien. Tror det var tur att det inte räckte ända fram den gången eftersom man som förening nog inte var riktigt mogen att ta det steget.

Fjolårssäsongen blev en riktig klang och jubel föreställning för Haparanda laget, man tog en säker seger både i grundserien och i allettan och slog sedemera ut favorittippade och storsatande Örebro i play-off 3 efter att ha vänt 0-1 i matcher till seger med 2-1 i den matchserien.
I kvalet hade man det lite tyngre,spelade jämnt med dom flesta lagen men poängen uteblev,fick en tuff start med Troja och Huddinge borta i dom 2 första matcherna.
När man kommer till ett kval handlar det om mycket tillfälligheter och att hamna i "zonen",och på nåt sätt så får man lättare tillfälligheterna med sig när man fått fler tuffa matcher under säsongen.
Har väl varit tyvärr blivit lite så att dom 3 stora lagen i norra serien varit på tok för överlägsna och skulle nog gynna dessa 3 om nåt lag mer kunde få i hop ett nog slagkraftigt lag för att kunna utmana..

Årets säsong,vad tror jag om den?

Som vanligt har Asplöven tappat en hel del spelare, många tongivande så som Christoffer Abrahamsson, Daniel Johansson, Markus Ottosson, Mikael Lasu, Henry Acres och Anti Alamäki för att nämna några.
Det är väl klart att det inte är optimalt att varje år tappa sina stom spelare,för att bygga ett lag som ska ta sig upp så underlättar det helt klart om man har en stomme att bygga runt.

Asplöven har oftast haft många individuellt skickliga spelare men som har haft svårt att få i hop det som ett lag,men när dom fick en fantastisk tränare i Freddy Lindfors förra säsongen så fick man helt plötsligt alla att jobba för varandra och för märket på bröstet,man blev ett lag helt enkelt.
Detta har uppmärksammats av klubbledningen,vikten av att ha en bra tränare har fått en ny innebörd och man har till detta år tillsatt posten med den mycket meriterande Pasi Mustonen.
Så jag ser inför denna säsong inget problem med att man inte ska få i hop det som ett lag utan tror vi alla nya kommer smälta in bra och i slutändan bli en härlig grupp.

Årets lag ser på pappret relativt starkt ut, vet att det saknas en del ännu,bla en målvakt och några backar.
Så ännu är väl vi rätt svårbedömda men bedömer det som går iaf.

På målvaktssidan har vi just nu Dan Mogemark, en ung och bra skolad målvakt som förmodligen skulle klarat av att bära första spaden galant,men kanske inte rättvist mot en så ung målvakt att bära ansvaret i ett hårdsatsande lag.

På backsidan så är dom 3 namnen som är klara riktiga toppbackar, Stanislav Kalls klass vet vi alla som sett Asplöven om, ska dock bli mest intressant att se Jason Krischuk och vad han kan tillföra. Vitsorden för denna kille går inte av för hackor och att han sen är en spelande right back gör ju inte saken sämre.

På forwardssidan tycker jag det ser bra ut, man får behålla Jarkko Pakisjärvi som blivit lagets hjärta under dessa år, man får även behålla 2 kompetenta spelare som Marcus Lundberg och Markus Huhta, lägg därtill att jag är nästan säker på att vi får se Mikael Österberg i AHC dressen även i vinter.

Bland nyförvärven ska det bli intressant att se både Björn Teräsniska och Marcus Waldehagen som jag inte vet så mycket mer om än att dom är talangfulla båda två.

Jonathan Lindroth som jag spelat med dom två senaste säsongerna i Falu IF vet jag kommer tillföra mycket energi,en skridskostark grovjobbare som säkerligen kommer få i hop en del poäng oxå.

Jarkko Oikarinen beskrivs som en extrem talang med fina händer som gjort en hel del poäng dom senaste åren i mestis, Jarkko är tänkt att bli en ledande spelare i vinter.

Urban Omark tycker jag kommentar är överflödig,bara ta en titt på hans statistik så förstår ni att detta är en kille som kommer leda laget och producera en hel del poäng.

Just nu finns det bara ett nyförvärv kvar och det är jag själv,alltid svårt att prata om sig själv.

Jag tror väl att jag kan vara med att tillföra en del erfarenhet trots att jag kanske inte spelat på den absoluta toppnivån men har ändå varit med några säsonger nu.
Har väl mina starka sidor i spelsinnet och att jag underordnar mig laget i första hand,sen har det rullat in en del mål i karriären, men målskytte ser jag mest som en färskvara.

På minuskontot har jag aggresiviten,rörligheten,skottet och närkampsspelet, är faktiskt en rent bedrövlig kampspelare trots min goda fysik, men just kampspel handlar mycket om tajming och balans.

Har väl förhoppningar om att få en hel del is men vet om att konkurransen är stenhård,så gäller att ge järnet och visa att man vill vara med på tåget, och hamnar man utanför laget gäller det att bita i hop och jobba ännu hårdare trots att det kan vara tufft.

Ser fram emot en framgångsrik säsong, där dom sista tillskotten till truppen lär komma just innan allettan,föreningens målsättning är att vara framme i en kvalserie även till våren och får vi allt att stämma så ser jag inga hinder till att vi är där, för när serien drar i gång med hemmamatch mot Kiruna den 19 september så kommer vi besitta en mycket kompetent och hungrig trupp.

Ska väl tilläggas att det är ett tufft år att ta steget upp då allsvenskan ska bantas med två lag,det innebär att endast ett lag tar sig upp från kvalserien.

Tippar oss som vinnare av div 1 A med tuff konkurrans av Kiruna,men vi tror på oss själva och ser oss själv som vinnare,allt annat vore tjänstefel.

Ser med stor förväntan fram emot säsongen som för min del börjar med lite hockeyskola i Haparanda den 4 Aug..

Tack för denna gång,framöver kommer det en hel del nya spännande reportage..


Genomgång av lagen, Piteå HCI dag har granskningen kommit fram till det näst sista men kanske det mest framgångsrika laget dom senaste åren,nämligen Piteå..
Piteå är liksom Kiruna och Boden ett lag som nästintill jämt varit med i gamla div 1 och sedemera allsvenskan men fick liksom sina norrlandskollegor ekonomiska problem och fick efter säsongen 04-05 ta steget ner till div 1,man slutade på plats 4 i kvalserien. 

Säsongen 05-06 försökte man genast ta sig tillbaka till finrummet,"Bulan" Berglund och Jonas Rönnqvist tog över laget och spelade en ishockey som var fruktansvärt jobbig för motståndarna.
Man checkade som galningar och lekte hem div 1 norra serien efter 19 vinster och 1 oavgjord match.
I allettan fortsatte man på den inslagna vägen och vann serien efter 8 vinster 1 oavgjord och 1 förlust.
I kvalserien åkte man sedemera dit på målsnöret då man i sista matchen hade behövt vinna på bortaplan över Arboga under ordinare tid men lyckades först vinna efter en "sten,sax och påse" i förlängningen!!

Säsongen 06-07 var man lika överlägsna genom seriespelet och slog även ut storsatsande Örebro i play-off men slutade sist i kvalserien,deras tok offensiv passade relativt illa när motståndet blev bättre.

Fjolårssäsongen får ses som en mindre lyckad säsong med Piteå mått mätt då man inte ens lyckades ta sig till play-off,Igor Matuschkin basade för laget under fjolåret och deras tokoffensiv mattades en aning.

Inför årets säsong har man tappat en del viktiga kuggar,tänker då främst på Mikael Aaro som gått till Almtuna,en mkt spelskicklig och producerande back och Niklas Granberg som lämnat för Sundsvall, han var  en stark poängplockare och målskytt i Piteå tröjan.

På pappret ser just nu Piteå betydligt svagare ut,man har dock ersatt målvakten Henri Launonen med Markus Ottosson som är en topp 5 målvakt sett över landets alla div 1 serier.

Men rykterna går ju denna årstid,bla ryktas backen Niklas Strandberg vara på väg hem efter att han inte fått nytt kontrakt med Björklöven,men valet för han står mellan Piteå eller att sluta med hockeyn,ska dock försöka locka han till Asplöven =)

Men det tyngsta ryktet som finns ute på marknaden är att bygdens store son Mikael Renberg möjligtvis kan komma och hjälpa laget i Januari,med en sån värvning så stiger man många snäpp på en tippad serie..

Men nu står väl inte Piteå och faller med några tappade spelare och om Renberg gör comeback eller inte,utan Piteå får alltid ihop en stark trupp,man har kvar tex Björn Lavander och Fredrik Edlund,Lavander är en trygg fadersgestalt att ha i ett lag och kan lugna ner det när det börjar bli en aning hett och stressat i laget.

Men Piteå får nog ses som en liten underdog bland dom 3 stora och slipper bära favoritskapet denna säsong vilket inte är till nån nackdel.

Tippar Piteå som lag 3 i serien med god marginal ner till lag 4,kommer förmodligen ge Kiruna och Asplöven en rejäl match där uppe i toppen.


Piteå har på sikt tror jag största möjligheten att ta sig upp till allsvenskan eftersom man har en av landets finare div 1 arenor och den mest lockande staden av dom tre stora,förutsättningarna finns alltså men gäller att förvalta dessa oxå.

Det som oroar mig en aning är att spelarlönerna växt något enormt i norra serien dom senaste åren,man måste nog inom en snar framtid få ett stopp på det om inte klubbarna ska börja visa röda siffror igen,men är kompetent personal som sitter på dom positionerna i dessa klubbar så tror och hoppas att dom har full koll på vad dom gör..

Sen är det väl tyvärr så att i norrlandshockeyn så får man leva med lite högre spelarbudget än i överiga Sverige för att man ska kunna locka spelare upp till kylan..

"För stora pengar får man stora spelare"

Sitter och funderar på min gamla klubb Falu IF,vi åkte ur div 1 i våras och nu har nästan hela truppen lämnat skutan,sammanställer en lista här nedan på vilka som lämnat men oroväckande att se konsekvenserna av att åka ur en division.

Målvakter:

Viktor Glans - IFK Ore
Emanuel Fredriksson - Leksand

Backar:

Christer Bjarby - Lindlöven
Anders Snis - klubb ej klar,slutar?
Jesper Larsson - IFK Ore
Andreas Öberg - Valbo (try-out?)
Alexander Jestoi - IFK Ore
Andreas Melin - Tranås
Mattias Sunnanängs - klubb ej klar
Robert Jonsson - New Hampshire Junior Monarchs

Forwards:

Christopher Sunebäck - AIK Härnösand
Henrik Bergenström - Kiruna
Jimmy Stålnacke - Asplöven
Markus Persson - slutar?
Tomas Lundin - slutar
Joakim Westerling - IFK Ore
Jonathan Lindroth - Asplöven
Mikael Mats - slutar
Joakim Trondsen - klubb ej klar

Alltså,för oss så innebar det ett tapp på 19 spelare vilket är en oerhörd svår del att ersätta,blir att fylla på med en hel del juniorer och på lång sikt försöka bygga upp ett lag för div 1 igen..

Tack för denna gång..

Genomgång av lagen, Bodens HF

I dag går granskningen vidare med en klassisk hockeystad, nämligen Boden..
Vem minns inte dusterna mellan Kiruna och Boden på det glada 90-talet och derbykaraktären försämrades direkt inte efter Igor Vlasovs övergång från just Kiruna till Boden..

Minns den tiden med glädje när båda lagen kamperade i topp i div 1 innan jul och sedemera i topp även i allsvenskan,ett näst intill utsålt Lombia och en härlig hatstämning både på läktaren och isen,det var tider det..

Men som för Kiruna fick Bodens IK stora ekonomiska problem och kunde inte som Kiruna gjorde det med några magra år som följd vända det negativa kapitalet och fick således se konkursens ansikte..

2005 startade man upp Bodens HF och tog inför fjolåret steget upp i Div 1 med ett ungt och talangfullt lag som kanske inte just då var redo för Div 1 spel.

Ulf Taavola har basat för laget dom senaste åren och det är en erkänt duktig och meriterande tränare som vad jag har hört har sina starka sidor i att han ställer tuffa krav och att han är fantastiskt duktig på utveckla unga spelare.
Så Boden kommer nog inom några tilhöra toppen av div 1 hockeyn igen om man i lugn och ro bygger upp sitt unga lag och får behålla sina talanger..

Om Boden vet jag inte heller så mkt,vet att dom blev bättre och bättre under fjolårssäsongen och att man förmodligen kommer ännu starkare till denna säsong då alla blivit ett år äldre och fått ännu en rejäl sommarträning i sina kroppar..

Johan Norberg är väl den som kommer ha hand om första spaden även i år,en stor målvakt kroppsligt och täcker nog på så sätt av ytorna alldeles ypperligt,alltid svårt att göra mål på en stor målvakt då det är svårt att se nåt nät..

I övrigt som jag skrev ett mkt ungt lagt där min gamla TV-pucks kompis Martin Bränvall får stå för rutinen,vad jag kommer i håg av Martin så var han en mkt avig och rapp spelare men ska även tilläggas att det är en helt underbar person vid sidan av isen och står nog för en hel del skämt för grabbarna i omkl rummet..

Baserat på att laget blev starkare och starkare under fjolåret och att laget blivit ett år äldre och ett år klokare så tippar jag Boden som lag nr 5 i serien,tror det blir tufft att ro på ett hemmastarkt och mer rutinerat Clemensnäs men tror och hoppas att Boden ger en rejäl match om den viktiga 4:de platsen..

Hur som helst ska det bli intressant och nostalgiskt att komma till Björknäshallen och återuppleva gamla minnen..

Tippar alltså Boden som lag 5..

En liten tanke skickar jag till mina forna lagkompisar i Falu IF som denna säsong valt att gå till IFK Ore,en hårdsatsande nystartad div 3 klubb i Dalarna som lyckats värva Viktor Glans,Jesper Larsson,Joakim Westerling,Rickard Spångmyr och Alexander Jestoi från just Falu IF.

Dom har som ett av landets första seniorlag sin ispremiär i dag,stela ljumskar och värkande höftböjar på dessa killar under morgondagen..

IFK Ore kommer förmodligen köra över allt motstånd och till nästa höst husera i Div 2 då man även fått hem hemvändande backen Jimmy "Bam-Bam" Danielsson efter några år i allsvenskan och senaste säsongen i Danska ligan..

Lycka till i vinter pojkar,kommer följa eran resa..


Tack för denna gång..


Genomgång av lagen, Kalix UHC


Innan jag börjar min granskning av Kalix så har jag lite tankar och funderingar. Brukar emellanåt roa mig med att gå in på svenska fans gästböcker,framförallt Kirunas och Asplövens av naturliga skäl. Det glädjer mig att se att det debatteras en hel del och att så pass många är inne och bryr sig om dessa 2 lag,skulle man få allt folk som är inne och läser och skriver att gå på matcherna så hade man nog fyllt både Arena Polarica och Lombia utan problem (iaf den förstnämnda).

Var faktiskt in i förmiddags på Asplövens gästbok och var då ett inlägg från "Jaha" som undrade när man får se Jimmy Stålnacke i Kirunas tröja..

Kiruna är ju för mig min moderklubb och den klubben jag håller närmast hjärtat,så är det bara..Tror alla tycker att det är skönare att täcka skott för en klubb som man är fostrad och skolad i..
Asplöven är för mig klubben som gav mig chansen på senior nivå och för min fortsatta karriär så var nog det avgörande,fick aldrig chansen i Kirunas A-lag och just när jag började ge upp hoppet om ishockeyn så hörde dom av sig.

Så jag är evigt tacksam till föreningen som gav mig chansen att fortsätta min karriär och sedan den dagen Magnus ringde hösten 2001 så har jag haft många fantastiska stunder som jag hade kunnat fått vara utan,(hoppas på många fler).

Så i mitt hjärta har Asplöven en väldigt stor plats och jag kommer känna glädje och stolthet varje gång jag drar på mig tröjan..
Ska väl även tilläggas att jag inte hörde något från Kiruna under våren medans Asplöven visade och har visat genom åren ett stort intresse,så på sätt och vis blev det ett naturligt val..

Ett bra citat:

"Man blir aldrig profet i sin egen hemstad"


Nog om det,Kalix vad vet jag om dom..

Ärligt talat så vet jag absolut ingenting om dom mer än att säsongen 01-02 så hade vi fantastiskt härliga derbyn,tror vi lyckades vinna merparten men det var alltid tuffa och griniga matcher.
Kalix började sedemera om i div 2 efter ekonomiska problem men fick till denna säsong en gratis plats.

Jag kan nog inte säga mer än att allt annat än att dom blir årets Göteborgs IK vore en sensation (detta får jag väl äta upp).

Man ska ha i åtanke att det är en väldig nivåskillnad på div 1 och div 2 men jag hoppas verkligen att Kalix unga lag får ta några tidiga skalper så dom växer in i div 1 relativt snabbt.

Tippar av naturliga skäl Kalix som lag 7 i serien men hoppas på en hel del härliga derbyn och att dom orkar ta några poäng av bottenkollegorna.

Tack för mig..

Ps: Kalix har en väldigt bra och mysig hall,men varför denna grafitti målning på ena kortsidan??

Gonomgång av lagen,Clemensnäs HC


Då var det dax igen för ett nytt lag att grillas,denna gång hamnar grillpinnen på Clemensnäs.
Det ska väl tilläggas att dom lagen jag har kvar att gå i genom är för mig relativt svårbedömda eftersom jag inte har varken sett eller hört så mycket av dessa lag dom senaste åren..

Clemensnäs tillhörde i början av 2000 den absoluta toppen i div 1 norra,det var dom och Teg som allt som oftast kamperade uppe i toppen men har på senare år haft en lite magrare utdelning i serien.
Kanske mycket beror på att Skellefteås J-20 lag etablerat sig i super elit och att Skellefteå hellre ser att deras juniorer spelar där än i Clemensnäs.
Av tradition är dock Clemens väldigt stark hemma i kopparhallen,ingen succe att sitta på bänken i den hallen,den är svinkall kan jag meddela..

Vad kan jag då säga om Clemens..

På målvaktssidan har dom bara klar Emil Simonsbacka som bara fick chansen i 3 matcher förra säsongen då en gammal bekant till mig Marcus Ernlund höll i förstaspaden,han har nu lämnat för spel i Piteå och det kan bli en kännbar förlust om dom inte får in nån likvärdig..

På backsidan har dom fått hem Anders Söderström (som jag kamperade i hop med i Vallentuna) efter att han gjort en utflykt på 2 säsonger i Vallentuna och senaste säsongen i Östersund. Ett viktigt förvärv för Anders besitter ett bra spelsinne och ett stabilt backspel och han kommer att vara en viktig pjäs i deras unga försvar,kommer förmodligen tillföra en dimension i det viktiga powerplayspelet.

Återstår att se om min gamla TV-puck polare Leif Wennerlöf  bestämmer sig för ytterligare en säsong i CHC dressen,skulle inte vara nån större skräll då han blivit nån form av inventarie i deras trupp,en mkt bra back för övrigt.

På forwardssidan känner jag inte igen så mkt namn men en viktig kugge är Tobias Westerlind som alltid lyckas skrapa i hop en hel del poäng..

Sammanfattningsvis så ser truppen i dagsläget rätt tunn ut men aldrig lätt att åka till kopparhallen och hämta in 3 enkla poäng,utan i deras hemmahall kommer dom ta en hel del skalper av "bättre motstånd"..

Tippar trots en ganska tunn trupp Clemens som lag 4 i serien men får nog slåss med Boden ända in på målsnöret om den placeringen..

Tack för mig..

Ps: Håll tummarna för att jag slipper äta knopp i kopparhallen i vinter =)

Genomgång av lagen, Lycksele SK


Fortsätter i dag min genomgång av lagen med ytterligare ett bekant lag för min del,Lycksele SK..
Spelade säsongen 02-03 i Lycksele och vill minnas att vi hade en väldigt tung säsong men att det personligen gick relativt bra,det som liksom Kiruna utmärker detta lag är lagsammanhållningen.
Trots alla förluster så var det en härlig stämning och jag minns tillbaka på denna säsong med stor glädje..För övrigt hörde dom av sig när dom fick reda på att flyttlasset var på väg norrut,kändes hedrande att dom ännu kom i håg mig och faktiskt så erbjöd dom ett väldigt bra kontrakt men var redan muntligt överrens med Asplöven och min ambition denna gång var att spela i en klubb som vill avancera i seriesystemet..

Innan jag börjar gå i genom deras trupp så vill jag bara säga att det känns inspirererande att det nu är klart med Pasi Mustonen som tränare för oss,vi som är från Kiruna väcker många goda minnen när man hör det namnet,klingar framgång för oss Kiruna bor..Finns dock många belacker där ute som anser att Pasi körde Kirunas ekonomi i botten men är väl så att det man får av styrelsen tackar man och tar emot som tränare,för alla vill väl coacha en bra trupp?

Lycksele,vad kan man säga om dom.Dom hade en tung återkomst i div 1 hockeyn förra säsongen,ett väldigt ungt och förhoppningsvis utvecklingsbart lag som jag tror att Lars Molin på sikt kan göra till ett relativt bra lag,kanske redan i år

Från tiden jag spelade fanns det i fjol några namn kvar,bla Nicklas Dahl,Jimmy Berg och Markus Arvidsson,ser att "Arvid" bestämt sig för att köra en säsong till,ska bli kul att möta min gamle centerpolare..Vi kamperade i hop från dag 1 och gjorde en del poäng tillsammans,en mkt klok och tufft spelande center som tog mkt grisjobb för att jag skulle kunna spela lite "lyxigt" som Leffe Strömberg (tränare Södertälje) hade sagt..

Dom får även behålla viktige Johan Välitalo som är en säker poängplockare som även har pojklandskamper i bagaget..

Defensivt har dom stärkt upp med 2 rejäla pjäser som även dom var i LSK under min säsong där,nämligen bröderna Andreas och Oscar Sjöberg,Andreas har varit borta några år och tillhört Skåre,Grums och nu senast Örebro,där ena säsongen i Grums var riktigt bra poäng mässigt medans Oscar varit borta nu senaste säsongen där han spelade div 2 med Grums..
2 nyttiga förstärkningar där det ska bli intressant att följa framförallt Andreas framfart i LSK tröjan..

Målvaktssidan vet jag inte så mkt om,men den ser väl allmänt rätt svag ut och ingen framgång utan en bra målvakt heter det väl..

Lars Molin fortsätter ytterligare en säsong som tränare och det måste jag säga är en av dom bättre värvningarna LSK gjort senaste åren,en mkt kompetent tränare..

När jag pratar om gamla LSK minnen kan jag inte annat än tänka på Andrei Matitsin som jag fick äran att spela med,han kom och avrundade karriären där efter OS spel med Lettland och spel i Nyköping,"super mario" även kallad..Vilken legend och härlig människa!!

Ska försöka mig på ett tips,Lycksele blir förmodligen starkare i år med tanke på att dom fått lite mer rutin och att hemvändande bröderna stärker upp defensiven men känns inte nog starka för att riktigt kunna utmana Clemensnäs och Boden om 4:de platsen,ingen skulle bli lyckligare än jag om dom kunde det..

Tippar Lycksele som lag 6 i serien,med bred marginal ner till 7 platsen men några poäng upp även tilll lag 4 och 5..


Tack för denna gång..

Genomgång av lagen,börjar med Kiruna IF

Tänkte att jag här framöver kommer ha en liten genomgång av lagen i våran serie som det ser ut just nu,många lag hinner ju stärka upp sina trupper under pågående säsong..

Som första lag ut tänkte jag presentera det lag jag har bäst koll på och som jag oxå tror är dom stora utmanarna till seriesegern,alltså Kiruna..
Kiruna har till till denna säsong något som är väldigt sällsynt bland topplagen i div 1 i dag fått behålla sina stomspelare och den enda dom egentligen velat ha kvar av dom som försvunnit är Robin Jacobsson,den stora backen som skrev på för Tingsryd tidigare i sommar.
 
Kan se tillbaka på förra säsongen där Troja tog steget upp mkt tack vare att dom fått bygga på samma lag i några års tid och för varje år som gått lyckats spetsa till det en aning,tror det är på sikt så man måste göra som lag om man vill ta sig uppåt.

Vad ska man säga om Kiruna då?
 
Ett skridskostarkt lag som kommer komma väldigt fysiskt förbereda till denna säsong.. Har en till växten rätt liten forwardsbesättning som kommer vålla stora problem för storväxta försvar..

Man har en mycket gedigen målvakt i Fredrik Alcen,väldigt bra skolad och en stor talang som säkerligen tar ytterligare ett steg i utvecklingen..

På backsidan vilar ett stort ansvar på den väldige Dan Eriksson,som spelat allsvenskt både med Kiruna och Nyköping.. Dan producerade en hel del poäng förra året och kanske har han på ålderns höst blivit en offensiv back,oavsett vilket så är han en viktig kugge i maskineriet..
Man har även en comebackande spelare i Marcus Erson som gör comeback efter ett års uppehåll,en spelskicklig right back som kommer vara till stor nytta i powerplay spelet.. Men den kanske mest intressanta av Kirunas backar är Philip Kemi som är blott 17 år gammal och hör till landets 6 främsta backar i sin årskull,oerhört skridskostark och spelskicklig som förmodligen kommer få sitt genombrott i seniorhockey i vinter om han tacklat alla framgångar på rätt sätt..
 
På forwardssidan vimlar det av profiler,Joel Fredriksson som är en notorisk målskytt och en mkt sevärd spelare,Andreas Nyberg som spelat allsvenskt med Kiruna,Nyköping,Skellefteå och även testat på elitseriespel med Solna AIK.. En teknisk avig forward som vill ha mkt puck och tar ett stort ansvar..
Men för mig är den största profilen (som även är den minsta till växten) Joel Törmä,167 cm lagkapten och slitvarg. Hans främsta egenskaper är skridskoåkningen,viljan och balansen..

Bland forwardsförvärven märks min gamla vapendragare,Henrik Bergenström som är en skicklig spelare,väldigt stark med pucken och svår att få grepp om..En riktig attraktion kommer han bli för den svårflörtade Kiruna publiken,honom får ni inte missa i vinter Kirunabor..Vill även höja ett varningens finger för hemvändande Mikael Lasu som vänder hem efter en ettårig sejour i Asplöven där han genomgående var en av deras bästa spelare,Mikael besitter ett otroligt spelsinne och ena härliga händer..
 
Som tränare för laget ses även i år Jan-Åke Tiensuu,han är vad jag förstår väldigt bra på vad det gäller träningsbiten och en mkt ärlig och rättvis tränare..

Tippar Kiruna som lag 2 i div 1 norra med bred marginal neråt..

Tack för mig..

Måndag igen!

Veckorna går fort när man har "roligt",för nåt vidare skoj har väl inte livet i Kiruna bjudit på den månaden man varit hemma..Men ger en bra förutsättningar till att träna eftersom inget annat kommer i vägen och min kära kock (läs farmor) backar upp mig på ett otroligt sätt vad det gäller maten..
Man hoppas på att en gång bli rik så man kan betala tillbaka till alla dom som ställt upp så fantastiskt för en genom åren,farmor,mamma och pappa...Skjutsat en hit och dit,lagat mat men framförallt har dom alltid trott på mig och aldrig gnällt när man gjort något dåligt..

I kväll väntar ett gym pass och lite cykel intervaller,bröst/mage står på schemat i gymmet i dag,ett bra pass att börja veckan med tycker jag..hunnit med en promenad innan frukost i dag så man får i gång förbränningen igen efter helgen..

På hockeyfronten så börjar det närma sig is igen,ska bli spännande och komma tillbaka till Asplöven och jag hoppas jag inte ska göra nån besviken..Är verkligen skilda världar sen sist jag var där,då var föreningen nykomling i div 1 och organisationen höll väl inte direkt världsklass den heller,ersättningen för en spelare var relativt låg då..

I dag däremot är det en förening som andas optimist,man har en större plånbok än sist jag var där, en organisation som står sig stark med division 1 mått mätt och framförallt en vision att ta sig upp till allsvenskan och den drivkraften är nog betydligt viktigare än pengar..
Mkt av deras framgångar stavas Magnus Lehto som verkligen är allt och lite till i denna förening,fler som Magnus behövs i hockeysverige..

Gjorde förresten klart med våran tränare i går,kan dock inte lämna ut namnet innan det nått pressen,men är en mkt meriterad herre vi pratar om som gjort fina resultat vart han än har varit..

På spelarsidan börjar det se väldigt bra ut efter värvningarna av Omark och Krischuk,lägg där till namn som Oikarinen och Kall så börjar man inse vilka kvaliteer det finns i truppen,blir ett himla krig om man vill få speltid..
Men är rätt stark i mig själv efter de 2 sista säsongerna så kommer gå in med den inställningen att jag är nog bra,vilket jag tycker jag visat dessa säsonger..

Enda orosmolnet som jag ser det är att jag alltid gjort mina bättre säsonger när jag spelat i ett bottengäng,så lite upp till bevis nu att man kan prestera i ett topplag där konkurransen är mördande..

Nog för denna gång,mer på ingång..

//Jimmy

Välkommen till min nya blogg!


Ska väl börja med att berätta en del om mig själv så ni får en liten uppfattning om vem som döljer sig bakom tangenterna..

Är en snart 27 årig kille som är född och uppvuxen i Kiruna men sen 20 års åldern varit på vift runt om i Sverige..
Min stora passion här i livet är sport och då framförallt ishockey..Har spelat sen jag var 7 år gammal och sen jag då var 20 år har jag testat mina vingar runt om i Sverige, i tur och ordning Asplöven,Lycksele,hem ett år i Kiruna,Vallentuna och senast i Falun..
Inför denna säsong går flyttlasset till Asplöven,Haparanda där jag fått äran att under säsongen 08-09 tillhöra deras organisation och vara en del i jakten på en allsvensk plats..

Mina blogg inlägg kommer som ni nog kan förstå handla en hel del om hockey,tänkte ta med er utomstående på en resa igenom en säsong med en hockeyspelare,få ta del av hur en sådan lever och hur snacket i omklädningsrummet går..

Blir förhoppningsvis en spännande resa där ni liksom jag förhoppningsvis kommer fram till hållplatsen lagomt till det allsvenska firandet..

Hoppas ni väl vara med på resan hela vägen..

MVH// Jimmy


RSS 2.0