Svensk hockeys framtid?



Vart hockeyn i Sverige och Europa är på väg kan man bara sia om, det enda som är säkert är att om inte dom svenska skattereglerna ändras så kommer vi sakta men säkert tappa slagkraft i våran elitserie.

Elitserien rankas väl just nu som världens tredje bästa liga, på sikt kommer vi väl stå kvar som det men gapet till NHL och KHL kommer växa enormt.
Kanske vi inte ens kommer vara rankade trea i världen eftersom både Schweiz och Tyskland erbjuder mer pengar än den svenska elitserien gör.

Spelare i dag ser ju ishockeyn som vilket annat arbete som helst, och vem byter inte jobb om dom blir erbjuden ett som du för samma syssla tjänar betydligt bättre på?
Kanske till och med ett lugnare jobb eftersom nivån på hockeyn i Schweiz och Tyskland just nu håller betydligt lägre klass än elitserien..

KHL tror jag på sikt lever på konstgjord andning, kul att dom försöker utmana NHL och Ryssland har ju den förmånen att man har massvis med egna hockeyspelare som är väldigt bra, bredden är mer lik Usa och Canada jämfört med till exempel Sverige.
 
Men att leva och bo i Ryssland är väl ingen höjdare och det innebär att KHL klubbarna oftast bara kan signa upp sina utländska stjärnor på ett år i taget, på så sätt blir det svårt att på sikt bygga upp en stark trupp.

Givetvis så kommer klubbarna då och då ha ett guldår, men man kan kanske inte bygga upp ett lag som år efter år vinner guldet, exempelvis som Färjestad kunde göra i slutet av 90 talet.

Tänk om KHL hade flyttat in i till exempel Sverige, SHL hade den kanske då hetat..
Tror att det hade varit betydligt enklare att locka till sig stjärnor och sen kunna binda upp dom på lite längre kontrakt, för Sverige kan erbjuda så mycket mer socialt än Ryssland.
Dessutom har Sverige den förmånen att man har en hel drös med fina arenor, COOP och FM Mattsson Arena framstår som rena drömmen om man jämför med dom ryska arenorna..

Men tänk om KHL lyckas etablera sig och inte tar in svenska lag? (snacket är ju att det i framtiden kommer spela lag från hela Europa i KHL, men om inte det händer).

Det drabbar svensk hockey rejält, du får ett nivå tapp genom alla nivåer, så är det bara..
Se på Finland när dom stängde sin högsta serie, jättebra trygghet och relativt bra för nivån på den serien men i sin tur har dom tappat nivå på övriga serier..

Kommer i håg senaste lockout säsongen, spelade då i Vallentuna och den säsongen och efterkommande säsong går inte ens att mäta i nivå..
Klart när det kommer en bunt stjärnor till elitserien så hamnar ju dom övertaliga neråt i systemet och även i Div 1 så var det märkbart att nivån höjts..

Kommer i håg att jag och Niklas Wågström under våran första match tittade på varandra i båset och bara gapade, var så mycket bättre hockey än man var vid..

Men hur blir det för till exempel svenska klubbar som tar sig in i KHL, använder dom sig av skattesatsen som Sverige har?
I såna fall är man redan där körda, läste ett exempel i tidningen om svenskar som går till danska ligan i fotboll, en svensk klubb får betala 1,9 miljoner mer per år än dom danska för att kunna ge en spelare lika mycket i nettopengar, sjukt det..

Så för att Sveriges inhemska hockey fortsatt ska stå sig stark så krävs det en del ändringar vad det gäller skatter och regler, och hur troligt är det att det sker i Sverige?

Nåväl, vi får njuta av dom profiler som finns i våran elitserie, HV ställer upp en förstakedja även i år med Davidsson, Voutilainen och Thörnberg, den håller faktiskt världsklass den..

MoDo har kvar sina NHL hemvändare, Färjestad har sin Jörgen, Luleå sin Bartecko, Rögle sin Kenny, Timrå sin Jonte och Frölunda sina centrar som om bara nån mer än Kallio kan göra mål på deras passningar vinner guldet åt dom..

Vi får se det positiva, unga stjärnor och talanger får ta mer ansvar och får en klart viktigare roll än tidigare och det kan vara ack så viktigt för svensk hockeys utveckling..

Sluttabell Elitserien 08/09:

1. Fröunda
2. Hv71
3. MoDo
4. Färjestad
5. Linköping
6. Södertälje
7. Timrå
8.Skellefeå
9. Brynäs
10. Djurgården
11. Luleå
12. Rögle


Kommentarer
Postat av: Bautin

Inge vidare tippare Herr Stålnacke... Luleå som elva??!! Då tror ja fan att Asplöven blir sist i Div 1!!!

2008-07-31 @ 15:59:49
Postat av: Jimmy

Sorry herr Bautin, men desto skönare när dom överlever ett kval för det tror jag dom gör, traditionens makt står sig stark i Luleå och Burra kopplar på turbon lagomt tills dess..



Det som talar för att Luleå slipper kvala är att Luleå alltid klarar sig, oftast en hel del hjärta i den truppen..

2008-07-31 @ 16:29:21
Postat av: Jarl

Håller med dig till viss del, Jimmy. Men när vi pratar skatteregler inom fotbollen, din jämförelse med hockeyn, så kan man tänka såhär: Varför ska Nils-Eric Johansson i AIK, för att ta någon som exempel, skatta minder än mig när han håvar in 200.00 i månaden mot mina 18 loppor? Han spelar in en, med europeiska mått mätt, c-liga. Är han värd så mycket pengar för att det kommer ca 9000 i snitt och ser han lira?

2008-07-31 @ 16:40:16
Postat av: Jimmy

Jarl: Är väl det som är problemet i Sverige, varför ska han skatta mindre när inte jag får det?



Är ju ett väldans stort problem, visst man kan säga att han drar 9000 människor och han underhåller svenska folket, men ärligt, en mittback i fotbollsallsvenskan gör inte många lyckliga =)



Ska tex då Bremberg skatta mindre än Ölvestad eftersom Bremberg kan göra en schysst fint och hänga den i krysset?



vet inte hur man ska underlätta för klubbar, vet bara att behovet finns om vi ska kunna behålla toppklass på våran elitserie..

2008-07-31 @ 17:11:02
Postat av: Jimmy





Eller för att någonsin få ett svenskt klubblag till champions league igen, ett stort problem även i allsvenskan i fotboll..gör nån ett snyggt mål så får man räkna med att han är såld dagen efter, blir som 2 skilda världar under vår och höstsäsongen..

2008-07-31 @ 17:12:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0