Alla vill förändra, men hur?



Pågår en intressant diskussion på Asplövens svenskafans forum om att många lag håller en korpnivå i div 1 A och att man på något sätt måste förändra seriesystemet.
Inte bara i div 1 A som klyftorna mellan toppen och botten är oändliga utan det hittar man i dom flesta andra div 1 serier och framförallt i allsvenskan.

Ska man se till budget och spelarlöner så finns det inte alltför många div 1 klubbar som på allvar kan vara med och leka om en allsvensk plats, som tur är hör inte alltid stor plånbok i hop med framgång men visst underlättar det.

Men då säger ni säkert att det blir så himla stora segrar i "våran" serie och att glappet mellan toppen och botten blir så himla stort poängmässigt men förklaringen till det ligger nog i att dom är tre lag fler i dom flesta andra div 1 serier.
När man får in några lag fler i en serie är det lättare att serien delas upp i topplag, mittenlag och bottenlag och därför blir inte skillnaden mellan att vara ovanför och under allettan strecket lika stort.
Det finns givetvis undantag då den sydligaste serien håller en jämn och hög nivå på en 6-7 lag och där inget lag kan vara alltför säkra på allettan förrän några omgångar återstår.

Jag har ju som varit med en del då jag spelat i både div 1 C och div 1 D under mina år och dels legat i toppen men mestadels i botten.
Jag kan försäkra er om att om man ser till fjolåret i Falu IF så fick vi inrikta oss på en exakt likadan hockey som vi, Kalix, Clemensnäs och Boden får inrikta sig på nu mot topp tre lagen och då ska man ändå ha i åtanke att vi slutade sjua av tio lag i grundserien.

Men givetvis måste svensk hockey förändras, men hur?

Alla tycker och tänker givetvis olika så hade varit kul om ni lämnade en kommentar om just era förslag till förändring, lämnar här nedan mitt förslag..

Elitserien: 16 lag (upp med hårdsatsande Leksand, Malmö, AIK och antingen Björklöven eller Västerås)

Allsvenskan: 16 lag som den är nu (upp med till exempel Asplöven, Örebro, Nyköping och Tingsryd)

Div 1: 4 div 1 serier indelade geografiskt med vardera 8 lag (kanske kan spetsa till det efter jul då dom fyra bästa i varje serie slår i hop sig till två superettor)


Jag tror elitserien är mogen för 16 lag då både Malmö och Leksand visar upp en stark ekonomi och framtidstro, sen har det visat sig att även lag med små medel som Mora och Rögle kan överleva i elitserien. Klyftan i elitserien är inte ens nästan lika stor som i dom övriga serierna då det är sällan siffrorna rinner i väg till utklassning.
Bästa exemplet är väl Luleå som hade 7 raka förluster inför hemmamötet med hårdsatsande Frölunda och vinner med 8-2.

Allsvenskan är så ojämn så att man ibland skäms, ska landets andra bästa serie vara så? Topplagen är på tok för överlägsna och det blir så när en division egentligen är två om man tittar till förutsättningar.
Om du får bort topplagen och fyller på med dom hårdsatsande div 1 lagen så får du en betydligt jämnare serie och på så sätt kanske man lyckas skapa ett större intresse för serien.

Div 1 håller jag med alla kritiker om att serien är för ojämn, även i div 1 så spelar två divisioner i samma serie om man tittar till förutsättningar.
Givetvis ska Asplöven spela ut oss "bottenlag" då dom omsätter ett x antal miljoner medans en klubb av våran storlek omsätter x anatal hundratusen.
Asplöven och Örebro med flera köper färdiga produkter och spelare som passar in i olika roller medans klubbar som Boden, Lycksele, Ulricehamn, Tierp, Munkfors med flera får inrikta sig på talangutveckling och hoppas att spelare allt eftersom växer in i dom olika rollerna.

Det var mina tankar på förändringar, kul om ni kunde lämna en kommentar och berätta eran syn eller om ni mot förmodan håller med mig i mina tankar och funderingar.
Det enda vi lär vara helt överens om är att förändring måste till för att tillgodose svensk ishockey och det snarast.

Over and Out!


Kommentarer
Postat av: Caztie

Tror att många har bra ideér likt just din egen, men att få gehör på "högre ort" är nog det största problemet, kanske det för många känns som onödigt att lägga ner energi på att fundera ut bra förslag då det i slutändan ändå hamnar i papperskorgen hos dem beslutande, trots att det kan vara mycket kloka och konstruktiva förslag.



Vi här uppe i Norr har nog inte så mycket att säga till om då besluten om vår framtid antagligen fattas utifrån andras bästa för ögonen, det är en verklighet vi nog får leva med, förhoppningen är det motsatta men verkligheten säger annat, man borde i mitt tycke ha hockeyns bästa som målsättning oberoende av regional tillhörighet.



Bara ditt förslag här kunde vara något att bygga vidare på men blir antagligen skrämselhicka för lagen söderöver som därmed också lobbar för att det inte skall bli så, that's life, tyvärr.

2008-10-14 @ 10:53:57
Postat av: Anonym

Så här tycker jag:

Elitserien 14 Lag

Allsvenska 12 Lag

4 Div 1 serier ev någon alletta södra/norra efter jul.

2008-10-14 @ 15:38:11
Postat av: Christer S

Håller i stort sett med dig om serieindelningen och Caztie om möjligheterna att få en sådan. Men om jag fick drömma, skulle det se ut såhär:

Elitserien 16 lag

Allsvenskan 2 x 12 lag (nord och Syd)

Med superallsvenska efter jul.

Då skulle det ändå finnas utrymme för riktiga publikmatcher mot "nya" lag.

4x div 1 och även här en Superetta efter jul

Då skulle vi få många jämna och publikdragande matcher på alla nivåer, kanske inte första året, men väl när serierna "satt" sig det andra, och framöver.

2008-10-14 @ 21:53:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0