Under radarn, Kiruna IF!


Hjärta och tradition är ord som beskriver hockeyn i Kiruna på ett bra sätt. Lombiahallen är ett tempel som andas framgång och stolthet. Det är saker som är svåra att förklara. Man måste ha varit med på tiden när det luktade elitserien för att förstå vad det innebär. För en som är född och uppvuxen i gruvstaden är just detta naturligt, för mig är "åka till Lombiahallen" samma sak som att åka hem. Att ta ett andetag iförd Kirunatröjan är bland det finaste man kan uppleva om man är Kirunabo i själen. För mig var det som ni förstår ett svårt beslut att under våren/sommaren tacka nej till det fina erbjudandet som jag fick. Men i samma veva som man klär på sig Torstens nytvättade hemmaställ får man en hel del krav på sina axlar. Krav som är onaturligt höga med de resurser som man förfogar över.

Oavsett hur mycket man vinner så pratar folket om att det var bättre förr. Oavsett hur bra lag man slår finns det alltid bättre klubbar som har fått se sig besegrade. Oavsett hur bra en spelare är så finns det alltid en Igor Vlasov som var bättre. Det är så verkligheten är där hemma, traditionen vilar tungt på grabbarnas axlar.

Just traditionen har fått föreningen att sväva i väg en aning då man år efter år stakat ut en målsättning om allsvenskan. Eller har man gjort det egentligen? Kanske är det folket i staden som har gjort det? I vilket fall som helst så är det en ren och skär utopi att i Kiruna tala om allsvenskan.

Visst att man förfogar över seriens homogenaste trupp och visst att man utan att anstränga sig tar sig till allettan. Det behöver ingen oroa sig över, men att prata allsvenska kan vi redan nu lägga ner. Staden ligger tyvärr för avsides och de pengar som föreningen får lägga på resor lägger andra klubbar på spelare och organisation.

Därför älskar jag den upprustning som framförallt sportchefen Stefan Lundmyr nu har börjat med. Att rekrytera in spelare i klubben känns både fräscht och nödvändigt. Att Robert Lahti och Mikael Lasu nu får vara med och påverka gör att jag återigen andas optimist när Kiruna kommer på tals.

För att ta reda lite på var klubbens ambitionsnivå ligger så fick jag bläddra i telefonboken. Där hittade jag assisterande tränaren Lars-Peter Skogfälts och marknadschef/rinkräven Mikael Lasus telefonnummer.

För att läsa mer om Kiruna IF så rekommenderar jag deras nya och fräscha hemsida som ni hittar på adressen www.kirunaif.se


                     
    
                            www.kirunaif.se


                                                    Assisterande tränare Lars-Peter Skogfält


Hur tycker du att försäsongen har sett ut?

– Den har väl varit upp och ner men vi får ändå vara nöjda. Det har spelmässigt blivit bättre och bättre och det var skönt att få slå ett så pass bra lag som Piteå. Dom unga killarna kommer in i det mer och mer och det är alltid bra att få vinna matcher.

Vad har ditt lag för styrkor?

– Jag vill väl inte säga för mycket men man hoppas att vi ska ha ett snabbt och rakt anfallsspel. Bra skridskoåkning är egentligen grunden till allt. Sen vill man att vi ska vara roliga att se på och hittills verkar publiken nöjda.

Nöjd med nyförvärven?

– Lars Örnberg är en ung back men som ändå har lite rutin från div 1 spel. Han har vuxit in i det allt eftersom och kommer att bli en tillgång. Johan Johansson har visat upp ett stabilt och lugnt målvaktsspel.

Vem tror du får sitt genombrott i vinter?

– Michael Ljungberg tror jag mycket på. Stor,stark, bra med pucken och gör en del mål. Mogen i spelet trots sin ålder.

Vem/vilka är nyckelspelarna?

– Alla rutinerade spelare. Ett bra målvaktsspel är givetvis också viktigt.

Vilken moståndarspelare skulle du vilja ha i det egna laget?

– Jag är nöjd med det vi har.

Vem tycker du är mest överskattad eller vem tror du floppar?

– Jag har respekt för alla spelare så får tyvärr passa på den.

Vad har ditt lag för målsättning?

– Vi ska bli bättre än ifjol. Allettan är delmål ett, sen ska vi ta oss vidare därifrån!

Vilket lag vinner serien och vilka går till allettan?

– Vi vinner och får med oss Asplöven, Piteå och Kalix

 

                                                      

                                                    Får vi se "Maccen" i full fart någon gång  vinter?


                                                  Marknadschefen/rinkräven Mikael Lasu


Hur tycker du att försäsongen har sett ut för dig och för laget?

– Den har varit helt okej. Första matchen blev vi rejält överkörda av Luleås J-20, mycket på grund av att vi saknade matchtempo. Sen åkte vi på en torsk i Finland med en skadeskjuten trupp. Efter det har vi radat upp segrar, så i det stora hela okej. Personligen så är det klart att man inte är nöjd, har aldrig gjort en bra försäsong. Men jag är inte orolig, börjar komma upp i den åldern när man vet vad kan.

Vilka styrkor har du och laget?

– Ett bra målvaktsspel och ett genuint lagarbete i 60 minuter kommer bli nycklarna. Vi har inte förlorat en tredje period på hela försäsongen. Vi kan spela på mycket folk och har som lag en briljant skridskoåkning. Personligen är man väl en skaplig tekare som brinner för sporten.

Nöjd med nyförvärven?

– Målvakten Johan Johansson har sett riktigt bra ut, påminner mycket om Markus Ottosson. Man ska väl inte lägga för höga krav på en ung kille men slår han inte igenom i år så gör han det i framtiden. Lars Örnberg är en ödmjuk lagspelare som vi kommer att ha nytta av.

Vem tror du får sitt genombrott i vinter?

– Robert Lahti. En stor talang som gjorde bra ifrån sig i tvåan förra säsongen. En klok spelare som kan bli hur bra som helst!

Vem eller vilka är nyckelspelarna?

– Målvakten Johan Johansson och Andreas Nyberg. Nyberg är kanske div 1:s bästa spelare, alla producerar i hans omgivning.

Vilken motståndarspelare skulle du vilja ha i ditt egna?

– Jag väljer då en spelare från en annan "etta". Valbos back Henrik Andersson, saknar våra tv-spelskvällar.

Vem tycker du är seriens mest överskattade eller vem tror du floppar i vinter?

– Henri Launonen i Asplöven. Det är säkert en bra målvakt men dom åren han stod här uppe spelade han i ett överlägset Piteå och fick inte mycket att göra. Han står nog inte upp till de förväntningarna som Asplövens supportrar har på honom.

Vad har du och ditt lag för målsättning?

– Först och främst ska vi ta oss till allettan, det är delmål ett. Sen ska vi ta oss till playoff, det får vara färdigsvammlat med de korta säsongerna. Personligen ska jag försöka teka skapligt och bibehålla mitt stora intresse för sporten.

Vilket lag vinner serien och vilka går till allettan?

– Vi trivs när vi får slå ur underläge så Asplöven får gälla som favoriter. De får med sig oss, Piteå och Kalix till allettan.

Då återstår det bara för bloggen att tacka L-P och Mikael för att dom tog sig tid. Passar även på att önska er lycka till i vinter!

Over and Out! 


Kommentarer
Postat av: Hehe

Härligt att Lasu vågar nämna någon som floppar:)

2009-09-14 @ 14:13:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0