Upp som en sol, ner som en pannkaka!


Då sitter man här på hotellrummet och ska försöka sammanfatta det man just sett, toppmötet i mysiga LF Arena mellan Piteå och Kiruna. Reglerna var ganska enkla, det lag som vann skulle stå med minst ena skridskon i playoff.

Det märktes till en början att detta inte var en match av vanlig karaktär, redan efter 35 sekunder lyckades Kiruna bjuda Piteås poängkung på ett friläge. Tur för Kiruna att "Ragges" sikte ännu inte var inställt, annars hade kvällens match kunnat avgöras redan där.
Efter det friläget så var det slut på bjudningar från Kirunas sida utan man överlämnade det helt till Piteå och domare Åström.
Kiruna fick chansen i powerplay efter powerplay och ett mål låg i luften då man fick bra tryck gång efter gång på Piteåboxen. Men en otrolig ineffektivitet och en bra Ottosson i Piteåmålet gjorde att man fick vänta på det så viktiga ledningsmålet, men det skulle komma!
Under Piteås fjärde raka utvisning kunde Oscar Molin med ett halvhårt skott placera pucken mellan benen på Ottosson, tyvärr så blev den glädjen kortvarig.
Direkt efter målet flyttar Piteå ner spelet i anfallszonen, pucken går upp till backen Olov Lundqvist som prickskjuter in kvitteringen i Kirunamålvakten Alcéns högra kryss. Det såg väl inte helt otagbart ut men samtidigt är det ett hårt skott som placerades med fingertoppskänsla, fri sikt och ganska långt utifrån är väl det enda argument man kan använda om man ska vara lite kritisk.
Kiruna går alltså till pausvila med ett likaläge, sett till perioden så är det verkligen i underkant för Kirunas del. Man äger perioden från start till mål men är ruskigt ineffektiva när lägena uppstår, dessutom har man svårt att få in folk på mål.

Träffade i pausen Philip Kemis pappa, vill inte kalla mig hockeyexpert av någon form men det jag sa visade sig stämma.

" Tyvärr så är det nog kört nu, man skulle nog ha behövt sätta några av dom chanser som uppstod"

Ungefär så var min kommentar av den första perioden, med facit i hand så inser man hur rätt man hade.

Till den andra perioden så kommer Piteå ut som ett nytt lag, man parkerar i stort sett i Kirunas zon och givetvis så börjar det då trilla in puckar.

- 2-1 kommer efter ett naivt försvarsspel, man glömmer bort att Piteås Aaron Ställ har trillat i bortre rundhörnet. Han stiger upp och glider in vid den bortre stolpen, crosspassning kommer och han behöver bara raka in pucken i tomt mål.

- 3-1 kommer efter passivt spel i mittzon där Piteåkillen får trampa runt hela femman, han får till ett avslut som Piteå rakar in returen på.

- 4-1 kommer till efter slarv från Alcén i Kirunamålet, läggs in ett höstlöv från blå som han tappar ut en retur på. Givetvis hugger Daniel Olofsson in den returen, han är inte poängkung för intet.

Piteås period från början till slut, Kiruna får dock två frilägen av Törmä och Nyberg som man missar. Kan inte minnas att Kiruna fick tryck ett endaste byte denna period, Piteå visade här sin storhet.

Sista perioden blir en kontrollerad tillställning från Piteås sida, man ser till att ha med sig fem man hem under hela slutakten. Kiruna blir stressade när man inte får några ytor, kontentan av detta blir att man börjar soloköra. Man blir då ett enkelt byte för ett disciplinerat Piteå, tyvärr lätt att det blir solokörningar när man känner att man inte kommer någon vart.

5-1 kommer efter backskott i powerplay, Alcén skymd vilket gör målet otagbart.

6-1 kommer endast tio sekunder efter, fin crosspassning genom mittzonen friställer Piteås Andreas Stenberg. I hög fart gör han en dragning över på backhand och överlistar Alcén.

Man kan sammanfatta matchen ganska enkelt, Kiruna hade behövt få utdelning i den första perioden. Piteå gör aldrig tre svaga perioder på hemmais, helst inte om man trots att man blir tillbakapressade kan gå till pausvila med likaläge.
I dom två avslutande perioderna visar Piteå klass, man spelar ett kontrollerat och vårdat spel. Man har en för dagen bättre målvakt, konstigt vore annars då Ottosson är en av landets bästa div 1 målvakter. Man har ett lugnare backspel där man vårdar pucken bättre än Kiruna, passningarna sitter på bladet och man stressar aldrig upp sig. Piteå har mer tyngd i anfallsspelet, Kiruna spelar på för små marginaler och får inte in folk på returer. Dessutom så tycker jag att Kiruna inte fick med sig folk i anfallen då man oftast kom en och en i sina attacker, bara förstakedjan som fick den där riktiga pressen under vissa byten.

Det som gör Piteå så bra enligt mig är att man på alla positioner har minst en av högsta div 1 klass, det skapar en trygghet i spelet. Man har Ottosson där längst bak, man har spelgeniet Strandberg i backuppsättningen och man har den skoningslösa poängkungen Olofsson där framme. Det är klass rakt i genom, tror inte något div 1 lag kan matcha upp den spetskompetensen.

Kiruna behöver inte skämmas för det här då det inte är i dag man tappar playoffplatsen, tyvärr är det KB 65 debaclet som blir avgörande. Hade man fått in någon puck till på Ottosson i den första perioden så hade man blivit svårslagna, tyvärr är det tillslut kanske ineffektiviteten som fäller gruvstadens hjältar.

Jag lovade att ha span på Kirunas Mikael Lasu denna match, tyvärr så blir den statistiken aningen bristfällig då det helt enkelt var för trångt för att sitta och anteckna. Men det jag tog statistik på ska jag nu delge er läsare.

Mikael Lasus match i siffror

Byten: 25
Tekningar: 19 Vunna: 14 Förlorade: 5
Skott: 3
+/-: -1

Mikael gjorde en stabil insats utan att glänsa, vinner mycket tekningar och tar ett stort ansvar i spelet. Med lite flyt så hade något av skotten smitit in, men som för hela laget så ville det sig inte denna kväll.

Plusbetyg Piteå: Förstakedjan med Daniel Olofsson, Erik Karlberg och Johan Wikberg var Piteås bästa enhet för dagen, Markus Ottosson förtjänar också beröm efter en gelgjuten insats.

Plusbetyg Kiruna: Backparet Marcus Erson och Patrik Knudsen var Kirunas klart bästa, Knudsen visade upp några fina tacklingar och försökte genom det väcka upp laget. Framåt var det ganska så slätstruket, Tobias Fredriksson hoppade dock in och visade att han vill ha mer speltid på söndag. RIver och sliter byte efter byte, det ska han ha en stor elogé för.

Publiksiffra: Drygt 900 hade sökt sig till LF Arena denna kväll, tycker det är i underkant. Ni har en fin arena, ett stabilt lag och många spelarprofiler, det ska vara man ur huse en kväll som denna i Piteå!

Over and Out!

Kommentarer
Postat av: Kiruna

28- 26 i skott 6-1 i matchen Piteå gör mål på 21,4 % av sina skott det är ju skyhög utdelning.



Såg inte matchen så jag kan ju inte döma nån igentligen men in med Tobbe Lundström i kassen nästa säsong så kan det nog bli playoff!

2009-02-21 @ 00:21:28
Postat av: B

Apropå publik: 4220 såg BajenFans Hockey-Flemingsberg i div 4 på Hovet!!

2009-02-21 @ 11:24:45
Postat av: Jimmy

B: Signifikativt för Bajens fans det, ju tyngre man har det desto mer ställer man upp. Behövs fler fans som Bajens,vill minnas en match jag såg i Globen mellan Hammarby och Björklöven i allsvenskan. Dryga 200 i publiken och en 0-1 förlust, verkligen skilda världar nu.



Stå på er Bajen Fans, ni behövs i svensk idrott!



Måste ha varit en härlig inramning? Vad slutade matchen?

2009-02-21 @ 11:34:14
Postat av: B

Matchen var en hyllning till laget för seriesegern och slutade 7-1. Nästa säsong räknar jag med dig i laget;) Stämningen var på topp. Kolla länken jag bifogar om du orkar. Riktigt läsvärd blogg du har. Lycka till i kvalet.

2009-02-21 @ 19:45:27
URL: http://www.vimeo.com/3305493

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0