Skilda världar..



Skilda världar är det första som kommer upp i min hjärna när jag tänker på allsvenskan, klyftan mellan botten och toppen är brutalt stor i denna serie..
Man måste hitta på något för att kunna behålla intresset för landets näst högsta serie, kanske utöka elitserien och på så sätt få bort dom lagen som helt enkelt är för bra för allsvenskan men för dåliga för att på egen kraft ta sig upp..

Något är iaf på gång när man efter denna säsong bantar ner allsvenskan till 14 lag, ett steg i helt rätt riktning då det inte finns bredd för 16 lag, men utökar man elitserien till 14 lag och kör allsvenskan på 12 lag så tror jag man hade fått en ännu jämnare allsvenska..

Men är elitserien mogen för 14 lag?

Jag tror det, med tanke på att vi har lag som Leksand och Malmö som ståtar med fantastiska arenor och mycket fans, framförallt då Leksand..

Dalarna behöver ett elitserielag och då föredrar jag Leksand 100 gånger utav 100 framför Mora, inget ont om Mora men Leksand har en betydligt större chans att etablera sig på allvar i landets högsta serie..

Kan även passa på att i detta andetag lyfta på kepsen för Moras starke man Jan Simons som vet vad det handlar om när man värvar med små medel, vem hade trott att Mora skulle bli kvar så pass många år?

Som det är nu så har spelarna i till exempel Malmö och Leksand exakt samma förutsättningar som spelarna i elitserien medans ett lag som till exempel Huddinge jobbar med små medel även med division 1 mått mätt..

Det säger ju sig själv att detta är en omöjlig kombination och för ett lag som Leksand är det inte mer än ett bra träningspass att åka ner till Huddinge och vinna lite halvmotiverat med 6-1..

Tror även det är svårt som sportchef i ett elitserielag att värva spelare från en serie som allsvenskan då vissa spelare öser in poäng mot dom sämre lagen och på så sätt skapar sig bra stats som ser utomordentligt bra ut i CV:t..

Finns många typexempel på spelare som presterat fantastiskt i allsvenskan men sedemera låst sig i elitserien, tex Pär Aarlbrandt och Jensa Bergenström..
Ingen skugga över dom för tycker att i tex Aarlbrandts fall att han inte gavs chansen..
Men värvar man en toppspelare i allsvenskan så kommer han från en säsong där han spelat mycket powerplay och i mycket offensiva situationer men är han nog bra för att kunna spela det även i elitserien?

Kanske man måste ha tålamod och låta han misslyckas ett x antal matcher innan det lossnar?

Kanske en "körare" i allsvenskan klarar sig bättre än en produktiv spelare?

Tycker många sportchefer och värvningsansvariga stirrar sig blind på produktionen och bortser från andra egenskaper..

Som i Bergenströms fall under kvalserien, tv4 och lokaltidningarna pratade och skrev en hel del om att han inte producerade när det gällde, men det är 10 matcher det handlar om i en kvalserie och då handlar det om att dom spelare som hamnar i "zonen" gör en hel del poäng oavsett om man gjort 15 eller 50 poäng i grundserien..

Man pratade aldrig om  Bergenströms fantastiska slit under dessa matcher utan bara om att han slutat producera, och då var han plötsligt iskall..

Nu hamnade jag i ett sidospår, tillbaka till allsvenskan nu.

Leksand och Malmö känns givna i år igen att ta dom två första platserna men om den tredje blir det tight, står mellan Västerås, AIK och Mora där jag håller Västerås som favorit..

Träffade Kim Sunna här under sommaren och han sa att dom tränat riktigt bra och att från denna säsong är i stort sett hela truppen proffs, dom som har yrke vid sidan om har valt att ha det så..
Han hyllade Johan Tornberg som tränare, drivkraften och ärligheten är hans starka sidor..

Kim trodde liksom jag att vi får se Johan i elitserien alldeles snart, kanske med Västerås?

I botten av serien kommer vi hitta Huddinge, Mariestad, Almtuna och Sundsvall där jag tror Huddinge åker direkt ur medans Mariestad och Almtuna kommer få kvala..

Björklöven och Bofors tar plats 6 och 7..

Har inte så jättestor koll på mittenlagen i allsvenskan men tror jag är rätt bra med i mitt tips, men det återstår att se..

När jag ändå pratar allsvenskan så ska jag passa på att önska Manne Fredriksson lycka till i Leksand, han var fantastisk hos oss förra säsongen, kommer just nu bara på att han släppte en billig puck på HELA säsongen, det visar på klass..

Manne vände hem till Sverige inför fjolåret efter en hel del år i lägre ställda ligor ute i Europa, man hade väl kanske väntat sig en nergången Manne som vände hemåt men han gav snabbt svar på mina tvivel..

Hoppas du kan utmana Eddie rejält och om inte annat få han att prestera sitt absoluta max för att hålla dig borta från förstaspaden..

I morgon bär det av, ska drilla Mogemarks knä en del på isen under Söndagen, vi får hålla tummarna för att det läkt bra och att han redan från början kan ge 100 %...

Kommentarer
Postat av: erer

Slopa allsvenskan. Inför 3 division 1 serier ist. Flytta de bästa div 1 lagen dit. Resten ner i div2 and so on...

2008-08-01 @ 14:35:47
Postat av: Jimmy

Erer: Ett intressant förslag, 3 division 1 serier med typ 12 lag i varje..



Jag skulle ju vilja se en elitserie med 16 lag och en allsvenska med 16 lag, då får man upp dom hårdsatsande div 1 klubbarna i finrummet..



Men tyvärr är sverige så avlångt så hade väl blivit en konkursserie som allsvenskan på sätt och vis är redan i dag..



Så håller nog mer på ditt förslag =)

2008-08-01 @ 15:16:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0