IKEA ( lågbudgethandlarnas paradis) !


Då har man gjort det som alla övriga Svenssons gör några gånger per år, IKEA vandrat med sin respektive under låt oss säga en halvdag. IKEA är sig likt vart i Sverige du än kommer, det som dock gör Haparandas varuhus en aning speciellt är att allt är tvåspråkigt. Skyltar, kataloger och till och med personalen, härligt är bara förnamnet.

Som vanligt blev det en hel del grejer inhandlade, dom flesta fanns absolut inte med på den handlingslista som vi hade skrivit ner innan vi åkte. Hockeytokig som jag är så började jag direkt att associera till själva sporten och kom på att man kan likna en IKEA kund med en sportchef/värvningsansvarig i ettan.

Sportchefen i ettan får en budget att hålla sig till ( förutom Asplöven som säger själv att man skjuter lite från höften) och för dom pengarna skall han försöka få en så bra trupp som möjligt. Hur stor summan är varierar givetvis från lag till lag, i vissa lag finns det inte ens någon spelarbudget att jobba med utan där får man helt rikta in sig på att erbjuda en bra social situation.

Svårigheten med att vara sportchef i ettan är att man knappt har någon uppbackning från föreningen då scouter och den typen av roller knappt existerar. Man får helt enkelt lita på att man har bra kontakter som kanske vet något om spelaren och att statistiken inte ljuger. I det stora hela så blir det en otrolig gambling då många värvningar blir på chans och kanske inte alls är den typen av spelare som man behöver. Det är om man sitter på en hel del pengar lätt att falla för statistik och poängskörd och ta spelaren i fråga bara för att han har några poängstarka säsonger. Vart man sedan ska placera honom har man ingen aning om.

Topplagen i ettan slåss egentligen om samma spelarmarknad som bottenlagen i allsvenskan och det kan på förhand ses som en rätt ojämn kamp då dom allsvenska lagen oftast har en större och bättre organisation. Man kan oftast erbjuda en socialt bättre lösning och framförallt locka med en attraktivare hockey då allsvenskan tv-sänds och komforten i arenorna oftast är bättre. Det enda som klubbarna i ettan då kan locka med är pengar, tyvärr så är det inte så många fler lag än Tingsryd, Karlskrona och Asplöven som kan locka med det. Därför kommer vi också att återse dom i ett allsvenskt kval framåt vårkanten, förmodligen med en hel del onödiga inköp på samvetet.

Varför skriver jag då om detta? Helt enkelt för att jag fick mig en tankeställare när jag vandrade runt i IKEA:s innandöme. Det finns en hel del saker som är fina men frågan är hur stor användning man kommer att ha av dom? Nu gick ju även jag precis som övriga Svenssons i fällan och lastade på mig varor som säkert inte kommer att användas. Frestelsen blev för stor helt enkelt!

Tänk då att som sportchef sitta på en massa pengar som du ska värva spelare för. Du går in på stormarknaden www.eliteprospects.com och hittar mängder av fina varor. Hur lätt är det då att hålla fingrarna i styr och inte göra en dumdristig internetshopping? Det är trots allt helt vanliga Svenssons som sitter även på dom positionerna och ni vet vid detta laget hur det brukar gå när en sådan är på IKEA och shoppar. Man köper en hel del, vissa saker kommer man få stor användning för och vissa saker blir liggandes innan det till slut hamnar i skräpkorgen!

Over and Out!

Kommentarer
Postat av: stefan

Ja ska man handla backar på IKEA så kan man välja på följande tre (kolla får du se):

"Gles", "Trofast" och "Vessla"

Gles - är billigast men verkar inte så stabil, det hörs också på namnet.

Trofast - verkar passa in i vilka kombinationer som helst och finns i många prisklasser.

Vessla - ligger i bra prisklass men ser lite svag ut men kan överraska, verkar lite lurig.

Det är inte lätt att handla...

2009-08-10 @ 08:26:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0