Asplöven-Luleå J-20 1-5Hans Kenttä har som alltid under hemmamatcherna gjort en lysande sammanfattning av matchen som ni hittar på Asplövens svenskafans sida.

Som Hans skrev så var det ingen höjdarafton varken för oss eller domaren, men många av våra utvisningar var solklara medans en del var av det tveksammare slaget.

I spel 5 mot 5 tyckte jag att vi helt klart förde matchen och skapade dom vassaste chanserna, men med ca 30 min i utvisningsbåset så förstår ni att dom bytena var av det sällsyntare slaget.

Man ska absolut inte tona ner Luleås insats heller, ett hungrigt lag som visade upp sig från sin bästa sida.
Deras målvakt var riktigt riktigt bra, vi hade en mängd dåliga avslut men dom av bättre sort tog han oxå denna kväll..

"Bulans" Luleå har säkert en rolig säsong framför sig, kommer nog säkert vara med i topp 8 efter nyår om dom fortsätter med samma aggresiva forechecking som dom hade i dag.

Varför vi spelade så dåligt i dag har jag inte bättre svar på än att vi gjorde en dålig träning i fredags och tog med oss den trenden in till match. Till veckan måste vi hålla en hög träningsnivå så ska vi nog se att detta lagbygge snart ska börja leverera, finns otroligt mycket hockey i detta lag men gäller att få ut det tillsammans oxå.

Sen är det så att ju fler nya spelare man har, desto längre tar det att bygga upp ett eget spel.  Man ska hitta formationer som passar i hop, dom ska lära känna varandra osv, mycket nytt att ta in för alla oss nya men bara vi tror på detta så kommer resultatet i slutändan bli mycket bra.

Försäsongen är känd för att vara undernas tid, många märkliga resultat och det är väl kvällens resultat ett gott bevis på.

Vi tar nya tag under onsdagen då vi åker till Finland för möte med Hokki som håller till i dom övre regionerna av mestis, där får vi verkligen en bra värdemätare.

Min egen insats var väl bättre i kväll men inte på något sätt bra, svårt att ge sig själv godkänt efter en 5-1 förlust..Men tog iaf lite fler initiativ och fattade fler bra beslut så känns som att man nu i alla fall har något att bygga vidare på.

Vi drar ett streck över denna match och så tar vi nya tag till veckan, en vecka som börjar med spinning kl 06.30 på fysioteket i morgon bitti..06.30!!

Tack för i kväll..

Mina gamla klubbar och inför Luleå J-20En träningsfri lördag som jag, Lindroth och Stockholmskillarna tillbringat i Torneå. Första stoppet blev lastbilschaffis restaurangen ABC där vi intog en kopp kaffe och pratade lite. Walde och Björne är två härliga killar som smält bra in uppe i norr, långt från ABC till Sturecompagniet =)

Efter det åkte vi vidare för att specialstudera Tornio-Kalix, vi gav det 2 perioder innan vi åkte hemåt. Kalix ledde då med 3-1 men var en jämn match.
I gästande Kalix så utmärkte sig Johan Karlsson och framförallt Anders Wikman framåt medans han Boudin är en stabil defensiv pjäs. Tror man kan räkna med en del speltid på dessa gubbar i vinter..

Sett att mina gamla klubbar börjat komma i gång med matchandet, min senaste klubb Falu IF har hunnit möta Hedemora men gick tyvärr slagna ur den striden med 4-2.

Falun har tappat i stort sett hela laget som vi hade i fjol, mestadels juniorer som i år utgör A-lags truppen. Men finns några äldre killar kvar som kommer få ta ett stort ansvar, Andreas Öberg, Acke Heurlin, Anders Snis och kaptenen Markus Persson är dom som ska föra skutan vidare i vinter. Men i div 2 serien så räknar jag med att dom åtminstone trots denna generationsväxling ska kunna hålla sig i mitten av tabellen.

Desto ljusare ser det ut för Vallentuna BK som efter en säsong i tvåan nu siktar på att ta sig tillbaka upp i finrummet, om man kan kalla Stockholms ettan för finrummet..

Man har med div två mått mätt gjort en hel del klassvärvningar, från Hammarby hämtar man Vilhelm Söderlind, Carl-Johan Klint och Tomas Lindgren som alla tre är av allsvensk kvalite. Från Oskarshamn hämtar man Mattias Nilsson där han förra säsongen som back mäktade med hela 19 poäng. Från Arlanda plockar man hem storväxta och poängstarka George Umunna, hans bröstkorg är som mina lår..
Men den mest intressanta värvningen är hemvändande Andreas Johansson som vänder hem efter tre säsonger i Kanada där han tillhört University of New Brunswick som är ett topplag i deras högsta collageliga.

Jag ser med spänning fram emot hur "Adde" utvecklats "over there", var en rapp och målfarlig kille som lämnade Sverige och tror nog att det även kommer tillbaka en rapp och målfarlig kille.

Tror och hoppas att Vallentuna tar sig tillbaka, dom har en bra organisation med Robban Nordmark i spetsen och sen har dom även en otroligt bra anläggning där ute med träningshall och motionsspår i anslutning till ishallen..

Lycksele SK har inte kommit i gång med matchandet än, enligt deras hemsida är tre träningsmatcher inbokade innan seriestart, låter lite men Lars Molin vet nog exakt vad han gör.

Kiruna IF har jag redan skrivit en hel del om i tidigare inlägg, fick bekräftat i gårkväll att Fredrik Alcens skada var av allvarligare sort, operation av fingret väntar och han beräknas hållas borta från spel i upp till fyra veckor.
Hur gör Kiruna nu? Får vi se en comebackande Tobias Lundström i Kirunakassen den 19 sep om inte Alcen är spelklar? Eller vågar dom chansa med unge Malmqvist i premiären? Personligen hoppas jag att Fredrik är spelklar till seriepremiären, har nog aldrig gjort mål på en målvakt jag känner så skulle sitta alldeles utmärkt då..


I morgon så väntas det juniorbesök till hemmaborgen då Luleås J-20 kommer på besök, dom kommer från en 9-1 seger mot Boden och är förmodligen riktigt formstarka.

Timo Lindström är tillbaka efter sjukdom och får på så sätt hemmadebutera under morgondagen.
 
Vi har tränat betydligt lugnare denna vecka och det ger förhoppningsvis resultat under morgondagen, piggare ben, bättre flyt och mer energi hoppas jag vi kan visa upp inför våra trogna hemmafans.

Vad jag hoppas få ut av mig själv lämnar jag denna gång då jag gjort 3 skitmatcher när jag skrivit om vad jag hoppas få ut , måste försöka bryta trender inför denna fight =)

Förutom det har jag en fundering på om Kim Karlsson i Luleålaget har med sin bloggmamma som stöd på läktaren under morgondagen, en mycket intressant blogg utifrån en moders perspektiv..

http://sv.wordpress.com/tag/kim-karlsson/

Nåväl, detta var allt för denna gång..

Trevlig lördagskväll!

Piteå-Kiruna och Boden-Luleå J-20 m.m..Träningsmatcher är dom underliga resultatens tid. Under dom senaste dagarna så har Boden kommit i gång med sitt matchande, men förlust med 1-9 mot Luleås J-20 skrämmer väl ingen. Tror och hoppas att Boden med sitt unga lag ska ta ett steg i utvecklingen denna säsong, alla har blivit ett år äldre och fått mer rutin. Med en kompetent juniorutvecklare som Ulf Taavola i båset så ska man kunna ta ett steg till, allt annat känns som ett misslyckande.

Men som sagt så var detta deras första match och försäsongens resultat har inte så stor betydelse, men 1-9 är ju en tråkig start att börja med..

Piteå är inne i en tuff matchperiod, i onsdags tog man sig an Skellefteås J-20 och förlorade med 1-0, men enligt rapporterna ställde Piteå än en gång över sina "stjärnor" så resultatet säger inte så mkt..

Under torsdagen tog man sig an LN 91 och vann med 4-2, enligt rapporterna från den matchen så ställde man upp med sitt bästa lag och skottstatistiken vittnar om ett överlägset Piteå.

Under kvällen har Piteå-Kiruna gått av stapeln, enligt dom rapporter jag fått så vann Piteå med 3-0..Oturligt nog så fick Fredrik Alcen i Kirunakassen kliva av med befarad fraktur på ett finger..
Hoppas för Fredrik och Kirunas skull att det inte är nåt av allvarligare sort för Fredrik är en viktig kugge i deras lagbygge, målvakten är alltid lagets viktigaste..

Men som ni ser av alla dessa resultat så svänger det hit och dit från match till match, lagen ligger så olika i träningshårdhet och matchar trupperna på så olika sätt och därav kommer dessa konstiga resultat.

Kalix har i kväll oxå gått in i sitt matchande, man tog i kväll emot Tornio på hemmais, Tornio gick segrande ur den striden med 3-2. Enligt Tornios coach Urban Lahti så var dom  klart bättre i första och tredje medans andra perioden gick helt i Kalix favör.

I morgon så tar Tornio emot Kalix på sin hemmabana, kl 14 svensk tid är det nedsläpp. Jag ska försöka vara på plats och specialstudera Petter Christofferssons Kalix..

Om träningen i dag så säger jag ingenting, den är glömd för alla oss och nu ser vi fram emot sön då Luleås J-20 kommer på besök, nedsläpp 15.00..

Tack för i kväll..

Uppdatering av truppen..Under torsdagen kom även beskedet att Asplöven behåller try-out backen Timo Korhonen säsongen ut, Timo har imponerat med sin rörlighet, sitt spelsinne och sitt skott. Timo kan även användas som center och passar bra in i truppen även utanför isen.. Asplövens starke man Magnus Lehto meddelar samtidigt att backsidan nu är klar för säsongen men min egen utsago är att med Asplöven ska man aldrig säga aldrig.

Backsidan ser mycket mycket stark ut och då ska man även komma i håg att den 6 oktober landar Mr Jason Krischuk som enligt rapporterna ska vara mycket mycket bra.

Det var allt för denna gång..

Rehabdag!Efter 2 ½ vecka på is så tog vi i dag en rehabdag, men som hockeyspelare innebär inte det träningsfritt. Vi möttes upp kl 12.00 för vattengympa och simning med fysgurun Valle Olsson. Valle är en underbar fystränare, svårt att hitta någon lika engagerad som honom. Han är dessutom lyhörd och har nära till skratt, den optimala fystränaren med andra ord.

Vattengympa låter som någon träningsmetod som skulle passa våra mammor mer än oss idrottsmän men kan då iaf säga att det är bra tungt men samtidigt skonsamt för lederna.
Ett bra pass att lägga in när det börjar bli trötta kroppar och knoppar. Efter allt detta så var det dax för isbadet, en pool med 8 gradigt vatten i som vi var tvungna att ligga 5 min i. Det ska visst vara ett väldigt bra sätt för att påskynda återhämtningen, många stora klubbar använder sig av isbad dagligen.

Men kan lova er att isbad är som det låter som, riktigt kallt =)

Truppen möttes under dagen av ett mycket tråkigt besked, try-out backen Christoffer Drugge fick i dag beskedet att han inte får något kontrakt och på så sätt lämnade han i dag truppen. Önskar Christoffer lycka till i livet och med hockeyn, hoppas du snabbt hittar en klubb som tilltalar dig. Tackar även dig Christoffer för dom få veckor du var hos oss, du är en härlig kille och en fantastisk lagkamrat.            


Ryktesvägar har jag hört att vi ska presentera en center under kvällen, men det går som vanligt mycket rykten när det gäller spelarvärvningar och Asplöven så drar inga slutsatser än.
Jag är just hemkommen från bowling med Lindroth, Löf, Purontakanen, Korhonen, Turunen och Oikarinen, gissa vem som slog en serie på 224? =)
Men det var inte det jag ville åt, utan det slog mig vilket intresse hockeyn har skapat i lilla Haparanda, spelade ett gäng medelålders gubbar på banan bredvid oss och hörde en fråga sin kompis om det var Asplöven spelare som var och bowlade.
Så himla kul att klubbens satsning börjar ge genomslag hos lokalbefolkningen, man behöver deras stöd om man ska ta sig dit vart klubben har satt målet.

Nu ska jag laga lite tacos åt Lindroth och Löf, viktigt med energi under säsongen och inte fel om det även är gott..

Återkommer under kvällen om rykterna besannas..

Over and Out!

Matchrapport AHC-Roki 79Eftersom Hans Kenttä på Asplövens svenskafans sida har lämnat en mycket bra och utförlig rapport om kvällens match så gör jag själv bara en kortare analys och länkar er till Hans reportage.

http://www.svenskafans.com/hockeyzon/artikel.asp?id=250896 klicka här för Hans analys..

Ja då var säsongens första hemmamatch till ända, kul att se så pass mycket folk på plats i kväll, brukar vara svårt att locka folk till träningsmatcherna..

Tycker vi bjuder på en bra match i två perioder, men sista perioden glömmer vi och går vidare. Konstigt nog så är det svårt att hålla fokus i en match som är avgjord, borde på sätt och vis vara enklare att spela ut när man leder med ett par puckar.
Men hockeyn är väl en sån sport att om du ger lillfingret så tar motståndarna oftast hela handen, men kanske ändå bra att det blev som det blev. Vi har nog lärt oss i kväll att man aldrig kan slappna av och underskatta motståndarna, en bra lärdom att ta med sig in i seriespelet.

Vi såg piggare ut i kväll och det börjar synka lite bättre i det vi gör där ute, hade ett bättre flyt i spelet i dag och på så sätt drivs även tempot upp. Men är ju detta träningsmatcher är till för, att hitta sitt eget spel och få alla fem ute på banan att fungera samtidigt.
Om allt var 100 procent från dag ett så skulle man kunna hoppa över träningsmatcher och träningar och i stället sitta på nån skön liten ö och dricka lite gott vin tills serien börjar.
Men så enkel är ju inte denna sport, utan det är bara och nöta och nöta tills detaljerna sitter och just nu är vi en bit på väg men inte på långa vägar färdiga i våra förberedelser.

Det är som jag sagt tidigare att det är den 19 september som vi ska börja vara klara med våran uppbyggnad, det är då allt ska börja sitta och vi kväll efter kväll spelar så nära max vi bara kan komma..

"Vita femman" med Lundberg, Oikarinen, Waldehagen, Turunen och Purontakanen förtjänar en hel del rosor i kväll, våran bästa femma för kvällen.
Waldehagen gör i kväll sin klart bästa match i AHC tröjan, inte bara för dom 3 p han skrapade i hop utan även för det hårda jobbet han la ner..

Min egen insats är fortsatt under all kritik, jobbar och krigar på bra men händer absolut ingenting. Jag brukar inte göra bra försäsonger, denna verkar inte vara nåt undantag. Men man vill iaf ha ett svar på att nåt börjar hända. Men som dom säger, det är bara å kriga på och jobba hårt så lossnar det till slut.

Nya tag på söndag då hemmaborgen gästas av Luleås J-20 lag, kan förvänta oss en hel del bök och stök när vi gästas av unga hungriga killar.

I morgon tar vi ledigt från is och samlas i stället på badhuset i Torneå kl 12.00 för lite vattengympa med Valle, låter som lite mys men bara man nämner namnet Valle så inser man annat =)..

Vi vann i kväll, alltid härligt med seger och vi är fortsatt obesegrade på hemmais =)

Hörs i morgon, god natt på er ..

Inför Roki 79
I morgon onsdag kl 19.00 är det då dax för nedsläpp för säsongens första match i Arena Polarica, på besök kommer Rovaniemi laget Roki 79. Det blir alltså chans till en snabb revansch för oss då vi så sent som i lördags åkte på en snöplig 0-2 förlust på bortaplan mot just Roki.

Vi får nu komma hem till dom svenska större rinkarna igen efter två utflykter på finsk mark, förhoppningsvis får vi nu spelet att lossna på allvar. Vi har haft en hel del tunga ben och huvuden under den tuffa förra veckan, men helt enligt planerna så skulle vi inte heller spela våran livs bästa hockey i dessa två matcher.

Matchen i lördags mellan oss var en jämn tillställning, vi hade förtvivlat svårt att komma in på mål men ägde pucken en aning mer än Roki. Dom skapade väl inte heller särskilt många målchanser, dom som uppstod motade Timo enkelt bort men till slut fick han kapitulera två ggr efter mycket fina skott i hans högra kryss.

Roki spelade en fartfylld ishockey som vi stod upp bra till, tror dock att dom får svårt att få upp samma energi nu då det är både bortaplan och stor rink.

Vi lägger prioritet på två detaljer under morgondagens match, med respekt till laget så avslöjar jag inte på vilka två punkter prioritet läggs.

Efter den tuffa förra veckan så vilade vi i söndags men kört både is och fys måndag och tisdag, förhoppningsvis ska vi i morgon kunna vara lite lättare i benen och på så sätt vinna säsongens första hemmamatch.

Observera att vi ännu är obesegrade på hemmais =)

Hoppas att många söker sig till Arena Polarica och tar sig en titt på årets upplaga av Asplöven HC, om alla Haparandabor som läser denna blogg tar sig dit så har vi genast fyllt ena långsidan..

För min egen del hoppas jag kunna höja mig några snäpp, bli mer delaktig i spelet och våga spela ut lite mer. Kort sagt så har jag samma mål med denna match som med den i lördags, tror och hoppas på att det lossnar under morgondagen.

Preliminär laguppställning Asplöven HC:

Målvakt:

Lindström

1:a femman:

Ozolins Omark Pakisjärvi

    Kall            Vikeväinen

2:a femman:

Lundberg Oikarinen Waldehagen

    Turunen       Porontakanen

3:dje femman:

Lindroth Huhta Österberg

      Löf               Korhonen

4:de femman:

Stålnacke Teräsniska Öhman

       Drugge         Taavo/Heinänen

Skador/sjukdomar:

 Ceder (sjuk)
Andersson-Grahn (inflammerad fot)
Strömbäck (knä)
Mogemark (knä)

Så ser alltså laget preliminärt ut inför säsongens första drabbning i Arena Polarica.

Nåt resultat tänker jag inte tippa men ska Roki slå oss i morgondagens match så lär dom behöva göra en mycket mycket bra match, är ett taggat Asplöven som kommer till spel i morgon (tror och hoppas alla i laget instämmer på det).


Mikko PurontakanenEfter endast 2 matcher och ett fåtal träningar så står det klart att Mikko kommer tillhöra Asplöven denna säsong. Mikko har under dessa träningar och matcher visat upp ett rörligt, lugnt och vårdat backspel trots sin storlek. Vad man mer kan säga om Mikko är att han är en kanonkille även i omkl rummet och att han verkligen älskar sporten, spana in hans leende nästa gång ni ser han på isen.

Isträningen i dag bestod återigen av många man mot man övningar i olika former, 2 mot 2, 3 mot 3 och 5 mot 5, kommer förmodligen nöta en hel del sånt i vinter då Pasi påpekat vikten av att hockey handlar mycket om att göra sin motståndare. Hockey kan i bland jämföras lite grann med schack då det även där gäller att ligga före sin motståndare i tanke, schack är väl dock inte lika fysiskt =)

Efter ispasset så mötte vi upp Valle och Riku på Aspen där vi körde i genom en tuff cirkelträning som dom hade lagt upp, var en riktigt tuff men bra bana..

Många div 1 lag har nu börjat träningsspela och några intressanta matcher som jag fått tag i resultaten i från är:

Borlänge-Munkfors 5-6  Borlänge som jag skrev upp lite grann i bloggen tidigare åkte på en snöplig förlust mot ett Munkfors som harvade i botten förra säsongen, Jens Nielsen saknades dock pga skada..

Arboga-Lindlöven 4-4 Två rätt stabila lag i div 1 dessa, nåt av dom når säkerligen allettan, Arboga har fått en riktig fixstjärna i Alexander Semjonovs som förmodligen kommer bära laget i vinter..

Karlskrona-Vita Hästen 2-1 efter straffar.. Nykomlingen luggade hårdsatsande Hästen på hemmais..Publiklaget drar även folk i träningsmatcherna, 1299 personer besökte denna drabbning!!

Nyköping-Örebro 3-1

Nyköping-Mariestad 5-2

Linden-Nyköping 2-5

Nyköping-Kloten 2-6

Som ni ser så har Nyköping börjat väldigt stark och kommer förmodligen vara ett av dom lag som kommer slåss om platserna i en framtida kvalserie..

Huddinge-Arboga 2-3

Örebro-Huddinge 6-6

Huddinge-Valbo 4-2

Resultaten på försäsongen säger egentligen ingenting då lagen testar olika formationer, vilar spelare och ligger olika i sin träning men ändå roligt å se alla dessa resultat. Lite kan man oftast urskilja ändå, som att Nyköping ser starka ut, att Örebro har börjat knackigt men som alltid kommer vara med i toppen. Huddinge kommer få slita hårt för att undvika sistaplatsen i allsvenskan, den platsen betyder ju i år direktnedflyttning..

Det var nog allt för i kväll, hörs i morgon igen..

Bloggvärde!
Så skönt med sovmorgon denna söndag, känns i kropp och huvud att det har varit en del träningspass och matcher denna vecka. Denna lediga dag har jag och Lindroth mestadels spenderat på varsin soffhalva, vi gjorde dock en utflykt med Löf till ikea för att ta en kopp kaffe och titta på lite folk. Träffade Ville just när vi kom in, han och tjejen hans var på jakt efter lite möbler, ingen vila för honom i dag alltså =)

Roade mig nyss med att gå in på en sida som värderar ens blogg, 3905 kr var den värderad till. Blev nästan imponerad, min sketna blogg är alltså värd pengar. Kanske skulle lägga ner hockeyn, man har kanske nu hittat det man är bra på i livet, haha.

Skrev i gårdagens inlägg att Kiruna seglade upp till favoriter efter en meriterande 7-1 seger mot ett för dagen profillöst Piteå, blev direkt en del bitska kommentarer:

Postat av: piteåfan

HAHA! du skriver i varje inlägg över hur grymt bra löven blir iår, om era grymma nyförvärv och eran makalösa sammanhållning. sen vinner kiruna en träningsmatch mot piteå (vi saknade våra bästa) och helt plötsligt är dom seriefavoriter :D pallar ni inte trycket? efter alla skriverier här på sidan är asplöven absoluta favoriter, med kiruna som en bra utmanare...piteå kan nog få det lite tungt medans clemensnäs kan överraska...men att skriva att kiruna är seriefavoriter blir ju lite pinsamt då du skriver om hur bra ni verkar vara varje dag plus alla nyförvärv ni har.

En arg Pitebo är inte att leka med, men tycker själv att jag gav han svar på tal =)

Postat av: Jimmy

Till piteåfan: kanske var en viss ironi bakom det uttalandet, självklart kommer asplöven alltid vara favorit i serien, är man kaxiga utåt så får man leva med favoritskapet oxå..men med uttalande så kanske jag även gjorde er uppmärksamma på att Kiruna har en stark trupp som mkt väl kan gå riktigt riktigt långt i år..

Och ja vi har en grym stämning i truppen, vi ser jäkligt bra ut på träning, det kan ingen frånta oss men i slutändan så är det resultaten på match som räknas, och än så länge har väl Kiruna börjar lite vassare, eller vad säger du?

Tycker själv att jag vann den ronden på poäng, eller vad tycker ni?

Funderat en del på rollfördelningar inom ishockeylag, hockey bygger mycket på roller nuförtiden. Du ska ha två producerande kedjor, kanske en tredje kedja som ska spela 0-0 och jaga livet ur motståndarna och en fjärde kedja som går in och avlastar dom tre första för att dom ska hinna återhämta sig emellanåt. Du ska i backparen oftast ha en offensiv och en defensiv back.

Men hur bestäms rollerna i ett lag?

Oftast växer rollerna fram allt eftersom men finns nog alltid i ett lag spelare som tränare måste vara med och styra in i en roll, alla kanske inte riktigt vet vad dom är bäst på.
Sen är det också så att på ju högre nivå du spelar och ju högre du siktar deso viktigare är det att ha klara roller i ett lagbygge, vem som ska sköta uppspelen, vem som ska vara "pain in the ass" för motståndarna, vem som ska ha pucken genom mittzonen osv..

För att lyckas som lag så är det även viktigt att spelarna accepterar sina roller, en spelare som är van att ha mycket puck kanske kommer få en roll som gnuggare eftersom tränaren tycker att han gör mest nytta där och accepterar inte spelaren i fråga det så har man problem.

Tränaryrket som jag själv hoppas kunna jobba med efter karriären blir svårare desto mer jag tänker på det, vad är nyckeln till att som tränare kunna få ut max av sitt lag?

Vad var det "Stigge" Karlsson gjorde när jag tyckte han var så bra som tränare och att han alltid kunde få ut max av laget?

Det svaret jag kan ge själv på  mina funderingar är att få ut max av ett lag innebär inte att man får alla spelarna att vara nöjda och glada utan att man får alla spelarna att jobba mot samma mål..

Jag tror inte att dom killarna som knappt fick spela nåt under hans period som tränare tyckte han var varken särskilt bra på att få ut max av deras kapacitet och dessa killar tyckte förmodligen inte heller att han var en så himla bra tränare.
Men dessa killar accepterade sina roller, bet i hop och tänkte på laget och målet som vi strävade mot, och på så sätt blev vi norrbottens bästa 81 lag oxå..

Risken är väl att man börjar rollfördela i för unga år och man som spelare blir kvävd i ett fack, typ att det här kan du och försök dig inte på nåt annat ens.

En sån som Tomas Holmström som verkligen blivit placerad i ett fack borta i NHL där han bara är in och brunkar framför motståndarmålet, han har ju som man ser i bland en mycket god klubbteknik. Jag tror dock inte att han hade vunnit en massa Stanley-cup titlar och varit så respekterad som han är där borta om han försökte åka runt och spela snygg ishockey, förmodligen hade han inte ens varit i NHL.

Men han gjorde ett val, han ville spela i NHL och han ville vinna Stanley-cup. Det kostar att vinna Stanley-cup men i slutändan tjänar man betydligt mer än vad det kostar.
När han ser tillbaka på sin karriär, tror ni att han ångrar att han inte stannade i elitserien och på så sätt kanske hade varit liraren Holmström i stället för murbräckan Holmström?

Jag tror nog att han skrattar hela vägen till banken och är rätt nöjd med att han valde det senare alternativet..

Spårade i väg på en liten utflykt om rollfördelning där märkte jag, inte så liten heller men tycker tränaryrket är intressant. Är väldigt intresserad av lagbyggen bland annat, vad det är som får vissa lag att vinna titlar medans andra lag som på pappret är bättre hela tiden blir utan.

Ishockey är inte en kampsport hävdar jag, utan en psykologisport, du har så få tiondelar på dig att tänka där ute så det gäller att handla rätt. Dom som handlar rätt oftast är dom spelarna som har bäst självförtroende och vågar tro på det lilla man hinner tänka, oftast den första tanken man får som är den bästa.

Nu blir det för långt detta inlägg känner jag så avrundar nog här för denna gång, men sug på att denna blogg ni just beträdde är värderad till 3905 kr och det tack vare er..

Over and out!


Roki 79- Asplöven HC 2-0 (0-0, 1-0, 1-0) skott: 29-20Då var man då hemma efter en utflykt till norra Finland där vi besökte Roki i deras hemmaborg Lappi Areena. En helt underbart fin arena för att vara på denna nivå, man kan väl säga att det är en elitseriearena i miniatyr.

Om matchen..

Per 1:

Matchen började i ett rasande tempo, vi stod upp jäkligt bra under dom första vilda minuterna trots att vi drog på oss några utvisningar. Var en rätt tillknäppt period efter den vilda starten, bytte lite halvchanser åt båda håll där inget lag riktigt tog i taktpinnen.

Per 2:

Fortsatte som period 1 slutade, byttes chanser men dom riktigt heta chanserna saknades. Efterhand så kanske Roki fick fler klara chanser och kunde till slut spräcka den utmärkte Timo Lindströms målnolla.

Per 3:

Vi förde denna period i spel 5 mot 5 men hade förtvivlat svårt att komma in på mål, snurrade mycket i hörnen. Efterhand så kroknade vi och började ta en del utvisningar, mycket på grund av att det varit en tuff vecka. Det var oxå i ett av många Roki powerplay som avgörande kom, ett hårt slagskott i krysset, otagbart för Timo i målet..

Sammanfattning:

Tycker att vi visade upp ett bättre spel i dag men Roki höll tycker jag iaf en riktigt bra nivå, kan bli en rolig säsong för Rovaniemi publiken i vinter. Tycker vi var minst lika bra som dom i spel 5 mot 5 men vi tog lite för många utvisningar, dock spelade vi ett bra boxplay men mycket spel i den spelformen gör oftast att man tappar rytmen.

Om jag ska ge lite spelarrosor så visade Timo Lindström upp ett fantastiskt stabilt målvaktsspel även i kväll, våra forecheckare MIkael Österberg och Jonathan Lindroth som denna kväll kamperade i hop gjorde ett kanonjobb, Roki backarna fick inte mycket lugn och ro när dessa herrar var inne på banan.

Min egen insats var sådär igen, gjorde inga misstag men inget som utmärkte sig heller. Blev lite ryckigt eftersom det var en hel del powerplay och boxplay, spelar inte den spelformen så mycket och blir då svårt att få någon rytm.. Men dom byten jag gjorde så spelade jag enkelt och höll mig inom ramarna.

Nu väntar en ledig dag i morgon, ska bli skönt med lite vila då vi tränat hårt. Pasi vänder i kväll åter till Skellefteå för att slutföra lite saker på jobbet men återkommer inom några veckor. Vi har haft en otroligt bra träningsvecka som vi kommer ha nytta av hela säsongen..

Kiruna-Piteå 7-1 !!

Vad säger vi om det gott folk? 21-29 i skott och ingen Ottosson, Strandberg eller Olofsson i Piteådressen i eftermiddag. Men nog seglar väl Kiruna upp som en liten favorit i serien nu, enligt rapporterna så körde Kiruna helt enkelt över Piteå i sista perioden.

Målskyttar Kiruna: Esseryd 2, Bergenström, Törmä, Westlin, Kemi och Sandström
Kiruna är alltid hemmastarka, har en hemvävd men spetsad trupp och har fått behålla stommen från föregående säsong, tror det kan bli en rolig säsong uppe i min födelsestad..

Nu tar jag kväll men återkommer i morgon..

Over and Out!

Mot Rovaniemi!Då var jag och Lindroth på väg till hallen för värmning innan det bär av..

Ville egentligen bara tacka alla er läsare, nytt rekord blev det här på bloggen i går..

Det nya rekordet lyder på 405 st läsare under fredagen, märks att det börjar närma sig nu =)

Asplöven-The Real Deal

Dilemma och inför Roki 79Då har det blivit kväll igen, efter ett förmiddagspass hade vi ett möte där vi gick i genom lite regler och såna saker. Efter allt detta har vi haft en liten teambuilding där vi i femmorna fick ge oss ut på stan i matchtröjor och försöka samla in lite saker osv.

Det var en riktigt rolig eftermiddag där vi samtidigt fick marknadsföra klubben en del oxå, ett bra initiativ som är kanon för sammanhållningen.

I morgon kör vi en morgonvärmning och sen lunch innan vi sätter oss på bussen för avresa mot Rovaniemi, kul att se Finland lite grann.
Vi möter alltså Roki 79 i deras hemmaborg i morgon med matchstart 17.00, hoppas många AHC fans sluter upp..

Mina tankar inför match?

Blir nog betydligt tuffare än i onsdags då Roki är ett mkt bättre lag, vi har tränat hårt även nu i slutet av veckan så lär vara många trötta ben och huvuden även i morgon.
Väntar mig trots det att vi får i gång ett bättre spel då vi fått göra bort första matchen. Passningsspelet, tajmingen och farten kommer förmodligen vara bättre trots rätt tunga ben på många håll.

Förväntar mig mycket publik då det är hockeyns dag i Rovaniemi och tror att Roki kommer att sätta oss under hård press från första början, gäller att vi orkar hålla kylan dom första byterna..

För min egen del hoppas jag att jag tar fler egna initiativ, verkligen vill ha pucken och vågar göra lite saker med pucken för det är då jag är som bäst. Har en tendens att emellanåt vilja gömma mig, handlar mkt om självförtroende i mitt fall.
Ska dock försöka sätta högsta fart från början och våga släppa spärrarna, vågar jag det så blir det ett bra resultat för min egen del oxå.

Matchrapport kommer sent i morgon kväll..


Har hamnat i ett dilemma vad det gäller denna blogg, jag vet helt enkelt inte vart jag ska dra gränserna när det gäller vad jag kan säga och inte säga.
Tycker att ju närmare seriestart vi kommer så blir det svårare att skriva, vissa saker ska ju stanna inom laget och jag har ännu inte kommit fram till vart gränsen ska dras.

Skulle vara jättebra om ni läsare kom med synpunkter på vart den gränsen ska dras för dom flesta som läser denna blogg vill liksom jag lagets bästa..

Har iaf bestämt mig för att inte komma med så mycket spelarkritik i matchrapporterna, möjligen att jag berömmer någon..
Min egen insats kommer iaf alltid bedömas för den är det ingen annan än jag själv som kan ta skada utav..
Interna saker som händer i omklrum och kanske på möten och såna saker kommer ni inte heller få ta del utav som ni kanske förstår.

Men har börjat tvivla på om jag är rätt man att skriva om matcher och träningar överhuvudtaget, ni kanske förstår att detta är svårt då man själv ingår i laget..
Men ska iaf göra ett försök och så får vi se vart vi hamnar,kanske ett alternativ är att lyfta denna fråga inom laget?
Det var kanske inte en dum tanke, det ska jag fundera på =)

Kiruna-Piteå kl 15.00 i morgon blir en intressant match..

Enligt spelare i hemmalaget har det sett bra ut på träningarna, bra fart framförallt. Rykterna säger att Mikael Lasu tar vid där vart han slutade förra säsongen, alltså i kanonform. Mikael är en härlig lirare när han har självförtroendet och det verkar vara med han även i år. Kul för Mikael om han gör en kanonsäsong (inte matcherna mot oss) då det är en härlig människa och en fantastisk hockeyspelare.

Matchtips: Kiruna-Piteå 5-2
 

Ny dag, nya träningar..Kl 10.00 steg vi på ytterligare ett ispass, efter gårdagens match så var det många trötta ögon som slöt upp denna tors morgon. Vi körde i genom ett pass på ca 1 timme, var bra fart och intensitet trots förmodligen rätt många trötta ben.

Kl 17-18.20 körde vi nästa pass där en del spelövningar stod på schemat, 3 mot 3 böljande, 2 mot 2 i zon, 5 mot 5 i zon med fokus på försvarsspel och sista kvarten spel över hela banan där vi fick känna på uppspel och styrspel.

18.40-19.30 var det fys med Pasi, vi körde 4 olika styrkeövningar med som alltid tonvikt på ben och bålstyrka.

Så här har det alltså sett ut sen i måndags men trots den mängden vi tränat så måste jag säga att laget varit oerhört professionella och lyckats hålla bra fart, bra fokus och hög intensitet på träningarna. Dessa saker brukar generellt falla under veckan om man tränar hårt men inte i detta gäng, utan vi har bara gnuggat och gnuggat..

I morgon står det ett ispass mellan 11-12 på schemat, eftermiddagen kommer ägnas åt teambuilding som vi avslutar med gemensam middag. Ett jättebra initativ att ha lite teambuilding, vet inte vad som väntar men står tävlingar på vårat träningsschema, så vi får väl se i morgon.

Fick en kommentar angående matchen i går där en person tyckte try-out spelande Mikko Purontakanen hade varit planens gigant med sin storlek, sin goda skridskoåkning och sitt lugn.
Jag kan bara hålla med där, sen dag 1 har han visat upp sig från sin bästa sida både på isen och utanför, stor, stark, rörlig, lugn (alltid leendes på isen) och ett gott spelsinne.

Våran målvakt Timo Lindström fortsätter alltjämnt även han imponera på mig mellan stolparna..

Sen är jag svag för spelare som Mikael Österberg och Jonathan Lindroth som låter benen gå hela tiden och alltid försöker checka sönder motståndarna, såna spelare primeras sällan men får här cred av mig iaf..

Sen till alla er som skrev och var lite rädd för att  när det blev klart med Urban Omark  att han skulle se detta som slutet på sin karriär och bara skulle till Asplöven och casha ut lite pengar dom sista åren, ojojoj vad fel ute ni var..

Urban är en av dom som visat bäst inställning av alla denna försäsong, tränar hårt, vårdar sin kropp och är en ledare i omkl rummet och på isen, ett föredöme helt enkelt som är här för att spela sin bästa hockey. Urban kommer bli otroligt viktig för detta lag både på isen och utanför.

Stämningen i truppen är fortsatt fantastisk, har några killar som livar i gång direkt dom kommer till hallen, Oikarinen, Turunen och Lundberg bla.. Vi har trots den lilla tid vi haft tillsammans fått en otrolig sammanhållning och fortsatt bara glada miner när vi kommer till hallen..

Nu laddar vi för lördagen då vi besöker Rovaniemi för match mot Roki 79, inför match kommer under morgondagen..

Fortsatt trevlig torsdags kväll...

Tornio IHC - Asplöven HC 2-5 (0-3, 0-1, 2-1)Börjar med att gratulera Jarkko Pakisjärvi på 30 års dagen, Mr Asplöven fyller gubbe =)

Inte ofta man får äran att spela en träningsmatch inför nästan en fullsatt ishall och när till och med majoriteten av dessa var AHC fans så börjar man inse att det finns ett sug efter ishockey i Haparanda. Nog för att dom flesta har lika nära till ishallen i Torneå som till hemmaborgen Arena Polarica men i alla fall sällan en träningsmatch på våran nivå spelas inför så mkt folk.

Att det var första träningsmatchen för säsongen syntes väl en hel del i dag, många feltajmade bågar, många bortslagna pass och svårt att få in pucken.. Allt detta innefattas oftast i säsongens första match och dagens drabbning var inget undantag.
När vi dessutom har tränat riktigt riktigt hårt under veckan så kan man inte heller förvänta sig nåt ryskt klapp-klapp spel utan matchen i sig är mest till för att få känna på matchlika situationer.

Ska försöka mig på en sammanfattning..

Per 1:

Torneå börjar matchen riktigt bra, Urban Lahtis mannar spelade som att det var säsongens viktigaste match för deras del. Dom första 8 minuterna hade dom en hel del spel i power play och detta ledde fram till en hel del bra chanser utan resultat, det var mkt våran målvakt Timo Lindströms förtjänst att dom inte fick in ett ledningsmål.

Men efter att vi rett ut stormen så tog vi totalt över perioden, parkerade dom sista 12 minuterna i Torneås zon och fick även in tre puckar signerade Huhta, Kall och Omark.

Torneå spelade en riktig säckhockey i egen zon där dom låg tätt intill sin målbur med alla fem gubbar, det tillsammans med en liten rink gjorde att vi hade svårt att få in fler än tre puckar denna period, pucken tog allt som oftast på nåt ben eller nån klubba på vägen fram till mål.

Per 2:

Fortsatte tycker jag som den första slutade, vi parkerade i Torneås zon men vi hade svårt att få till det i avslutningarna. Vi hade mängder av bra chanser men endast en puck ramlade in, skulle varit några fler då vi hade otroligt många öppna lägen, bla jag själv missade öppet mål efter att Korhonen serverat mig en fin passning.

Även i denna period hade vi svårt att luckra upp deras försvar utan puckarna tog på allt utom där den ska ta, innanför målramen.
Österberg periodens enda målskytt..

Per 3:

En olycklig start där vi dom två första byterna släpper till två st 2 mot 1 lägen som Torneå skoningslöst utnyttjar och vips så var dom inne i matchen igen. Dom fick mycket energi i några minuter efter detta men när Turunen efter en fin passning av Oikarinen sätter femman så var saken klar.

I det stora hela så var denna period våran sämsta, mycket beroende på en tuff start som är svår att hämta sig i från..

Sammanfattning:

Man kan inte vänta sig några stordåd då det var första matchen för säsongen, vi har precis börjat träna in en del speldetaljer men ännu inte hunnit komma in på tex powerplay och boxplay.
Sett till det och att vi är inne i en tung träningsperiod så tycker jag att spelet i dom två första perioderna såg helt ok ut.
Man ska även komma i håg att Torneå spelade en ganska destruktiv hockey och alltid lättare att vara spelförstörande än spelförare.

För att luckra upp ett sånt försvar behöver man vara ganska så samspelta och av förståeliga skäl så är vi ju inte där än.
Men nu har vi fått komma in i matchningen och blir bara bättre och bättre ju mer matcher vi får i benen och den 19 sep kommer vi vara långt framme i våra förberedelser.

Så ni som inte tyckte det såg så ljust ut, snälla ha lite tålamod innan ni bedömer oss då det är mycket som är nytt och ska övas in för oss spelare.

Spelarbetygen hoppar jag över i dag då jag hade fullt upp med att koncentrera mig på mig själv =)

Min egen insats var väl ingen höjdare, bjöd ju inte direkt på några spektakulära grejer mer än att missa öppet mål men kände allt eftersom att tajming och såna saker började sitta en aning, men ännu en bra bit kvar till toppformen..

Men trots allt så vann vi i kväll och alla segrar räknas, även dom mindre vackra..Vinner hellre än förlorar en premiär, så det vi tar med oss inför fortsättningen är dom två första perioderna och vinnarkänslan..

Over and Out..

Inför Tornio IHCEfter 3 nya pass så sitter man då här igen och ska försöka sammanfatta dagen. Vi har under dom båda ispassen i dag nöt en hel del på spelsituationer såsom uppspel, spel i zon och styrspel. Varit en otroligt hög fart och en otrolig precision i passningarna under dagen, helt enkelt två mycket bra genomförda träningspass.

Fysen bestod av en del intervaller, bra att köra ur sig lite men det var trötta ben som joggade runt i dag, fullt förståeligt efter dessa två dagar.

I dag anslöt även Mikko Purontakanen och det var en stor kille som anlände, men trots sin storlek var han en mycket skicklig skridskoåkare och bra på hantera puck, han såg helt enkelt jäkligt bra ut. Han har inte lirat 211 SM-liiga matcher för intet om man säger så.

I morgon är det då dax för säsongens första bortamatch då vi gästar våra derbygrannar från öst, räknar med mycket folk och ett snabbt spel då Finland har mindre rinkar än oss i Sverige.

I motståndarnas bås hittar vi mästarcoachen (om du frågar han själv,haha) Urban Lahti, Urban är en mycket kompetent coach och är det nåt som jag verkligen gillar med honom är det att han alltid vill vinna..

Vet väl inte så mkt om Tornio mer än att dom satsar för att ta sig upp en division, dom har två kanadensare i truppen men bara en kommer till spel i morgon. Finns några gamla AHC bekantingar i deras trupp, Alakokkare, Keskitalo och Jussila. Jussila kommer tyvärr inte till spel i morgon enligt den infon jag fått.. Har spelat med dessa tre och Alakokkare är en bra skridskoåkare, Keskitalo är stenhård och Jussila är en krigare utan dess like.

Vad kan man då förvänta sig av matchen i morgon?

Jag förväntar mig att vi kommer att hålla i taktpinnen direkt från nedsläpp i morgon, sen kan man väl inte förvänta sig nåt skönlir då vi ännu är i fasen "lära känna varandra", men har sett bra ut på träningarna och alla är nog sugna på spela match igen.
Ett hårt jobb och ett himla krigande för varandra är det jag hoppas att ni får  se i morgon och så får vi hoppas på att det blir några snygga mål.
Första träningsmatchen brukar vara till för att man ska komma in i matchandet och börja orientera sig därute på banan, är en stor skillnad på match och träning.

Men vänta er ett skridskostarkt och puckskickligt AHC som kommer till start denna säsong..

Härligt att matcherna kommer i gång igen, eller vad säger ni alla fans?

Asplöven - The Real Deal

Pasi on ice!Kl 10.00 var det så dax för det första ispasset tillsammans med Pasi, några tappra människor hade sökt sig till läktarplats för att bevaka detta ispass. Passet var koncentrerat till i stort sett en enda sak, 2 mot 1..Vi nötte alla möjliga 2 mot 1 övningar som vi allt eftersom byggde på med hemjobbande backar som gjorde att det blev 2 mot 2.

Så backarna fick slita en hel del denna förmiddag, bra att dom oxå får åka lite i bland =)

Efter träningen så var det som vanligt gemensam lunch på Ankis himmelska restaurang, var som vanligt bra mat och underbar service.
Kl 14 hade jag så mitt individuella möte med Pasi, det var ett himla givande möte och tycker personligen att det är ett bra initiativ av Pasi att ha dessa, prata lite individuell målsättning och vad han har för visioner med säsongen osv..
Man ska ändå leva med varandra under ca åtta månader så skönt med en start där man får ventilera sina tankar och funderingar, tror alla i laget uppskattar dessa möten.

Kl 17-18.20 var det då dax för ispass nr två för dagen, detta pass koncentrerades helt och hållet på vårat spelsätt, vi övade en hel del på hur vi ska spela i egen zon och hur vi ska agera i motståndarnas uppspelsfas.
Alltid lika härligt att få komma i gång med spelövningar, då vet man att matcher och allvar börjar närma sig en aning, sen är det lika bra att få göra bort alla kommunikationsmissar och allt sånt som uppstår när man börjar öva in spelsystem och såna saker.

Som ni säkert förstår så kommer jag inte förtälja mer än så om vårat spelsätt, behöver inte ge motståndarna den fördelen utan lite ska dom få tänka själv oxå..

Detta ispass var oxå mycket givande och bra genomfört från våran sida, men nu är det väl slut med träningar för denna dag tänker väl ni?

Haha, så enkelt är inte livet alltid, på med fyskläderna och en bilresa senare så stod vi där i Aspen och körde lite styrkeövningar men betoning på bål och benstyrka, var lite nya övningar som Pasi introducerade som var rätt jobbiga men givande..

Nu lovar jag er att efter detta så var det ingenting mer kvar för denna dag, kl 10.00 i morgon bitti är det åter dax för samma procedur som i dag, blir en tuff vecka men vi får belöningen i april..

Senaste om Dan Mogemark är att han blev skickad vidare från en specialist till en annan som han ska träffa inom den närmsta veckan, denna vecka blir det dock ingen träning för hans del. Vi får hoppas Dan är tillbaka i träning snart men det viktiga för Dans del är att ta den tid det tar för att få ordning på detta eländiga knä.

I dag anslöt Ville Vikeväinen efter hans utlandsresa så nu är det bara Mikko Purontakanen vi väntar på, han kommer medverka från och med i morgon.

Noterbart är att ass coach Per Kenttä vaktade den ena buren under förmiddagspasset och Per såg faktiskt stekhet ut, vi har en stabil målvaktsida när även ass coachen spikar igen på träning =)

Eller är det vi som har dåliga avslut?

Det kan inte jag tänka mig, alltid målvakterna som är bra om man inte får in pucken =)

Det får räcka så här för denna gång, nya uppdateringar under morgondagen..

Over and Out!


Vad ska det handla om i dag?Hittade en rätt rolig blogg som handlar en hel del om Luleås J-20 spelare Kim Karlsson. Det är hans mammas blogg och en hel del skriver hon om sin favorithockeyspelare, länkar den under här..

http://sv.wordpress.com/tag/kim-karlsson/

I går hade vi en liten samkväll, var jag, Korhonen, Turunen, Oikarinen, Löf, Lundberg, Ozolins och Stano som spelade lite poker för att sedemera kika nattlivet på den finska sidan. Ute i vimmlet slöt även Teräsniska och Waldehagen upp.

Jag tycker det är otroligt viktigt att man gör saker med laget vid sidan om isen, man lär känna varandra bättre och man får en bättre stämning i omkl rummet.
Det behöver ju inte alltid handla om att dricka pilsner när man gör något i hop utan bara enkla saker som att ta en fika typ en lördag förmiddag, spela på hästar eller bara sitta hos nån och kika på tex sport är oxå det nyttigt för sammanhållningen.

Ni kanske har märkt att jag skriver en hel del om stämningen i truppen och om hur sammanhållningen är, men det är för att jag lärt mig att utan en god stämning i en trupp blir det inga titlar.
Sen får inte stämningen vara för mysig heller utan man måste ännu ha kvar det där om att man konkurrerar om platser och att man måste ställa krav på varandra.

Att skälla ut en lagkompis som man umgås väldigt mycket med privat kan vara det svåraste som finns men alla måste vara medvetna om att det som händer ute på isen tar man inte med sig in i omkl rummet..

Kan man få till att man kan ställa höga krav på varandra utan att det går ut över sammanhållningen så har man kommit en bra bit på väg, och när man kommit så långt och har en bra trupp med ishockeyspelare då kan man börja prata om att vinna matcher..

I morgon kl 10.00 är det ispass på schemat, under eftermiddagen, tror det var 14.30 så har jag mitt individuella samtal med Pasi. Han ville träffa alla spelare enskilt under 30 minuter för att man ska kunna prata om saker som inte annars kommer upp i ett omkl rum, vad som sägs under det samtalet kommer jag tyvärr inte skriva ut här =)

Det svåra när man skriver om laget är att alla detaljer kan man ju inte lämna ut, utan vissa saker stannar i omkl rummet, kan ju inte direkt scanna ut vårat uppspel och power-play spel här på bloggen, så lätt ska inte Kiruna och Piteå få det =)

Nåväl, ska ta och göra lite nytta här hemma, men vi hörs under morgondagen igen..

Tack killar för en himla trevlig kväll i går!!

Timo KorhonenGlömde helt bort att skriva några rader i går om våran try-out back Timo Korhonen. Han gjorde i går eftermiddag sitt första ispass med laget och han såg väldigt mjuk och fin ut i sina rörelser. Han verkar vara en bra skridskoåkare, har ett bra spelsinne och fina händer, alltså en offensiv back om man ser till hans färdigheter.
Men svårt att bedöma efter en träning men man ser på ett ungefär i alla fall vad det är för typ av spelare.

Nu ska jag åka till Lundberg och kika lite tennis, bra för höfter och ljumskar med en ledig helg kan jag känna =)

Passade på att kika i genom div 1 lagens trupper och Örebro ser onekligen starka ut även i år, vill även höja ett varningens finger för Borlänge som smyger in med många bra värvningar, har en stark forwardsbesättning med Sterner, Nielsen, Gustafsson, Stampes, Englund och Kullerback som toppar. Backsidan ser lite svajig ut, vilar ett stort ansvar på Johannes Lundqvist och Örjan Lindmark.
Målvaktssidan är mycket kompetent men aningen orutinerad.

Men kom i håg vart ni läste det först om att Borlänge mycket väl kan vara med en bra bit på vägen i vinter, blir en obehaglig överraskning för många lag skulle jag tro.


 
                                   


Over and out!

Veckan till ända!Då har vi kört våran första träningsvecka i hop, i början av veckan var det väl som att släppa ut kalvarna på grönbete men ju längre veckan gått ju mer har vi börjat tänka efter, framförallt i spelövningarna.

Vi har gjort en kanonbra träningsvecka, hög intensitet, bra passningar, fina händer och allt eftersom veckan gått så har även tajmingen börjat komma.

Fyspassen har även dom varit av hög kvalite men det är klart att när 2 så kompetenta människor som våra fystränare Valle och Riku håller i dom så blir kvaliten där efter oxå.

Nu får vi 2 dagars ledigt att samla krafterna på innan vi nästa vecka kliver på med dubbla ispass och fys på schemat, blir en tuff vecka men samtidigt väldigt roligt då vi även börjar spela matcher.

Trots att vi bara varit på is i en vecka lite drygt så har man redan börjat se spelarna i lagets kvaliteer tex Omarks blick och rutin, Östis intensitet, Huhtas blick och händer, Oikarinens händer, Löfs skridskoåkning, Turunens händer, Lundbergs skott med mera. Många fina händer i laget som jag skrivit i ett tidigare inlägg så bådar för att vi ska kunna spela en rolig ishockey men bara vi får den effektiv oxå, räcker inte att göra det snyggt om vi inte får pucken i mål.

Vad mer har jag reflekterat över under denna vecka?

- Att vi har en god stämning i truppen råder det ingen tvekan om, mycket skratt har det blivit.

- Att man märker att Asplöven är en klubb på frammarsch, allt sköts jäkligt bra måste jag säga.

- Att man har värvat seriösa killar, alla är där för att dom vill utvecklas och vinna matcher åt föreningen.

- Att Timo Lindström kan räkna antalet insläppta puckar denna vecka på fingrarna.

- Att Jarkko Pakisjärvi växt fram till Mr Asplöven, en bra kille vid sidan om, håller i viktiga saker som när vi ska ha bastukväll och böteslistan =) skämt å sido, Jarkko har varit med länge och perfekt för oss nya att luta oss emot..

- Att Lundberg är den svensk som pratar mest medans Oikarinen och Turunen har delad ledning på den finska sidan =)

- Att dom tre ovannämnda är viktiga för den goda stämningen.

- Att Omark som varit med några år har många roliga historier att berätta, oxå viktigt för lagsammanhållningen.

- Att Österberg är lika vältränad som alltid.

- Att Magnus Lehto är lika stressad som alltid när man träffar honom.

- Att Finnberg slutat som materialförvaltare men ändå sett varenda pass.

- Att intresset för hockeyn i Haparanda blir större och större, kul för oss spelare.

Det var allt för denna kväll, nu väntar lite vila innan vi går in på en viktig träningsvecka.

Slutligen så vill jag bara tacka alla som lämnat trevliga kommentarer, kul att ni uppskattar bloggen..

Trevlig Helg!!

Slitet gäng!Det börjar märkas att vi har tränat hårt sen förra fredagen, både is och framförallt fyspassen har varit av hård karaktär.
 På dagens träning saknades Lundberg (ryggen), Dan (knä) och Drugge (jobb), lägg därtill att Oikarinen fortsatt har lite känningar i sin baksida, detsamma gäller Omark och att både Pakisjärvi och Huhta klev av under passet.

Men nu tränar vi bara i morgon innan vi har helledigt i helgen, passar nog bra med tanke på alla skavanker.
Pasi ansluter på måndag då vi kommer köra is både förmiddag och eftermiddag under den veckan som han är med, allt för att få ut så mycket som möjligt av hans vistelse.

När vi kom tillbaka efter spinning och cirkelträning på fysioteket så hade Korhonen anlänt, han är med oss från och med i morgon.
Vad det gäller Purontakanen så ansluter han under måndagen till truppen och detsamma gäller Vikeväinen som har haft en extra semestervecka pga att han redan bokat in denna resa innan det nya kontraktet skrevs..

Kvaliten på ispassen tycker jag så här långt varit av hög kvalite, hög intensitet och många mjuka händer är det man kan reflektera över så här långt.
Kan nog redan nu fastslå att det är ett spelande Asplöven vi får se i vinter, många backar och forwards med bra blick och sköna händer och det bådar för en fartfylld och underhållande ishockey som vi kommer bjuda på, det i hop med en tight defensiv så har vi nog hittat nyckeln till framgång.

Vad det gäller Brett Harkins affären har jag inget nytt att tillägga, varit tyst ett tag nu men som jag skrev i något tidigare inlägg så tar stora värvningar oftast lite tid.

Vad det gäller Kirunas del så börjar dom också komma i gång på allvar nu efter 4 pass i benen, dom tar nästa lördag emot Piteå hemma på lombia, blir en bra värdemätare för båda lagen det.

Kan slutligen reflektera över 2 saker:

1: På vårat första ispass i lördags hade vi mer publik än vi hade under seriematcherna i Falun =)

2: Slogs nytt besöksrekord i går i bloggen, 348 st besökare, märks att det börjar närma sig allvaret ..

Passar på att tacka alla besökare, alltid kul att någre fler än jag själv läser mina inlägg, hoppas dom är uppskattade hos er läsare..

Over and Out..

Då var det bekräftat!Blev som det stod på eliteprospect tidigare i kväll, Tomi Korhonen anländer på try-out till gränsstaden Haparanda.. Han har fått ett två veckors try-out kontrakt till att börja med, Tomi kommer senast från franska ligan men har dess för innan spelat i mestis ett antal säsonger med ett mycket bra poängsnitt för att vara back..

Vi hälsar även Tomi välkommen till Asplöven och Haparanda..


 

Rykten på eliteprospect..Ser nu när jag kommer hem att på eliteprospects som är Sveriges mest pålitliga övergångssida kan man läsa att vi har värvat en finsk back vid namn Timo Korhonen, dock är det "inside information" så väntar med att säga hej tills man får en källa på övergången.
Ingenting som jag hört är klart och pratade så sent som i dag med Magnus Lehto och det var inget han nämnde iaf..

Men skulle det visa sig att Timo är klar så är det ytterligare ett fint tillskott till våran trupp, ser att han varit poängstark i mestis genom åren..

På dagens träning började vi öva på vårat grunduppspel för att vi när Pasi kommer på måndag ska vara förberedda så vi kan nöta på bra under hela veckan som Pasi stannar.. Vi kommer då köra is mån,tis, tors och fre både kl 11 och kl 17 dessa dagar för att på ons och lör spela 2 st matcher mot Torneå och Roki..

På dagens träning saknades Lundberg (ryggont), Oikarinen (baksida lår) och Mogemark (knä). Vad det gäller Dan så är inget trasigt men han har ändå en tid hos en knäspecialist på måndag så lika bra att avvakta tills dess innan han går på is igen, Dan ville dock själv gå på redan i morgon..

Det är ju klassiskt i ett hockeylag att man får lite överansträngningsskador under försäsongen så vi får hoppas att Dans knä bara behöver lite vila.

För min egen del har det känts rätt hyfsat dom här första träningarna, börjar få ordning på puck och klubba och skridskoåkningen sitter hyfsat. Det jag kan anmärka på är att man känner att detta är en nivå man aldrig varit upp å tränat på. Spelade ju dom 2 senaste åren med Falu IF, vi höll ju till i botten av div 1 och det är ju en aning bättre klass på detta gäng =)

Man märker ju framförallt på alla man-man övningar att man verkligen får ge allt för att hänga med, men det var ju exakt en sån här utmaning som jag sökte..
Har väl en del att bevisa för mig själv i vinter, har alltid producerat bra när jag spelat i bottenlag medans det har låst sig totalt när jag spelat i topplag.
Vill ju denna säsong bevisa för mig själv att jag klarar av att spela på en hög nivå även i ett topplag och i takt med att man får möta så många klasspelare på träningarna så borde man själv utvecklas en hel del..

Kul när vi under nästa vecka börjar matcha lite grann, alltid skönt att få lite avbrott i träningen och göra det man älskar, spela match!

Annars har jag väl inte så mkt mer att berätta, fortsatt härlig stämning i truppen trots en del ömmande ljumskar och höftböjar..

Det var allt för denna gång..

Manne FredrikssonMin gode vän Emanuel Fredriksson fick i kväll chansen mellan stolparna när Leksand på bortaplan förlorade över dom regerande danska mästarna Herning med 5-4..
Enligt "Manne" så var det ingen stor match Leksand bjöd på men han själv var hyfsat nöjd med sin insats och kan inte lastas för målen.

"Manne" var en stor talang som ung, spelade junior VM 1996-1997 för Sverige och debuterade även denna säsong för Leksand i elitserien.
Karriären har sedan dess varit blandad, allt från allsvenskan, Belgiska ligan, Danska ligan och Tyska tredjeligan innan han inför förra säsongen bestämde sig för att vända hem till Dalarna och Falu IF.

"Manne" som nu är 30 år gammal såg väl det som en nedtrappning av karriären som börjat dala en aning, men så blev inte fallet.
"Manne" gjorde en fantastisk säsong och det hela slutade med ett kontrakt med Leksand inför denna säsong, snacka om succe..

Så bara för att man börjar bli till åren så kan man fortfarande utvecklas, gäller att hitta tryggheten och glädjen med det man gör, kanske viktigt att tona ner kraven på sig själv och bara gå ut och lira..

Är glad för Mannes del, inte bara en duktig målvakt utan också en fantastisk vän och lagkamrat som inbringar ett otroligt lugn mellan stolparna..

Hoppas du får många chanser i vinter Manne, och om inte så vet jag att du trivs ypperligt med hockeylivet i alla fall...                                     

Truppnytt och ytterligare ett ispass!Piteå gjorde i dag klart med hemvändande Daniel Olofsson efter en utflykt till Björklöven dom senaste 4 säsongerna.. Daniel blir ett enorm viktigt tillskott och kanske kan man med denna värvning locka Björn Lavander till en comeback under säsongen?
Det ryktet som florerat en tid är ju att Micke Renberg kanske hjälper klubben i en kommande alletta, hyfsat tillskott det skulle vara.
Men med värvningen av Olofsson så aviserar Piteå mycket tydligt att man vill vara med uppe i toppen och leka och vi ska nog se att dom kommer hänga på dom topptippade Kiruna och Asplöven så länge dom bara kan.

Vi gjorde i kväll ytterligare ett ispass, likt gårdagen där vi har kört en hel del kampövningar vilket vi kommer göra under hela säsongen då Pasi betonat vikten av det. Ishockey handlar ju mycket om att göra sin gubbe i offensiven och att inte gå bort sig i defensiven..
Dagens ispass hade en hel del bortfall, Lundberg klev av med ryggont, Teräsniska hade problem med fötter och skridskor och tyvärr så klev Dan av med rejäla känningar i sitt dåliga knä.
Tyvärr så ser det kanske inte så ljust ut för Dan men vi får vänta på ytterligare besked om skadans omfattning, i bästa fall kan det bara vara lite övertränat..

Är lite detta man får räkna med under dom första veckorna, kommer vara folk som får känningar lite då och då, man ligger på en så pass hög träningsdos så det är en tunn linje mellan skonsamt och smärtsamt i träningen..

Kul att se Drugge i träning i dag, tror han kommer göra kanonbra i från sig och få det där kontraktet som han kämpar för, en rejäl pjäs som är mycket bra tränad..

Får iaf hoppas på ett positivt besked vad det gäller Dan så att han snart är tillbaka..

Fysen var lite rehab betonad i dag som "Valle" sa, men vette tusan, vi fick slita ont iaf =)

Annars så är det fortsatt god stämning i truppen, måste säga att jag är imponerad att vi kan ha så roligt tillsammans trots att vi inte känner varandra så väl riktigt än..Bra scoutat av föreningen att hitta individer som trivs tillsammans..

Nya uppdateringar i morgon kväll..

Truppnytt!I dag så ansluter try-out backen Christoffer Drugge till truppen, det innebär att vi ytterligare spetsar till truppen inför det som komma skall.

Samtidigt så står det nu klart att den finske backen Mikko Purontakanen också inom dom närmsta dagarna ansluter på ett så kallat try-out kontrakt. Mikko kommer närmast från Basingston Bison som håller till i EIHL, på meritlistan har den finske backbjässen 211 sm-liiga matcher i bagaget och mäktat med 19 poäng på dessa.
Så att det är en meriterad kille som anländer är det inget snack om, han beskrivs som relativt spelskicklig och duktig i defensiven.

Vi hälsar Christoffer och Mikko välkommen till Asplöven och Haparanda, är ett härligt gäng som ni kommer till..

 
                                                        


3 passet gjort och Kirunas 1:aI dag stod det 80 min is på schemat innan det bar av till fysioteket för spinning och cirkelträning med Riku och Valle, tuffa grabbar dom där =)

Fyspasset var som vanligt tufft, 30 min spinning och 30 min cirkelträning var svettigt men samtidigt ganska rolig omväxling gentemot löpspåret.

Ispasset var likt dom första två passen till en början, många komma i gång övningar innan vi gick över till 2-1, 2-2 och 3-2 böljande, avslutade med 1-1, 2-2 och 3-3 i ena ytterzonen. Trots ganska slitna ben överlag så var det riktigt bra fart på träningen, man börjar nu märka den individuella skickligheten i detta lag.

Den som övertygade mest på dagens träning var Oikarinen, kommer få se en hel del härliga nummer från han i vinter, vilka händer!!
Omark var åter i träning i dag efter att ha stått över gårdagen, man ser ju enorma kvaliteer även i han, grym på täcka pucken.
Målvakterna ser fortsatt bra ut, Timo imponerar verkligen på mig och i Dan ser man att han är väldigt bra tekniskt.

Ska nu försöka få svar på lite frågor av Kirunas nyförvärv Henrik Bergenström om hur första ispasset såg ut..                                           Jaha Henrik,analys av första ispasset?

Ja vad ska man säga, dom nya skridskorna var väldigt hårda så glömde helt bort att övriga utrustningen oxå var ny, men det är väl så det ska kännas på första träningen.. Annars var det faktiskt en  rolig första träning, mycket spel och det brukar man inte vara bortskämd med dom första veckorna. Om jag ska hitta nån som stack ut ur mängden så var det väl Joel  Törmä som såg riktigt vass ut.

Hur summerar du dom första dagarna i Kiruna?

Det har varit bra..Har fått en fin lägenhet, börjar jobba nästa måndag men det som ännu inte är löst är jobbet åt tjejen, bara det löser sig så har jag absolut inget att klaga på.

Vad tycker du om laget, om vi ser till det vid sidan av isen?

Det är ett kanongäng, har blivit otroligt bra omhändertagen av grabbarna, man verkar ha en stark sammanhållning i truppen men det som oroar en aning är inkilningen på lördag.. Kan väl tillägga åt dig där Henrik att jag vet mycket väl vad som brukar vänta dom nya killarna, så njut av tiden fram till lördag =)

Hur går snacket om Asplöven uppe i gruvstaden?

Dom har inte sagt så mycket mer än att dom får svårt att upprepa fjolårets succeår och att det förmodligen kommer stå mellan oss och Asplöven om seriesegern men att Piteå förmodligen också vill vara med och leka.

Vad kan vi förvänta oss av Henrik Bergenström i vinter?

Jag har en hög målsättning både på mig själv och laget men om man ser till mig som individ så beror det mycket på vilken roll man blir tilldelad, hoppas väl givetvis kunna bidra med lite poäng för är väl i det offensiva spelet jag ska ha mina största kvaliteer.. Jag känner att jag kommer väl förberedd, tränat bra och tycker att jag under fjolåret när jag fick spela center (det jag trivs bäst med) utvecklade mitt centerspel allt eftersom säsongen gick.


Tackar Henrik så mycket för att han tog sig tid till denna intervju och önskar Henrik all lycka i vinter..

Nya rapporter kommer i morgon kväll,tills dess får ni ha det så bra..

Robert JonssonEn gammal lagkamrat till mig Robert Jonsson (son till legendaren Tomas Jonsson) sätter sig på tisdag på planet över till Usa för att spela med New Hampshire Monarchs Juniors som håller till i EJHL, en av dom bättre juniorligorna där borta..

I Usa så funkar det så att man som junior blir inackorderad hos en familj som man bor och äter hos under säsongen, detta står klubben för men eftersom man inte får räknas som proffs om ska spela på collage så får man helt enkelt stå för övriga utgifter själv.

Familjen han ska bo hos vet han ingenting om förrän dom möter upp han på flygplatsen där borta, så är en lite nervös men förväntansfull Robert som på tisdag börjar sitt äventyr.

Robert är tvärtemot sin far ingen större lirare utan mer av en defensiv hårdför back som står upp både för sig själv och laget. Tror att han kommer smälta in bra där borta och tror även att namnet Jonsson medför en del respekt.

För är det nåt dom minns i Usa så är det vinnare, och Roberts far stoltserar ju med 2 Stanley Cup ringar och det kan man väl mer än väl kalla en vinnare.

Hoppas att Robert får en bra tid där borta och kan utvecklas ytterligare, han är född 89 så är väldigt ung och utvecklingsbar än..

Önskar dig all lycka Robert så ska jag försöka följa dig så gott jag kan, kommer försöka maila en del frågor då och då som du får svara på och hålla mig och läsarna uppdaterad av ditt sociala liv och framförallt det hockeymässiga..


       

Andra passet gjort!Då var säsongens andra ispass till ända, skillnaden från i går var rejält stor. I dag satt passningarna där dom skulle, vi klarade av att behålla farten i vändningar och framförallt så kunde vi ta emot pucken och gå på avslut utan att tappa fart.

Man kan väl säga redan nu att man ser många goda kvaliteer i truppen och jag och min sambo Lindroth sa just att detta passet var väl redan nu i klass med ett ispass i typ Januari för våran gamla klubb Falu IF.
Så kvaliten i truppen finns helt klart och får vi i hop detta till ett lag så kommer vi bli svårslagna.

Dagen började med möte kl 12-13.10 där Pasi berättade lite om hans syn på hockey, hur han vill att vi ska spela och bemöta varandra. Han poängterade noga att han tog inte detta jobb för att åka runt och se lite hockey på nära håll utan han tog detta jobb för att han vill vinna matcher.
Han fick alla att lyssna riktigt noga och mötet var ett av dom bästa möten som jag varit på, tror vi alla insåg vad som ska göras i vinter och framförallt förstod vi Pasis passion till sporten och Pasis passion till att vinna matcher.

Nu ska vi bygga upp detta lag riktigt ordentligt och inte fuska någonstans efter vägen, har vi gjort det så blir vi framförallt väldigt svårslagna och om inte annat så har vi iaf gett oss själva chansen till att nå framgång..

Efter mötet var det 70 minuters is på schemat där vi ökade på träningsdosen lite, var en aning fler och svårare övningar än under gårdagen innan vi spelade på slutet. Röda laget var även i dag en aning hetare och gick segrande ur striden, var dock en målsnålare tillställning som utspelade sig.
Efter det så slavade "Valle" oss en stund, intervaller och lite styrka stod på schemat, med fortsatt tuffa ispass och "Valles" fyspass så kommer vi vara riktigt bra förberedda den 19 September då serien startar,tanken är väl att vi ska köra på med bra fys ända fram till Mars nån gång då vi ska vara som bäst..

Något annat som är värt att tillägga är att det är kul att se så mycket folk på läktaren under våra träningar, det visar på ett stort intresse och engagemang från fansens sida och kan redan nu lova att vi kommer ge allt vi bara kan för att hålla er nöjda och att ni förhoppningsvis får vara med om en minst lika framgångsrik säsong som fjolåret.

Som sista punkt kan jag meddela att stämningen är alldeles underbar i omkl rummet, dom gamla stofilerna Lundberg, Stanislav och Pakis tar bra hand om oss nya. Lundberg är en härlig kille att ha i ett omkl rum, går runt och småmyser och minglar runt med ett leende på läpparna mest hela tiden..

Nu ska jag vila mina stela ljumskar och höfter ordentligt, så hörs vi av under morgondagen då jag även hoppas kunna förmedla en rapport från Kirunas första isträning..

Over and Out..

Första ispasset gjort!I dag var det trötta ben som mötte upp kl 09.00 på Pohjan Stadium i Torneå, på schemat stod 10 st 400 meters intervaller med "Valle" Olsson. Men eftersom så piggnade nog alla till och vi körde ett hårt och bra pass.

Sen hann vi hem en timme innan vi samlades på hallen igen för säsongens första gemensamma ispass. Denna tid på året är rena skräcken för materialförvaltaren, mycket saker som ska delas ut och alla rycker i han och har en massa frågor vart man hittar olika saker och hur allt funkar osv..

Men allt flöt på bra och kl 12.30 stod säsongens AHC trupp ute på isen för första gången tillsammans, träningen genomfördes med 4 övn och sen 30 min spel, ett lätt komma i gång pass..

Kan väl inte reflektera så mycket över dagens träning då man har nog med att hålla reda på sig själv men målvakterna ser starka ut i år iaf. Både Dan och Timo tog väl dom flesta puckar under träningen då vi utespelare har svårt för att åka och skjuta samtidigt så här i början, kordinationen är en aning bristfällig just nu =)

På Måndag ansluter backen Christoffer Drugge som kommer vara med på ett try-out kontrakt, det jag minns av Christoffer är att han är riktigt  vältränad och rejäl i sitt spel. Ville Vikeväinen ansluter till laget först på fredag då han innan kontraktet med AHC skrevs under redan hade bokat en resa till sydligare breddgrader. Men enligt rapporterna är det en vältränad, spelsugen och aning solbränd Ville som vi får se i vinter.

Annars så tyckte jag det var bra fart på träningen och stämningen i omkl rummet var mycket god, blir ju en härlig kombination med både svenska, finska och engelska i omkl rummet =)

På 2-målet var det röda laget anförda av Mr Asplöven Jarkko Pakisjärvi en aning hetare än oss i svarta laget och tog hem segern med god marginal.
I morgon söndag väntar möte med Pasi M kl 12.00 och efter det ett is och fyspass, räkna med många stela ljumskar som stiger ut på isen i morgon..

Ny rapport kommer i morgon kväll..

Övrigt att tillägga är att backen Niklas Strandberg, Piteås hemvändare ska vara med på ett läger med Skellefteå under en veckas tid till att börja med..
Önskar "Stralla" all lycka och att han visar upp sig från sin bästa sida..

Over and out..

Laget samlat och fystesterna klara!Kl 16.00 i dag så samlades då Asplövens A-trupp för utprovning av diverse utrustning och senare fystester. Blev en hel del handskakningar till höger och vänster. Verkar vara en skön trupp som ska representera Asplöven i vinter.

Senare var det dax för fystester, chins, stående längd, 30 m, brutalbänk och 3000 m stod på schemat. Första fyra grenarna körde vi på Aspen för att sedemera springa 3000 meter på friidrottsarenan i Torneå.

Var bra testvärden överlag tycker jag men alltid någon som sticker ut i specifika grenar.
Min egen insats var klart godkänd, 13 chins, 2,90 meter i stående längd, 3,64 på 30 meter, 33 brutalbänk (mage) och 11.13 min på 3000 m. Så det var bra tycker jag, var med i toppen på alla grenar men som vi alla vet så blir man inte hockeyspelare i varken gymmet eller löparspåret men underlättar väl givetvis.

Värt att tillägga av 3000 meters passet att jag som trea i loppet var långt efter Jonathan Lindroth och Arturs Ozolins som båda sprängde drömgränsen 11 minuter med några sekunders marginal, imponerande!!

I morgon så är det 400 meters intervaller kl 09.00 med "Valle" Olsson, Valle var fystränare sist jag spelade här och kan bara säga att det är en riktig hårding.
Efter det så väntar säsongens första ispass i hop, litet lätt komma i gång pass hälsade ass coach Per Kenttä. Pasi kommer på söndag och har lite information för att sedan återvända veckan därpå och då stannar han ett x antal dagar.

Så kära vänner, kom ner vid lunchtid i morgon till Arena Polarica och titta in säsongens AHC trupp..Vänta er dock inga större under redan i morgon utan ge oss lite tid att komma in i grejerna och lära känna varandra.

I morgon kommer det en rapport från första isträningen, räkna med många stela ljumskar och höfter..

Fortsatt trevlig Fredagskväll..

Inte mycket nytt!Just nu händer det inte så hemskt mycket på hockeyfronten. Såg att dom startat nordic trophy och som vanligt vinner dom flesta finska lag dom första matcherna mycket på grund av att dom går på is lite tidigare än dom svenska lagen. Hv vann iaf i eftermiddag över Jokerit med 3-2 på bortais.

Victor Edström klar för Clemensnäs, bra säger jag för det jämnar ut serien en aning. Skulle Clemensnäs få behålla Jimmy Ögren och får tag i en bra målvakt så kommer dom ta några fina skalper i vinter, det är jag övertygad om.
Pratade med Anders Söderström som vänder hem till Clemensnäs inför denna säsong och han var hoppfull och såg fram emot säsongen, hälsade dock att det var synd att tappa Andreas Löf som kommer till oss.

I morgon har vi lite tester och sen kliver vi på is under lördagen, intressant att träffa alla, hälsade på Arturs Ozolins som hastigast i dag men hade inte tid för desto mer snack eftersom jag skulle ut på is med min grupp på hockeyskolan.

Försökt se en del träningar nu under hockeyskolan och tycker spelarna i norr håller en bra nivå om man jämför med med lagen i dala regionen.
Lag på mindre orter borde ju procentuellt få fram mer bra spelare jämfört med tex Stockholms området eftersom träningsförhållandena är betydligt bättre. Du har närmare till hallen, du har fler istider och på vissa ställen kan du gå till en tom ishall på kvällarna och tända lyset och köra lite. Sånt är omöjligt i storstäderna samtidigt som att det finns så mycket mer utbud som lockar.

Sen kanske storstäderna har lite fördel av att dom får tuffare konkurrans och konkurrans av rimliga mått utvecklar oftast mer..

Måste i detta inlägg passa på att hylla Andreas Haara, en av eldsjälarna i Asplövens hockeyskola. Han står på is flera timmar om dagen och alltid engagerad och positiv. Det är fler som Andreas som vi behöver åt våra hockey ungdomar..

Tänkte avsluta med en lista på Div 1 A:s nyckelspelare i dom respektive lagen..

Asplöven

Timo Lindström, Stanislav Kall, Urban Omark och Jarkko Pakisjärvi

En målvakt i ett lag som vill vara i toppen måste alltid prestera på hög nivå, Jarkko och Stanislav är dom som varit i Asplöven i några säsonger och ska leda oss nya in på rätt spår. Urban tog jag med för att han sitter inne med värdefull rutin som vi kommer ha mycket nytta av. Skulle kunna räkna upp nästan alla i Asplövens trupp då det finns otroligt mycket rutin i denna trupp och att det kommer vara olika killar som stiger fram varje kväll..Men Jarkko och Stanislav känns som föreningens hjärta..
 
                                         


Kiruna

Fredrik Alcen, Dan Eriksson, Joel Törmä och Andreas Nyberg

Om Fredrik får ut all sin kapacitet så kan han vara skillnaden mellan allettan och kvalserie, Andreas och Dan sitter inne med värdefull rutin som kommer vara behövlig i täta matcher. Joel Törmä lämnar man aldrig från en lista med nyckelfigurer i, lagets hjärta. Hade kunnat räkna upp många fler i denna trupp, såsom Bergenström och Fredriksson men känns som att det är dessa som ska och kommer leda laget i vinter.

                                                                  

Piteå

Markus Ottosson, Niklas Strandberg och Johan Wikberg

Ottosson är en av landets bästa Div 1 målvakter och kommer som målvakter alltid har ha en viktig roll. Niklas har visat i några säsonger att han håller en bra allsvensk nivå och kommer bära Piteås defensiv i vinter. Johan är med för att han varit i klubben under ett antal år och håller hög klass i sitt defensiva centerspel, producerar oxå en del poäng.


                                     

Clemensnäs

Leif Wennerlöf, Anders Söderström och Victor Edström

Leif är kapten och stabil i sitt defensiva spel, Anders kommer tillföra en dimension i det offensiva backspelet. Victor är en talang som jag tror kommer blomma ut rejält nu när han får ta otroligt mycket ansvar.

                     


Boden

Johan Norberg och Martin Bränvall

Ska Boden vara med och leka med dom stora så måste Norberg spika igen och Bränvall som åldersmannen i truppen ta ett otroligt ansvar.

                  


Lycksele

Johan Lundberg, Andreas Sjöberg, Markus Arvidsson och Johan Välitalo

Ska Lycksele vara med och leka så måste Lundberg spika igen, i Sjöberg har dom en back som kommer ta ett stort ansvar. Arvidsson är lite av hjärtat i den unga truppen och Välitalo måste producera rikligt med poäng.

                          

Kalix

Sebastian Rasimus och Johan Karlsson

Johan sitter inne på värdefull rutin, helst från fjolåret där han fick vara med på Asplövens resa. Sebastian är en av få som gjort matcher i Div 1 i Kalix  trupp och måste dra med sig dom andra med sitt frejdiga spel.


            

Marknadsföring..Hittade en intressant artikel av Kirunas svenska fans skribent Fredrik Thorneus där han hade räknat på att om man värvade ett stort namn och på så sätt lyckades locka mer publik så skulle man i slutändan gå plus på värvningen..

Tycker att div 1 klubbarna i Sverige skulle våga sig på att värva nåt spektakulärt, men problemet är att hitta nån som vill komma och sen ska spelaren oxå lyckas dra till sig en större mängd åskådare..

Oftast är dom man hittar lite på väg neråt i karriären och den kräsna publiken som finns i hockey Sverige tänker direkt att han är slut.
Men om vi tittar på en spelare som är just nu uppe på tapetern, Brett Harkins. Han är väl inte direkt på toppen av sin karriär men samtidigt på en annan nivå än dom flesta andra div 1 spelare, han briljerade till exempel i powerplay även i kvalserien i vintras.
Tänk er då vad han kan göra mot till exempel Lycksele och Kalix, men den stora frågan är om han drar så mycket extra publik?

Det vet man ju inte förrän man värvat en spelare vad han kan ge i extra publik intäkter men samtidigt vet du ju inte om du går med vinst när du köper aktier heller..

Alla stora utgifter är oftast större chansningar än dom små, satsar man stort vinner man dock mer..

Jag tror att för att bli en stark förening så måste man ta en hel del risker, tror inte det hjälper att spara sig ur en till exempel ekonomisk situation utan tror att man måste satsa sig ur den, men krävs en större arbetsinsats bakom det..

Hittar man en riktig artist med ambitioner kvar med sitt hockeyspelande så tycker jag att man ska chansa och ta en sån värvning om man blir erbjuden någon sådan vill säga..

Därför jag tycker Magnus Lehto gör helt rätt, vad har han att förlora på alla dyra värvningar?
Visst, han kan köra föreningens ekonomi i botten om man inte lyckas ta sig uppåt,men då får man väl ta några mellanår innan man kan satsa igen..

Tycker man förlorar betydligt mer på att inte våga satsa, för har man gjort det så har man i alla fall försökt och kan på så sätt falla med flaggan i topp..

Denna kille hade jag velat se i AHC tröjan, kanske en aning gammal nu men en härlig legend =)                               


                                                              

Några notiser..Piteå gjorde i eftermiddag klart med hemvändande backen Niklas Strandberg som vänder åter efter fyra säsonger med Björklöven. I "Stralla" får Piteå en trygg back som kommer ta ett stort ansvar och vara en nyckelfigur i Piteås lagbygge. Piteå förhandlar även med Daniel Olofsson och lyckas man knyta till sig även han så börjar läget ljusna en hel del för deras del och ser även i år ut att bli slagkraftiga..

Sett att många lag börjat göra bort sina ispremiärer och på lördag är det så dax för oss. Under morgondagen börjar det rulla in en del spelare från truppen och det känns givetvis roligt.

Annars har allt flytit på kanon sen jag och Lindroth kom till Haparanda, vi har blivit perfekt omhändertagna och en hel del gamla ansikten har man redan sett. Var otroligt kul att se att Pirjo ännu jobbade kvar på kansliet, en go kvinna det..

Träffat en del spelare iaf, vi käkade lunch med Stanislav i dag och imponeras dels av hans svenska kunskaper och dels av att han kört bil upp från Slovakien, bara 280 mil hälsade han. Vissa killar är hårdare än andra =)


                                        


Lundberg dyker förbi hallen lite då och då och lättar snabbt upp stämningen, en kul kille..
Träffade Strömbäck i går oxå, knäet är väl inte helt hundra än men förhoppningsvis kan han inom några veckor gå för fullt.

Blir intressant att se hur vi får till kemin i truppen då vi alla kommer från olika håll, men av dom jag träffat hittills så ser det ut att bli en helt klart rolig säsong, många trevliga och lättsamma människor..

Får vi bara detta å stämma, vilket inte ska vara några problem så ser det lovande ut inför det som komma skall..

I Brett affären finns det inget nytt som jag vet iaf, pga tidsskillnaden så lär det i såna fall bli klart någon kväll svensk tid då det är ännu är dag "over there".

Hockeyskolan flyter på bra, ungarna verkar trivas och jobbar på bra. Det negativa för ens egen del är väl att vissa tioåringar skjuter slagskott hårdare än en själv =) Men det får man väl bjuda på, det är målen som räknas och då behöver det inte alltid vara så hårt.

Så är livet just nu i Haparanda, vi trivs bra och har fått bra ordning i lägenheten, sen kan man även passa på att tacka Lasu för att han glömt att säga upp bredbandet.
Har dom så bra löner i Kiruna att dom har råd att hålla i gång ett antal bredband? =)

Om något nytt dyker upp om Brett under kvällen så uppdaterar jag er givetvis, annars hörs vi under morgondagen..

Det var allt för denna gång..

Fortsättning på Brett affären!Under måndagskvällen bekräftar Asplövens starke man Magnus Lehto att förhandlingar pågår mellan Asplöven och Brett Harkins. Han meddelar att förhandlingarna är långt gångna och hoppas att under morgondagen komma till ett avslut.

Så i morgon eftermiddag vet vi svaret, blir det Asplöven eller något annat för den passningsskickliga jänkaren?

Om jag ska försöka sia lite..

Att göra en värvning av Brett Harkins klass är ingen lätt histora, en kille av Bretts kaliber och familjesituation accepterar inga halvfärdiga lösningar..
Förmodligen ska dagisplats, boende och sysselsättning till frun vara fixat innan han ens tittar på kontraktet. Är en liten annan grej för en div 1 förening att förhandla med Brett än med Jimmy Stålnacke. Med spelare av min kaliber och i min familjesituation kan man ordna en massa bitar på plats medans Brett med hans familjesituation förmodligen vill ha allting klart innan påskrift sker.

Han är ju dessutom van att förhandla med en aning större klubbar där det är vardagsmat att ordna sociala bitar..
En värvning av hans kaliber kostar ju oxå betydligt mer än vad värvningen av mig tex kostade, så är förmodligen en hel del pusslande för att få i hop finanseringen..

Så kort och gott kan man sammanfatta det med att ror Asplöven detta i land så är det föreningens största värvning genom tiderna och stora värvningar drar oftast ut på tiden, så alla fans får nog glatt bita på naglarna en stund till..

Att ett namn av Bretts kaliber nämns i samma andetag som Asplöven HC är bara det stort, om dessutom affären skulle lyckas så förstår nog ingen hur stort det är för en förening av Asplövens kaliber..

Men gott folk, bli inte besvikna om detta inte går hem,utan var i stället nöjda med att Asplöven i alla fall är med och fightas om dom riktigt riktigt stora namnen..

Nu finns det väl kritiker som säger att Brett är gammal och trött men till dom säger jag bara, var med och spela upp ett uträknat lag i elitserien själv..


 
                                        
                                                                      

Fortsättning följer..

Brett HarkinsAngående Brett Harkins kan och får jag väl inte gå ut med mer information än den ni redan vet..
Kan väl bara säga att kontakter är tagna men därifrån till en övergång kan det vara lång väg att vandra men förhoppningsvis kommer Asplöven ro affären i land..

Brett skulle bli en bra komplementspelare =)

Haha, skämt å sido..Brett skulle tillföra en dimension i spelet som ett division 1 lag inte är alltför bortskämda med, passningsgeni är väl bara förnamnet på denna nivå..

Återkommer med mer info så fort jag får uttala mig och vet lite mer..

Första puckkontakt!Då var den gjord,första iskontakten..Jag, Stanislav, Lindroth och Lundberg blev dom lyckliga som fick testa Mogemarks knä. Än så länge håller det trots en kanonad av seriens bästa handledsskott, när jag skriver så förstår ni att det inte är om mig själv jag skriver =)
Lundberg är det givetvis som har seriens bästa, det sticker jag ut hakan å säger utan att ha sett människan spela "live"..

Vi har blivit väldigt bra omhändertagna sen vi kom till hallen i dag, både Dan, Lundberg och Stanislav var riktigt trevliga..

På isen var det väl som alltid när man kliver på för första gången, vingligt, okänsligt och en hemsk värk i fötterna..

Vi körde lite tävlingar med Mogemark som han tyvärr vann, men keepern har procenten på sin sida i den tävlingen..

Annars har jag mest visat Lindroth runt i stan och sen har vi installerat oss i våran lägenhet som vi ska dela på..

Efter allt detta så var vi förbi en riktig legendar, mästarcoachen Urban Lahti som nu ska bygga upp ett storlag av Torneå, Urban kan mycket väl lyckas med det..

I morgon bitti väntar ett ispass kl 08.00 med hockeyskolans deltagare, ska bli kul att vara med å pusha på dom lite, nu väntar sängen så man är hyfsat fräsch i morgon..

På återseende..

Framme!Då har man efter några timmars körning efter Tornedalsvägen anlänt till Haparanda. Åkte för en stund sen förbi Arena Polarica som från och med i morgon kommer vara ens "hem" dom närmaste månaderna.

Asplöven är av tradition väldigt hemmastarka, inte många lag som kommer upp och bara hämtar hem poängen, se bara på Örebro..

När arenan är utsåld så blir det ett väldigt bra tryck, folk som slår i reklamskyltarna och en hel del finska ord är inte roligt att handskas med om man kommer som lag från södra Sverige.

Traditionens makt ska vi inte ändra på i år utan lagen som kommer på besök ska behöva göra årtiondets match för att få med sig poäng hem..

I Arena Polarica är det våran is, våran publik, våra funktionärer, våra puckar, våra vaktmästare, våra omklädningsrum, våran bastu, våran hall och framförallt våra 3 poäng...

I morgon kommer jag träffa delar utav laget, blir intressant och se hur gubbarna är, ska hinna förbi Huhta redan i kväll hade jag tänkt..

Sen tidigare känner jag Huhta, Österberg, Pakisjärvi, P Kenttä, Lindroth och M Lehto, så helt lost är man inte direkt, alltid skönt at känna igen några ansikten..

Nu ska jag ta mig lite middag och projektet i kväll blir att få TV:n på plats, viktigt!!

Hörs med en bättre genomgång i morgon om jag får tag i internet..
 

Packat å klart..Då är bilen fylld med kläder, TV:n, några composite stickor och övriga hockeysaker.. Skönt att komma ner till en möblerad lägenhet så man slipper det eviga bärandet, är skapligt less på det..

Känner mig en aning stressad om jag ska hålla min tidsplan, kl 13 ska jag vara i väg..

Kommer bli några lugnare dagar på bloggen, iaf tills jag fått i gång bredbandet och köpt mig en dator..

David kanske har en laptop till bra pris på el-giganten??

Eller någon annan kanske har nån till bra pris?

Om jag hinner förbi Huhta i dag så kommer det ett bättre inlägg senare för nu måste jag göra klart det sista, antar att Huhta har internet men man vet inte med han =)

Vem visar mig utelivet i natt? Bara att anmäla er intresserade =)

Hörs förhoppningsvis i kväll..

Bryter trenden..I kväll så hoppas jag bryta min bloggtrend, gjort det till tradition att skriva ett inlägg på kvällskvisten men inte denna Fredagkväll, förhoppningsvis får jag väl tillägga..

Är bortbjuden på middag och bastu så hoppas jag kan vara ett så pass trevligt sällskap att det hinner bli natt innan jag är hemma..

 Vi hörs i morgon..


                                                   

Skilda världar..Skilda världar är det första som kommer upp i min hjärna när jag tänker på allsvenskan, klyftan mellan botten och toppen är brutalt stor i denna serie..
Man måste hitta på något för att kunna behålla intresset för landets näst högsta serie, kanske utöka elitserien och på så sätt få bort dom lagen som helt enkelt är för bra för allsvenskan men för dåliga för att på egen kraft ta sig upp..

Något är iaf på gång när man efter denna säsong bantar ner allsvenskan till 14 lag, ett steg i helt rätt riktning då det inte finns bredd för 16 lag, men utökar man elitserien till 14 lag och kör allsvenskan på 12 lag så tror jag man hade fått en ännu jämnare allsvenska..

Men är elitserien mogen för 14 lag?

Jag tror det, med tanke på att vi har lag som Leksand och Malmö som ståtar med fantastiska arenor och mycket fans, framförallt då Leksand..

Dalarna behöver ett elitserielag och då föredrar jag Leksand 100 gånger utav 100 framför Mora, inget ont om Mora men Leksand har en betydligt större chans att etablera sig på allvar i landets högsta serie..

Kan även passa på att i detta andetag lyfta på kepsen för Moras starke man Jan Simons som vet vad det handlar om när man värvar med små medel, vem hade trott att Mora skulle bli kvar så pass många år?

Som det är nu så har spelarna i till exempel Malmö och Leksand exakt samma förutsättningar som spelarna i elitserien medans ett lag som till exempel Huddinge jobbar med små medel även med division 1 mått mätt..

Det säger ju sig själv att detta är en omöjlig kombination och för ett lag som Leksand är det inte mer än ett bra träningspass att åka ner till Huddinge och vinna lite halvmotiverat med 6-1..

Tror även det är svårt som sportchef i ett elitserielag att värva spelare från en serie som allsvenskan då vissa spelare öser in poäng mot dom sämre lagen och på så sätt skapar sig bra stats som ser utomordentligt bra ut i CV:t..

Finns många typexempel på spelare som presterat fantastiskt i allsvenskan men sedemera låst sig i elitserien, tex Pär Aarlbrandt och Jensa Bergenström..
Ingen skugga över dom för tycker att i tex Aarlbrandts fall att han inte gavs chansen..
Men värvar man en toppspelare i allsvenskan så kommer han från en säsong där han spelat mycket powerplay och i mycket offensiva situationer men är han nog bra för att kunna spela det även i elitserien?

Kanske man måste ha tålamod och låta han misslyckas ett x antal matcher innan det lossnar?

Kanske en "körare" i allsvenskan klarar sig bättre än en produktiv spelare?

Tycker många sportchefer och värvningsansvariga stirrar sig blind på produktionen och bortser från andra egenskaper..

Som i Bergenströms fall under kvalserien, tv4 och lokaltidningarna pratade och skrev en hel del om att han inte producerade när det gällde, men det är 10 matcher det handlar om i en kvalserie och då handlar det om att dom spelare som hamnar i "zonen" gör en hel del poäng oavsett om man gjort 15 eller 50 poäng i grundserien..

Man pratade aldrig om  Bergenströms fantastiska slit under dessa matcher utan bara om att han slutat producera, och då var han plötsligt iskall..

Nu hamnade jag i ett sidospår, tillbaka till allsvenskan nu.

Leksand och Malmö känns givna i år igen att ta dom två första platserna men om den tredje blir det tight, står mellan Västerås, AIK och Mora där jag håller Västerås som favorit..

Träffade Kim Sunna här under sommaren och han sa att dom tränat riktigt bra och att från denna säsong är i stort sett hela truppen proffs, dom som har yrke vid sidan om har valt att ha det så..
Han hyllade Johan Tornberg som tränare, drivkraften och ärligheten är hans starka sidor..

Kim trodde liksom jag att vi får se Johan i elitserien alldeles snart, kanske med Västerås?

I botten av serien kommer vi hitta Huddinge, Mariestad, Almtuna och Sundsvall där jag tror Huddinge åker direkt ur medans Mariestad och Almtuna kommer få kvala..

Björklöven och Bofors tar plats 6 och 7..

Har inte så jättestor koll på mittenlagen i allsvenskan men tror jag är rätt bra med i mitt tips, men det återstår att se..

När jag ändå pratar allsvenskan så ska jag passa på att önska Manne Fredriksson lycka till i Leksand, han var fantastisk hos oss förra säsongen, kommer just nu bara på att han släppte en billig puck på HELA säsongen, det visar på klass..

Manne vände hem till Sverige inför fjolåret efter en hel del år i lägre ställda ligor ute i Europa, man hade väl kanske väntat sig en nergången Manne som vände hemåt men han gav snabbt svar på mina tvivel..

Hoppas du kan utmana Eddie rejält och om inte annat få han att prestera sitt absoluta max för att hålla dig borta från förstaspaden..

I morgon bär det av, ska drilla Mogemarks knä en del på isen under Söndagen, vi får hålla tummarna för att det läkt bra och att han redan från början kan ge 100 %...

RSS 2.0