Inför mötet Kiruna-Asplöven, å så lite Fabbe förstås..



I kväll är det då dax för ytterligare ett möte mellan div 1 A:s verkliga antagonister då Kiruna hemma i otroligt vackra Lombiahallen tar emot östra Norrbottens stolthet Asplöven.

Detta är ett riktigt prestigemöte då detta med Kirunaögon sett är det närmsta man nuförtiden kommer matcherna mot Boden på den gamla storhetstiden, ett riktigt hatmöte kan det lite hårt sammanfattas som.

Vi kan väl förvänta oss en match med hög intensitet och relativt mycket fysiskt spel, nu är ingen av dessa lag egentligen några fysiska lag men ett derby är alltid ett derby.
Eftersom Kirunas företagare bjuder på fri entré under dagens match så kommer det med all säkerhet vara en välfylld hemmahall och det innebär oftast att matchtempot går upp ytterligare.
Är det nåt norrlagen inte är bortskämda med förutom bra matcher så är det just välfyllda ishallar, personligen så tycker jag det är snudd på pinsamt dåligt publikintresse om man ser till den hockeykultur som ändå finns här uppe i norr.

Kiruna har börjat säsongen godkänt men inte mer än så, dom har vunnit dom matcher dom ska vinna men inte riktigt varit nära att nypa nån "bonus" poäng på bortaplan mot seriens två andra giganter Piteå och Asplöven.
Som vanligt har det mesta kretsat kring Andreas Nyberg som levererat 8 poäng hittills, även nyförvärvet Henrik Bergenström har redan nu börjat att betala av sin del av lönen då han hittills stått för 5 poäng.

Hemvändande Mikael Lasu har efter en lite trög start börjat få i gång maskinen och det var väl inte frågan om utan när den skulle rulla i gång då Mikael under fjolåret visade hur mycket hockey det finns i honom.
Utöver dessa så förlitar sig Kiruna mycket på trion Joel Törmä, Joel Fredriksson och Dan Eriksson, dessa tre herrar har väl inte utmärkt sig så mycket än men även i dessa fall så är inte frågan om utan när det lossnar för dessa högklassiga spelare.
Tror dom kommer spela en nyckelroll redan i kväll då rutinerade killar som dessa bara ligger och väntar på en sån här typ av match.
Men nyckelrollen i såna här matcher spelar oftast målvakterna och Kirunas Fredrik Alcen har börjat säsongen riktigt bra enligt alla, verkar dock finnas ett undantag. Den jag pratar om är givetvis coach Jan-Åke Tiensuu som i mötena med Asplöven och Piteå gått ut och kapat sin målvakt, obegripligt men kanske nån form av psykologi bakom.

Asplöven har börjat säsongen på ett bra sätt, enda plumpen i protokollet var när dom på hemmais blev nollade av Piteå och just nollade på hemmais hade dom inte innan den matchen blivit sen kvalserien 2002 mot Almtuna.
Det som kan tas till deras försvar är att dom var inne i en liten svacka då dom i matchen innan besegrade Kalix endast med uddamålet, nu mötte vi Asplöven så sent som i söndags och kan lugnt lova att den svackan är ett minne blott.

Det mesta i Asplöven kretsar kring dom två första femmorna som får rikligt med istid, nu är tanken enligt rykterna att istiden kommer att spridas på fler folk då Asplöven för första gången på mycket länge är helt ordinarie.
Men oavsett så kommer mycket kretsa kring den rutinerade tekningsspecialisten Urban Omark och den sevärde Jarkko Oikarinen i det offensiva och på backsidan är det framförallt Mikko Purontakanen och Stanislav Kall som hittills höjt sig över mängden. Stanislav är otroligt skicklig i offensiven och besitter ett bra skott medans Mikko är säkerheten själv bakåt och gör sällan några misstag.

Men som i Kiruna kommer mycket avgöras av målvaktsspelet och där har Asplöven en säker sista utpost i Timo Lindström som just nu toppar målvaktsligan med imponerande 94,95 i räddningsprocent.

Vem av Fredrik eller Timo tar hem segern??

    

Mitt matchtips är lite fegt då jag tippar oavgjort 2-2 trots att jag faktiskt har betat några hundra på det ena laget..

Målskyttar Kiruna: Joel Törmä och Joel Fredriksson

Målskyttar Asplöven: Jarkko Oikarinen och Markus Huhta

Sen vill jag bara slutligen skriva några rader om den fantastiske Fabian Brunnström som vid den här tiden för två säsonger sedan spelade div 1 hockey med Borås och i natt så gjorde han hattrick för Dallas i NHL.
För vissa går det snabbt men är ett bevis på att bara för att man spelar div 1 hockey som 20 åring så behöver inte det innebära att man inte kan få en framgångsrik karriär.

Lycka till även i fortsättningen "Fabbe", du öppnar många dörrar för unga talanger i div 1 då du visar att med rätt vilja så kan man nå dit man vill..

Over and Out!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0