Korpserierna!


Jag blir faktiskt riktigt konfunderad när jag nu ser att man ändrat antalet matcher i dom två nordligaste serierna, det blir nu 21 omgångar istället för dom 28 omgångar som preliminärt fastställdes för ett antal veckor sedan. Jag blir besviken då jag kände att med 28 matcher så var vi i norr verkligen på väg mot något som kan likna dom sydligare serierna, men ack vad man bedrog sig.

I div 1 B så har alla lag varit emot förslaget på 28 omgångar, inget konstigt med det då lagen i den serien alltid är emot allt som kan kosta någon krona extra. Hade dom fått bestämma så hade dom kört seriesammandragningar var 14:de dag och där spela av ett x antal matcher, 2 x 20 rullande tid hade väl varit lämpligt. Kanske att man kan bryta matchen när ett lag kommit upp i 7 mål? Kanske kan man spela med den blåa lättare pucken eller till och med spela med en bandyboll?
Jag skiter i vilket då B serien inte intresserar mig särskilt mycket, det är kul att följa Östersunds framfart och det ska nu bli kul att följa Välitalo, Jakobsson och Fredriksson. Men utöver det så känns den riktigt tråkig med många lag som inte ens har en gnutta ambition till att försöka ta sig till allettan osv.

I div A så var det Clemensnäs och Asplöven som under det första mötet var negativa till dom många matcherna. För Clemensnäs del så handlade det givetvis om pengar och för Asplövens del så handlade det förmodligen också om pengar men på ett helt annat sätt. För deras del så får man en riktig storfräsare i januari med dom pengarna man sparar genom att spela färre omgångar. Dom har ingen talangutveckling utan ser bara till resultatet på kort sikt och klart då att man hellre lägger pengar på något häftigt namn i stället för på att spela matcher. Jag antar att just Asplövens missnöje har varit nyckeln till att man drog ner på antalet omgångar. Klubben besitter en tränare i Freddy Lindfors och en ordförande i Magnus Lehto som alltid får sin vilja igenom, skulle vilja påstå att deras röster väger tyngre än vad hela Norbottens hockeyförbund väger.

Men är det inte Asplöven som tidigare år har klagat på att man fått spela för få och tuffa matcher? Är det inte därför man enligt dom har misslyckats i kvalet till allsvenskan? För mig luktar det dubbelmoral! Men det är klart, money talks!

Det är otroligt synd att det blir så här, det för i stort sätt bara negativa aspekter med sig. Visst att det blir billigare för klubbarna och det är väl viktigt att man ser över kostnaderna ett år som detta. Samtidigt så har man gett sig in i leken, då får man också leken tåla. Har man inte råd att spela mycket matcher så får man helt enkelt spela hockey bockey klockan 22 en kväll i veckan. Mycket matcher ger ett stigande intresse i serien, publiken får se sitt favoritlag oftare och tätheten på matcherna ökar. Som det är nu och har varit tidigare säsonger så kan det för ett lag som Kiruna gå upp till en månad mellan hemmamatcherna, det gör att även publiken tappar intresset och är lite ringrostiga när det väl är matchdags. Fler matcher ökar även kvalitéen på serien, man kommer in i en bättre matchrytm och slipper dom där upehållen som ibland kan vara irriterande långa.
Det viktigaste av allt med att spela mycket matcher är att man kan utveckla sina talanger på ett helt annat sätt, det är matcher som utvecklas och ju fler matcher desto bättre. Såna saker skiter man dock i nu och det kommer norrbottenshockeyn att få lida av i framtiden.


Hur ska vi egentligen kunna minska klyftorna till lagen i söder? Så länge lagen här uppe har denna inställning så får vi helt enkelt leva med att tappa ännu mera mark och ännu mera intresse. Inte ens en div 1 krönika i NSD var fjortonde dag kommer att kunna hålla liv i denna serie.

Norbottenshockeyn är tyvärr stendöd och lever kvar på stenåldern!

Asplöven, är det värt att spara pengar för att ha råd med en storfräsare? Vill inte ni också utveckla hockeyn i norr? Verkligen ödmjukt gjort av er! Som vanligt med andra ord!

Over and Out!

Kommentarer
Postat av: Christer S

Men Jimmy då... du vet väl att Asplöven får man INTE kritisera, då exploderar hela Haparanda...

2009-07-18 @ 11:16:18
Postat av: Kommentar

Det var mig en oanalytisk analys, du menar alltså att asplöven med fler matcher i grundserien får fler tuffare matcher? vad får dig att tro det? som jag ser det så är dem flesta matcherna oinspirerande, till viss del tröttsamma matcher för både spelare och till viss del även för publiken, en spelare i fjolårs som jag vidtalade om detta ansåg att ibland ger ett bra träningspass mer än att gnugga matcher som är på korpnivå som det ibland blir i div 1 A. Bättre att i så fall möta ex vis mestislag etc. from december än att slösa tid och pengar på ovannämnda. För mig tycks din analys enbart vara ett surt inlägg utan substans.

2009-07-18 @ 12:14:38
Postat av: Kommentar

Christer S, hehe du är väl den förste att oftast explodera, tänk med hjärnan och inte med hjärtat... ibland.

2009-07-18 @ 12:16:59
Postat av: Anonym

helt rätt det du skriver jimmy! grymt bra.

2009-07-18 @ 12:25:50
Postat av: Jimmy

Kommentar: Serien blir garanterat jämnare i år och att spela match utvecklar alltid mer än ett träningspass..Är man så "överlägsna" som du verkar tycka Asplöven är så kan man alltid passa på att träna pp och bp under matcherna,den träningen är svår att få matchlik under träningssituationer...Dessutom så kretsar denna serie inte bara om stora och starka Asplöven utan om betydligt fler lag än så som dessutom jobbar med den ack så viktiga talangutvecklingen..För dom är matcherna livsviktiga!

2009-07-18 @ 13:50:42
Postat av: Burra

Håller med, vart ska annars Asplöven värva ifrån? ^^,

2009-07-18 @ 14:12:24
Postat av: Ekenttä

Grymt bra skrivet! Tidigare säsonger, hur många omgångar har det då varit? har det också varit 21 då?

2009-07-18 @ 14:18:19
Postat av: Christer S

En bra artikel, tycker jag. Säger det mesta om tillståndet i norr. Och visst exploderar jag ofta, men av garv mest åt ankdammare..

2009-07-18 @ 14:24:58
Postat av: Kommentar

Ok, så vad du vill mena är då att asplöven ska ställa upp därför att andra föreningars talangtveckling inte ska stå stilla, har jag förstått dig rätt? låter som en rätt dyr historia för asplövens del. Ingen hemlighet att asplöven tagit sig till kval några år i rad nu, eller hur? det är helt enkelt ett faktum, inget skryt!, reflektionen är väl egentligen att många i vårt avlånga land inte kan ta att man tycker att ett lag är bra ibland, nästa år så kanske vi tillhör botten, så fungerar sportens värld. Summa summarum, ditt inlägg känns bara som lite surt. Christer S, att explodera kan ha olika innebörd, som exempel så brukar vi asplövare inta ta till ohyfsade nattliga samtal till folk vi inte känner av ren desperation. Konstruktiv kritik är bra kritik, bullshit är ... just det, bullshit.

2009-07-18 @ 15:03:46
Postat av: Hanken

Jimmy nu får du ju ta och vakna! 28 omgångar i Sveriges korpserie nummer ett eller två är helt enkelt för många, oavsett vad Asplöven eller Clemensnäs förespråkar.



Detta pga av den enkla anledninge att serien håller en för låg nivå för tillfället. Fler omgångar i Allettan är melodin, där division 1A och B:s bästa lag gör upp, och ingen annat...



2009-07-18 @ 15:29:23
Postat av: Jimmy

Hanken och kommentar: Fler omgångar blir det ju nu i allettan men frågan är om det ökar nivån desto mer? För att vi jämna ut serien så behöver dom sämre lagen få fler möten med tex Asplöven,Kiruna och Piteå..Så länge man inte får till det så består denna nivåskillnad och tex i Asplövens fall så blir allsvenskan fortsatt en utopi..Vi har kört detta upplägg med få matcher under en längre tid nu och det har inte renderat några allsvenska lag från serien..Kanske dax att ni vaknar och försöker se objektivare på situationen? Eller är ni nöjda med att ta er till kval och där vara chanslösa?

2009-07-18 @ 16:00:53
Postat av: Anonym

hanken: 28 omgångar, är det för mycket? de är ju knappt 1 match i veckan!

2009-07-18 @ 16:23:31
Postat av: Hanken

Ja du Jimmy, tror vi kan debattera detta i evigheter om du vill :-) , är nästan 99% säker att hockeyn i norr inte blir bättre genom att utöka omgångar i denna serie... Att göra fler omgångar och att Asplöven, Kiruna och Piteå (och i år dessutom till din glädje kalix) är klara för allettan efter omgång 6 ger säkert de andra lagen bättre förutsättningar att möta "topplagen" som är oinspirerade och väntar på bättre tider (läs allettan) i ett extra möte i säsongen. I Allettan lever serien betydligt längre och B:s topplag är betydligt bättre än bottenlagen i norr vilket ger en bättre utveckling med tuffare matcher och därmed bättre förutsättningar för framtiden.



I

2009-07-18 @ 16:26:01
Postat av: Hanken

Jimmy förstår säkert att "omgång 6" är menat som ironi, men till er andra så mennar jag att topplagen är klara för Allettan i ett tidigt skede, vilket inte heller är bra.

2009-07-18 @ 16:29:20
Postat av: Jimmy

Hanken: Men likväl så spelas det för få omgångar, 28 istället för 21 måste bara vara bättre även för Asplöven?

2009-07-18 @ 16:32:56
Postat av: Hanken

Är inte tanken att antalet omgångar utökas i Allettan isätllet?

2009-07-18 @ 16:42:40
Postat av: Jimmy

Hanken: Redan från början var det klart att allettan i år skulle innehålla 14 omgångar och att den börjar direkt efter nyår. Tycker det hade varit underbart med 28 omgångar i stället för 21 innan jul,i övriga div 1 serier spelar man ju 27 omgångar. Man får en bättre matchrytm med match ons och sön i stället för en i veckan och det måste bara gynna även ett lag som Asplöven.



Det är matcher man vill spela oavsett om man heter Omark och spelar i Asplöven eller Carlenius och spelar i Boden. Det är dom som utvecklar och det är dom man ser fram emot. Oavsett om man vinner eller förlorar med 10-1 så är det alltid roligare med match än med träning och det är alltid mer utvecklande oavsett hur konstigt det kan låta.



Som det är nu så spelar div 1 A och B mindre matcher än vad man spelar i fotbollen, märkligt..



Det optimala vore ju att slå ihop serierna redan från start men det går såklart B lagen med på..

2009-07-18 @ 16:56:37
Postat av: Jimmy

Hanken:



Inte B lagen med på ska det vara i slutet =)

2009-07-18 @ 16:56:59
Postat av: chefen

14 omgångar är tillräckligt!!!! då kan ju de sämre även ha en chans!!! börja 3 veckor senare och träna mer samt kör allettan i 4 omg...

2009-07-18 @ 17:36:53
Postat av: victor b

30 omgångar tycker jag att de ska vara

2009-07-18 @ 18:24:59
Postat av: Christer S

Fantastiskt att se, direkt man kommer med lite kritik mot asplöven så brakar det lös, alla fem imtresserade i Happis får Spunk direkt. Man drar sig inte ens för direkta personliga påhopp där. Vad har jag t.ex att göra med nattliga samtal nånstans? Inte ett skvatt. Håll er till ämnet om ni vill vara det minsta lilla trovärdiga, även om risken för det redan är löjligt liten.

2009-07-18 @ 19:20:05
Postat av: Robban L

Jag håller tyvärr inte med dig Jimmy i ditt resonemang. Hockeyns chans till överlevnad tror jag är att jobba på att bredda sporten. Antalet licensierade spelare minskar och hockeyn måste inse att man knappast är förstavalet för lejonparten av ungdomarna i landet.



Det är spelarna på "gräsrots-nivån" som bekostar elithockeyn till stor del, genom att de betalar biljetter på elitserie-arenorna, köper canal plus abonemang, blir företagare som blir sponsorer m.m. Utan denna viktiga del dör hockeyn sakta men säkert, då har ingen råd att elitsatsa.



Jag anser att det är betydligt viktigare för sporten att det finns många klubbar som håller verksamheten uppe, då finns möjligheter för ungdomar att ta sig till arenorna. I norr får vi acceptera att vi inte kan spela 28 matcher mellan oktober och december i en amatör-serie. Slutligen får vi sluta med att sitta och beundra söder-lagen. Gräset är verkligen inte så mycket grönare i de flesta lagen och serierna söderöver än det är hos norrlagen.



2009-07-18 @ 22:06:06
Postat av: Den "försvunne" Mac

Det tråkiga är ju att första serien blir så utdragen. 21 matcher är ok men då kan man tighta ihop spelschemat lite grann så man inte behöver stå på isen tidigt i augusti vilket också gör att man "sparar pengar". Serien har varit en aning ojämn de senaste åren men ingen utvecklas av att vänta 14 dagar mellan fighterna. Att utöka allettan med fler omgångar är då helt rätt.



Alltså, tightare spelschema oavsett omgångar är melodin.

2009-07-19 @ 12:04:45
Postat av: P

Enligt det upplägg som kommit som förslag innebär det att grundserien blir 21 matcher och slutar i slutet av dec. Därefter tar allettan vid i 21 omgångar. Alltså vinn-vinn för alla lag som hamnar i Allettan, både sportslig och för publiken.

2009-07-19 @ 12:18:35
Postat av: Fisk

2009-07-19 @ 16:55:06
Postat av: Boden

Jag tycker då jimmy har helt rätt i det han säger! Om det inte finns lag så måste man få mer omgånger, så enkelt är det.

2009-07-19 @ 17:55:12
Postat av: Anonym

14 omgångar ger "slutspelshockey" varje matcher ger mer publik osv att spela många OVIKTIGA matcher är helt fel....... många streck play offs och sådana matcher det är de folk vill se.........

2009-07-19 @ 19:30:53
Postat av: Din nya granne

Fattar helt din reaktion Jimmy, tråkigt att det blir mindre matcher i serien. Kan inte fatta att någon tycker att det blir bättre med att träna mer och spela mindre matcher. Större klubbarnas röster väger alltid för mycket och det är tråkigt, samma sak gäller i Finland.

2009-07-20 @ 17:52:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0