Kval och slutspelstider!


Säsongen är nu inne i sitt klart roligaste skede då det är nu allt ska till att avgöras, det är den här tiden på året som alla hockeyspelare ute i landet lever för.

- Elitserien spelar i kväll sin sista omgång av grundserien, en relativt ointressant sådan då all streckdramtik är som bortblåst. Det blev Rögle som tillslut fick följa med Södertälje ner till en oviss kvalserie, lite orättvist kan tyckas då Rögle krigat för sitt liv på ett föredömligt sätt. Djurgården och årets flopp MoDo har spelat klart för denna säsong, tråkigt då slutspelet tappar profiler som Fredrik Bremberg, Per-Åge Skröder och Niklas Sundström. Men 55 omgångar ljuger inte, dessa lag har helt enkelt varit för dåliga för ett slutspel. Djurgården saknar bredden och MoDo saknar målvakten, det får man lida för dagar som dessa. Färjestad avslutade grundserien på ett fantastiskt sätt och har nu smugit upp som överlägsna seriesegrare, snopet för Linköping som aspirerat på just den platsen under stora delar av året. Årets lag Luleå kommer att sluta på en stark femteplats och mycket är tack vare kedjan med den skoningslöse Harju, den fantastiske Omark och den klart underskattade Lavander. Det kommer att bli intressant att se hur topp fyra lagen kommer att välja, Luleå, Skellefteå, Brynäs och Timrå är dom lagen som finns att välja på.

Jag tror kvartsfinalerna kommer att se ut på följande sätt:

Färjestad-Brynäs
Linköping-Skellefteå
Frölunda-Timrå
Hv71-Luleå

- Allsvenska grundserien blev i går färdigspelad, Leksand, AIK och Västerås var redan in för den klara för kvalserien. Det var även klart att Mora, överraskningen Almtuna och Växjö skulle ta tre av dom fyra playoffplatserna, slaget om den sista platsen stod mellan nyfödda Malmö och succénykomlingen Troja/Ljungby. Troja gjorde sitt jobb när man hemmaslog Sundsvall med klara 6-2, hoppet för Troja stod då till att Malmö skulle förlora. Visst gjorde dom det, ett dramtiskt straffavgörande fick Leksand att återigen grusa Malmös elitserieplaner.
Lagen valde i går sina motståndare till den första playoff omgången, Mora var lite kaxiga och välja sexan Almtuna före sjuan Troja. I botten så hamnade Mariestad sist vilket innebär att dom trillar ur landets näst högsta serie, sejouren blev alltså kortvarig. Nybro och Huddinge hamnade på kvalplats, det innebär att dom får mäta sina krafter med fyra hungriga div 1 lag. Endast vinnaren kommer att ta en allsvenk plats till hösten, det är verkligen en tuff kvalserie som väntar.

Playoff till kvalserien mot elitserien:

Mora-Almtuna
Växjö-Troja

- Div 1 hockeyn är inne i playoff omgång två för tillfället, där besegrades i går poplaget Karlskrona av ett par övermäktiga juniorer från Karlstad. Favoriten Skåre vann alltså på bortais med siffrorna 3-5, det innebar 1-0 i matcher och ett bra utgångsläge inför fortsättningen. Hudiksvall-Piteå och Borlänge-Nyköping spelar just nu sina första playoff möten. I början av tredje perioden så leder favoriten Piteå med 0-1 och favoriten Nyköping med 1-3, än lever alltså dessa matcher då det fortfarande återstår ett antal minuter. Asplöven, Valbo, Tingsryd, Enköping och Örebro är redan klara för spel i playoff tre, motståndare till dessa lag avgörs när playoff två är färdigspelat. Det man redan nu vet är att Örebro kommer att ta sig an Enköping, vinnarna från playoff tre går sedemera in i kvalserien mot allsvenskan.

Som ni ser så är det slutspels och kvaltider i den svenska hockeyn just nu, intressant värre för oss hockeyälskare. Kommer försöka att uppdatera er om läget här framöver, det missar ni väl inte kära läsare!

Over and Out!

Varför inte något ungt, nytt och fräscht?


Kirunas tränare Jan-Åke Tiensuu aviserade tidigt om att denna säsong blir hans sista som tränare i klubben, när nu säsongen är över för Kirunas del så spekuleras det vilt i om vem som ska ta över.
Dom namn som näms är vår egen Lars Molin och Bodens Ulf Taavola, inga direkt dåliga namn då dom har mängder av erfarenhet från dom högre serierna.
Jag skulle dock vilja se något nytt och spännande, en tränare som vill uppåt i seriesystemet och ser detta som en chans till att bygga på sig värdefull rutin. Någon med drivkraften och ambitionen att vilja utveckla sig själv och söka sig fram till sättet som han vill spela på. Vill gärna se någon med anknytning från bygden och som gärna vill ha ett nära samarbete med dom mer rutinerade pjäserna i lagbygget, till exempel då Andreas Nyberg och Joel Törmä.
Det finns några spännande namn både ute i landet och på hemorten, två av dom är väl egentligen mer en fantasi än verklighet.

Drömtränaren:

Johan Tornberg  Västerås ( Mer en fantasi än verklighet då jag vet att Johan sneglar uppåt i seriesystemet och med det Johan hittills åstadkommit så är det absolut ingen omöjlighet. En turbulent höst blev det för Johans del då han hoppade av sitt tränaruppdrag med Västerås efter att han och hans familj blivit utsatta för hot från "supporters". Jag gillar Johan skarpt då han med sitt driv, sitt engagemang och med sitt hjärta till sporten tillför mängder med energi till sitt lag, en drömtränare enligt mitt tycke.)

Andrahandsval:

Joakim Fagervall fd Björklöven ( Fick efter en tung säsong tillslut sparken från Björklöven, med facit i hand så blev det inte bättre trots tränarbytet. Joakim har liksom Johan sina rötter i Kiruna och Tornedalen vilket gör dom än mer spännande för tränaruppdraget i Kiruna IF. Joakim vill vad jag har förstått spela med mycket fart och fysik, dessutom vill han precis som Johan uppåt i seriesystemet. Antar att Joakim är en lite väl dyr lösning för föreningen, kanske är smartare att lägga pengarna på andra saker.)

Bubblare:

Lars-Peter Skogfält Kiruna IF J-20 ( Lars-Peter är redan nu i allra högsta grad involverad i föreningen då han tränar J-20 laget och dessutom har hand om hockeygymnasiet. Lasse är i grund och botten utbildad idrottslärare och otroligt pedagogisk i sitt ledarskap, väldigt omtyckt bland dom yngre spelarna i föreningen. För mig är det inget snack, Lasse ska ha en ledarroll i a-laget till hösten.)

Robert Lahti spelare Kiruna City ( Robert är ännu aktiv då han i somras flyttade hem för spel med nystartade Kiruna City. Robert är en av initiativtagarna till den nystartade föreningen och har en passion och drivkraft för denna sport som är sällsynt. Dessutom är han otroligt hockeykunnig och ständigt sugen på att lära sig något nytt, kanske Robban och Lasse som en duo till hösten?)

Hans Wallson Skellefteå J-18 ( Kirunaprofilen Hasse Wallson gör ett bra jobb med Skellefteås J-18 lag, väldigt populär bland spelarna. Hasse har ett otroligt stor Kiruna hjärta och dessutom ett otroligt stort hockeykunnande, dessutom är han fantastisk på den ack så viktiga fysbiten. Kanske en trio med honom, Lasse och Robban där vi får se Walle i huvudrollen?)

Matthias Nilimaa ? ( Vet faktiskt inte vad Matthias gör just nu, antar att han fortfarande bor kvar i Skellefteå. Tränade senast jag vet Clemensnäs, gjorde enligt hörsägen ett himla bra och uppskattat jobb. Även Matthias är en gammal Kirunaprofil som har mycket hockeykunnande, detta är dock ett rejält långskott.)

Som ni ser så är jag öppen för en trio med Hasse Wallson i huvudrollen och där L-P Skogfält och Robban Lahti är med och assisterar. I denna konstellation så får du med kompetens inom alla områden av denna sport, våga chansa Kiruna IF!
Men det är klart att Ulf Taavola och framförallt Lars Molin är spännande namn. Jag tror dock inte alls på Taavola i Kirunabåset då jag tycker att han är så väldigt stel och taktisk i sitt tänk. Spelarna får vad jag känner det som inte alls ta några egna initiativ, för min smak blir det en aning för stereotypt.
Lars Molin överlämnar relativt mycket ansvar till spelarna själva och är bara med och bestämmer när det är saker som inte fungerar, det känns mer som en man som ska basa över Kiruna IF:s a-lag. Han är dessutom betydligt mer social än vad Ulf är, det betyder också en hel del för spelarna då man får en relation som är lite öppnare och lite muntrare.

Men det här är bara mina tankar om vem som ska ta över, styrelsen i Kiruna vet nog bättre än jag vem som är mest lämpad för jobbet!

Förresten, ni missade väl inte rysaren mellan Leksand och Malmö? Jag lider verkligen med Malmö, i år var dom faktiskt lite värda framgång!

Over and Out!

Inför kvalet


Fick en fråga av "Adam #9" om hur det ser ut för oss inför kvalet då det i dag var en artikel i västerbottens folkblad om att vi var utan tränare denna vecka och att sportchefen har avgått.

- Att sportchefen skulle avgå har vi i truppen vetat sedan länge då han redan i oktober aviserade om att arbetsbördan var för stor, så det är inget nytt för oss. Sen kan man tycka att det är tråkigt att Håkan väljer att avgå då han är väldigt uppskattad och omtyckt i den rollen, i ärlighetens namn så är det kanske den bästa sportchefen som jag har haft att göra med. Håkan har dock gjort allt han har kunnat för att jobba vidare i denna roll, tyvärr så blir både familj, fritid och hans ordinarie arbete lidande av den arbetsbelastning som det blir på en sportchef. Det är något vi i laget och klubben får acceptera, det viktigaste är trots allt att Håkan hinner ta hand om sig själv , sitt ordinarie arbete och sin familj.

- Att coach Lars Molin denna vecka är i Italien har också stått klart sedan länge då han bokade denna resa redan i höstas. Att det sen blev jag och Markus Arvidsson som fått sköta träningen denna vecka ser inte jag som något större svaghetstecken då det trots allt handlar om vuxna människor i ett a-lag. Grabbarna har ställt upp på ett fantastiskt sätt och träningarna har faktiskt sett bättre ut än förväntat. Det är dock mer grabbarnas förtjänst än min och "Arvids", som sagt så har dom ställt upp på detta på ett fantastiskt sätt. I ärlighetens namn så handlar denna vecka mer om att bara få vara på is och köra, spelövningar och såna saker är aktuella först under nästa vecka. Det handlar mer om att åka mycket skridskor och köra mycket kampövningar för att under nästa vecka lätta på trycket och få in mer fart och fläkt under passen. Men visst, helt optimalt är det väl inte då inte tränaren är på plats. Men vi har gjort det bästa av situationen och det ska absolut inte märkas av när kvalspelet drar i gång.

- Annars så har vi dragits med mycket sjukdomar under dom två senaste veckorna, tur i oturen att dom ändå kommer nu. Johan Välitalo lider ännu av sviterna efter en hjärnskakning i hemmamatchen mot Clemensnäs, förhoppningsvis så står han redo för krig igen till veckan. Annars så är stämningen god, vi vilade hela förra helgen och kommer så göra även denna. Nästa vecka så börjar då upptrappningen inför det som komma skall, i går kom så den vädligt efterlängtade lottningen. Vi ser fram emot denna kvalserie, ska bli kul att mäta sina krafter med två nya och hungriga lag.

Lyckseles spelschema i kvalserien till div 1 norra A:

Fredag 6/3 Rosvik (B) LF Arena 19.30
Söndag 8/3 Luleå Rebels (H) 16.00
Fredag 13/3 Rosvik (H) 19.00
Söndag 15/3 Luleå Rebels (B) Coop Arena 16.00

Over and Out!


Poängligor från allettorna och forts serierna!


Det har blivit dax för summering av seriernas poängligor, vilka är det egentligen som har producerat när del gällt som mest? Bloggen har här nedan svaret!

Allettan Norra:

1 Urban Omark Asplöven 21 poäng (8+13) 10 matcher
2 Juha-Matti Yli-Junnila Asplöven 19 poäng (7+12) 10 matcher
3 Daniel Olofsson Piteå 18 poäng (12+6) 10 matcher

Kommentar:

Inga direkta överraskningar på denna lista då det här är killar som producerat under hela säsongen, alla tre har dessutom stora roller i sina lag. "Ragge" vinner tillsammans med Joni Lindlöf målligan med sina 12 mål, starkt att snitta över ett mål per match. Urbans 21 poäng är imponerande statistik, över två poäng i snitt vittnar om att Urban klarar av att producera lika bra fast motståndet blivit tuffare.

Allettan Mellan:

1 Jacob Blomqvist Valbo 26 poäng (11+15) 14 matcher
2 Jimmy Lindström Valbo 24 poäng (15+9) 13 matcher
3 Fredrik Håkansson Nyköping 23 poäng (8+15) 13 matcher

Kommentar:

Valbo har öst in mål framåt och då dessa killar får mycket istid så kommer även poängen, om Jimmy var ett väntat namn så var Jacobs namn på denna lista desto mer oväntad. Han verkar verkligen ha hittat rätt sen han flyttade hem, kanske är han snart redo för större uppgifter. Fredrik Håkansson hade liksom laget en tung start på serien men har under slutomgångarna verkligen öst in poäng, räddade playoffplatsen med sin matchavgörande straff i näst sista omgången. Det mest anmärkningsvärda är att vi på platserna 4 till 6 i poängligan hittar idel Enköpingsspelare, hade dom inte vilat under den sista omgången så hade någon av dom tagit en topp tre placering.

Allettan Södra:

1 Mikael Persson-Riis Skövde 22 poäng (11+11) 14 matcher
2 Teemu Kuusisto Örebro 18 poäng (9+9) 14 matcher
3 Fredrik Orrsten Örebro 17 poäng (12+5) 14 matcher

Kommentar:

Tingsryd vinner serien i överlägsen stil, trots det så får man inte med någon spelare på topp tio listan i poängligan. Det vittnar om bredd, men klarar man sig utan en poängmaskin när matcherna blir ännu tightare? Annars så är det Mikael Persson-Riis framfart som får mig att höja på ögonbrynen, hur bra är han egentligen? Lär få ett bra kontrakt från en bra klubb till nästa säsong, det kan vi vara säkra på. Annars inga riktiga toppnoteringar i denna alletta, det vittnar om en ruskigt jämn och bra serie.

Div 1 A Vår:

1 Anders Vikman Kalix 12 poäng (9+3) 6 matcher
2 Jimmy Ögren Clemensnäs 9 poäng (4+5) 6 matcher
3 Zakarias Granlund Clemensnäs 9 poäng (3+6) 6 matcher

Kommentar:

Blir nästan less på att skriva om dig Anders, du är med i var och varann text känns det som. Testa vingarna är det enda jag har att säga åt dig Anders, vill se vad du klarar av att göra i ett tuffare klimat. Duon Granlund/Ögren var en av största orsakerna till Clemensnäs vårsäsong, Jimmy Ögrens plus/minus statistik säger egentligen allt. Han hade +11 på 6 matcher, framförallt så var han inte inne på ett enda baklängesmål.

Div 1 B Vår:

1 Jonas Lindström Hudiksvall 17 poäng (14+3) 8 matcher
2 Niklas Sjölund Kovland 15 poäng (8+7) 8 matcher
3 Sami Tuominen Ånge 14 poäng (4+10) 8 matcher

Kommentar:

I Sveriges anonymaste div 1 serie så hittar vi den första backen på topp tre listorna då Ånges import hade en lysande vårsäsong, starkt jobbat Sami. Att Jonas Lindström skulle ta hem denna poängliga känns föga överraskande, han har som vanligt fortsatt att producera även i playoff. Klarar han av att göra det i mötena mot Piteå så blir jag otroligt imponerad, undrar vart han spelar till hösten?

Div 1 C Vår:

1 Tomas Berlin Tierp 25 poäng (7+18) 10 matcher
2 Tobias Berlin Tierp 24 poäng (6+18) 10 matcher
3 Daniel Eklund Borlänge 23 poäng (8+15) 10 matcher

Kommentar:

Daniel Eklund såg ut att gå mot en säker seger i poängligan då han inledde helt magiskt, inför sista omgången så hade han trots en svag avslutning en klar ledning och allt såg ut att falla Daniel i händerna. Då kom dom igen, dom där tvillingarna som spelar i Tierp. Man avslutade med att göra 5 poäng var och tog återigen hem dom översta platserna, vilken gång i ordningen det är kan jag tyvärr inte svara på. Det jag efter alla mötena med dom vet är att dom syns inte nämnvärt i spelet men direkt det osar en målchans så dyker dom upp, oftast som regissörer bakom målchansen.

Div 1 D Vår:

1 Fredrik Nyberg Trångsund 18 poäng (7+11) 10 matcher
2 Olli Lehtinen M/B Hockey 17 poäng (9+8) 10 matcher
3 Ronni Hannula Botkyrka 17 poäng (8+9) 10 matcher

Kommentar:

När Jonas Höög försvann från Stockholmsregionen så tog nästa tekniker över titeln som poängkung. Fredrik är otroligt liten på både bredd och höjd men kompenserar upp det med en bra teknik och en bra skridskoåkning. Kul att se vännen och forne lagkamraten Ronni Hannula på listan, Ronni är en artist ut i fingerspetsarna.

Div 1 E Vår:

1 Daniel Wallén Lindlöven 17 poäng (7+10) 10 matcher
2 Victor Sundberg Munkfors 16 poäng (6+10) 9 matcher
3 Linus Berg Mjölby 16 poäng (6+10) 9 matcher

Kommentar:

Daniel Wallén är en personlig favorit, förstår inte varför han inte spelar i ett bättre lag. Om jag vore sportchef i div 1 så skulle jag direkt kasta mig på luren för att slå Daniel en signal, är inte direkt första säsongen som han producerar massvis med poäng. Henrik Bergenströms kusin Victor Sundberg hade en bra vårsäsong, kanske var det genombrottet som vi här såg. Linus Berg producerar även han säsong efter säsong, dock inte i Daniels klass.

Div 1 F Vår:

1 Eric Przepiorka Olofström 16 poäng (7+9) 10 matcher
2 Hans Ottinger Karlskrona 14 poäng (5+9) 10 matcher
2 Atte Valli Karlskrona 14 poäng (5+9) 10 matcher

Kommentar:

Äntligen en back till på denna lista då Karlskronas Atte Valli var en av orsakerna till deras fina vårsäsong. Kommentatorn på lg sports matchsändningar är lyrisk över Attes insatser, där hittar vi en personlig favorit till honom. Olofströms import Eric Przepiorka visade att han kunde leverera trots avsaknaden av vapendragaren Ryan McLeod, varför Ryan saknades orkar jag inte ens gå in på.

Nu fick ni läsare en sammanställning över dom olika poängligorna, hoppas det blev en trevlig läsning i denna statistikdjungel.

Over and Out!


Då var playoffplatserna uppbokade!


I kväll så spelades sista omgången i allettan mellan och södra, det var en dramatisk slutomgång som tillslut fick sitt avgörande. Alla tre allettor skulle visa sig leva ända in i slutomgången, det är ett gott tecken på bredden som svensk hockey just nu har. Tror att många av topplagen i allettan även hade klarat sig på ett bra sätt i allsvenskan, Troja är väl ett bra exempel på det. Men nu till slutställningen i dom två allettor som avgjordes i kväll, dessutom presenterar jag här nedan hur playoff 2 matcherna kommer att spelas.

Slutställning Allettan Mellan

1 Valbo 31 p +29
2 Enköping 27 p +14
3 Nyköping 23 p +10
4 Visby/Roma 23 p -7
5 Arboga 19 p +7
6 Surahammar 19 p -5
7 Väsby 15 p -17
8 Arlanda 11 -31

Kommentar:

Fascinerande att både Nyköping och Visby lyckades få gummiarm denna kväll då dom förlorade mot Väsby respektive Surahammar. För Visbys del var det symboliskt med den avslutning som man haft, man började allettan himla bra för att sedan tappa allt. Att Nyköping höll på att spela bort playoffplatsen är obegripligt, hemmamatch mot ett avsågat Väsby och dessutom i en fantastisk form borde innebära tre säkra poäng. Det visar dock återigen tjusningen med denna sport, att det är små marginaler som gäller har man nu börjat lära sig. Synd att Visby kastade bort en playoffplats, hade varit ett roligt avslut på en annars helt magnifik säsong.

Grattis Valbo, Enköping och Nyköping! Men tar sig något av dessa lag sig ändå fram till kvalserien? Jag är åtminstone skeptisk, möjligen Valbo beroende på vilken lottning dom får.

Slutställning Allettan Södra

1 Tingsryd 38 p +29
2 Örebro 33 p +31
3 Skåre 28 p +5
4 Pantern 27 p +10
5 Vita Hästen 22 p -1
6 Skövde 18 p -7
7 Tranås 13 p -24
8 Kungälv 1 p -44

Kommentar:

Det blev en dramatisk sista omgång då det inför den fortfarande var tre lag som hade chansen att ta den sista playoffplatsen. Pantern gjorde vad man kunde när man enkelt hemmabesegrade slagpåsen Kungälv, tyngre gick det för Vita Hästen då man bortföll mot seriesegrande Tingsryd. Genom det så behövde det unga Skårelaget bara slå ett avsågat Tranås på bortais, det skulle väl inte bli någon match? Nja, Tranås skulle till en början visa sig bli en mardröm för Skåre. Tranås ledde efter två perioder med 2-0, Skåre ledde dock skotten med otroliga 43-7! Tredje perioden så var dock gummiarmarna som försvunna för talangbanken, man kunde vända och vinna med siffrorna 2-4. Skotten vann man tillslut med hör och häpna hela 64-9, känns som att man var värdiga vinnare.

Grattis Tingsryd, Örebro och Henrik Loob och hans Skåre, två storfräsare och en talangbank tog sig alltså vidare från denna alletta. Tingsryd och Örebro har en väldigt stor chans att ta sig ända fram till kvalserien, men med Örebro så vet man aldrig. Inte floppar ni i år igen Fahlander?

Matcher i playoff 2:

Piteå-Hudiksvall ( Piteå avfärdar enkelt Hudiksvall, blir två raka om inte Hudiksvalls Jonas Lindström är på rejält spelhumör. Men nej, detta tar Piteå med 2-0 i matcher.)

Nyköping-Borlänge ( Hade Borlänge haft en bättre backuppsättning så hade jag varnat för skräll, kan vinna hemmamatchen men får det svårt på bortaplan. 2-1 i matcher till Nyköping blir mitt tips!)

Skåre-Karlskrona ( Dom unga Skårekillarna blir en erfarenhet rikare när dom gästar Telenor Arena på fredagskvällen, fullsatt som vanligt och en härlig inramning. Klarar dom trycket? Många av killarna har fått testa på spel med Färjestad, det borde innebära att dom har lite rutin från såna här tillställningar. Blir dock enligt hörsägen ett fantastisk tryck inne i Telenor, publiken kommer bära fram sina hemmahjältar. Så ett tips till dig Henrik Loob, spåra inte på fredag. Jag tippar med hjärtat denna gång, 2-1 i matcher till Karlskrona!)

Lagen från playoff 1 börjar hemma för att sedan vid behov ha två bortamatcher.

Playoff 3 kommer att se ut på följande sätt:

Asplöven/Tingsryd-Nyköping/Borlänge

Tingsryd/Valbo-Piteå/Hudiksvall

Valbo/Asplöven-Karlskrona/Skåre

Örebro-Enköping

Laget som kommer från playoff 2 börjar hemma för att sedan vid behov ha två bortamatcher. I Örebros möte mot Enköping så får Örebro en ev tredje match hemma tack vare att man tog mer poäng i allettan, Enköping börjar alltså hemma.

Det var allt som ni behövde veta inför fortsättningen, återkommer i morgon med poängligor från allettorna.

Over and Out!

Nu kör vi igen alla div 1:s sportchefer!


Silly season tomten har nu kommit fram till Herr Fahlanders territorium, alltså div 1 E och div 1 F som jag ska försöka beta av.
Ska erkänna att detta är mitt svagaste område och kommer säkert därför missa en hel del guldkorn, men gör ett försök och sen får vi se vad oraklet Fahlander har att säga om dessa spelare.

Div 1 E

Mjölby:

Linus Berg Fw ( En stor och stark spelare som som gör en hel del poäng, inte särskilt skridskostark men väger upp det med sin tyngd.)

Daniel Pettersson Fw ( Gör ok med poäng men tror att det finns betydligt mer att hämta hos denna kille, potentialen finns.)

Adrian Ahrling C ( Umeåfödd talang som aldrig riktigt blommat ut, gjort skapligt med poäng under sina år i ettan. Kan inte vara omöjlig att locka norrut igen, finns mycket potential att plocka ut även här.)

Tranås:

Andreas Melin B ( Spelade i Tranås fram tills januari då han bestämde sig för att prova på det Holländska proffslivet. En offensiv back som är gudomlig i powerplay, har dock stora svagheter i det defensiva. Skridskosvag men otroligt spelskicklig.)

Västervik:

Emil Georgsson C ( Liten men en fantastisk skridskoåkare, bra på små ytor och svår att få grepp om. Stark poängplockare som levererar varje kväll.)

Munkfors:

Gary Lundsten B ( Stor, stark och stenhård. En bra defensiv back som ändå inte är helt borta i det offensiva spelet, håller god div 1 klass.)

Lindlöven:

Daniel Wallén C ( En personlig favorit, öser in poäng säsong efter säsong. Relativt liten men kompenserar upp det med ett fantastiskt spelsinne, även en duktig avslutare. Förstår inte varför vi inte ser han i Örebros trupp denna säsong.)

Joacim Hedblad Fw ( Walléns vapendragare, kompenserar upp varandra på ett bra sätt. Joacim är rivig och stark, duktig målgörare. En dålig kopia av Ovechkin kan man säga, bra driv i allt han gör.)

Christer Bjarby B ( Har inte alls kommit till denna säsong, skador och sjukdomar har gjort att säsongen inte riktigt blev vad han tänkt sig. Skridskoskicklig och bra defensivt, tvekar dock inte heller att gå med på offensiva utflykter. Duktig open ice tacklare, höfttacklingarna håller NHL klass.)

Christopher Sunebäck Fw ( Hade en fantastiskt bra fjolårssäsong, denna säsong har varit lika dålig som fjolåret var bra. Med rätt förtroende och en motiverad Christopher så har man en spelare av hög div 1 klass, en Christopher utan förtroende och utan motivation är inte mycket att ha. Det gäller att få han att trivas, en underbar skridskoåkare med ett fint spelsinne.)

Vita Hästen:

Viktor Ringberg C ( Producerat bra två säsonger i rad, redo för större uppgifter?)

Mattias Guter Fw ( En liten men teknisk spelare som i år gör sin första seniorsäsong, prodcuerat otroligt bra och går mot en fin karriär.)

Marcus Eriksson Fw ( För bra för div 1 egentligen, kanske kan bra med pengar locka han vidare i karriären. Är dock redo för större uppgifter, allsvenskan nästa?)

John Kendorf B ( Ja jag vet att han inte fått särskilt mycket speltid i år, såg han dock i Linden under fjolåret och blev helt såld. Här finns det potential så det skriker, gäller bara att locka fram det.)

Örebro: Finns inga billiga spelare där!

Skåre: Är Färjestads spelare, dom bestämmer deras framtid.

Sunne: Har noll koll på lagen i dom Värmländska skogarna, ingen som övertygat poängmässigt.

Div 1 F

Gislaved:

Jonas Bystedt Fw ( Stork och stark med ett bra sinne och skott, gör alltid mycket poäng oavsett nivå.)

Kristian Flygar Fw ( Inte haft någon höjdarsäsong, i vanliga fall en ruskigt bra målskytt. Har ett fantastiskt skott, bland det hårdaste på denna nivå.)

Kristianstad:

Marcus Lundell Mv ( Utlånad från Oskarshamn, säsongen 06-07 var en riktigt bra säsong. Finns mycket potential, en målvakt för ettans toppskikt.)

Tingsryd:

Christoffer Björklund B ( En rörlig och skridskostark back som är duktig såväl offensivt som defensivt.)

Anders Lövdahl C ( Ingen billig lösning men en bra värvning för vilken klubb som helst. Han är stor och stark och en utsökt tekare, dessutom utrustad med ett fint spelsinne.)

David Jonsson Fw ( Snittar över en poäng i ettan, behöver inte för den skullen vara särskilt dyr.)

Kungälv:

Andreas Carlsson Fw ( Inte haft någon supersäsong, kan vara bra det då han blir billigare i drift. En bra målskytt och stark i kroppen, återfinns ofta i poängprotokollet.)

Ulricehamn:

André Drylér Fw ( Umeåpojk som testat lyckan runt om i hockeyvärlden, kanske skulle vara något för oss i Lycksele?)

Pantern:

Oscar Ahlsenfeldt Mv ( Enligt hörsägen ska han ha gjort en fantastisk säsong, vilken klubb lyckas knyta till sig honom till hösten?)

Olofström:

Henri Launonen Mv ( Bekant för oss i norr efter spel i både Asplöven och Piteå, en målvakt av god div 1 klass. Kostar dock säkert en del, är han värd pengarna?)

Skövde:

Markus Molin C ( Gjorde en riktigt bra fjolårssäsong i Valbo, fungerat hyfsat även i Skövde. Verkar flyttbar, kan vara en toppvärvning.)

Mikael Persson-Riis Fw ( Gjort en fantastisk säsong och kommer därför ha många klubbar efter sig, det kan göra att priset trissas upp.)

Fredrik Söder Fw ( Samma som med Mikael, flera klubbar intresserade vilket förmodligen trissar upp priset.)

Filip Hollström C ( Umeåpojk även han, väldigt talangfull i unga år. En rollspelare som är duktig i defensiven och bra i närkampsspelet, kanske sugen på flytta uppåt igen?)

Karlskrona: Kan inte tänka mig att någon vill lämna frivilligt, dom som gått bra i år kommer därför stanna.

Nu har ni fått dom tips jag kan ge er, ska erkännas att jag i detta inlägg hade det jobbigt då det är många spelare jag inte vet så mycket om. Men gjorde mitt bästa iaf, det får jag vara nöjd med.
Så nu vet ni sportchefer vem ni ska skylla på om någon av spelarna som jag tippsat om floppar, det får jag dock köpa.

Over and Out!
Nu ska motståndaren till Piteå bestämmas!


Efter gårdagens playoff 1 matcher så står det klart att Karlskrona och Borlänge avancerar till den andra playoff omgången, i kväll ska så det sista laget tas fram då Hudiksvall återigen tar emot Clemensnäs på hemmais.
Clemensnäs som i går återigen vaknade från det döda och skrällde och vann med siffrorna 2-3, hur många liv har dom egentligen?

Man blev i stort sett bespottade och hånade under grundserien då man inte alls levde upp till det man hade förväntat sig, i ärlighetens namn så var det ett riktigt tamt Clemensnäs som vi såg då.
Spelare som Leif Wennerlöf, Joakim Hällgren, Victor Edström och Jimmy Ögren gick inte då alls att känna igen, dessutom hade man en tränare i Johan Lundström som var helt ur balans.

Man såg ingen ljusning för denna upplaga, än värre trodde man det skulle bli när förstamålvakten Anton Persson inför fortsättningsserien lämnade laget. Man hade då även andramålvakten Emil Simonsbacka på skadelistan och fick därför kalla upp juniormålvakten Erik Andrén.
Då förstår ni kanske varför man trodde att mörkret skulle fortsätta för Skellefteålaget, men denna sport skulle återigen visa sig vara just så fascinerande som bara hockey kan vara.

Helt plötsligt fick man allt att stämma, man jobbade stenhårt för sin målvakt och den fart och frenesi som man är van att se Clemensnäs med var tillbaka. Man körde fullständigt över oss motståndare i fortsättningsserien och radade upp seger efter seger, spelare som Leif Wennerlöf, Joakim Hällgren, Victor Edström och framförallt Jimmy Ögren klev fram ur skuggan och började ta ansvar och leverera. Dom inte bara levereade, snarare så pulviserade dom sina motståndare och fick oss antagonister att se ut som nybörjare.

Tänk vilken härlig sport detta är, att allt bara kan slå om från svart till vit på några få dagar!
Det stavas motivation och självförtroende kära läsare, att till exempel Jimmy Ögren är en duktig spelare är ingen nyhet för oss hockeyälskare. Men utan självförtroende och motivation så skulle till och med Alexander Ovechkin vara en medelmåtta, räcker inte med kunskap om inte viljan finns.

Clemensnäs fick alltså ta sig an Hudiksvall i denna playoffomgång, man började på hemmaplan för att avsluta med två matcher på bortais. Den enda chans vi "experter" gav Clemensnäs var att dom var piskade att vinna hemmamatchen i den erkänt svårspelade Kopparhallen, förlust där och man skulle åka ut i två raka matcher.
Man förlorade dock hemmamatchen i "Koppis" med siffrorna 3-7 efter att Hudiksvallstjärnan Jonas Lindström summerat 1+3, nu var det väl ändå kört?
Nej Nej, årets upplaga av Clemensnäs kan man aldrig räkna ut då man i går på bortais vann med siffrorna 2-3.

I kväll väntar så den tredje avgörande matchen i Hudiksvall, hur det går? Ja fråga inte mig, det enda jag vet är att aldrig räkna bort Clemensnäs!

Over and Out!

Fortsatt läsning för er sportchefer i div 1!


Ska väl innan silly season tomten får säga sitt om spelare div 1 C och D gå igenom resultaten från kvällens playoff 1 matcher, det var den andra matchen i bäst av tre som spelades.

Hudiksvall-Clemensnäs 2-3 (1-1 i matcher)
Borlänge-Botkyrka 5-4 ( Borlänge vidare med 2-0 i matcher)
Mjölby-Karlskrona 0-1 ( Karlskrona vidare med 2-0 i matcher)

Nu kör vi fortsättningen på det som påbörjades i morse!

Div 1 C

Bålsta:

Stefan Blom B ( Stor och stark back som trots det är skicklig med pucken, draftad av Detroit. )

Hedemora:

Rober Carlsson Fw ( Puckskicklig och irrationell, dessutom en god skridskoåkare med ett vasst skott. Verkar dock vara Hedemora trogen, trots det är det värt att slå honom en signal.)

Victor Enmalm C ( Haft en strulig säsong som började i Härnösand, efter flytten till Hedemora så har det dock lossnat för Leksands talangen. Ung och utvecklingsbar, gör alltid bra med poäng.)

Joakim Norin B ( Urstark och duktig närkampsspelare, trots en gigantisk överkropp så är han relativt duktig med pucken. Han gör en del poäng trots att defensiven är hans starka sida, många av poängen kommer i powerplay.)

Tierp:

Johan Agu B ( Poängstark back som är duktig både offensivt och defensivt, även bra i det fysiska spelet.)

Borlänge:

Daniel Eklund Fw ( Son till legendaren Per-Erik Eklund, fått mycket av pappas gener då även Daniel är en väldigt klok och spelskicklig spelare. En avig rightare som även gör en hel del mål, har ambitionen att göra poäng varje kväll.)

Magnus Kullerback Fw ( Skridskostark med hög arbetskapacitet, dessutom en målskytt av rang.)

Viktor Mårtensson Fw ( Ett kraftpaket som aldrig bangar för en fight, hög arbetskapacitet och duktig framför motståndarnas mål.)

Valbo:

Fredrik Stefansson B ( Puckskicklig och rörlig back som alltid vill följa med i anfallen, gör alltid bra med poäng. En av div 1 Sveriges bästa backar, en personlig favorit.)

Alexander Olsson Fw (  Bra teknik och hal som en ål, trots en kreativ spelstil så besitter han en hög arbetskapacitet.)

Enköping:

Joakim Vikström Fw ( Hade en underbar fjolårssäsong i Asplöven, var seriens stora målkung. Haft en trög säsong målmässigt i Enköping men med rätt förtroende från tränarstabén kan Joakim återigen växa fram till en stark målskytt.)

Robert Olsson C ( Stor vinnarskalle och bra blick för spelet, dessutom stark fysiskt.)

Linden:

Viktor Söderberg Fw ( Liten tekniker med en bra skridskoåkning, svår att få grepp om då han är snabb i sina frånvändningar.)

Marcus Abrahamsson B ( Stor back som har sina styrkor i defensiven, trots att det ser lite knackigt ut när han behandlar pucken så är det effektivt. Även bra offensivt trots att tekniken inte är den allra bästa, mängder med rutin.)

Surahammar:

Aron Olsson B ( En väldigt liten back med en gudabenådad skridskoåkning, bra på bära in puck i anfallszonen.)

Arboga:

Jonas Höög Fw ( Ett tekniskt vidunder som kan göra det mesta med en puck, öst in poäng denna säsong som han började i Botkyrka.)

Div 1 D

Botkyrka:

Ronni Hannula Fw ( Är i sina bästa stunder en skön artist, duktig tekniskt och en bra skridskoåkare. Gör en hel del mål och poäng tack vare ett fint spelsinne och ett bra skott.)

Fredrik Johansson Fw ( 19 matcher och 43 poäng säger väl allt, med det poängsnittet så borde alla toppklubbar i ettan få upp ögonen.)

Nyköping:

Peter Danielsson C ( En klok tvåvägscenter som gör skapligt med poäng, duktig tekare och bra med pucken.)

Markus Andersson Fw ( Duktig puckhållare som gör bra med poäng, kanske inte särskilt stark skridskoåkare men kompenserar det med en god teknik.)

Visby/Roma:

Tobias Lilja B ( Ja jag vet, Tobias lär inte vara gratis. Eftersom det bara är importerna som producerar i Visby så hamnar Tobias med på denna lista. En spelskicklig back med bra sinne för spelet, inte nämnvärt bra på skridskorna men väger upp det med mängder av rutin.)

Skå:

Fredrik Lundin C ( En poängstark och klok center, värd en bättre klubb än Skå till nästa säsong.)

Arlanda:

Lars Hawerfors Fw ( Liten och kvick forward som var med och spelade upp AIK i allsvenskan för några år sedan, gör alltid bra med poäng. Är trots sin storlek otroligt stark i kroppen, vältränad.)

Niklas Wågström Fw ( Kanske dax att Kiruna slår Niklas en signal, gör alltid bra med poäng och jobbar alltid kopiöst. Explosiv och hård i kroppen, skolan är färdig så bara att fixa ett bra jobb åt Niklas.)

MB Hockey:

Björn Jonasson Fw ( En teknisk och poängstark spelare som ännu är ung och utvecklingsbar, kanske en ny Waldehagen värvning på gång för någon av toppklubbarna?)

Björn Teräsniska C ( Fick från Asplöven sparken samtidigt som mig, fick aldrig det förtroende som han behöver. En väldigt teknisk kille som spelar med små marginaler, har som mig svårigheterna i det fysiska. Med rätt förtroende så har man i Björn en toppcenter, gjort bra med poäng i år.)

Trångsund:

Mikael Jedland C ( En tung center som i år fått sitt verkliga genombrott, kan vara en kille som har en sen utveckling. Ett osäkert kort, vågar någon chansa?)

Väsby:

Andreas Palmér C ( Gjorde i fjol sin första seniorsäsong då han spelade med Enköping, otroligt duktig och gör bra med poäng. Tror vi i Andreas kan ha en spelare för allsvenskan inom något år, kom ihåg vart ni läste det först.)

Då har ni fått ytterligare hjälp på traven, i morgon ska jag försöka plöja igenom div 1 E och div 1 F, skulle inte du Fahlander vilja hjälpa mig med det? Ska erkänna att jag har otroligt dålig koll på dom serierna, men hittar iaf en av mina favoritbackar i dom regionerna.
Men gör ett försök, kanske mästarbloggaren och Örebros starke man kan komma med några tips!

Over and Out!

Hej alla div 1 sportchefer!

Del 1: Div 1 A & Div 1 B

Silly season tomten är tidig i år då han här nedan kommer att presentera spelare som presterar mer än vad dom kostar, ta er en titt och lägg önskade namn på minnet. Finns bara en regel, rör inte dom Lyckselespelare som jag här nedan presenterar!

Asplöven:

Jonatan Lindroth Fw ( En spelare med hög arbetskapacitet och en stor vinnarskalle, dessutom utrustad med en bra skridskoåkning och en ödmjuk attityd.)

Marcus Waldehagen Fw ( Poängmaskin som river och sliter varenda kväll, trots sin spelstil utrustad med väldigt fina händer.)

Andreas Löf B ( Hamnat i skymundan hos Asplöven, får inte istid i powerplay vilket kväver Andreas spel. Skridsko och puckskicklig back som trivs bäst i offensiva situationer, tack vare sin goda rörlighet så fixar han även defensiven på ett föredömligt sätt.)

Kiruna:

Henrik Bergenström C ( Puckskickligt spelgeni som trivs bäst när ytorna blir stora, älskar att ta ansvar och vara den som bär puck i sin kedja. En bra kille att ha i ett omklädningsrum då han trots sin ödmjuka attityd alltid ställer krav på både sig själv och sin omgivning.)

Simon Esseryd Fw ( En tuff spelartyp som älskar spelet framför motståndarnas mål, otroligt vältränad och en drömspelare för många coacher.)

Magnus Sandström Fw ( Skridskostark som få, har ambitionen att göra mål varje gång han beträder isen. Något puckkär men har visat sig att han kan släppa puck när det behövs, en bra målskytt.)

Boden:

Jimmy Vågstedt C ( Har öst in mål under säsongen, det är där han har sin främsta egenskap. Annars en helt ok spelare som kan bryta mönstret, dessutom en bra tekare.)

Pierre Berggren Fw ( Energispelare som har bra fart på rören, stor och tung men ändå utrustad med en god teknik. Står alltid upp för sig själv och sitt lag, väldigt talangfull i unga år.)

Clemensnäs:

Anders Söderström B ( En spelskicklig och rörlig back, har sina främsta egenskaper i offensiven men klarar ändå av defensiven på ett bra sätt. Inte så fysikt stark men kompenserar det bra spelförståelse och tajming.

Zakarias Granlund Fw ( En irrationell rightare som har bra speed under skridskorna, fått det att lossna i fortsättningsserien och kan nu vara på väg mot sitt genombrott.)

Lars Örnberg B ( Har öst in mål från sin backposition denna säsong, lite varning för att han inte får så många fler såna här säsonger. Kanske är det tillfälligheter att han öst in mål i år, kanske är detta en framtida klassvärvning. Är osäker på Lars status!)

Piteå:

Anton Lundberg Fw ( Poängmaskin som inte syns så mycket i övriga spelet, håller sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Finns mycket potential i denna kille, jag skulle inte tvekat att värva Anton till mitt lag om jag var sportchef. Det som gör det svårt är att han under säsongen kamperat ihop med "Ragge", hur klarar han sig på egen hand?)

Petter Lindberg B ( Attitydspelare som aldrig viker undan en närkamp, älskar att smälla på sina motståndare. Är trots det skaplig med puck, dock ingen Niklas Strandberg direkt.)

Kalix:

Anders Vikman C ( En puckstark poängmasin, fantastisk på bära upp pucken genom mittzon. Aningen skridskosvag men väger upp det med ett otroligt spelsinne och fina händer. Älskar att ta och få ansvar!)

Johan Karlsson Fw ( En ruskig sniper med helt ok händer, användbar i powerplay. )

Lycksele:

Jimmy Lundberg Mv ( Kommer inte ta med många Lyckselespelare på denna lista då jag inte vill att dom ska försvinna, men ni får Lundberg och en till. Jimmy är en reflexsnabb och rörlig målvakt som är kul att se på, haft en otroligt hög nivå på sitt spel under säsongen. Växer med uppgiften, desto mer han har att göra desto bättre blir han.)

Johan Välitalo Fw ( Skridskostark och stenhård i kroppen, väcker upp mycket känslor hos motståndarna. Ett stenhårt skott och fina händer gör att det finns otroligt mycket potential i denna kille. Har felaktigt fått ryktet om sig att vara en aning stökig, kan bekräfta att detta är en bra kille att ha i sitt lag.)

LN 91:

Erik Giljam C ( Klar med sin polisutbildning till sommaren, då väntar praktik hemma i Stockholm. Det troliga är att Erik återvänder till Vallentuna, men värt ett försök att kontakta honom då han verkligen öst in poäng denna säsong.)

Andreas Lind Fw ( En liten teknisk spelare som alltid gör mycket poäng, så även i år. Andvändbar i powerplay då han besitter fina händer, förmodligen också billig i drift.)

Hudiksvall:

Jonas Lindström Fw ( Har öst in poäng under dom flesta säsonger, har höjt sitt poängsnitt ytterligare denna säsong. Vet att både Piteå och Asplöven jagade hans tjänster innan deadline, det medför att han till hösten blir lite dyrare i drift för den klubb som vill värva Jonas.)

Nälden:

Johan Jönsson Fw ( Vem är det? Jag har ingen aning, men poäng har han gjort denna säsong. Kanske fått sitt genombrott i år, eller är det bara tillfälligheter?)

Östersund:

Henrik Hetta C ( Född 89 och är från närområdet, gjort bra med poäng i år. Vill säkerligen ut i landet och testa sina vingar, men klarar han att stå på egna ben? Kanske han utvecklas ännu mer av att komma till en ny klubb? En chansvärvning helt klart.)

Patrick Nordström Fw ( 22 åring som gjort bra med poäng under dom senaste två säsongerna, dessutom rightare. Kan vara en bra värvning, vem vågar chansa?)

KB 65:

Per Backlund Fw ( En stor och stark spelare som gör bra med poäng, endast 20 år gammal och därför väldigt utvecklingsbar.)

Magnus Häggström Fw ( Kamperat ihop med Backlund under säsongen, dom har gjort det bra tillsammans. En irrationell rightare som vet hur man gör poäng, kanske värva duon ihop?)

Återkommer i kväll med Div 1 C & Div 1 D

Over and Out!Klappat och klart i Norr, Mellan och Södra blir en rysare!

Allettan Norra:

Då var den norra allettan färdigspelad, blev som vi hade trott Asplöven och Piteå som tog dom två sista platserna efter enkla segrar över KB65 och LN91.
Den tredje matchen blev otroligt jämn där Östersund till slut kunde vinna med 6-4 över Kiruna, genom det så slutade man före Kiruna i tabellen.

Sluttabell:

1 Asplöven 22 poäng +30
2 Piteå 22 poäng +18
3 Östersund 20 poäng +11
4 Kiruna 16 poäng +13
5 KB65 6 poäng -33
6 LN91 4 poäng -39

Här kommer min analys av lagen:

- Asplöven ( Tog programenligt hem seriesegern trots vissa besvär, fick spela med kniven på strupen under den andra halvan av serien. Det var då man visade sin storhet genom att rada upp segrar, nyckelspelare som Omark, Lindlöf, Oikarinen, Kall, Yli-Junnila och Lindström tog här sitt ansvar. Det är bara att gratulera Asplöven till seriesegern, det var ni väl värda. Ni har under dom två senaste säsongerna verkligen visat er vara en maktfaktor i den norra div 1 hockeyn. Har genom seriesegern satt sig i ett bra läge inför playoffspelet, kvalserien är nära nu.)

- Piteå ( Har på något sätt fått spela i det tysta då mest fokus har legat på Kiruna och Asplöven, visade sig vara ett smart drag då man tillslut kunde nypa den andra playoffplatsen. Man har ett homogent lag utan direkta svagheter, kan bli en obehaglig överraskning för dom flesta lagen. Man har bra toppar i Ottosson, Strandberg och Olofsson och ett bra skikt med spelare just under, tänker då framförallt på Engström, Karlberg, Lundberg, Lindberg och Lundqvist.)

- Östersund ( Som vanligt så hade man räknat bort Östersund trots att dom vann div 1 B i överlägsen stil, det höll man som vanligt på att få äta upp. Man visade upp ett starkt spel på hemmais, med ett bättre bortaspel så hade man räckt ända fram till playoff. Men att detta var seriens överraskning råder det inga tvivel om, man ska betänka att man inför säsongen tappade hela sin stomme som ersattes med unga oskriva kort.)

- Kiruna ( Det ville sig inte i år heller, trots en riktigt bra start på serien så kunde man inte knyta ihop säcken. Om det beror på målvaktsspel, försvarsspel eller vad det nu beror på är inte jag rätt man att analysera, men att någonting görs fel i klubben känns ganska så säkert. Nu är det upp till alla som är inblandade kring a-laget att sätta sig ner och analysera om vad som behöver förändras, kan vara en liten liten detalj som gör att man missat playoff flera år i rad. )

- KB65 ( Gjorde vad som kunde förväntas av dom, visade upp ett bra hemmaspel men räckte absolut inte till på bortaplan. På pluskontot får man ta med sig hemmasegern över Kiruna, det inger respekt. Annars en strålande säsong av nykomlingarna, allettan var en nyttig erfarenhet för föreningen.)

- LN91 ( Har 4-5 gubbar som håller bra allettanklass, dom övriga får agera statister. En klubb utan ambitioner som bestämt sig för att ta steget ner till div 2 på grund av en dålig ekonomisk situation. Hade dock varit kul att se vad klubben kunnat göra om man hade fått behålla det laget man hade i grundserien, tänker främst på förlusterna av Blixt och Eriksson och skadan på poängkung Giljam. Men all heder åt LN:s säsong, man får trots allt vara med och leka med dom stora pojkarna med pengar.)

Så grattis Asplöven och Piteå, ska bli intressant att följa er resa i playoffspelet. Tyvärr så fick den arrogante Pasi Mustonen rätt i sitt tips, bara att buga och bocka för Pasi då han verkligen kan sin hockey. Han är inte i Asplöven för att skaffa vänner, han är där för att föra laget upp till allsvenskan. Den drömmen och visionen lever ännu i allra högsta grad, så Pasi ska han en stor klapp på axeln för sitt gedigna arbete hittills!

Allettan Mellan:

I allettan mellan var det i dag streckmöte då trean Visby hemma på ön tog emot fyran Nyköping, precis som bloggen tippade så slutade matchen 3-4 efter straffar till Nyköping. Stor matchhjälte blev Nyköpings poängkung Fredrik Håkansson då han avgjorde i straffläggningen, bäddat för en rysare i sista omgången.

Tabelltoppen:

1 Valbo 28 poäng +27
2 Enköping 27 poäng +19
3 Nyköping 23 poäng +12
4Visby 23 poäng -5

Matcher i sista omgången:

Surahammar-Visby
Nyköping-Väsby

Nyköping fixar detta tillslut, vem trodde det för 4-5 omgångar sedan? Nykomlingen Visby gick som tåget under grundserie och en bit in på allettan, nu har dock verkligheten kommit i kapp ö-laget. Men en imponerande säsong minst sagt, tyvärr så skulle sannsagan fått krönas med playoffspel. Men än är det inte kört, ser dock otroligt svårt ut då Nyköping ska avfärda Väsby enkelt på hemmais.

Allettan Södra:

Resultaten i eftermiddag gick verkligen spänningens väg, en dramatisk avslutning som väntar i landets bästa alletta. Det är ett och annat fans som kommer få sig en riktig nackelbitare under onsdagskvällen, dramatiskt värre!

Tabelltoppen:

1 Tingsryd 32 poäng +21
2 Örebro 27 poäng +21
3 Vita Hästen 22 poäng +7
4 Skåre 22 poäng +1
5 Pantern 21 poäng +-0

Matcher i sista omgången:

Pantern-Kungälv
Tingsryd-Vita Hästen
Tranås-Skåre

Pantern tar en enkel seger mot slagpåsen Kungälv, värre blir det för Hästen och Skåre. Hästen tar emot redan klara seriesegrarna Tingsryd på bortais, det enda som talar för Hästen är att Tingsryd redan är klara seriesegrare. Skåre åker till Tranås, ingen lätt uppgift för ett orutinerat gäng att ta sig an ett hemmastarkt Tranås. Detta blir en rysare in i det sista, är det Pantern som trots sin usla start tillslut ska få lyckas i allettan? Eller är Pantern liksom Kiruna den ständiga förloraren när det kommer till allettanspel, kanske dom nu äntligen lyckas bryta sitt bistra allettanfacit?

Det var allt för denna kväll, återstår bara att återigen gratulera Asplöven och Piteå. Det var en lättad Magnus Lehto som jag pratade med i kväll då han tyckte att man nu iaf har räddat hedern denna säsong. Ett misslyckande i playoff kan man smälta, men att inte ens ta sig dit hade varit snopet. Återstår att se om man får åka upp och fira allsvenskt avancemang på Umpitunneli i april månad?

Over and Out!

Då var period två till ända


och det är nu säsongens sista match som utspelar sig i Z-hallen för dom bägge lagen då både Piteå och Asplöven nu har gått i från till komfortabla ledningar.

Så här är ställningen efter period 2:

KB65-Asplöven  2-5 skott period 2: 13-15 mål period 2: 0-2 Juha-Matti Yli-Junnila ( Oikarinen, Waldehagen), 1-2 Björn Lindholm ( Pettersson) PP2, 2-2 Marcus Edlund (Atzmannstorfer) 2-3 Urban Omark ( Ozolins) PP2, 2-4 Jarkko Pakisjärvi (Oikarinen, Yli-Junnila) PP1, 2-5 Joni Lindlöf straff

LN91-Piteå 0-3 skott period 2:  ?    0-2 Aaron Ställ (Stenberg), 0-3 Niklas Strandberg (Lundberg) PP1

Östersund-Kiruna 3-3 skott period 2: 12-7 mål period 2: 3-1 Thomas Strandell (Tjärnberg, Stenström) 3-2 Tobias Fredriksson (Erson, Bergenström) 3-2 Joel Törmä (Esseryd, Nyberg)

Det mest anmärkningsvärda är att Asplöven hamnade ur balans i mitten av perioden, man drog till exempel på sig två st utvisningar för "too many players" efter varandra, det innebar spel 3 mot 5 och det i sin tur medförde reducering till 1-2 för KB. Men nu verkar allt ha ordnat upp sig och både Piteå och Asplöven kan deffilera mot playoff.

Återkommer i kväll med lite analyser, nu ska jag ta mig ett cykelpass uppe på ishallen.

Over and Out!

Då var period ett till ända..


Det ser tyvärr inte ljusare ut för Kiruna efter den första perioden, men än är det inte helt becksvart. Jag hade hoppats på att LN skulle lyckas hålla tätt perioden ut mot Piteå, tyvärr så sätter poängkungen Daniel Olofsson ett psykologiskt viktigt ledningsmål med endast 11 sekunder kvar av perioden.

Så här är läget just nu:

LN 91-Piteå 0-1 skott: 5-15 Mål: 0-1 Daniel Olofsson ( Lundqvist, Ottosson) PP 1

KB 65-Asplöven 0-1 skott: 4-21 Mål: 0-1 Markus Huhta

Östersund-Kiruna 2-1 skott: 4-10  Mål: 0-1 Simon Esseryd (Nyberg, Törmä) PP 1, 1-1 Daniel Eliasson ( Englund, Westin), 2-1 Peter Westin ( Englund, Eliasson)

Som ni ser så är det kraftigt övertag för bortalagen, trots det så kan Östersund gå till pausvila med en 2-1 ledning. Tveksamt val av Tiensuu att starta med Alcén i buren i dag då han har haft en jobbig avslutning, men man vet dock ej hur målen har gått till.
Asplöven och Piteå har trots mängder av powerplay och mängder av skott på mål endast en uddamålsledning, känns dock som att när dom nu väl har fått utdelning så kommer det att rinna på.
Men än är loppet inte kört för Östersund och Kiruna, återkommer igen i den andra pausen med en ny rapport.

Over and Out!


Då ska det avgöras!


Klockan 16.00 är det då nedsläpp i allettan norras sista omgång, det är nu allt ska avgöras. Många vill påstå att serien avgjordes redan i fredags då Piteå hemmaslog Kiruna med tennissiffrorna 6-1, ärligt talat så känns det väl avgjort trots att både Asplöven och Piteå måste vinna denna eftermiddag.
Asplöven och Piteå står på 19 poäng, Östersund jagar bakom på 17 poäng och Kiruna som fortfarande även dom har chansen står på 16 poäng, för Kirunas del så gäller det att se till att vinna och hoppas på att Piteå förlorar eller att Asplöven förlorar väldigt stort då dom har en betydligt bättre målskillnad än gruvlaget.

Det är dom förutsättningar som gäller inför den avslutande omgången, matcherna som spelas är dessa.

KB65-Asplöven ( KB är alltid starka hemma i Bjästahallen men har nu absolut ingenting att spela för, vill dock säkerligen avsluta snyggt och man kan spela helt utan press. Hårdsatsande Asplöven däremot har mycket att spela för då ett missat playoffspel skulle vara ett fiasko av den högre skolan, man vill dessutom säkerligen vinna serien och därmed ge sig själva ett gynsammare playoffspel. Visst att Asplöven ska spela hem detta enkelt, men nerver kan sätta grus i maskineriet. Tror dock att Asplöven vinner utan att övertyga, 2-5 låter som ett gångbart resultat.)

LN91-Piteå ( När vi i går promenerade runt på stan i Piteå så träffade jag på Niklas Strandberg, han medgav att han var en aning orolig inför denna match då alla tar för givet att man redan är klara för playoff. Att bara åka och hämta hem tre poäng är inte det enklaste, hamnar man dessutom i underläge så kan det bli en desperat jakt där man frångår sin gameplan. Det är det Kiruna får hoppas ska hända i Norrskenshallen, men LN ska inte kunna störa det meriterade Piteålaget. Siffrorna 1-6 dyker upp i mitt huvud, låter som ett bra tips det.)

Östersund-Kiruna ( Båda lagen har trots allt chansen än, det laget som är beredda att försöka ta den chansen kommer också gå segrandes ur denna strid. Östersund har visat sig vara starka på hemmaplan så att det blir en tuff utmaning för Kiruna kan man nästan räkna med då Kiruna även har två tuffa matcher i benen. Kiruna får nog klara sig utan Oscar Molin då han dras med en fingerskada och även Magnus Sandström lär vara osäker till spel då hans försök med att spela misslyckades i fredags då han fick kliva av efter halva matchen. Hur gör Kiruna med målvaktssidan i dag? Det kanske återigen är dax att ge unge Malmqvist chansen då Alcéns formkurva har varit dalande under den andra halvan av serien, eller kanske ska man återigen satsa på Alcén och hoppas på att han är revanschsugen. Tror Kiruna i dag samlar ihop sig och gör en sista kraftansträngning tillsammans, man vinner med 2-4 efter magnifikt spel av en revanschsugen förstaformation.)

Det spelas även en hel del viktiga matcher i dom övriga allettorna denna eftermiddag, hittade en av lite större värde än dom övriga.
I allettan mellan så reser fyran Nyköping med färjan över till ön för möte med trean och superskrällen Visby, för några omgångar sedan så kändes Visby playoffklara medans Nyköping såg ut att gå mot ett tidigt sommarlov.
Men det vänder som ni vet fort i denna sport och med endast två omgångar kvar så skiljer det nu bara en poäng mellan lagen, känns som att denna match kommer avgöra allt?
Nyköping är i en strålande form medans Visbys form är urusel, det borde innebära en enkel bortaseger. Riktigt så enkelt är det dock inte då Visby är otroligt hemmastarka på ön, räkna med mycket folk och en domare som är färgad i hemmalagets färger. För att ytterligare tighta till serien inför den sista omgången så tror jag att Nyköping vinner med 3-4 efter straffar.

Spännande eftermiddag vi har att se fram emot, hoppas av hela mitt hjärta och håller alla tummar jag kan för att LN ska skrälla mot Piteå! Nån gång måste turen vara på Kirunas sida i en alletta, varför inte i eftermiddag?

Over and Out!

Bloggen föll för frestelsen!


Jag sitter här ganska så nöjd denna lördagskväll då mitt senaste inlägg fick precis den reaktionen som jag hade hoppats på, hade dock räknat med att få mer skit för mina uttalanden. Det hinner dock säkert komma då det är sånt som hör till när man skriver en offentlig blogg, alla har som tur är olika åsikter och det medför att mina åsikter inte delas av särskilt många
Men det jag ville få fram med det inlägget var att få i gång en diskussion och att alla ska få ventilera sina åsikter, genom det så kan det bara på sikt vara bra för sporten. Man kan sitta där på läktaren och tycka att allt är skit och att han och han är skitdåliga, men det hjälper ju inte då det inte gynnar någon av parterna.

Många av kommentarerna som har kommit in tycker jag är otroligt bra medans jag tycker att några fåtal inte är av det högsta värdet, det är dock min åsikt och respekterar givetvis allas kommentarer oavsett hur bra eller dåliga jag tycker att dom är.

Sen kommer det in anklagelser om att jag sågar Kirunas backar, det kan jag tycka är en aning konstigt då det inte står någonstans i texten. Möjligen har "att skydda sin målvakt" misstolkats , där menade jag att man i media inte ska lägga skuld på målvakten och inte att Kirunas backar var dåliga på att stå upp för sin målvakt.

"Dan den vänlige backen" hade en ruskigt bra kommentar som jag tycker att ni alla ska läsa, kort och gott så menar han nog att det i ett försvarsspel handlar om att ge och ta.

Känner sig inte backarna trygga med målvakten eller målvakten trygg med backarna så är det otroligt svårt att bygga upp ett tryggt försvarsspel, det ligger det verkligen något i.

Sen kan väl jag också vara lite naiv och blåögd i mitt försvarstal till Alcén då han trots allt är en väldigt god vän till mig, på så sätt blir det lite snedvridet. Men ville ha i gång en diskussion och en ventilation och som det ser ut nu så har jag lyckats med det, så med andra ord kan jag inte vara annat än nöjd med mitt inlägg.

En intressant sak till som jag fastnade för var att man nästa år vill ha en konstellation med Lundström/Alcén, låter som ett skapligt målvaktspar det. Men vad som händer med Tobbes hockeyframtid vet ju ingen, återstår att se men givetvis så ska ni Kirunafans hålla alla tummar som ni kan för att han återvänder till moderklubben. Tobbe i form håller trots allt elitserieklass!

Det var tänkt att jag i dag skulle bevaka playoff 1 mötet mellan Clemensnäs och Hudiksvall, föll dock för frestelsen och hamnade i stället i Skellefteå Kraft Arena för att bevittna mötet mellan Skellefteå och Rögle. En krampaktig match där båda lagen var rädda om poängen, 3-2 i sudden till Skellefteå kändes dock rättvist. Men vilken trio Rögle har i Jönsson och tvillingarna Abbots, snacka om att kunna dominera en matchbild.

Resultat Playoff 1

Clemensnäs-Hudiksvall 3-7 ( En förstaperiod som slutade 3-3, verkar som vanligt ha varit vilda västern i Kopparhallen. Hudiksvalls Jonas Lindström summerade 1+3 och visade att han håller hög klass, ångrar på sätt och vis att jag inte åkte till "Koppis" för att spana in Jonas. Hudiksvall känns som numret större och kommer säkra avancemang redan på måndag.)

Karlskrona-Mjölby 7-3 ( Behöver inte ens gå in och leta någon publiksiffra från dagens möte i Telenor Arena, antar att det var lapp på luckan. Karlskrona har hittat en bra formtopp lagom till vårsäsongen, känns som att dom kan nypa en match i Mjölby och därmed avancera till playoff 2. Det känns som att deras fans är mer än värda ytterligare en framgång!)

Botkyrka-Borlänge 5-6 ot ( Att Borlänge kunde få det svårt i förorten hade jag redan på förhand listat ut, mycket riktigt så tog det 3 minuter in på sudden innan Borlänges poängkung Daniel Eklund kunde avgöra. Viktigt för Borlänge, nu missar man inte chansen till avancemang.)

Avslutningsvis vill jag bara skicka en hälsning till han/hon med nickname "Rinkräven", Jag respekterar dina åsikter till 100 procent men behöver för den skullen inte hålla med om innehållet. Jag tycker att du är lite väl kritisk i dina inlägg, men det är som sagt bara min åsikt. Har inte ännu lyckats lista ut vem det kan vara som gömmer sig bakom detta nickname, inte lagt någon större energi på det om jag ska vara ärlig då det inte angår mig det minsta om vem du är. Bättre att tycka än att inte tycka, all publicitet Kirunas hockey kan få är av stor nytta.

Kommer under förmiddagen ut med ett litet inlägg om morgondagens allettan norra matcher, än är det inte kört varken för Kiruna eller Östersund. Kiruna kan dock bara se till att vinna och sen hålla tummarna för att Piteå klappar ihop i mötet med LN.

Over and Out!

För mig känns det naivt!


Har ägnat några minuter till att surfa runt på lite olika hockeysidor, hamnade som alltid in på Kirunas svenskafans sida. Hittar som vanligt en hel del inlägg i forumet som handlar om att man skulle haft Tobbe Lundström i mål, den där Alcén är ju helt bedrövlig.
Man är inte nådig i kritiken över sin målvakt, han med nickname "Rinkräven" är faktiskt otroligt pinsam i sina inlägg. Jag skäms nästan över att vara Kirunafödd när man ser hur otroligt naiva och blåögda människor där uppe stundtals kan vara, nu får ni allt skärpa er då denna sport sist jag vill minnas ännu var klassad som en lagsport. Förhoppningsvis är inte han med nickname "Rinkräven" Kirunabo, men har tyvärr mina aningar om vem det är.

Givetvis så skulle man haft en större chans till playoff med Tobbe i målet, han var trots allt en av allsvenskans bästa målvakter under fjolårssäsongen.

Givetvis så är inte Fredrik Alcén nöjd med sin säsong då han blandat och gett en hel del, känner nog själv att han skulle velat hålla en betydligt jämnare nivå.

Men vad har egentligen fans och tränare gett  för förutsättningar till Fredrik?

- I premiärmatchen mot Asplöven den 19 september så var det Fredrik som höll Kiruna kvar i matchen, vad stod det i tidningen dagen efter? Jo, enligt Kirunas tränare J-Å Tiensuu så var det Fredrik som förlorade matchen åt dom då han bjöd på två stycken mål.

- Under säsongens gång så har det snackats i Lombias korridorer om att man letar efter en ny målvakt, även sånt tissel och tassel når  tillslut fram även till Fredrik.

- "Fans" på olika forum sågar Fredrik match efter match, tror ni inte sådant också når fram till Fredrik för eller senare?

En av dom första saker som jag fick lära mig om denna sport var att alltid skydda sin målvakt, vart har den regeln tagit vägen?
Jag har längs vägen även fått lära mig fler saker angående släktet målvakter, dom är alltid speciella, självförtroende är a och o  för att lyckas och dom behöver alltid stöd för att kunna vända negativa trender.

Om alla under säsongens gång i stället för att håna Fredrik verkligen gett honom sitt stöd, tror ni inte att det då hade sett annorlunda ut?
Tror ni inte att ni då hade gett Fredrik chansen till att växa ut till den målvakt som ni hade hoppats på?

Jag hoppas trots att jag vet att Fredrik trivs i Kiruna att fans, tränare och Fredrik till hösten går skilda vägar. Du är värd så mycket bättre Fredrik!

Varför skriver jag det här?

Vill inte försvara Fredrik på något sätt, kan inte uttala mig om hur det sett ut under säsongen då jag sett för få matcher med Kiruna. Det jag vet är att när Fredrik känner trygghet och förtroende så kan han vara rent överjävlig där längst bak, helt i parentet med Ottosson i Piteåmålet. Kritiken i sig är förmodligen inte helt obefogad men förstår samtidigt inte varför alla vänder han ryggen, känns som att det är det sämsta man kan göra om man vill vända hans negativa spiral.

Nu har jag fått skriva av mig i detta ämne, kände att jag ville ventilera mina åsikter och tankar. Jag säger inte att just mina åsikter och tankar ska vara dom rätta, era åsikter och tankar har ju minst lika mycket värde.

Kanske har ni rätt att Fredriks målvaktsspel är orsaken till att man mest troligt inte går till playoff, men får inte även ni ta på er en del av skulden?

Glöm och gå vidare Fredrik, det finns klubbar och fans som skulle ta emot dig med öppna armar!

Over and Out!


Upp som en sol, ner som en pannkaka!


Då sitter man här på hotellrummet och ska försöka sammanfatta det man just sett, toppmötet i mysiga LF Arena mellan Piteå och Kiruna. Reglerna var ganska enkla, det lag som vann skulle stå med minst ena skridskon i playoff.

Det märktes till en början att detta inte var en match av vanlig karaktär, redan efter 35 sekunder lyckades Kiruna bjuda Piteås poängkung på ett friläge. Tur för Kiruna att "Ragges" sikte ännu inte var inställt, annars hade kvällens match kunnat avgöras redan där.
Efter det friläget så var det slut på bjudningar från Kirunas sida utan man överlämnade det helt till Piteå och domare Åström.
Kiruna fick chansen i powerplay efter powerplay och ett mål låg i luften då man fick bra tryck gång efter gång på Piteåboxen. Men en otrolig ineffektivitet och en bra Ottosson i Piteåmålet gjorde att man fick vänta på det så viktiga ledningsmålet, men det skulle komma!
Under Piteås fjärde raka utvisning kunde Oscar Molin med ett halvhårt skott placera pucken mellan benen på Ottosson, tyvärr så blev den glädjen kortvarig.
Direkt efter målet flyttar Piteå ner spelet i anfallszonen, pucken går upp till backen Olov Lundqvist som prickskjuter in kvitteringen i Kirunamålvakten Alcéns högra kryss. Det såg väl inte helt otagbart ut men samtidigt är det ett hårt skott som placerades med fingertoppskänsla, fri sikt och ganska långt utifrån är väl det enda argument man kan använda om man ska vara lite kritisk.
Kiruna går alltså till pausvila med ett likaläge, sett till perioden så är det verkligen i underkant för Kirunas del. Man äger perioden från start till mål men är ruskigt ineffektiva när lägena uppstår, dessutom har man svårt att få in folk på mål.

Träffade i pausen Philip Kemis pappa, vill inte kalla mig hockeyexpert av någon form men det jag sa visade sig stämma.

" Tyvärr så är det nog kört nu, man skulle nog ha behövt sätta några av dom chanser som uppstod"

Ungefär så var min kommentar av den första perioden, med facit i hand så inser man hur rätt man hade.

Till den andra perioden så kommer Piteå ut som ett nytt lag, man parkerar i stort sett i Kirunas zon och givetvis så börjar det då trilla in puckar.

- 2-1 kommer efter ett naivt försvarsspel, man glömmer bort att Piteås Aaron Ställ har trillat i bortre rundhörnet. Han stiger upp och glider in vid den bortre stolpen, crosspassning kommer och han behöver bara raka in pucken i tomt mål.

- 3-1 kommer efter passivt spel i mittzon där Piteåkillen får trampa runt hela femman, han får till ett avslut som Piteå rakar in returen på.

- 4-1 kommer till efter slarv från Alcén i Kirunamålet, läggs in ett höstlöv från blå som han tappar ut en retur på. Givetvis hugger Daniel Olofsson in den returen, han är inte poängkung för intet.

Piteås period från början till slut, Kiruna får dock två frilägen av Törmä och Nyberg som man missar. Kan inte minnas att Kiruna fick tryck ett endaste byte denna period, Piteå visade här sin storhet.

Sista perioden blir en kontrollerad tillställning från Piteås sida, man ser till att ha med sig fem man hem under hela slutakten. Kiruna blir stressade när man inte får några ytor, kontentan av detta blir att man börjar soloköra. Man blir då ett enkelt byte för ett disciplinerat Piteå, tyvärr lätt att det blir solokörningar när man känner att man inte kommer någon vart.

5-1 kommer efter backskott i powerplay, Alcén skymd vilket gör målet otagbart.

6-1 kommer endast tio sekunder efter, fin crosspassning genom mittzonen friställer Piteås Andreas Stenberg. I hög fart gör han en dragning över på backhand och överlistar Alcén.

Man kan sammanfatta matchen ganska enkelt, Kiruna hade behövt få utdelning i den första perioden. Piteå gör aldrig tre svaga perioder på hemmais, helst inte om man trots att man blir tillbakapressade kan gå till pausvila med likaläge.
I dom två avslutande perioderna visar Piteå klass, man spelar ett kontrollerat och vårdat spel. Man har en för dagen bättre målvakt, konstigt vore annars då Ottosson är en av landets bästa div 1 målvakter. Man har ett lugnare backspel där man vårdar pucken bättre än Kiruna, passningarna sitter på bladet och man stressar aldrig upp sig. Piteå har mer tyngd i anfallsspelet, Kiruna spelar på för små marginaler och får inte in folk på returer. Dessutom så tycker jag att Kiruna inte fick med sig folk i anfallen då man oftast kom en och en i sina attacker, bara förstakedjan som fick den där riktiga pressen under vissa byten.

Det som gör Piteå så bra enligt mig är att man på alla positioner har minst en av högsta div 1 klass, det skapar en trygghet i spelet. Man har Ottosson där längst bak, man har spelgeniet Strandberg i backuppsättningen och man har den skoningslösa poängkungen Olofsson där framme. Det är klass rakt i genom, tror inte något div 1 lag kan matcha upp den spetskompetensen.

Kiruna behöver inte skämmas för det här då det inte är i dag man tappar playoffplatsen, tyvärr är det KB 65 debaclet som blir avgörande. Hade man fått in någon puck till på Ottosson i den första perioden så hade man blivit svårslagna, tyvärr är det tillslut kanske ineffektiviteten som fäller gruvstadens hjältar.

Jag lovade att ha span på Kirunas Mikael Lasu denna match, tyvärr så blir den statistiken aningen bristfällig då det helt enkelt var för trångt för att sitta och anteckna. Men det jag tog statistik på ska jag nu delge er läsare.

Mikael Lasus match i siffror

Byten: 25
Tekningar: 19 Vunna: 14 Förlorade: 5
Skott: 3
+/-: -1

Mikael gjorde en stabil insats utan att glänsa, vinner mycket tekningar och tar ett stort ansvar i spelet. Med lite flyt så hade något av skotten smitit in, men som för hela laget så ville det sig inte denna kväll.

Plusbetyg Piteå: Förstakedjan med Daniel Olofsson, Erik Karlberg och Johan Wikberg var Piteås bästa enhet för dagen, Markus Ottosson förtjänar också beröm efter en gelgjuten insats.

Plusbetyg Kiruna: Backparet Marcus Erson och Patrik Knudsen var Kirunas klart bästa, Knudsen visade upp några fina tacklingar och försökte genom det väcka upp laget. Framåt var det ganska så slätstruket, Tobias Fredriksson hoppade dock in och visade att han vill ha mer speltid på söndag. RIver och sliter byte efter byte, det ska han ha en stor elogé för.

Publiksiffra: Drygt 900 hade sökt sig till LF Arena denna kväll, tycker det är i underkant. Ni har en fin arena, ett stabilt lag och många spelarprofiler, det ska vara man ur huse en kväll som denna i Piteå!

Over and Out!

Bloggen åker på turné!


Helgen är räddad, bloggen åker på hockeyturné! En aning hockeygalen får man väl ändå kalla sig då man för en gångs skull är träningsledig, alla andra kopplar av med ett gäng pilsner i trevligt sällskap medans bloggansvarige sätter sig i bilen för att bevaka två högintressanta matcher.

Schemat för helgen ser ut på följande sätt:

Fre 20/2

14.15 Avresa Lycksele
17.00 Incheckning Stadshotellet i Piteå
17.00-18.00 Shopping
18.00 Middag
18.20 Entré LF Arena
19.00 Matchstart Piteå-Kiruna
21.30 Eftersnack med Alcén, Törmä, Bergenström mfl
22.00 Anländer till Stadshotellet, blogginlägg väntar!
23.00 Då är man väl ändå värd en pilsner?

Tänkte försöka sätta fokus på Kirunas Mikael Lasu under matchen, all möjlig statistik ska dokumenteras.

Lör 21/2

10.00 Frukost
11.00-13.00 Shopping
13.00 Lunch
13.30 Avresa Piteå
14.30 Entré Kopparhallen
15.00 Matchstart playoff 1 Clemensnäs-Hudiksvall
17.30 Eftersnack med Clemensnäs kaptenen Anders Söderström
19.30 Hemma!
21.00 Blogginlägg ute för läsning

I denna match så kommer fokus hamna på Hudiksvalls poängkung Jonas Lindström, hur bra är han egentligen? Vet att Asplöven försökte knyta till sig Jonas tjänster i Januari, hade han tillfört något till den redan mycket kompetenta forwardsbesättningen?

När jag själv sitter och läser detta så inser jag hur mycket denna sport har hjärntvättat en, men blir förhoppningsvis två bra matcher där Piteås möte med Kiruna kommer bli en intressant historia.
Som tur är åker jag inte ensam, får med mig min underbara andra hälft. För er som undrar, ja hon är minst lika hjärntvättad som mig av denna sport!

Nu väntar målextra på Canal+ sport 2, ytterligare en rysaromgång som ska avgöras i elitserien. Fortsätter Harju/Omark att leverera? Snart måste dom få en gata hemma i Övertorneå uppkallad efter sig, Anna Vikman har trots allt en egen hemma i Överkalix.

Over and Out!

Vi säger grattis och vilken ryslig avslutning det blir!


Har hänt mycket i div 1 Sverige i kväll, vi tar väl en snabbgenomgång här nedan.

Allettan Norra:

Kiruna-Asplöven 4-5 e straffar

LN 91-Östersund 0-4

Vilket drama som utspelade sig i Lombiahallen i kväll, fick ett sms av min kusin i mitten av andra perioden när Asplöven precis kontrade in 1-4 i spel 4 mot 5. Det är kört konstaterade vi då, minuterna efter fick jag ett nytt sms och då var siffrorna 4-4. En låst tredjeperiod och sudden innebar ett spännande straffavgörande, som så många gånger förr så blev det Joni Lindlöf som avgjorde för gästerna. En viktig bonuspoäng minst sagt, tabellen är nu så jämn den nästan kan bli.

1 Asplöven 19 p + 23
2 Kiruna 16 p +20
3 Piteå 16 p +11
4 Östersund 14 p +6

Asplöven har spelat 9 matcher, övriga lag 8 matcher. Bäddat för en rysare, antar att Asplöven slår KB borta och hamnar då på 22 poäng. Eftersom Piteå och Kiruna möts på fredag så kan inte bägge lagen gå om Asplöven, vi får helt enkelt säga grattis till playoff till Asplöven. Bonuspoängen kan visa sig vara otroligt viktig i slutändan, straffar som i vanliga fall brukar vara ett avslappnat avgörande.

Allettan Mellan:

Enköping-Valbo 6-5 e straffar
Nyköping-Surahammar 5-2

Valbo och Enköping delade broderligt på poängen, tack vare det så blev båda lagen i stort sett klara för playoff. Nyköping har vaknat upp från det döda och utmanar nu Visby om tredjeplatsen, sanslöst jämnt och två omgångar återstår.

1 Enköping 27 p
2 Valbo 25 p
3 Visby 22 p
4 Nyköping 21 p

Allettan Södra:

Örebro-Skåre 2-3
Tingsrýd-Kungälv 5-2
Vita Hästen-Skövde 2-4

Ojoj, blir en rysare även här då kvällens resultat inte riktigt gick som förväntat. Tingsryd ångar på medans resten av lagen blandar och ger, just nu känns Tingsryd som den hetaste kandidaten till allsvenskt spel nästa säsong om man bortser från dom lagen som kommer ner till kvalserien. Känns ändå som att talangfabriken tack vare kvällens seger fixar en playoffplats, men man har bara 3 plusmål tillgodo på Vita Hästen.

1 Tingsryd 29 p
2 Örebro 24 p
3 Skåre 22 p
4 Vita Hästen 19 p
5 Skövde 18 p

Div 1 V Vår:

Borlänge-Bålsta 5-2

Grattis Borlänge säger jag, nu väntar playoffspel redan på lördag för dalalaget. Man visade styrka i den direkt avgörande matchen mot Bålsta och visade att rutin spelar stor roll i såna här lägen.

Div 1 D Vår:

Nacka-Botkyrka 3-4 ot

Man stod på lika antal poäng inför slutomgången, efter att Botkyrka gjort 0-3 så såg det ut som att man kunde deffilera mot playoff. Nacka ville dock annat och när ordinare matchtid var slut så var det lika läge i Stockholmsförorten. Ett nervpirrande sudden/straffavgörande väntade och där kunde tillslut Botkyrka stå som segrare, grattis till playoff Botkyrka och Ronni Hannula!

Div 1 F Vår:

Olofström-Karlskrona 2-5

En fullsatt Stålhallen var det som väntade lagen i kväll, publikrycket var enormt då man till och med fått tillstånd till att bygga upp extraläktare. Poplaget Karlskrona visade då att man är mer van med att spela inför fullsatta hus, man chockstartade med 0-1 redan efter 30 sekunder. Det här var alla Karlskronafans värda, nu väntar minst en publikfest till hemma i Telenor Arena. Grattis Karlskrona och framförallt grattis till er alla fantastiska fans!

Då var det efter kvällens omgång klart för playoff 1 som har matchdagarna lördag, måndag och eventuellt tisdag. Vet ännu inte vilka lag som börjar hemma men däremot vet jag vilka lag som möter varandra. Så här ser då playoff 1 mötena ut, lägger väl in mitt tips om utgången i dessa matcher.

Clemensnäs-Hudiksvall ( Tippar 0-2 i matcher, får Clemensnäs börja hemma så har dom dock stor chans till att ta en vinst hemma i svårspelade Kopparhallen.)

Borlänge-Botkyrka ( 2-1 i matcher till Borlänge, dock osäker på hur Borlänges svaga backar klarar av Botkyrkas hårda forechecking. Beror också på vilka som får börja hemma, Botkyrka hemma i Ishuset blir inte att leka med.)

Mjölby-Karlskrona ( Hoppas verkligen att pop och publiklaget tar sig vidare från denna omgång, Mjölby har dock visat sig hålla hög klass. Får Karlskrona två hemmamatcher så kan dom kanske lyckas knäcka nöten Mjölby, hjärtat säger Karlskrona medans hjärnan säger Mjölby. 2-1 till Mjölby i matcher, sista matchen går till ett suddenavgörande!)

Det var kvällens inlägg det, bäddat för en rysaravslutning i dom olika allettorna. Tänk om Kiruna slår Piteå på fredag, då är det huxflux fördel Östersund inför avslutningen eftersom man i sista omgången tar emot just Kiruna hemma i Z-hallen. Skulle inte förvåna mig om Östersund återigen snuvar hårdsatsande Kiruna och Piteå på playoffplatsen, då får man äta upp allt man har sagt om dom denna säsong.

Over and Out!

Då var klockan slagen killar!


Nu är det endast ett fåtal timmar kvar tills årets match drar i gång uppe i barndomsstaden Kiruna, det är storfavoriten och det hårdsatsande gränslaget Asplöven som denna gång gästar anrika Lombiahallen.
Det förväntas bli storpublik i kväll, något som Kirunalaget inte direkt är bortskämda med under dom senaste åren (förutom när det är gratis förstås!). Det känns dock kul att man har börjat kunna locka tillbaka publiken till Lombia då man faktiskt vet att det finns ett genuint hockeyintresse där uppe, tyvärr så blev publiken en aning bortskämda med det spel man fick se under 90-talet då Kiruna under några säsonger aspirererade på en elitserieplats.

Men nu till kvällens match, det är seriens verkliga antagonister som går upp i klinch i kväll. Båda föreningarna har allsvenskan som målsättning men har dock valt lite olika vägar att gå för att nå den framgången. Asplöven har under dom senaste säsongerna kastat pengar till höger och vänster för att skapa sig framgång medans Kiruna har satsat på tryggheten och det hemvävda. Om man ser till resultaten dom senaste säsongerna så är det än så länge Asplövens variant som lyckats bäst, på sikt känns det dock som att Kirunas variant lär vara den som genererar mest.

Asplöven har också haft en mer klar målsättning om allsvenskan medans Kirunas mer känns som en utopi då man trots allt inte kan snacka om allsvenskan förrän man gör en rejäl satsning. Visst att man kan bygga uppe ett stabilt topplag i ettan av majoriteten egna produkter men för att nå det slutgiltiga målet så tror jag att man måste chansa och kasta lite pengar på etablerade värvningar.
Men vem vet,kanske är just den strategin som Kiruna har tänkt sig? Man har nu under två säsonger byggt laget med hela grundstommen intakt, kan man få behålla den även till hösten och krydda den med ett par tre etablerade värvningar så känns inte allsvenskan som en omöjlighet.

Kvällens match är av karaktär "kniven på strupen" för gästande Asplöven då man vid förlust kan börja förbereda sig på en tidig avslutningsresa, Kiruna har vid förlust satt sig i ett knepigt men ändå inte ett omöjligt läge.
Dom senaste säsongerna har Asplöven haft relativt lätt för Kiruna, känns som att Asplöven numer ses som storebror mellan lagen.

Finns en hel del nycklar i dagens match men i slutändan så tror jag det är målvaktsmatchen mellan Alcén och Lindström som kommer avgöra denna tillställning då det är två otroligt jämna lag.
Båda har väl blandat och gett denna säsong så känns som att det är en väldigt öppen match, båda målvakterna har pressen på sig på olika sätt. Klarar Alcén trycket från storpubliken? Klarar Lindström att slappna av trots vetskapen om att en tavla kan kosta Asplöven playoffplatsen? Som ni förstår så kommer inte denna match handla om hockeyspelarna därute utan mer om hjärnorna. Vilket lag klarar pressen bäst?

Jag kan inte ens sia om utgången, det enda jag tror är att det blir en otroligt tight match där första perioden kommer vara en otroligt låst tillställning. Men jag måste försöka mig på ett tips, allt annat vore fegt.
Jag tror att Urban Omark och Joni Lindlöf vinner matchen åt Asplöven, 2-4 är en inte alltför vågad gissning.

Man hade velat se denna match alltså, lär bli en nervpirrande tillställning med en härlig inramning.

Kom igen nu folket, ta er till Lombia och ge grabbarna det stöd som dom är värda att få!

Lycka till, må bästa lag vinna!

Hade varit skönt om Kiruna tryckte dit Asplöven, jag om någon vill se Pasi äta skit!

Over and Out!

En aning rörigt, nya besked i dag!


I dag kom det så nya besked angående den framtida kvalserien, i går var beskedet att den startar redan den 25 februari. Det var dock fel då förbundet hade glömt bort att div 2 norra A inte var färdigspelad då, snacka om tabbe.
Nu är det nya beskedet att den börjar den 4 mars med möte mellan Rebels och Rosvik medans vi går in först fredag den 6 mars.
Det definitiva beslutet kommer under torsdagen då spelschemat ska spikas, bara att vänta och se med andra ord.
 
Nu vankas det Djurgården mot Timrå på tv, tippar på 4-2 och 2 poäng av Fredrik Bremberg!

Over and Out!

Bra tajmat spelschema eller?


I morgon är det så dax att avgöra dom flesta fortsättningsserierna, dom två nordligaste är redan färdigspelade. Även div 1 E är avgjord då Mjölby gått fram som en ångvält efter nyår, men i dom övriga tre så är det minst sagt en spännande avslutning som väntar.
Titta och begrunda tabellerna och avslutningsmatcherna som väntar, ni förstår ganska snabbt att spelschemat har visat sig vara en riktig vinstlott denna gång.

Div 1 C Vår

1 Borlänge HF 9 6 0 3 45 : 35 24     
2 Bålsta HC 9 6 1 2 36 : 30 24     
3 Eskilstuna Linden Hockey 9 5 0 4 40 : 27 23

Matcher i sista omgången:

Borlänge-Bålsta
Tierp-Linden

Ojoj, blir en rysare till avslutning detta. Tur för Borlänge att man har kvar ett hemmamöte mot Bålsta då det hade blivit otroligt tufft om det var tvärtom. Linden får förlita sig på att dom två topplagen inte vinner under ordinarie tid, kanske inte ens det räcker då Tierp hemma i Vegahallen är riktigt starka.
Men tror att Borlänge tillslut fixar det här, man har en stark forwardsbesättning som kommer vinna matchen åt dom. Dessutom är man mer rutinerade än vad gästerna är då Bålsta faktiskt är nykomlingar inför denna säsong, är det kanske det som fäller avgörandet?

Div 1 D Vår:

 1Botkyrka HC 9 4 2 3 48 : 35 24     
2 Nacka HK 9 6 0 3 36 : 26 24     
3 Mälarh/Bre Hockey 9 7 0 2 39 : 25 23

Matcher i sista omgången:

MB Hockey-Haninge
Nacka-Botkyrka

Även här ser ni vilken rysare det blir, MB har ryckt upp sig efter nyår och har ännu chansen till playoff. Det krävs dock att inget av dom två topplagen vinner under ordinarie tid. Botkyrka är väl det laget som varit starkast sett över hela säsongen men både Nacka och MB har spelat bättre efter nyår.
Tror Ronni Hannula skjuter sitt Botkyrka till playoffspel mot Borlänge, eller ska Björn Teräsniskas MB skrälla?

Div 1 E Vår:

1 Olofströms IK 9 4 1 4 35 : 26 22     
2 Karlskrona HK 9 4 2 3 34 : 23 21     
3 Gislaveds SK 9 5 3 1 36 : 34 21

Matcher i sista omgången:

Olofström-Karlskrona
Ulricehamn-Gislaved

Det är redan nu utsålt i Stålhallen i Olofström, man har till och med byggt upp extraläktare. Bäddat för dramatik av den högre skolan, för Karlskrona är det dock vardagsmat med fullsatta arenor. Orkar Olofström fokusera på hockeyn efter allt som varit med Ryan McLeod´s fyllekörning och sedemera försvinnande, eller är det just Ryans misstag som kommer fälla avgörande? Jag hoppas av hela mitt hjärta att Karlskrona vinner i morgon, deras fans och deras organisation är värda några fler matcher denna säsong. Äsch Karlskrona vinner med 2-3 i morgon, Daniel Brasar avgör på ett friläge med minuten kvar!
Jonas Bystedts Gislaved har ju fortfarande chansen, men eftersom Karlskrona vinner så får dom följa med Olofström på ett tidigt sommarlov.

Nu fick ni lite förutsättningar inför morgondagen, som ni ser så blir det en intressant avslutning. Uppe i gruvstaden Kiruna spelas det oxå en match av karaktär vinna eller försvinna då Asplöven gästar, blir även det en rysare då det är ett möte mellan två riktiga antagonister. Jag hyser sympatier hos dom bägge lagen, är minst sagt lite kluven inför denna match. Försöker under kvällen eller morgondagen komma med ett längre inför reportage om denna match, räcker inte med några rader för att försöka beskriva den laddning som Lombiahallens is kommer att ha.

Over and Out!

Information angående kvalspelet


Enligt den information som jag lyckats skaka fram under dagen så kommer kvalspelet att inledas redan den 25 februari och pågå fram till den 8 mars. Det var ett glatt besked då det från början var inplanerat ett tre veckors långt uppehåll, känns som att denna lösning är optimal för alla parter.
Som jag har förstått det så är det vi, Luleå Rebels och Rosvik som kommer att göra upp om dom platser som innebär div 1 spel till hösten.
Är just nu i valet och kvalet om jag ska ringa Robban Lahti och höra mig för om dessa lag, kan ibland vara skönt att inte veta så mycket om motståndarna som man ställs emot.

Piteå gästas av Kiruna på fredagskvällen, tror nästan att bloggansvarige sätter sig i bilen upp för att bevittna denna rysare. I morgon kommer jag med ett inlägg om onsdagens matcher, det bjuds på en hel del rafflande dueller i dom olika fortsättningsserierna. Dessutom så väntas det stormatch uppe i Lombiahallen då Asplöven gästar Kiruna, en oerhört viktig match i jakten på playoff för dom bägge lagen.

Mer om det i morgon, nu laddar jag för Skellefteås möte med jumbon Södertälje! 5-1 sätter jag mina pengar på!

Over and Out!

Dagen efter!


Medans Kalix i dag har säsongens sista sammankomst med lite fika och plojträning så vaknade vi  upp till en vardag som i dagsläget verkligen är oviss.
Det enda vi med säkerhet vet är att det i dag är träningsledigt och att vi under morgondagen återsamlas igen, förhoppningsvis får vi då besked om hur kvalserien är upplagd.
För min egen del så blir det tredje året i rad som jag tvingas till kvalspel för att rädda div 1 statusen, börjar onekligen kännas som att jag är den felande länken i dessa lagbyggen.
Givetvis är det väl inte så men man måste alltid först gå till sig själv när man ska utvärdera det som varit, men känns som att skylla på sig själv är en allt för enkel lösning av problemet. Jag är dock den första som kritiserar mig själv för att jag inte kom upp till standard i fortsättningsserien, hade hoppats kunna tillföra betydligt mer än vad jag gjorde.
Men men, hockey är trots allt ett lagspel och mina analyser om vad som gick snett ska ni nu få ta del av.

- Närkampsspelet ( Vi förlorade i stort sett alla 50/50 dueller, då blir det även tufft att vinna matcher. )

- Utvisningar ( Vi drog på oss 43 st tvåor och 2 st femmor på sex matcher, 96 minuter av 360 minuter tillbringades i boxplay. Då förstår man att det blir svårt att vinna matcher, trodde inte siffran skulle vara så här hög.)

- Kreativiteten ( Vi hade svårt att komma till avslut och bra tryck i anfallszonen, ingen som vågade bryta mönstret. Men ser man till antalet utvisningar så inser man att kraften offensivt tog slut av alla numerära underlägen.)

- Passningsspelet ( Vi hade varken många pass eller många pass rätt under dessa 6 matcher, kanske en sjävförtroendefråga.)

- Självförtroendet ( Allt det självförtroende som vi hade byggt upp var som bortblåst efter bortaförlusten mot Clemensnäs, med facit i hand så var den ingenting att skämmas för med tanke på hur dom spelade i fortsättningen.)

- Inställningen och det hårda jobbet ( När inte spelet fungerar så fungerar det tyvärr inte alltid att försöka kämpa heller då du kommer sent in i situationer på grund av ett dåligt flyt i spelet. Det ser då ut som att man inte försöker medans man i själva verket förmodligen jobbar och sliter hårdare än någonsin. Men visst, närkampsförluster, dåligt passningsspel och utvisningar är oftast frukten av taskig inställning. Så kanske var det så att vi tog för enkelt på denna serie då vi gjort en så otroligt fin höstsäsong, kanske glömde vi bort vad som gör oss till vinnare?)

- Anspänningsnivån ( Det har sett vilset och nervöst ut på slutet, klarade vi inte pressen? Det är en sak att spela bra när man inte har någon press på sig, blir som två skilda sporter. Träningarna har sett otroligt bra ut under dom senaste veckorna för att sedan låsa sig totalt på match. Man vågar under träningar hålla puck på ett helt annat sätt, kanske vågade vi inte vinna? )

Som ni ser så har jag en del frågetecken kvar att räta ut, annars tycker jag att jag skött min uppgift som hobbypsykolog på ett förtjänstfullt sätt. Tyvärr så räcker det inte att leverera i bloggen och som hobbypsykolog för att undvika kvalspel, dax att nu även börja prestera där jag ska prestera.
Om man får smälta dessa veckor en aning så står man nog snart redo och sugen på rädda upp det som vi har saboterat, vi har mycket heder kvar att rädda än.
Det ska bli intressant att mäta sig med lag som kommer underifrån, jag har ju dömt ut div 2 norra A i bloggen tidigare. Ska jag nu få äta upp det på samma sätt som jag fick äta upp Jonas Johanssons målvaktsspel? Ja man vet aldrig, det enda jag vet är att Jonas höjt sitt målvaktsspel sen jag gick igenom Kalixlagets höstsäsong. Var det slumpen, eller tänkte du Jonas att nu jäklar ska jag visa den där sopan vem jag egentligen är? Har min blogg den effekten? Knappast!

Over and Out!

Kalix-Lycksele 5-2 ( 1-1, 1-1, 3-0 )


Inte lätt att försöka skriva ett inlägg av klass denna söndagskväll då ni av resultatet förmodligen kan utläsa en viss bitterhet hos herr bloggansvarig.
Det enklaste att börja med är väl att helt enkelt lyfta på hatten och gratulera Kalix till sin fortsatta div 1 existens, vem hade inför denna fortsättningsserie trott att Kalix skulle hinna ta sig förbi oss på endast 6 omgångar?
Antagligen så var det bara dom själva som trodde på det och med facit i hand så hade dom så rätt så rätt, skulle vilja påstå att dom mycket välförtjänt fixade sin existens.

Dom gjorde en helgjuten insats i dag då dom verkligen krigade för varandra och framförallt brann mer för denna uppgift än vad vi gjorde, fascinerande att se det jobb som dom lägger ner varje matchdag.
Dom hade som förväntat en tung start på säsongen men har för varje match tagit ett steg i utvecklingen och när det i dag var dax för tentamen så hade dom det bästa kvar att ge, med det hjärtat som spelarna visar i dag så kommer många av dom nå långt inom sporten.
Deras stomspelare, framförallt då Anders Vikman, Johan Karlsson och Rickard Boudin tar ett stort ansvar även i dag och visar upp ett stort spel när det behövdes som mest. Anders Vikman var helt klart matchens kung då han på ett mästerligt sätt styrde och ställde det unga Kalixlagets spel, mycket välförtjänt så fick han även noteras för 3 mål och 1 ass.
Men den största utvecklingen som skett i Kalix denna säsong är målvaktsspelet då Jonas Johansson gått från en skakig tonåring till en etablerad div 1 målvakt. Jonas var mycket bra även i dag, kanske skulle haft något av målen men samtidigt  vägde många fina ingripanden upp dessa mål.
Man märker även att han sjävförtroendemässigt växt flera klasser under fortsättningsserien, minns en sekevens under matchen som verkligen bekräftar detta.
Jag får på ett dåligt backhandskott som Jonas enkelt plockar ner, han tittar då på mig och utbrister "alla lösa går om". Hade det skottet kommit i september så hade det det sett ut som att det var en tvål Jonas försökte plocka, nu var det däremot hur lugnt och säkert som helst.

Om vår insats skriver jag ingenting denna kväll då det var lika dåligt som under dom tidigare matcherna i denna serie, nu väntar ett jobbigt kval för vår del. Hur det ska se ut vet ingen i dagsläget då det är ett möte angående kvalet under morgondagen, återkommer med information angående detta så fort jag vet.

Grattis Clemensnäs får jag oxå skriva då dom i dag besegrade Boden på hemmais med siffrorna 4-1, det innebär playoffspel för ett uträknat Clemensnäs. Man var helt bedrövliga under grundserien man har när det gällde som mest vaknat till liv, man har lyft sitt spel med flera hundra procent och är väldigt värdiga segrare i denna serie. Får passa på att önska er lycka till i det framtida playoffspelet!

Nu lite resultat från dagens matcher i allettan norra:

Kiruna-LN91 9-2 ( Programenlig seger då man på bortaplan hade lekstuga med just LN, vinst hemma mot Asplöven och playoffspelet ligger Kiruna i händerna. Håll i nu killar, till playoff ska ni!)

Piteå-KB65 10-0 ( Ketchupeffekt kan man väl kalla detta? Viktiga bonusmål för Piteå då målskillnaden var dålig innan denna match, detta fyrverkeri kan vara av stor betydelse i slutändan.)

Asplöven-Östersund 7-3 ( Revanschen var ett faktum redan under matchens första 20 minuter då Asplöven kunde gå ifrån till en 5-0 ledning. Asplöven ligger just nu i förarsätet, vinst mot Kiruna på onsdag och playoffplatsen är säkrad.)

Avslutningsvis så är det bara att återigen gratulera Kalix till en perfekt genomförd match, kanske hotellet har extraöppet för er i kväll?

Over and Out!

Inför Kalix! Säsongens sista match?


I morgon bär det återigen av norrut, denna gång är det en av mina favorithallar som vi gästar då vi tar emot Kalix i Fururinken. Förutom graffitimålningen bakom ena kortsargen och popcornlukten vid den andra så är det en riktigt skön hall att spela i, möjligen kan det vara för att jag nästan alltid gjort bra matcher i denna hall. Säsongens två bortamöten med Kalix har varit otroligt jämna då vi i den första matchen förlorade på övertid medans vi i den andra vann med uddamålet. Personligen har dessa matcher funkat otroligt bra då jag i bägge matcherna summerat mål och assist, förhoppningsvis så kan man även under morgondagen komma upp i den nivån igen.

Att det är en match av stort värde är det inget snack om då Kalix vid vinst passerar oss i tabellen och genom det även skickar ner oss i en oviss kvalserie. Det kommer dock inte att hända, finns inte på världskartan att vi ska förlora denna match och genom det sabotera en annars godkänd säsong. Men att det är ett taggat hemmalag som dessutom är i bra form som väntar är vi nog alla överens om, det krävs att vi jobbar betydligt hårdare än Kalix om vi ska kunna få med oss en seger från bandymetropolen.

Kalix är ett otroligt hårt arbetande gäng som kommer äta puck och tugga sarg under matchens alla minuter, coach Christoffersson kommer garanterat spä på med all den tändvätska som han kan ge till sina unga krigare.
Man har två otroligt vassa offensiva krafter i Anders Vikman och Johan Karlsson, framförallt Anders har stundtals dominerat i matcherna mot oss.
Man ska även komma i håg att Kalix från omgång ett i denna fortsättningsserie var "avsågade" av alla experter och när man nu fått en chans till upprättelse så finns det ingenting som talar för att dom enkelt skulle vika ner sig. Det kommer vara fullt krig under minst 60 minuter, är vi redo att ta kampen?

Vi har haft en riktig formsvacka i denna fortsättningsserie, de har verkligen låst sig när vi väl kommit till match. Det medför att det ser lojt och viljelöst ut under olika situationer på isen, kanske kanske så är det så att vi fick lite storhetsvansinne efter den fina grundserie som vi ändå gjorde.
Kanske är det så att vi har fått prestationsångest när vi i denna serie har fått spela som favoriter, som ni ser så kan man spekulera i all oändlighet om vad som gått snett under dom senaste veckorna.

Men nu är det slutgrubblat för oss, vi vet vad som gäller i morgon. Det är bara att ta på sig blåstället och gå in och köra, fundera får vi göra under den sköna bussresan hem. Eller fundera och fundera, gör vi bara jobbet fullt ut i morgon så finns det väl ingenting att fundera på under hemvägen.
Vi vet att om vi jobbar kopiöst hårt, spelar enkelt och har en stor passion och glädje i det vi gör så är vi otroligt svårslagna, följer vi vår gameplan till 100 procent så ska det mycket till om Kalix ska kunna rubba vårt härliga gäng.

Vi är absolut inte rädda för Kalix men vi hyser en stor respekt för deras hockeykrigare, må bästa lag vinna!

Får väl avsluta med en skön klyscha som har hängt med i lagidrotten genom alla tider.

"Laget före Jaget"

Resultat Allettan Norra:

Asplöven-LN 91 8-2 Mitt tips: 7-2 ( Nära Nära, värd en halv poäng för det tipset!)

Piteå-Östersund 4-1 Mitt tips: 4-2 ( Nära skjuter ingen hare, rätt ute även här. Daniel Olofsson stor matchvinnare med 3 mål och 1 ass.)

Kiruna-KB 65 7-2 Mitt tips: 6-1 ( Rätt ute här oxå, men ville sig inte riktigt i dag. Henrik Bergenström som jag tippade skulle vara banans kung först i morgon presenterade sig redan i kväll då han stod för 3 utav målen.)

Favoriterna höll denna eftermiddag, ny chans för utmanarna under morgondagen!

Over and Out!

Tunga avbräck i viktig match!


Nås just nu av rapporterna om att varken Magnus Sandström, Simon Esseryd eller Oscar Molin kommer till spel i kväll, även Robin Westlin är ett stort frågetecken. Vad kan det här innebära för Kirunas del då? Visst att Oscar varit bästa back under säsongen, visst att Esseryd haft en glödhet alletta och visst att Sandströms fart och målsinne alltid kommer till användning. Men tror ändå att Kiruna har ett sånt djup i sin trupp att det inte ska behöva betyda så mycket i enstaka matcher.
För Henrik Bergenströms del så innebär det två nya lekkamrater iform av Tobbe Fredriksson och Patrik Knudsen, innebär bara mer puck och mer ansvar för Henrik. Dessutom är Knudsen i en makalös form för tillfället, mitt matchtips står kvar med andra ord!

För Asplövens del så ser det bättre ut än på länge då endast Mikael Österberg och Jimmy Blixt saknas i dagens match, Piteå aviserer däremot en helt ordinarie uppställning.

Over and Out!

Viktig helg i Norr!


Allettan Norra börjar närma sig kokpunkten då det är en glödhet och viktig helg som väntar för dom fyra topplagen, framförallt ligger pressen på dom tre nordligaste lagen då dom satsat mest och dessutom har två hemmamatcher som väntar.
Att vinna sina hemmamatcher har visat sig vara en av nycklarna till en topplacering i årets alletta och det är något som topplagen hittills klarat på ett föredömligt sätt.
Men vilka blir det då som plumpar först? Kanske får vi se den komma redan i helgen då dom två omgångarna ser ut på följande sätt.

Lördag:

Asplöven-LN 91 ( Här så får vi nog se en match helt i hemmapublikens smak då jag tror att Asplöven efter veckans storseger mot Piteå kan spela ut på ett helt annat sätt. Dessutom finns det revansch att utkräva för den fiaskobetonade poängförlusten mot LN på bortais, tippar på hemmaseger med 7-2.)

Piteå-Östersund ( Skrällvarning utfärdas då Piteå åkte på årets utskåpning mot Asplöven under veckan, första målet är viktigt för Piteås del. Östersund har överraskat alla trots att man vann div 1 B, som vanligt så blev man trots det nederlagstippade inför årets alletta. Piteå är säkert revanschsugna men har man klarat att hämta sig mentalt efter Asplöven matchen? Matchtips 4-2.)

Kiruna-KB 65 ( Kiruna gick under förra helgen på en rejäl mina borta i Bjästahallen då man förlorade mot KB med siffrorna 4-3 efter att man haft ett målvakts och försvarsspel som lämnade mycket att önska under matchens första tretton minuter. Unge Malmqvist fick efter 3-0 pucken  chansen i målet, en uppgift han klarade galant då han även fick chansen i matchen mot LN under söndagen. I dag är dock Alcén tillbaka i kassen, förmodligen mer revanschsugen än någonsin. Kiruna vinner denna match klart, 6-1 efter ett stort målvaktsspel av hemmamålvakten Fredrik Alcén.)

Söndag:

Asplöven-Östersund ( Östersund kommer att få slita hårt under lördagen, det kryddat med ett revanschsuget hemmalag gör att man till slut får ge sig mot storfavoriten Asplöven. Blir dock trots ett massivt spelövertag ingen målmässigt enkel seger för hemmahjältarna, 3-1 låter som ett troligt slutresultat.)

Kiruna-LN 91 ( Klasskillnaden mellan lagen är enorm, LN har ingenting att sätta emot Kirunas fart och fläkt. Det enda som kan hålla liv i denna match är Kirunas underskattning då LN under förra mötet inte skapade en enda riktig målchans utöver målen trots spel på hemmais! Bergenström kommer vara matchens kung och Kiruna tar en enkel 5-1 seger.)

Piteå-KB 65 ( Pettersson x 2 är väl det som kan hålla KB vid liv, men kommer dom till spel? Dom verkar inte vara alltför sugna på dessa norrbottensresor, med all rätt då KB kommer kamma noll denna helg. Piteå får islossning och vinner med klara 7-3 efter att Daniel Olofsson haft stor lekstuga med sina 5 poäng.)

Står sig dessa resultat så blir det som förväntat ett tremannarace om dom två playoffplatserna, tabellen skulle i såna fall se ut på detta sätt inför avslutningen.

1 Asplöven  17 p
2 Piteå          16 p
3 Kiruna        15 p
4 Östersund 11 p
5 KB 65            6 p
6 LN 91            4 p

Notera att Östersund och Kiruna då har en match mindre spelad än övriga lag, minst sagt upplagt för en häftig avslutning!

Over and Out!

Lektion ett, att driva på mål eller?


Min lagkompis Klas Mikaelsson visar i bortamötet med Clemensnäs hur man på bästa sätt tar sig in på motståndarnas mål. Snacka om dominoeffekt det fick, eller vad säger ni?

http://www.youtube.com/watch?v=s9N6wj6V2Qc&feature=channel_page

Bloggansvarige själv är inne i gröten och mejslar och har inte heller någon vidare chans när 100 kilo Mikaelsson plöjer in mot den stackars Clemensnäsmålvakten!

Bra brunk Klabbe!

Over and Out!

Information angående kvalet i norr!

Det är nu klart att det blir kval för det lag som kommer sist i div 1 A:s fortsättningsserie, det kommer alltså handla om vi eller Kalix som får mäta våra krafter med dom hungriga div 2 lagen.

Länkar här nedan till Pitetidningens reportage angående kvalserien:

http://www.pitea-tidningen.se/sport/artikel.aspx?ArticleId=4430227

Over and Out!

Ärkesvinet gör sensationell comeback!


I går så gjorde konungen sin bejublade comeback inför en fullsatt Swedbank Arena, det blev en av dom mest minnesvärda comebacker som har skett på svensk is då han i slutet av den första perioden lyfte in en backhand i målvaktens plockhandskryss.
Men knappt har krutröken hunnit lägga sig efter gårdagen när ytterligare en stor spelare flaggar för comeback, snackar om en kille som under 2000-talet retat gallfeber på dom flesta spelarna i allsvenskan med sin spelstil. Ja han har till och med under en träningsmatch mot Luleå fått "Bulan" Berglund ur balans, det gick så långt att "Bulan" kallade denna kille den fulaste spelare han någonsin mött.

Givetvis är det den forne Team Kiruna spelaren Anders Lejon som jag skriver om, han gör under morgondagen comeback i Kiruna Citys vackra tröjor. Spelarbrist lyder motiveringen på men jag tror bestämt att suget efter en välriktad slashing har blivit alldeles för stort. Comebacken sker alltså i morgon då Kiruna City gästar Kristallen för möte med topplaget Rosvik, för er alla er som bor i närheten så kan jag flagga för att entrépengen kommer ge extra valuta denna eftermiddag.

Anders har lite oförtjänt fått rollen som svin då han utöver sin fysiska och lite småfula spelstil besitter många fina offensiva kvalitéer där skottet är det som främst utmärker Anders. Men att placeras i kategorin svin är nog inte för den fysiska och småfula spelstilen utan mer för den rappa käften som kan få vilken spelare som helst ur balans, fråga bara Piteås Johan Wikberg eller Asplövens Jarkko Pakisjärvi!

Välkommen tillbaka Anders och lycka till!


Over and Out!Viktiga poäng på spel i Allettan Mellan!


I kväll så bjuds vi på två viktiga matcher i Allettan Mellan då Visby hemma på ön tar emot ett Väsby som redan har gett upp sin säsong, dessutom så tar Arboga på hemmais emot ett formstarkt Enköping.

Tabellen ser inför kvällens omgång ut på följande sätt:

1 Valbo HC 10 7 2 1 54 : 25 24     
2 Enköpings SK HK 10 7 1 2 39 : 20 22     
3 Visby-Roma HK 11 7 0 4 34 : 37 21     
4 IFK Arboga IK 11 4 2 5 33 : 30 16     
5 Surahammars IF 10 5 1 4 29 : 28 16     
6 Nyköpings HK 10 5 0 5 40 : 37 15     
7 Väsby IK HK 10 2 1 7 22 : 42 7     
8 Wings HC Arlanda 10 0 1 9 21 : 53 2


Som ni ser så är det viktiga poäng på spel, vinst för Visby och Enköping i kväll så är serien avgjord. Om däremot Arboga vinner och Väsby kan skrälla så har vi en otroligt öppen serie inför slutomgångarna.
Jag sätter dock mina pengar på både Visby och Enköping i kväll, ni ska se att jag får så rätt så rätt.

Matchtips:

Visby-Väsby 5-3

Arboga-Enköping 2-4 (sista i tom bur)

Uppe i norr så är det en otroligt spännande helg som väntar, både i allettan och fortsättningsserien så är det viktiga poäng på spel. Återkommer med mer info om detta under morgondagen, det är nu hockeyn börjar bli som roligast kära läsare!

Over and Out!

Mina favoriter!


Fick i veckan en förfrågan om att lista mina tio favoritspelare i hockeyvärlden, det känns dock otroligt svårt att plocka ut tio av så många duktiga spelare. Tänkte att jag här nedan listar mina fem favoriter i dom olika allettorna i stället, nog så svårt det.

Allettan Norra:

5 Joel Törmä Kiruna IF ( "Chucken" kan aldrig lämnas ute från en sån här lista då han varje dag tar med sig det stora hjärtat och det otroliga drivet till jobbet. En karaktärsspelare som kan leverera trots att han inte har en perfekt dag, en tränares dröm.)

4 Urban Omark Asplöven HC ( En otroligt komplett och smart spelare som har en riktig vinnarskalle, även Urban är en drömspelare för en tränare. Trodde att Urban skulle komma till Asplöven som en stjärna på dekis men visade mig redan under den första sammankomsten hur fel jag hade, jobbar alltid hårdast under träningarna.)

3 Niklas Strandberg Piteå HC ( Niklas har under säsongen fått prova på spel i elitserien och visade även där sin klass, har under säsongens gång visat hur fel Björklöven hade i sitt beslut att inte förlänga kontraktet. En passningssäker och trygg back som skapat stabilitet i det unga Piteå laget, för bra för spel på denna nivå.)

2 Andreas Nyberg Kiruna IF ( Jag trodde att fjolårssäsongen var början på slutet av Andreas karriär då han hade en jobbig säsong, mycket beroende på dom skador han ådrog sig. Har visat i år att så inte var fallet då han verkligen har burit sitt lag på sina axlar, poängmaskin som är bra på att bära puck. Även Andreas är en tränares dröm då han är otroligt bra även i omlädningsrummet, även Andreas spelar på för låg nivå enligt mig.)

1 Daniel Olofsson Piteå HC ( Har man fått göra kring 20 elitseriematcher så måste man toppa denna lista, har dock mattats en aning på slutet men det känns fullt förståeligt då det blivit mycket matcher för Daniels del. En stor och tung forward som öser in poäng denna säsong, dessutom utrustad med en god teknik vilket gör honom ännu mer svårstoppad.)

Allettan Mellan:

5 Fredrik Stefansson Valbo HC ( En spel och skriskoskicklig back som alltid gör mycket poäng, kapten i Valbo och en ovärderlig spelare för Gävleklubben.)

4 Mattias Strandin Enköping SK ( En liten kub som man vid en första anblick är svår att ta på allvar, ta då en titt i poängligorna genom åren så reviderar man snabbt sin åsikt. Liten men otroligt stark runt målet, kan både göra och spela fram till en massa mål.)

3 Jimmy Lindström Valbo HC ( Har egentligen inte så stor koll på Jimmy men efter en bra säsong i år och relativt bra meriter sen tidigare år så måste han in på denna lista. Poängstark och en av nyckelspelarna i årets trupp, rutinen lär bli värdefull i dom viktigare matcherna.)

2 Fredrik Håkansson Nyköping HK ( Trots den rassliga ekonomin i föreningen så valde Fredrik att spela kvar, anbuden lär ha haglat in samma dag som det blev officiellt med dom ekonomiska problemen. Har tidigare år gjort bra med poäng i allsvenskan och har fortsatt på den inslagna vägen även i ettan.

1 Andreaz Persson Enköping SK ( En av mina favoriter, irrationell och svåråtkomlig för motståndarna. Har alltid viljan att göra poäng vilket han också visar med sin hunger att ta pucken mot målet.)

Allettan Södra:

5 Anders Lövdahl Tingsryd AIF ( Har haft en relativt jobbig säsong med lite speltid i Mora till en början, flytten till Tingsryd verkar inte heller ha blivit det stora lyftet för hans säsong. Men jag vet vad Anders kan och det kan inte bara en mindre lyckad säsong ändra på. Stor och stark center som producerar bra med poäng och är en väldigt skicklig tekare, tempot är väl det enda man kan sätta på minuskontot.)

4 Jonas Almqvist Örebro HK ( En avig rightskytt som kan göra mål från dom mest omöjliga ställen ute på banan, målskytt av absoluta toppklass. Det som dock utmärker Jonas allra mest är hans straffskytte, sällan det missas en straff från hans klubba.)

3 Thomas Mitell Örebro HK ( En fantastiskt spelskicklig back som i fjol hade stor del i Mariestads framgångar, producerar alltid mängder med poäng. Ruskigt stark i powerplay och en nyckelspelare i det meriterade Örebro laget.)

2 Daniel Wågström Örebro HK ( Har på senare år klivit ner som back, en uppgift som han klarar galant. Har inte någon större koll på Daniels senaste säsonger men av det jag har sett så är han en klasspelare.)

1 Teemu Kuusisto Örebro HK ( Många Örebrospelare på denna lista och det har sin förklaring. Har sett lite videoupptagningar med klubben och har dessutom en kusin som ser dom flesta matcherna, därför är min koll på Örebro betydligt större än på övriga klubbar. Teemu är en kille som jag fastnat för, dels för att han alltid producerar mål och poäng och dels för den passionen som han visar upp till sporten. Stjärnvärvningar och Örebro HK brukar inte alltid bli så lyckade, Teemu är dock undantaget från regeln.)

Det var inte det lättaste det här inte, observera att dessa killar är mina absoluta favoriter och ingen annans. Antar att ni läsare har en hel del spelare på era näthinnor som saknas på denna lista, lämna gärna en kommentar om just era favoriter.

Over and Out!

Konungens återkomst!


Med lite drygt tio minuter kvar till nedsläpp i elitseriens 48 omgång så är det nog en hel del hockeygalningar som har bänkat sig i tv-soffan för att följa legendens comeback.
Sveriges mest omtalade fot ska nu göra entré, hoppas av hela mitt hjärta att du Peter får en trevlig återkomst och ett kvitto på att foten håller.
Det som gör Peter Forsbergs comeback än mer intressant är att MoDo just nu parkerar på den sista slutspelplatsen och har några få poäng ner till kvalseriestrecket.

Nog skulle det väl vara intressant att se en duell mellan Peter Forsberg och Mikael Aaro i en framtida kvalserie?
Men det känns dock inte aktuellt, klart MoDo med sin rutin fixar sig till slutspel tillslut.

Nu har jag inte tid mer er läsare på några timmar, nu flyttar vi istället fokus till Swedbank Arena och fokuserar på en klassisk comeback.

Lycka till Peter, tror nästan alla i Sverige hoppas på en lyckad comeback!

Over and Out!

Jimmy Lundberg-Clemensnäs 1-4 ( 1-1, 0-3, 0-0)


Tack för lektionen Clemensnäs! Tack för att ni ödmjukt slog av på takten i sista perioden! Tack för att ni visade oss vad sporten handlar om! Tack för att ni förhoppningsvis gav oss den väckarklocka som vi behövde! Slutligen, lycka till i söndagens möte med Boden då ni visst är värdiga playoffspel om ni besegrar dom!

Ja som ni säkert redan har förstått så blev vi rejält överkörda och förnedrade i dag, skäms över att ha varit en del av denna match. Skämmas ska jag även göra över mitt eget spel då jag förmodligen var banans sämsta aktör, då ska ni ändå komma i håg att det fanns en hel del dåliga aktörer där ute.
Vi gör säsongens överlägset sämsta insats och ärligt talat så är det inget mer än boxplay och målvaktsspelet som kom upp till en respektabel nivå, vart har inställningen, passionen och hjärtat tagit vägen?

När vi var som bäst under säsongen så spelade vi med ett betydligt större hjärta, med en betydligt större passion och en betydligt större vilja än våra motståndare, det var tack vare dom sakerna som vi blev ett vinnande lag. Men det kan väl inte bara försvinna?
Eller kan det göra det? Kan man få "vattenskalle" och tro att vi behöver inte kämpa för att vi är ju så himla mycket bättre än motståndarna? Självklart så kan det göra det, har väl hänt betydligt större och bättre lag än oss tidigare. Årets upplaga av MoDo är väl ett klockrent exempel, men dom har trots allt ett sm-guld på bokhyllan hemma. Vi har ingenting att blicka tillbaka på då vi inte har vunnit någonting, en bra grundserie är ingenting man i framtiden skryter åt barnbarnen om!

Det utgångsläget vi nu satt oss i är inte roligt då vi vid förlust mot Kalix får kvala neråt, snacka om att komma ner på jorden! Vi kommer möta ett heltaggat Kalix som kommer käka puck och slita som gallärslavar under söndagen då dom ser det här som en bonus, dom var ju nästan klara för kval redan för ett par omgångar sen.

För vår del är det back to basic som gäller, hur gör vi då det? Det är bara på med blåstället, bestämma sig för att vinna alla närkamper och lösa puckar och framförallt så måste vi börja vårda pucken och komma till avslut då vi i dagens match inte hade en målchans förutom Välitalos mål.
Vi kan ju vinna matcher, dax att bevisa det för oss själva igen!

Clemensnäs då? Vilket driv, vilken inställning, vilket självförtroende och vilken förstafemma dom har just nu. Snacka om scenförändring från mötena i grundserien, dom har verkligen tagit vara på detta tillfälle.
Förstakedjan med Zakarias Granlund, Oskar Edström och framförallt Jimmy Ögren leker hockey för tillfället, snacka om att dom hade lekstuga med vår kedja stundtals. Ja eller hela Clemensnäs lekte hockey i dag, förmodligen mycket pga vårt usla spel men samtidigt så gör dom en riktigt bra match. Dom släpper inte till mer än en målchans och dessutom skapar dom nog mycket för att kunna göra tvåsiffrigt, det är väl ett kvitto på att man har gjort en rätt ok insats.

Nu får vi verkligen se till att rannsaka oss själva och komma tillbaka till träning med ett otroligt revanschsug, livlinorna är nu slut och det är dax att börja producera!

- Desto roligare var det för Asplövens del då man i måstematchen mot Piteå fullständigt krossade sina antagonister, 8-1 blev det tillslut efter en andraperiod som måste varit helt magisk. Man körde i den andra perioden över Piteå med fantastiska 6-1, där visade man verkligen att man besitter en oerhört kompetent trupp. Mungiporna och arbetsron är nu på topp i gränsklubben, rykterna säger att det vid förlust hade varit ett annat liv i luckan. Mer säger jag inte då det nu vid vinst endast stannade vid ett rykte, nu tror jag man kan spela ut och relativt enkelt säkra en playoffplats. Kul tycker jag då Asplöven alltid berör, skulle inte vara dumt att se ett playoff möte mellan Asplöven och Örebro igen. Då kan jag utlova krig mellan både lag och ordföranden, Fahlander vs Lehto hade varit en riktig tungviktsfight!

- Boden förlorade i dag på hemmais mot Kalix, andra raka förlusten mot Kalix var då ett faktum. Christoffersson vs Taavola 2-0 i fortsättningsserien. Eftersom vi inte lyckats slå Boden i år så måste jag på söndag höra med Christoffersson hur dom har lyckats, krigat ner dom och stomspelare som har levererat gissar jag på?
Blir en härlig match i Kopparhallen på söndag, tror faktiskt att Clemensnäs grejar en playoffplats då. Blir kul att höra coach Lundströms uttalanden efter det, han levererar alltid !

Over and Out!

Inför Clemensnäs och ödesmatch i norr!


Då har vi kommit fram till det som verkar bli säsongens sista hemmamatch, om Kalix skräller mot Boden i kväll så finns dock ännu chansen till playoff. I vilket fall som helst så har vi ett ansvar mot publik, sponsorer och oss själva att gå ut och göra allt som vi bara kan för att få med oss tre poäng och avsluta hemmaspelet på ett värdigt sätt, dessutom har vi revansch mot Clemensnäs att utkräva.

Fortsättningsserien har inte alls gått som vi tänkt oss då vi inte lyckats prestera när vi har haft ett favoritskap på oss, det har framförallt låst sig i det offensiva och kreativa spelet. Möjligen så har vi blivit för rädda för att förlora, viljan att vinna vet jag att den finns men kanske har den överskuggats av rädslan att förlora. Det är en lärdom att lära sig att spela och leverera under press, såna saker kommer med rutinen och är därför en vanesak. Det är alltid lättare att slå ur underläge då man kan spela utan större press och se varje seger som en bonus, det var just det vi kunde göra under i stort sett hela grundserien.
Det man ska komma i håg är att chansen till playoff fortfarande finns men att vägen nu är mer som en skogsväg än som en Europaväg då resultaten verkligen måste gå vår väg i dom två avslutande omgångarna. Men större under har väl skett, det enda vi kan göra nu är att vinna våra två matcher som återstår och se hur långt det kan räcka.

Clemensnäs har haft en märklig säsong, totalt bedrövliga i grundserien medans man nu verkligen har tagit fram det spelet som man visste att dom hade i sig. Dom får nu utdelning för sitt fartfyllda och enkla spel och genom det så har tuppkammen växt enormt på dom, vid vinst i kväll så har dom satt sig själva i ett kanonläge inför slutomgången. Dom är värd all cred dom kan få för tillfället då dom har hittat sitt spel lagomt till säsongens viktigaste veckor, det är en storhet att kunna plocka fram det bästa när det gäller som mest.
Jag känner väl ändå att om inte vi går till playoff så är det Boden som ska få chansen att spela några roliga matcher då dom sett över hela säsongen har varit betydligt stabilare än Clemensnäs. Samtidigt så är det en styrka att kunna vara som bäst när det gäller så Clemensnäs behöver verkligen inte be om ursäkt om dom lyckas ta den inspirerande playoff platsen.

Det enda som gäller för vår del i kväll är att gå ut och ha roligt och spela hem tre poäng till klubben, vi kan spela helt utan press och verkligen njuta av kvällens match.

Glädje grabbar, glädje!

Uppe i gränsstaden Haparanda spelas det i kväll något som kan liknas vid en ödesmatch då hemmalaget Asplöven tar emot Piteå i Arena Polarica. Vid förlust för gränsstadens hjältar så är det en otroligt jobbig resa kvar för att ta sig till det playoffspel som alla har räknat med, klarar man pressen?
Jag tror att dom nu tillsammans samlar ihop sig och tar den seger som man behöver, det skulle vara ett otroligt fiasko för den hårdsatsande klubben om man inte ens skulle överleva en alletta när man har ambitionen att ta sig ända till allsvenskan. Allsvenskan får dock ses som en utopi då man inte kan ha den ambitionen när man endast har sex backar att förfoga över, ett felinvesterat lag av sportchfen får nog tyvärr årets upplaga ses som. Men än lever hoppet för klubben, kan man bara ta sig vidare från allettan så kan man också spela ut på ett annat sätt än man kunnat tidigare. Kunskapen och kvalitén i truppen finns, tyvärr så får den kunskapen och kvalitén framförallt på backsidan slita alldeles för hårt.
Men vinst i kväll blir det, 4-2 låter som ett troligt resultat!

Over and Out!

Korrigering!


Blev ett fel när jag i går länkade till Mikael Lasus utsökta blogg, gör här ett nytt försök med att få rätt adress.

Mikael Lasus blogg

http://www.kuriren.nu/lokala/bloggentry.aspx?blogg=4271901&entry=4589770&place=Kiruna

Over and Out!

Hockeyoraklet behöver hjälp av er läsare!


Jag och min lagkamrat Robin Bergström diskuterade i dag om hur kvalet mellan ettan och tvåan kommer att lösas då det inför nästa säsong borde bli för många div 1 lag då allsvenskan bantas.
Vet att för oss i div 1 norra A så är det bara ett lag från fortsättningsserien som behöver kvalas, men hur funkar det söderut? Är det som vanligt två lag från fortsättningsserien och tre lag från tvåan som gör upp om två platser till div 1?
Är det så borde det ju innebära att det blir två extralag i div 1, det låter väldigt märkligt det!

Så kära läsare, skulle vara tacksam för er hjälp!

Over and Out!

Lugnet före stormen?


Det har varit några sega dagar som bloggansvarig för en hockeyblogg då två av dom tre allettorna, allsvenskan och elitserien har uppehåll, förstår inte riktigt varför allettorna måste ha uppehåll när det är landslagsturnering på hemmais?
Den enda andledningen som jag kan komma på är att det i samband med LG hockey games är en massa jippon och föreläsningar för dom som verkligen betyder något inom den Svenska hockeyfamiljen. Det innebär ju att man även i div 1 kan hitta några "kändisar", oftast iform av att dom tränar något lag på den nivån. Men allettan norra rullade vidare, konstigt kan tyckas då även dom väl spelar under Svenska ishockeyförbundets vingar? Men Norrlandshockeyn bryr sig dom där nere ändå inte om, låt dom spela när vi andra åker på en myshelg med hockeyfamiljen till Stockholm.

Det är svårt att komma på ämnen att skriva om när det varken spelas matcher eller händer några fräcka övergångar. Kom då på det briljanta, varför inte här nedan ge er läsare mina favoritlänkar inom denna sport? Klart jag ska göra det, här kommer dom!

Mikael Lasus Kiruna IF blogg


Otroligt läsvärd då den ger en skön blandning av fakta och roliga händelser, dessutom kryddad med ett bra och lättläsligt ordval. Mikael visar till skillnad från en annan att han klarar av att leverera både i bloggen och på isen, världklass helt enkelt!


 http://www.kuriren.nu/lokala/bloggentry.aspxblogg=4271901&entry=4584015&place=Kiruna

Robert Lahtis Kiruna City blogg

Ett levande uppslagsverk och ett hockeyorakel utan dess like, mannen som har svaret på alla dina hockeyfrågor. En skön lättläst blogg där man allt som oftast får sig ett skratt, mycket snygg design dessutom!

http://blogg.kirunacity.se/

Mikael Fahlanders div 1 blogg på hockeysverige.se

Örebros ordförande och pengaspruta har koll på det mesta som händer inom div 1 hockeyn, mästerlig på att pricka in övergångar innan dom genomförts. Mikael är en lite småkaxig ordförande som ventilerar vad han tycker, det är just det som gör att man knappt kan vänta på nästkommande inlägg.

http://hockeysverige.se/blogg_show_bra_timing_-_inte.html?id=5531567

Hockeysverige.se

Är landets bästa informationskälla inom denna sport, dessutom håller alla bloggare världsklass i sina inlägg. Hockeyporr av den högre skolan!

http://hockeysverige.se/

Svenskafans

Också en av dom mest ultimata hockeysidorna, har allt från reportage till gästböcker. Det roliga med denna sida är att alla svenska elitklubbar är samlade under samma tak, också ett måste för oss hockeyälskare.

http://www.svenskafans.com/hockeyzon/

Eliteprospects

Här får du reda på alla övergångar som sker, första sidan jag surfar in på när datorn slås i gång. Dessutom hittar du statistik på dom flesta spelare, ett drömställe för alla sportchefer som letar förstärkningar!

http://www.eliteprospects.com/

Lycksele Sportklubb

Givetvis så hamnar jag då och då in på mitt eget lags hemsida, mycket pga att jag skriver en inside krönika åt föreningen. Där får man ta del av vad som händer och sker i laget på ett mer intimt sätt, surfa gärna in och se efter.

http://www.lyckselesportklubb.se/index.asp?id=379

Det är alltså på dessa sidor som min internettid baseras på, kan säga att detta är mitt basutbud som jag dagligen går i genom. Hamnar ibland på villovägar, då kan Tomas Ros blogg och "Dalle" Johanssons blogg vara platser som ni hittar mig på.
Vad säger ni då kära läsare, har ni något tips på någon läsvärd hockeysite? Lämna en kommentar så ska jag se till att surfa in på just era val.

Over and Out!


Nordmaling tur & retur


Efter kraftigt snöfall under dom senaste dagarna så kan det i dag bara ha varit idioter och hockeygalningar som Jimmy Stålnacke och hans flickvän som sökt sig ut på vägarna då det minst sagt var ett väglag av den sämre sorten.
Men efter att man plogat vägen i tretton mil och varit millimeter ifrån att krocka så var vi ändå framme vid vårat resmål, Norrskenshallen i Nordmaling. En trevlig hall där man har både ishall och sporthall under samma tak med en mysig liten caféteria som skiljer dom åt, hemtrevligt skulle jag vilja kalla det.

Matchen som vi kom dit för att se var mellan hemmalaget LN 91 och gästande Kiruna, en drabbning som var slut innan den knappt hade börjat. Kiruna hade redan från start bestämt sig för att göra processen kort med ett LN som såg märkbart trötta ut efter gårdagens heroiska insats mot Asplöven. Gästerna fick även en smakstart då en av planens bästa aktörer Mikael Lasu redan efter 1.30 fick på en fantastisk träff med ett handledsskott, pucken borrade sig in i målvaktens plockhandskryss. Matchen i sig blev ganska fort rätt avslagen då Kiruna visade sig vara klasser för bra, om det var LN som spelade dåligt eller Kiruna som spelade bra låter jag dock vara osagt. Det enda som jag med säkerhet vet är att om man ger ytor till det skridskoskickliga gruvlaget så utnyttjar dom dessa skoningslöst, det var nog också anledningen till att Kiruna slutligen kunde dra ifrån och vinna med utklassningssiffrorna 2-9.

Jag hade även en viktig syssla under matchens gång då jag hjälpte Kirunas svenskafans redaktion med en liveuppdatering av matchen, var en intressant sak att göra då det var minst sagt stressigt att hinna uppdatera under matchens gång. Men enligt responsen som jag fått på svenskafans så verkar jag klarat av min uppgift på ett bra sätt, kul att det uppskattades!

Efter det så återstod bara dom tretton milen hem, skrev jag bara? Det var i slutändan inte så bara då handbromsen hade isats fast under matchens gång. Efter många misslyckade försök med att avlägsna isen så fick jag tillslut hjälp av Norrskenshallens vaktmästare då han ryckte in med en slang med varmvatten, stort TACK till dig!
Nu kom vi äntligen i väg, otroligt nog så var det nu ännu mer snö på vägen då blåsten hade varit snäll och hjälpt till med lite extra snö till det redan dåliga väglaget. Mitt i allt så dyker en älg upp och vill vara med och jävlas, turligt nog så lyckas vi undvika den med ett par centimeter.
Nu är vi dock hemma efter en spännande dag, tänk vad man gör mycket för att få se den femte omgången av allettan norra! Snacka om att vara hockeygalen! Men tänk då på den kära flickvännen som åkte med alla dom milen trots att hon knappt känner någon i Kirunalaget, det är hockeyhjärta det!

Noterade även resultaten från dom andra arenorna i denna serie, snacka om att Asplöven satt sig själv i en tuff sits. Pasis mannar skulle ju leka hem denna serie, synd då att sportchefen glömde att värva ihop en hel backbesättning. Jag har sagt det tidigare, med sex backar så är man otroligt skör för skador och när dessutom en nyckelback som Purontakanen går sönder så står man där med skägget i brevlådan.
Efter dagens 5-2 förlust mot Östersund på bortais så är det en måstematch som väntar på onsdag då man hemma i Arena Polarica tar emot serietvåan Piteå. Jag tror och hoppas fortfarande på att killarna kommer att fixa detta, men tänk vilket fiasko om Pasis mannar till och med skulle missa playoffspel!

Piteå avfärdade i dag enkelt KB 65 på bortais då man vann med siffrorna 3-7, känns som att både KB och LN var tröttkörda efter gårdagens urladdningar.
Om jag nu räknat rätt så ser tabellen efter fem omgångar ut på följande sätt:

1 Östersund 11 poäng
2 Piteå            10 poäng
3 Kiruna            9 poäng
4 Asplöven       8 poäng
5 KB 65             6 poäng
6 LN 91             1 poäng

Ja hur tror ni kära läsare, vilka tar playoffplatserna?

Jag håller fortfarande vid mitt tips, Asplöven etta och mest troligt Piteå som tvåa i hård konkurrans med Kiruna!

Over and Out!

Boden-Lycksele 4-3 ( 1-2, 2-1, 1-0 )


Vi får precis den start som vi ville ha då vi redan efter sex minuter hade gjort både 0-1 och 0-2, fullt rättvist tycker jag då vi är en aning hetare under periodens första halva. Men Boden jobbar sig sakta men säkert in i perioden, mycket tack vare att dom får chansen i powerplay efter powerplay. Jag tycker väl enögd som man är att några av dessa utvisningar är felbedömda men samtidigt blir vi lite väl passiva och då är det lätt att man börjar haka och hålla i sin motståndare i stället för att röra på benen och ligga på rätt sida och bevaka. Boden får efter mängder av chanser till slut in en reducering med endast 30 sekunder kvar av perioden, välförtjänt får man väl ändå säga då dom vinner skotten i perioden med 18-7.

Andra perioden börjar avvaktande från dom bägge lagen ända tills periodens sjätte minut då vi oturligt drar på oss ett matchstraff för boarding, själva tacklingen är väl inte värd fem minuter men med dom konsekvenser som blev så fanns det inga andra alternativ för domaren. Det är Bodens Kristoffer Karlsson som blir hårt intacklad i sargen och faller till isen avsvimmad, ögonbrynet går sönder i smällen mot sargen och när han avsvimmad slår i isen så får även hakan sig en rejäl smäll. Det såg riktigt otäckt ut men Kristoffer kunde med lite stöd slutligen ta sig av isen av egen maskin, hoppas verkligen att det inte blev lika allvarligt som det såg ut. Minuterna efter det så tar vi verkligen tag i matchen och skapar en del riktigt bra chanser, vi får även in en 1-3 puck efter en mästerlig framspelning av Peter Rundblad. Tyvärr så börjar vi återigen dra på oss en massa utvisningar som Boden effektivt utnyttjar och när periodsignalen ljuder så står det huxflux 3-3 på resultattavlan. Skotten i denna period var 17-8 till hemmalaget, dock är jag återigen lite kritisk till den person som räknar skotten i Björknäshallen.

Tredje perioden börjar precis som den andra med avvaktande spel där ingen av lagen vill göra misstag, efter ungefär halva perioden så får Boden så in det viktiga ledningsmålet efter en snabb kontring. Vi flyttar efter det upp spelet och har mängder av fina chanser under matchens sista minuter, bloggansvarige själv har två bra chanser som han skulle ha utnyttjat bättre än vad han gjorde. Boden kan trots en massiv slutforcering från vår sida reda ut stormen och genom det ta tre viktiga poäng i jakten på playoff, dom har verkligen satt sig i ett bra läge genom två raka segrar mot oss.

För vår del så är det utvisningarna som förstör denna eftermiddag, tycker att Kiruna domaren Magnus Mäki stundtals dömer bort oss. Men kan samtidigt inte vara en slump att vi under dessa fyra matcher dragit på oss på tok för mycket två minutare, alla domare kan väl inte just till våra matcher hamna i en formsvacka? Nä i slutändan har vi bara oss själv att skylla på då många utvisningar är på grund av att vi slutar åka skridskor och blir bekväma av oss, det är såna saker som vi får ta med oss in i nästa säsong.

Blev alltså sex raka förluster mot Boden denna säsong trots att merparten av dom varit otroligt jämna målmässigt, det är dock bara att erkänna att Boden är snäppet bättre än oss denna säsong. Dom spelar betydligt rakare och enklare än vad vi gör, dom har bättre driv in mot mål än vad vi har och dom har ett lite större tålamod i sitt spel då dom är riktigt bra på att hålla sig till sin gameplan. Återstår egentligen bara att lyfta på hatten och gratulera Boden till dagens seger, sett över sexttio minuter så var ni betydligt mer värd den än vad vi var!

Min egen insats är väl sådär, blir mycket energi som går åt till spel i boxplay. Jag tycker väl att det spelet ändå fungerar helt ok trots att just vår boxplayformation är inne på två mål i den spelformen. Jag fick efter ett smörpass från Peter Rundblad äntligen göra mål igen, det var verkligen inte i går kan jag lova. Men det är Peter som får den största äran av detta mål då jag efter hans förarbete bara hade att peta in pucken i tomt mål, samtidigt så måste någon vara där och peta in pucken också. Jag hade utöver målet en del bra chanser som jag borde ha utnyttjat bättre, grämer mig över dom två missar som jag hade i slutperioden. Tekningsstatistiken var allt annat än lysande denna eftermiddag, ska man teka även nästa säsong så lär man behöva lägga ner mer tid på tekningsmoment då man efter träningarna har några minuter över till såna saker.

Nu kan vi iallafall under dom två återstående matcherna i denna serie spela helt utan press då ett playoffspel nu känns mer som en utopi, chansen till playoffspel finns dock teoretiskt än. Men oavsett så har vi ett ansvar mott klubben, sponsorer och er i publiken att avsluta en relativt bra säsong på ett värdigt sätt, framförallt så har vi ett ansvar mot oss i gruppen att avsluta det vi påbörjat på ett bra sätt.

Nu lite resultat från allettan norra:

LN 91-Asplöven 6-7 sd ( Vad händer i gränslaget? Man är alltså otroligt nära att tappa alla tre poängen till slagpåsen LN, det ska inte behöva hända när man förfogar över en så pass stark trupp. När man i efterhand ser tillbaka på denna match så får man nog ända vara glada över att Övertorneåsonen Markus Huhta kan avgöra i sudden death, tur för Asplöven att dom övriga resultaten gick deras väg)

KB 65-Kiruna 4-3 ( Varnade i ett tidigare inlägg för mötet med KB i Bjästahallen då dom på hemmais är riktigt starka, Kiruna var dock riktigt nära att hämta upp ett 4-1 underläge. Nu får man ladda om inför mötet med LN 91 under morgondagen, tror revanschlustan kommer synas i ögonen på grabbarna)

Östersund-Piteå 1-0 sd ( Alla tre favoriter var illa ute denna eftermiddag, Piteå fick efter en bra defensiv slutligen kapitulera inför den stora hemmapubliken då Östersund kunde avgöra i sudden death)

Man räknar inför varje alletta bort div 1 B lagen men lik förbannat så studsar dom alltid tillbaka och visar att dom visst vill vara med och leka med dom stora killarna. En superjämn tabell som jag trodde skulle luckras upp i helgen, verkar dock som vi får vänta några matcher på det. Om jag inte är helt fel ute så ser tabellen efter 4 omgångar ut så här:

1 Asplöven 8 p
2 Östersund 8 p
3 Piteå 7 p
4 Kiruna 6 p
5 KB 65 6 p
6 LN 91 1 p

Fem lag som ännu är med och slåss om dom två playoffplatserna, vilken rysare detta kommer att bli!

Nu ska jag stänga ner datan och luta mig tillbaka och se på den film som just nu rullar i bussen, roligare hemresor än denna har man haft!

Over and Out!

Inför Boden


I morgon är det så dax för match nummer fyra i denna fortsättningsserie, denna gång är destinationen Björknäshallen för möte med serieledande Boden.
Jag tänker inte skriva så himla mycket inför denna match då det hela är ganska så enkelt för vår del då en seger är ett måste om vi vill att säsongen ska pågå längre än till den 15 februari.
Man kan lugnt säga att vi inte har någon lysande statistik på Boden denna säsong då vi på fem möten endast mäktat med att ta två poäng, ingen seger alltså. Det är på tok för dåligt då jag tycker att vi och Boden är på ungefär samma nivå, men orättvist är det absolut inte då Boden i mötena med oss gjort det mesta lite bättre än vad vi har gjort. Det är nu upp till oss själva att ta oss samman och visa att vi vill vara med i det framtida playoffspelet, seger i morgon och vägen ligger fortfarande öppen.
Vi har fortfarande allt i egna händer, enda problemet med dom två förluster vi har i denna serie är att våra livlinor nu är borta.

Nu kan vi inte "ringa en vän", använda oss av "50/50 eller "fråga publiken" utan nu är det upp till oss att hitta det driv och den energi som behövs för att besegra Boden på deras egen hemmais. Dom kommer komma ut och vara fokuserade och hungriga till max då dom ser denna matchen som en rejäl chans till att såga av oss i allt vad toppstrid heter, vi ska dock visa dom att det inte blir så enkelt som dom hade hoppats på.
Det är nu när vi verkligen har "kniven på strupen" som vår moral, vår passion och hjärtat till sporten sätts på prov, en seger i morgon är inte bara tre poäng utan även ett kvitto på att vi som grupp är otroligt starka tillsammans.
Det är i såna här stunder dom verkliga vinnarna kliver fram och visar vägen, kan man prestera i såna här matcher så har man även kunskapen till att prestera i en vanlig serielunk.

Att det är en otroligt rolig utmaning som väntar kan jag med säkerhet slå fast, nu gäller det bara att anta utmaningen och kriga hem dom tre poängen som vi så gärna vill ha.

Avslutar med en härlig klyscha som stämmer så grymt bra in på denna sport.

"Man vinner som ett lag och man förlorar som ett lag"

Over and Out!

Reflektioner!


Eftersom inte Piteås hemmamöte mot Asplöven kunde sändas genom nätet så bänkade jag mig i stället för att bevittna DM-finalen mellan KB 65 och MoDo. Det var inte alls dumt att se det heller då KB bjöd upp bra mot ett MoDo som gick på åtminstone halvfart, men en del snygga mål och framförallt en del saker i KB:s spel som var bra är det som jag tar med mig när jag summerar matchen.

Noterade en hel del i KB:s spel som var bra:

- Snabba omställningar ( Direkt man vann puck i egen zon så drog bortre forward  mellan backarna, många gånger så hittade man även rätt med passningen och antingen ett friläge eller ett bra läge var ett faktum)

- Firma Pettersson & Pettersson ( Dom håller riktigt hög klass och stundtals så skojade man en del med det halvmotiverade MoDo försvaret. Man har trots sin ålder hög fart i det man gör och framförallt så vågar man genom sin rutin hålla mycket puck, förstår att dom bitvis under denna säsong skojat friskt med motståndarnas backar)

- Tighta i defensiven ( När MoDo fick tryck i KB:s zon, något dom för övrigt fick ofta så lyckades KB trots det hålla MoDo spelarna utanför skottsektorn. Det var sällan dom fick in ett pass i slottet som MoDos tredjegubbe kunde skjuta direkt på, man jobbade helt enkelt föredömligt i sitt zonförsvar)

- Målvaktsspelet ( Mattias Erlander visade även i går vilken duktig målvakt han är, det är inte slumpen som har gjort att han vunnit många matcher åt sitt lag denna vinter. En nyckelspelare som det framförallt på bortaplan gäller att få hål på så tidigt som möjligt, får man inte det så är risken stor att han växer fram som ett spöke för gästande lag)

- Fattade tycke för firma Häggström och Backlund ( Häggström visade upp ett bra driv och var väldigt företagsam under hela matchen, Backlund hade lite strul med puckkontrollen men visade ändå upp ett spel som tilltalade mig. Är nog lätt att som motståndare glömma bort dessa killar då man förmodligen sätter allt fokus på Pettersson & Pettersson, om jag var coach så hade jag nog ägnat lite tid åt dessa killar också när man har sin taktikgenomgång inför matcherna mot KB)

Men det är klart att en fullsatt hemmahall, ett halvmotiverat motståndarlag och vetskapen om att matchen sändes på nätet gjorde att KB förmodligen spelade flera klasser över sin normala nivå under gårdagen, det förringar dock inte deras fina insats utan är nog senare ett bevis för dom själva på att dom kan spela en sån här bra hockey.
Kanske att man nu kan få en liten energi boost av detta när man i helgen tar emot både Kiruna och Piteå hemma i slitna Bjästahallen, höjer ett varningens finger för KB inför dessa matcher.

Over and Out!

Man kan inte klaga på spänningen..

 
i allettan norra då Piteå i kväll inför 819 åskådare hemmabesegrade Asplöven med 2-1, stor matchvinnare blev hemmalagets Daniel Olofsson då han redan i den första perioden gjorde två viktiga mål. Inte första gången Daniel kan titulera sig matchvinnare denna säsong.

Tittar ni på tabellen nedan så inser ni ganska snabbt att det här kommer bli en rysare utan dess like!

1 Asplöven HC 3 2 0 1 13 : 6 6     
2 Östersund/Brunflo IF 3 2 0 1 11 : 6 6     
3 Kiruna IF 3 2 0 1 11 : 8 6     
4 Piteå HC 3 2 0 1 10 : 8 6     
5 KB 65 3 1 0 2 12 : 16 3     
6 LN 91 Hockey 3 0 0 3 6 : 19 0

Det verkar som att hemmamatcherna och mötena med LN 91 kommer fälla avgörande, att vinna hemmamatcherna och bortamötet med LN 91 känns som ett måste om man ska vara med och leka bland dom två som går till playoff. Kan man även nypa en bortamatch till så känns playoffplatsen säkrad, men hur ska detta sluta?
Jag har hela tiden sagt att Asplöven kommer ta hem detta med Piteå på andra plats starkt utmanade av Kiruna, det är ett tips som ännu känns relativt bra. Jag tror Östersund i slutändan kommer vara för svaga för att utmana dom tre norrlagen, men det trodde man även förra året och där vet vi ju hur det gick till slut.

Helgen som kommer är en nyckelhelg för den fortsatta utgången av serien, titta här nedan så ser ni vilka matcher vi bjuds på under lördagen och söndagen.

2009-02-07 15:00 LN 91 Hockey - Asplöven HC       Norrskenshallen 
2009-02-07 15:00 KB 65 - Kiruna IF       Bjästa Ishall 
2009-02-07 15:00 Östersund/Brunflo IF - Piteå HC       Z-Hallen


2009-02-08 16:00 KB 65 - Piteå HC       Bjästa Ishall 
2009-02-08 16:00 LN 91 Hockey - Kiruna IF       Norrskenshallen 
2009-02-08 16:00 Östersund/Brunflo IF - Asplöven HC       Z-Hallen

Bloggansvarige och Christer S kommer på söndagen att besöka Norrskenshallen för att bevittna mötet mellan LN 91 och Kiruna, går allt som det ska så kommer vi genom Kirunas svenskafans sida köra liveuppdatering under matchen. Där kommer ni under matchens gång få all viktig information som man missar via swehockeys games online, håll tummarna för att jag och Christer är så pass datakunniga att vi får igång den funktionen!

Det var allt för denna gång, grattis Piteå till en storslagen och viktig seger i jakten på playoff!

Over and Out!

Inställt!


Alla vi som hoppades på att genom internet få se mötet mellan Piteå och Asplöven i allettan norra kan nu sluta hoppas då jag just loggade in mig på sidan och möttes av denna text " på grund av tekniska problem kan vi ej sända dagens match live, matchen sänds i morgon kl 18.00 i stället"

Surt minst sagt då jag under hela dagen laddat för att få bevittna detta toppmöte, dock inte mycket att göra åt när det strular för dom som skall sända.
I stället får man hoppas att svenska spels sändning av DM-finalen mellan KB 65 och MoDo fungerar som den ska, skulle vara otroligt kul att få följa "Foppas" comeback i svensk hockey.

Men snacka om besvikelse jag känner nu, var ju faktiskt hypertaggad på att få se detta toppmöte. Men men man får glatt vänta tills eftersändning i morgon, då ska det verkligen analyseras.

Den missar du väl inte  Fahlander?

Länkar här nedan till svenska spels sändning av matchen KB 65- MoDo..

https://svenskaspel.se/p4.aspx?pageid=164

Over and Out!

Matchtips Piteå-Asplöven


Tippar Asplöven som segrare trots att dom har haft enorma problem med Piteå på bortais, nu tänder dock laget till och visar efter en tight match att allsvenskan inte bara är en utopi för östra norrbottens stolthet.

Piteå-Asplöven 2-3

Målskyttar Piteå: Karlberg och Edlund

Målskyttar Asplöven: Lindlöf, Österberg och Kall

Over and Out!

Hur ser det ut i Allettan mellan och södra?


Det var längesedan som ni läsare fick en lägesrapport om landets två sydligaste allettor, allettan norra väntar jag tills efter helgen med innan jag ger mig på en analys då man i dagsläget endast spelat 2 till 3 omgångar.

Allettan Mellan:

1 Valbo HC 9 6 2 1 50 : 23 21     
2 Visby-Roma HK 9 7 0 2 31 : 27 21     
3 Enköpings SK HK 9 6 1 2 36 : 19 19     
4 Surahammars IF 8 4 1 3 26 : 24 13     
5 Nyköpings HK 9 4 0 5 35 : 35 12     
6 IFK Arboga IK 8 2 2 4 24 : 27 10     
7 Väsby IK HK 9 2 1 6 22 : 40 7     
8 Wings HC Arlanda 9 0 1 8 19 : 48 2


Kommentar:

Valbo och superskrällen Visby känns relativt klara för playoff, för Valbos del helt enligt planerna då man dominerade grundserien på ett fantastiskt sätt. Man har en riktigt bra trupp som producerar en hel del mål framåt, tyvärr för deras del så släpper man in för många för att på allvar kunna vara med och konkurrera om en plats till allsvenskan. Men sett till spelarlöner så framhåller jag nog Valbo som div 1 Sveriges bästa klubb om man ser till dom klubbar där spelarna har lite snuspengar i bästa fall för sitt hockeyutövande. Nykomlingen Visby fortsätter att charma sina trogna hemmafans, folket på ön är inte direkt bortskämda med att slippa lämna ön för att få se på bra idrott. En fantastisk framgång är det dock för föreningen, tyvärr tar det slut direkt i playoffspelet. Slaget om tredjeplatsen lever dock än då Surahammar vid seger i hängmatchen över derbykonkurrenten Arboga endast är tre poäng bakom Enköping. Men visst fixar Enköping en playoffplats då man förfogar över en stark forwardsbesättning med Jo Linder, Strandin och Persson i spetsen, dessa rutinerade herrar kommer i slutändan väga vågskålen över till Enköpings fördel.

Poängligan topp 3:

1 18 Blomqvist, Jacob VaHCCE 9 8 9 17  
2 11 Jo Linder, Vilhelm ESKLW 8 7 8 15  
3 23 Dahlgren, Axel VaHCRW 9 7 7 14

Kommentar:

Jag blir lite förvånad när jag surfar in på poängligan och ser forne Kirunaspelaren Jacob Blomqvist i poängtopp då han under sin sejour i Kirunatröjan inte alls levererade som förväntat. Jacob har dock alltid varit en talangfull spelare och haft mycket hockey i sig, denna säsong verkar bli det riktiga genombrottet för honom. Föga överraskande hittar man Ville Jo Linder med i poängtoppen, verkar som han även i år har löst ett årskort till poängtoppen. På tredjeplatsen så hittar vi Axel Dahlgren som jag egentligen inte vet så mycket om, tycker jag har bra koll på Valbo men kan inte minnas Axel. Det är dock lätt att falla bort i Valbos forwardsbesättning då man just där är oerhört starka, men att Axel haft en stark säsong hittills är nog bara förnamnet. Jag tror att innan serien summeras så har vi Enköpings Mattias Strandin med på denna topplista då kubiken Strandin levererar varenda kväll.

Allettan Södra:

1 Tingsryds AIF 9 5 3 1 31 : 17 21     
2 Örebro HK 9 5 3 1 35 : 20 20     
3 Skåre BK 9 6 0 3 31 : 25 18     
4 HC Vita Hästen 9 4 1 4 25 : 28 13     
5 Tranås AIF 9 3 3 3 25 : 29 13     
6 IK Pantern 9 3 3 3 26 : 30 13     
7 Skövde IK 9 3 1 5 33 : 36 10     
8 Kungälvs IK 9 0 0 9 15 : 36 0

Kommentar:

Att vi hittar hårdsatsande Tingsryd och Örebro i topp känns väl precis som det ska, lämnar inga övriga kommentarer om dessa två lag då dom ligger precis där vart dom förväntas ligga. Skåre har verkligen dragit nytta av dom nya övergångsreglerna som tillåter namngivna juniorer hoppa mellan lagen säsongen ut, den gamla regeln gällde bara fram till transferstoppet den 31 januari. Man har i dagsläget fem poäng tillgodo på Vita Hästen, Tranås och Pantern i slaget om den sista playoffplatsen, känns som att är det något lag som ska kunna utmana så är det trots allt "flopplaget" Vita Hästen. Men klart Skåres talangfulla lag fixar detta, kul att Färjestads utbildning av unga spelare nu börjar ge utdelning.

Poängligan Topp 3:

1 10 Persson-Riis, Mikael SkIKLW 9 6 8 14  
2 19 Söder, Fredrik SkIKRW 9 8 4 12  
3 5 Mitell, Thomas ÖrHKRD 9 2 9 11

Kommentar:

I poängtoppen hittar vi två Skövdespelare som har fortsatt med sitt fina spel även i allettan, vet att Mikael Fahlander i ett av sina inlägg hyllade framförallt Mikael Persson-Riis. I ärlighetens namn har jag ingen större koll på dessa två killar men 14 och 12 poäng på 9 matcher i den starka allettan södra är ett imponerande facit. På tredjeplatsen hittar vi Örebros spelskicklige back Thomas Mitell som inför denna säsong lämnade Mariestad, kan tyckas märkligt då han i fjol i en nyckelroll var med och spelade upp klubben i allsvenskan. Men Örebro var tacksamma för att dom lyckades knyta till sig hans tjänster, antagligen så var det inte en av div 1 Sveriges billigaste värvningar. Det ska det inte heller vara då spelskickliga backar är svårt att hitta och man kan inte direkt gnälla på den produktionen som han har haft under denna säsong.

Over and Out!Ytterligare livestreaming sändningar!


Hittade en otroligt bra hemsida där man kan följa vissa matcher i allettan södra live, dessutom har sidan ett stort arkiv med spelade matcher. Jag satt nu på förmiddagen och kikade lite på toppmötet mellan Örebro och Tingsryd som spelades i söndags, vilket radarpar Örebro har i Almqvist och Kuusisto!
Dom kommer många lag att få se upp med då även tredjelänken Fahlqvist är otroligt bra, denna kedja kommer bli en nyckel för Örebro i den desperata jakten på allsvenskan.

Jag länkar här nedan till div 1 Sveriges mest intressanta hemsida, missa inte att klicka er in för ett besök på denna.

http://lgsports.blogspot.com/

Over and Out!

Div 2 Norra A topp 5


Kanske så tar jag mig nu en rejäl kallsup och en rejäl mängd vatten över huvudet när jag skriver ett inlägg om den norra div 2 serien då jag i ärlighetens namn inte vet särskilt mycket om varken lagen eller deras ambitionsnivå.
Men jag ska göra ett försök för att mätta den person som lämnat en kommentar om att jag ska skriva ett inlägg om just denna serie, alltid värt ett försök iallafall.

Serien är om jag förstått det rätt uppbyggd på så sätt att man efter grundserien delade upp sig i två serier där dom sex bästa gick till ett topp sex slutspel. Malmberget drog sig dock ur då ekonomin inte tillät spel i detta slutspel, man bestämde sig då för att köra slutspelet med endast fem stycken lag.
I norra div 2 så är det oxå en del J-20 lag med och både Kiruna och Piteås J-20 lag lyckades ta sig till denna högre serie medans Boden fick spela vidare i den sämre fortsättningsserien.

Lagen fick med sig bonuspoäng efter placering i grundserien och topp 5 tabellen ser just nu ut på sättet som följer här nedan.

TABELLMVOF+/-P
1. Luleå Rebels HC 4  3  1  0  18 - 11  11 
2. Rosvik IK 4  3  0  1  16 - 13  9 
 
3. Kiruna IF J20 4  1  1  2  14 - 15  5 
4. Piteå HC J20 3  1  0  2  11 - 12  3 
5. Kiruna City HF 3  0  0  3  7 - 15  0 


Om jag förstått reglerna rätt så är dom två bäst placerade seniorlagen kvalificerade för kvalspel upp till div 1 medans det bäst placerade juniorlaget är kvalificerat för kval upp till juniorernas superelitserie.
Problemem som finns i norrlandshockeyn är att det sällan är lag i denna serie som vill försöka ta sig upp till ettan då föreningarna oftast har en svag ekonomi som inte möjliggör spel i den betydligt dyrare div 1 serien.
Jag hoppas då verkligen att både Luleå Rebels och Rosvik vill uppåt, finns ju just nu en friplats till den norra ettan då Malmberget hoppade av i höstas. Den ska väl någon av dessa lag vilja ha? Det känns som att framförallt Rebels verkar ha ambitionen att ta sig tillbaka till den magnifika och otroligt intressanta div 1 norra A, men har dom råd?

Jag skulle vara väldigt tacksam om någon med insikt i div 2 hockeyn kunde lämna en kommentar om hur tankegångarna går för både Rebels och Rosvik. Om ingen kommentar inkommer så får jag helt enkelt slå en signal till hockeygurun och tillika div 2:s bästa spelare Robert Lahti, den killen vet allt!

Här nedan följer en liten genomgång av dom tre seniorlagen som är med i denna topp 5, reservera er för att det kan vara mängder av faktafel då jag inte alls är särskilt påläst om denna serie.

Luleå Rebels:

Man har en kedja som står för det mesta i anfallsväg då dom fullkomligen har öst in poäng under denna säsong, dom som ingår i denna enhet är följande killar.

- Jonathan Klockare ( Spelade under fjolåret med Boden i div 1 där han på 31 matcher endast mäktade med 7 poäng. Produktionen verkar dock ha kommit i gång explosionsartat denna säsong då han i skrivande stund summerat 36 poäng på 24 matcher. I övrigt så är han otroligt liten då han endast mäter 169 cm, skridskostark och fina händer mån tro?).

- Martin Jeannette ( En 25 årig fransman som på sina 24 matcher mäktat med imponerande 48 poäng, ett bra facit kan man onekligen säga. Hur har denna fransman hittat till Luleå och div 2 spel?).

- William Lampinen ( Född 89 och har på sina 18 matcher svarat för 32 poäng, ett bra facit. I övrigt så vet jag inte så mycket om denna kille, någon som kan uppdatera?).

Ni ser vad påläst jag var om Rebels, eller inte. Såg iallafall att legenden Osmo Soutokorva nu var registrerad för föreningen, en värvning till det framtida kvalet?

Rosvik:

I hemmahallen Kristallen är man enligt rapporterna otroligt svårslagna, hörs nästan redan på namnet att detta är en ishall av modell kyla. I övrigt så vet jag faktiskt inte så mycket om laget då jag knappt känner igen någon spelare, av poängproduktionen att döma så är man verkligen ett lag då det inte finns någon som sticker ut särskilt mycket i poängproduktionen. Någon som vet vad denna klubb har för ambitioner?

Kiruna City:

En nystartad klubb som har målet att ge killar som vill spela hockey chansen, ett alternativ till dom som inte platsar i stadens representationslag eller helt enkelt bara vill hålla på med sporten dom älskar. Ett av dom lag i hela Sverige som har störst passion och kärlek till denna sport då dom får bekosta  det mesta själv. Man har dessutom kanske landets snyggaste ställ där framförallt hemmatröjorna är så otroligt vackra. Man har i truppen en hel del profiler där forne Kiruna och Nacka stjärnan Robert Lahti höjer sig en aning över mängden då han summerat fantastiska 52 poäng på sina 20 matcher. Att det är ett profiltätt lag är det inget snack om då man har seriens finaste handleder, seriens tuffaste spelare och seriens hårdaste och bäst placerade slagskott i Dennis Lind, Tobias Westlin och Henrik Engström.
Man har även en meriterad tränare i Stigge Karlsson som förmodligen sen han tog över lagt in en och annan start och stopp slinga. Kul med Stigge tillbaka inom hockeyvärlden, du vet hur mycket du har betytt för min karriär och det är jag evigt tacksam för.

City gjorde en bra grundserie med tanke på förutsättningarna men hade otroligt svårt att nypa poäng mot topplagen. Det visar sig nu då man möter bara bra lag, man har dock varit bra med i dom flesta matcher utan att få med sig poäng. Men sett över hela säsongen så har klubben överraskat på mig, även det ekonomiska verkar ha fungerat över förväntan. Jag hoppas och tror att man även nästa år får följa Citys framfart i tvåan, vem vet om man då kanske kan vara med och konkurrera på allvar uppe i toppen?

Kommentar:

Som ni ser så var det inte mycket som jag kunde om denna serie och genom det så är det inte då heller läge att bedöma nivån på spelet. Mitt antagande är dock att div 2 i norra Sverige är ljusår bakom dom övriga div 2 serierna, kan ha fel men är den känslan som jag fått. Det som jag med säkerhet kan fastställa är att denna serie är så långt man kan komma från något som kan kallas glaumor, kanske är det så att den norra div 2 serien är hockeyns verkliga bakgård?

Det som glädjer mig är trots allt Citys framfart genom denna säsong, har följt din blogg dagligen Robban. Jag vill passa på att ge er stor cred för den underbara hemsidan ni har skapat, den har väl inte ni läsare missat? Eller har ni? Surfa då in på länken här nedan och få er en skön stunds läsning!

http://www.kirunacity.se/

Over and Out!

Piteå-Asplöven live!


För alla oss som inte har chansen att ta sig till LF Arena på onsdag så har jag nu hittat räddningen, livesändning via internet bjuds vi hockeyälskare på.
Håller alla tummar jag kan för att sändningen ska hålla en hög kvalité, jag kommer då sätta mig ner strax innan 19 på onsdag för att bevittna detta högintressanta länsderby.
 
Det missar ni väl inte?'

Här kommer länken där ni kan läsa om det som komma skall:

http://www.svenskafans.com/hockeyzon/artikel.asp?id=278452

Over and Out!

Lycksele-Boden 2-4 ( 0-0, 1-2, 1-2)


Vissa inlägg är tyngre än andra att skriva, i ärlighetens namn så var jag nära att skita i detta inlägg och glömma allt som har med hockey att göra.
 Jag är så oerhört besviken på mig själv just nu då jag tycker att jag i denna fortsättningsserie haft en pinsamt låg nivå på mitt spel. Visst att jag skapat en hel del bra chanser, så även i kväll men man kan inte bara skapa och skapa utan att få något resultat. Skapar redan under matchens två första byten två riktigt fina chanser som jag borde ha satt, när jag missar dom så försvinner det lilla självförtroendet som jag har kvar. Jag höll väl upp spelet bra under dom första tjugo minuterna innan jag under resterande tid av matchen försvann in i en rejäl passningsskugga. Jag skäms en kväll som denna över mig själv och mitt spel, det enda som är glädjande är att det inte kan bli sämre åtminstone. 

Matchen i sig kontrollerade Boden rätt så bra då dom återigen följde sin gameplan och utnyttjade våra misstag. Första målet får dom på en snabb spelvändning, andra på ett flygande anfall, tredje efter att vi gått bort oss totalt i boxplay och fyran får dom relativt enkelt då backen Dahlroth kastar in en puck på mål i deras powerplay.
Dom gör väl egentligen ingen toppinsats då jag tycker att dom spelar i ett lågt tempo och bjuder oss på fler chanser än dom brukar (dock inte många), men det räckte gott och väl en dag som denna. Man märker att dom är bra skolade av herr Taavola då dom väldigt sällan bjuder på några klara målchanser och har alltid gott om folk med sig hem när vi försöker spelvända. Dom har ju ett otroligt stort psykologiskt övertag på oss då dom nu vunnit säsongens alla fem möten, givetvis spelar dom lite på vetskapen om det då man ser att dom har en ruskig trygghet i sitt spel i mötena mot oss.

Vi började matchen riktigt starkt och radade under dom första tio minuterna upp en hel del fina målchanser som tyvärr inte resulterade i något mål. Hade vi fått in någon puck där så hade det nog blivit en helt annan matchbild men hockey går ju som ni vet ut på att få in pucken i den nätprydda stålsaken som finns i varje ytterzon.
Men över sextio minuter kommer vi inte alls upp i någon vidare standard då det känns rätt så segt och energilöst, i ärlighetens namn så fanns det ingenting i dagens match som kunde relateras till ett streckkrig.
Det var inte många tacklingar som delades ut och inget tjafs efter avblåsningar, kändes mer som någon form av söndagsskola än en hockeymatch.
Kanske var det allvaret i matchen som tog udden från lagen?
Vi är inne i en riktigt dålig och energilös fas just nu, kanske har allt snack om playoff tagit en hel del energi från truppen. Kanske har vi haft fokuset för långt fram och inte koncentrerat oss på dom uppgifter som ligger närmast i agendan. Men fram tills på lördag då vi möter Boden på bortais så måste alla kansken fått sig ett svar om vi vill att säsongen ska pågå längre än till den femtonde februari.
Vi har trots dessa två skitmatcher fortfarande playoffplatsen i egna händer då vi vid vinst i dom tre återstående matcherna får ta bussen till Hudiksvall för ett playoff 1 möte mellan lagen.

Nu tar vi ledigt under måndagen och tisdagen för att hitta tillbaka till den passion som vi haft till sporten under stora delar av säsongen. Efter det så börjar vi fokusera på ytterligare ett möte med Boden, denna gång ska vi f*n lyckas besegra dom!

Over and Out!

Inför Boden


Om några timmar så är det dax för nedsläpp i den tredje omgången av fortsättningsserien då vi gästas av tvåan i serien Boden, en match som betyder en hel del i kampen om playoffplatsen.
Boden har gått segrandes ur samtliga matcher denna säsong mellan lagen och får väl genom det gälla som knappa favoriter då det trots allt är vi som just nu sitter i förarsätet på grund av att vi leder denna serie.

Man kan lugnt räkna med att vi kommer att få se två laddade och en aning nervösa lag som kommer att vara rädda för att göra misstag, det lag som gör minst misstag och samtidigt vågar mest kommer mest troligt att stå som segrare när vi summerar denna match.
Boden spelar en disciplinerad och effektiv hockey där dom i mötena mot oss utnyttjat våra misstag på ett föredömligt sätt, dom har verkligen varit skoningslösa i sina avslutningar. Coach Taavola har strukturerat upp sitt manskap på ett bra sätt och han har fått alla att köpa hans typ av hockey. Det känns som att hans filosofi är att bjuda på så lite som möjligt och sätta defensiven före offensiven, något som man lyckats med i åtminstone matcherna mot oss.

Man fick i matchen mot Kalix ett rejält avbräck då skyttekungen Jimmy Vågstedt gick sönder, vem kliver nu fram och gör dom viktiga målen? Jag är dock övertygad om att någon kliver fram då Taavola förfogar över en bred trupp med många bra och irrationella forwards, tänker då kanske främst på Överkalixsonen Martin Bränvall som har bra speed till sina fina händer.

För vår egen del så gäller det att hitta tillbaka till det spel som vi vet att vi kan då vi i onsdagens möte mot Clemensnäs inte alls kom upp i den standard som vi vet att vi har. Nu gjorde Clemensnäs en riktigt bra match och var det första laget denna säsong som lyckades kämpa ner oss, det kan jag lova att det aldrig kommer hända igen.
Vi vet mycket väl vad som har gjort att vi vunnit så pass mycket som vi gjort denna säsong, det gäller att nu även i dom viktiga matcherna ta fram det.
Vi vet att vi är svårslagna om vi sliter som djur, spelar tight hemåt och jobbar som ett lag, får vi ihop dom bitarna så har vi en trevlig eftermiddag att se fram emot.

Av mig själv så kan jag kräva betydligt mer än vad jag hittills presterat, framförallt så är det dax att börja sätta dom bra chanser som jag skapar. Jag måste ta mer initiativ och framförallt vilja ha mer puck, för att få det gäller det att åka mycket skridskor och visa att man verkligen vill vara delaktig i spelet. Jag ser fram emot en trevlig inställning där det kommer vara en hård fight om varje millimeter och när det blir så tighta fighter så gäller det att alla är med och bidrar om det ska gå vägen.

Nu kör vi!

Over and Out!

RSS 2.0